Ahojte 🙂 Pred rokom sme sa presťahovali z mesta na dedinu. Tešili sa na pokojnejší život, bez susedov "nad hlavou", záhradu... No po roku mám stále pocit, že nás tu berú ako cudzincov. Snažíme sa zapájať, zdravíme susedov /aj keď popravde mi to liezlo na nervy, v meste som sa zdravila max. so susedmi, tu s každým, koho nepoznám 🙂/, chodíme na miestne podujatia, Mikuláše, trhy, majálesy. Ale napr. som sa minule na FB pýtala na behajúceho psa po ulici, tak som dostala naložené, že "prisťahovalci, zvyknite si". Chce to čas? Alebo kašľať na to?
Postsedliakov nezmeníš ...
Tá nálepka ti zostane navždy.
Ja som pôvodne zo Žilinského kraja (dokonca z dediny) 😀 A býva u nás v dedine už 40 rokov jedna osoba, a nik jej nepovie inak ako Ruska :D ( Lebo je z Ruska :D ) a takto by sa dalo pokračovať o xy osobách :D
@zuzulienocka78 na toho psa si mala odpovedať,že si občanom obce a rieš to so starostom a nie na fb
Tak hej, nemáme tu "korene", ale pre to nie som nejaká horšia. Sme slušná rodina. Dane platíme ako oni.
@minenkaa Ja som sa len pýtala, že koho to je pes, že behá - bol to taký väčší, ako labrador - mohol aj na cestu zbehnúť. Možno som nepoužila dobré slová, predsa len keď stretneš na ulici veľkého psa, tak sa zľakneš ...
@zuzulienocka78 Neviem, o aku dedinu sa jedna, ci je moderna, alebo tradicnejsia. My sme sa pristahovali do tradicnej a funguje to u nas podobne. Nas prijali starousadlici rychlo, ale manzel si mysli, ze je to preto, ze nasa dedina je tradicne vinohradnicka a aj my robime jeden vinohrad a zijeme teda tak nejako podobne. Suseda, ktora tu zije uz o dost dlhsie, do komunity stale prijata nebola. A uz ani nehovorim o tom, ze teraz jeden susedny dom kupil Afganec, ten to ma bohuzial asi prehrate. Mozno s dalsou generaciou to uz bude ine.
Ale napriklad moji rodicia sa tiez pristahovali na dedinu, ale do takej novsej stvrte, nie je tam viditelny nejaky tradicny sposob zivota. A tam problemy neboli ziadne, hmed zapadli.
@zuzulienocka78 ja ta chápem a kľudne im nápis nabudúce,že tam bývaš tak sa budes pytat a nie si zvykať
😂 moje nervy, nadych vydych, ste tam len rok.. a ako uz pisali, ano na dedine dlho budes nova... cudzia.. proste ot je fakt, a vobec to nemusis riesit. Treba vediet sa obhajit ak je nejaky problem a maju blbe reci. postupne sa to utrasie, ALE aj tak su partie kde sa proste nedostanes, a je uplne jedno aka slusna rodina ste. Treba si len tvorit svoju komunitu, znamych a dedincanov neriesit. Nezdravia sa, nebodaj su neprijemni? ignorovat
NApr. k psovi, ano na dedine behavaju, ujdu, hocico.. lenze to mohol byt aj strateny pes, niekto ho mohol hladat, niekomu mohol nebodaj ublizit, alebo jemu niekto nieco mohlo ublizit... u nas sa behajuce psy riesia, staci ze ideme sa prejst so psom a vybehne nejaky tulak a uz je harakiri na svete. S tym vobec nie su zarty. Cize reci o tom, ze som nova a mam si zvykat, by som velmi rychlo a taktne odbila. Ten pes niekoho je a ten nikto, nech si ho zabezpeci.
@zuzulienocka78 tak si na slovenskej dedine, pravdu povediac, si " tá z mesta", keď sa napríklad rozvedieš, budeš " tá rozvedená z mesta", keď napríklad syn pôjde študovať medicínu, tak budeš " pani doktorova, cha-cha" , a mohla by som pokračovať. ... Treba si zvyknúť, sú to sedliaci. Nájsť si iní zdroj potešenia ako skúmať dedinčanov.
ja som uz 13r na dedine odkial pochadza muz clovek "nikto" ale je mi to jedno..vsetko som otocila na mesto, dedinske "celevriti" ma nezaujimaju lebo su tak malicherni
@rejka7 Tie prívlastky sú super 🙂 Ale napr. v meste som sa sťahovala z bytu do bytu asi 3x? Nikto to neriešil, susedia v pohode, super, pomohli sme si, keď bolo treba, pokecali sme. A tu furt len všetci len tak divne kukajú.
"Cezpolni" budete este cca dve generacie.
Tak vnucata, pravnucata uz bud "nasi".
Moja babka s dedkom sa pristahovali z jednej dediny na inu dedinu pred cca 75 rokmi. A stale sa niektori chovaju nadradene, akoby boli priselci, co prisli vcera. Lebo oni su "zdejsi", a tym padom to asi zaklada nejaky pomysleny statut. Do toho slovensky, po generacie dedeny pocit malosti, pre ktory sa snazia ludia na seba vztiahnut aspon daky pomysleny piedestal dolezitosti v niecom. A to tradicne porovnavanie s niekym a unizovanie ostatnych okolo, aby oni vynikli aspon v dacom.
To su take klasiky.
Tak kasli na to. Staci ti spriatelit sa s niektorymi.
@zuzulienocka78 Normálne som pozrela, či nebývame v tej istej dedine.. 😂
Tiež nám tu behá labrador (akurát ja viem čí je) a tiež som prisťahovalec. Ja mám ešte aj nálepku, že "tá východniarka"..
Tu je prisťahovalec každý, kto tu nežije aspon 3 generácie..
Ja som to najprv takto necítila, hneď po presťahovaní som sa totiž spriatelila s ďalšími "priselcami", ale rokmi som si to všimla.
Moja rada - kašli na to, ludi nezmenis.
suhlasim s názorom, že sa stačí spriateliť s niektorými.
@zuzulienocka78 možno to nebude väčšinový názor, ale tak ja si myslím, že skrátka za štúdiom, za poznaním, na vysoké školy, za prácou ľudia cestujú do miest, do zahraničia, tí šikovnejší zostávajú v zahraničí, v mestách, pracujú na kvalifikovaných pozíciách a sú, ( nechcem nikoho uraziť) inteligentnejší, rozhľadenejší, samozrejme nie na všetkých to platí. Ja som bola na super zapadnutej dedinskej škole a všetci z triedy, ktorí stáli aspoň za niečo odtiaľ vypadli. Bohužiaľ, kto zostal, tak len degradovali, alkoholizmus, dedinský život, t.j len na poli, záhrade, a v krčme. Tak samozrejme nie každá dedina je taká. Sú dediny pri meste, s väčším potenciálom, s rozvinutým kultúrnym životom a tak. Ale realitou a dosť veľkou sú aj západnuté dedinky s trošku teda retardovaným obyvateľstvom. Vopred sa ospravedlňujem, ak sa dotknem ľudí z dediny, istotne je ich veľa inteligentných a schopných. Moja mama bola tiež z mesta a prišla na dedinu a nikdy, nikdy si nezvykla a ľudia ju nikdy nebrali medzi seba. Tak, medzi sebou sa poznali generácie a generácie, vyrastali spolu, pomáhali si a skrátka neboli zvyknutí sa otvárať cudzím.
@zuzulienocka78 robíš všetko ako sa patría ma, chce to čas. Napr. V našej dedine kopa prisťahovalcov sú ako ,,telke,, nepozdáva sa, ich dokonale deti sa nesmú s miestnymi hrať, dedinské záležitosti nie sú pre nich podstatne, staraju sa iba o to co majú na svojom pozemku. Priestor pred ich branickou ichnezaujims
@xckaretxxx nezaujíma. Miestna škôlka , potraviny život v obci im nevonaju. Čiže asi tak.
@rejka7 trepes riadne hluposti
@xckaretxxx Ono človek sa musí nejako zžiť asi aj s tým, že život na dedine je iný. Vedeli sme o tom, chceli sme to - vidíme v tom kopec pozitívnych vecí. Len teda ten pohľad na nás ma mrzí. Lebo sme slušní, nerobíme bordel, hluk, čo sa možno o "domorodcoch" nedá úplne že povedať.
@zuzulienocka78 ja som domoroda a myslím si, že sa neodlisujem od ,,mestských,, Neviem v akej dedine to žiješ, ale v našej na tom ďalekom východe, ako to niektorí nezabudnú nalepkovat zijemw po väčšine bezproblémovo. Ano, aj ja ako domoroda neznášam brechot psov a tiež sa nájdu volne pobehujú, čo už....
@xckaretxxx ináč, minule sme boli v Poľsku a prechádzali sme na bycikloch cez vychodniarsku dedinu CIRC. Ja ňom normálne nechápala, tak nadhernu, čistú priam ukazkovu dedinu som ešte nevidela. Klobúk dole....
@zuzulienocka78 mozno by som skusala najprv byt v potravinach mila a prihovarat sa predavackam a tak postupne to rozsirovat 😅
@zuzulienocka78 chce to (dlhý) čas. Zvyknite si, kašlite na to, nemusí vás milovať celá dedina
Take prijatie o akom pises v ramci dedinskeho kolektivu je mozne, ale urcite nie na Slovensku. Sme prilis uzkostliva a zavistliva mentalita a mame malo skusenosti s inymi kulturami, co prameni z 1000 rocneho Uhorska, kde sa tu prakticky nic nedialo, kulturne centra boli Budapest alebo Vieden. A aby som bola spravodliva, takych krajin kde sa nikdy neintegrujes je ovela viac nez sa zda. Su ale krajiny kde ak zvladnes jazykovu barieru, budes velmi rychlo centrum ich komunity. Taliansko, Portugalsko ako priklad. Nechcem ti davat pesimisticky pohlad, ale nemas sancu. Budes bojovat s veternymi mlynmi, a vydas viac energie ako dostanes. Kultura sa meni pomaly.
@julialeffer súhlasím a latinská a južná Amerika, tak to je ešte iný level, ale samozrejme nie úplne západnuté dedinky, skôr taký stred.
@beronsche stačí sa pozrieť do bratislavských diskusií, kde keď píše niekto, kto sa práve prisťahoval a chce riešiť nejaký problém, tak je sprostý východniar, čo sa má vrátiť do riti, z ktorej prišiel. Aj má človek zmýšľanie sedliaka, môže žiť kdekoľvek, stále zostane len sedliakom.
K nám do dediny, keď sa niekto prisťahoval, nemal problém, okamžite bol prijatý. Je to o ľuďoch na oboch stranách, nie o lokalite. Rovnako príjemne sme boli prijatí my, keď sme sa prisťahovali do BA, sme tu dva roky a kedykoľvek vybehnem do parku, stretnem niekoľko milých ľudí.
Hehe, my sme sa v 96 prestahovali z Petrzalky na “dedinu”( toho casu Bratislava-vidiek, dnes velky satelit)… dodnes si pamatam, ked mojho otca obvinili, ze otravil psov na ulici oproti nam 😂😂😂😂😂😂 nikto nevedel povedat preco by to mal robit (moj ocino je/bol podnikatel, nejaku dedinski psi mu boli viete kde)…. Alebo moja sestra mala frajera, ktory mal vkuse ine auto… a hadajte co, mna sa spoluziak, ktory byval na druhom konci ako my, pytal, kolko ma moja sestra frajerov 😂😂😂😂 cize z mojej sestry spravili viete co….
Dodnes sa na tom smejeme… vselico sa o nas zo za zaciatku porozpravalo… ale bud pokojna, po takmer 30 rokoch sme uz brani ako domaci 😂😂😂😂
Sťahovala som sa z dediny do dediny,ale nemyslím si,že by ma niekto bral ako cudzinca,cezpolnú. (Možno ma ohovárajú za chrbtom,ale to je aj u "domorodcov") 😁. Som tak trochu papuľa a nemám problém sa prihovoriť, podebatovať,či v obchode,či na prechádzke. So susedmi som si hneď sadla,prijali ma,keď sa ráno stretneme pri smetiakoch,sa dohadujeme,či idem dnes vrčat-kosiť, umývať okná, grilovať,máme dokonca spoločného kocúra, ktorý chodí "vyžierat" aj tam aj k nám 😁. V obchode pokecám s predavačkami,jeden starý pán,dedko,volám ho ujo Rudko,rád sedáva ráno na verande,pije kávu, číta a zatiaľ sa mi vždy prihovoril,že aký to dnes pekný-škaredý deň bude,keď idem do obchodu. Asi veľa záleží aj od osobnosti,ale tiež som sa bála,že ma budú považovať za "votrelca" 🤭.
Chce to cas, ale vzdy budes cezpolna