icon

Žilinská nemocnica podáva trestné oznámenie na Hellebrandta

7. feb 2024

Natrafila som na takýto článok, citujem :

"Žilinská nemocnica s poliklinikou podala na Okresnú prokuratúru v Žiline na Hellebrandta trestné oznámenie. Dôvod? Šírenie nebezpečnej choroby! Podľa našich zistení totiž pri zákroku v nemocnici neuviedol, že trpí nákazlivým ochorením. Pracovníci nemocnice na to prišli neskôr a ostali v šoku a strachu. Politik sa mal dopustiť utajením tejto informácie vážneho ohrozenia života a zdravia iných ľudí.

Dnes už bývalý poslanec Hellebrand nereagoval na našu žiadosť o vysvetlenie, ktorú sme mu poslali. Rovnako tak ani predseda strany Michal Šimečka. "
https://plus7dni.pluska.sk/domov/hellebrandta-p...

Je správne utajiť pri ošetrení, že človek trpí nákazlivým ochorením? Samozrejme čítam medzi riadkami, že daný politik poslanec NRSR za PS - pardon, exposlanec, lebo včera sa vzal mandátu je zrejme HIV pozitívny.

Viem, že liečba pokračuje. Ľudia HIV pozitívny majú väčšiu mieru prežitia ako kedysi keď na AIDS podľahol Freddie Mercury. Ale je to správne, také čosi tajiť pred zdravotníckym personálom, a ohroziť ich?

autor
9. feb 2024

@annm81
Pozri si zákon trestný...tam sú explicitne vymenované ochorenia, ktoré musíš hlásiť ak o nich vieš.
Panko vedel, že sa lieči práve na také ochorenie, nemal zatajiť.
Ochorenie vírusom ovčích kiahní alebo herpes nie je explicitne vymenované v zákone. Preto sa to nehlási.
Sú tam sexuálne prenosné ochorenia, ak by sa niekto liečil na syfilis a zatajil to tak si posedi v base. Ak ide o novozachyt tak skúmajú od koho sa mohol nakaziť a koho mohol nakaziť viď aféra v osade na východe Slovenska kedy syfilisom nakazil nakazil pedofil malých chlapcov.
Taktiež hepatitídy aj tie si prenosné sexuálnym stykom, neviem znaky či B a C sa musí hlásiť, či ktoré.

To je také slovenské zlyncujme toho kto ohrozil len seba zrazením semaforu a kto ohrozil zdravotníkov tak ho ospravedlňme.
Žiaľ neznalosť zákona neospravedlňuje...to že nepozná naše zákony (nikto ich nepozná všetky) ho predsa neospravedlňuje.
Čo som čítala tak panko odpadol na predvolebných kortesackach. Slováci sú konzervatívny ak by sa priznal, a odstúpil z kandidátky PS tak verím, že viac by im pomohol ako keď to spravil teraz keď sa to prevalilo.

A tiež až si dobre pamätám tak pri príjme do nemocnice skúmajú zdravotný stav aby vedeli pri hospitalizácii dať lieky. Detto ak idem na urgent tak aj kvôli kontraindikáciam z podaných liekov sa pýtajú na to aké lieky kto berie. Veď by sa mohlo stať, že dajú liečbu na urgentne a človek skončí zo zhoršením zdravotného stavu, lebo lieky zle zaucinkovali.

autor
9. feb 2024

@soldi si nevidela jeho svadobné fotky? Mal biely oblek a jeho manžel čierny...vyzerali šťastný na fotkách .

annm81
9. feb 2024

Vieš mi prosím citovať, ako presne je to uvedené v zakonníku? A toto sa bude skúmať po podani TO. Poslanec odstupil skôr, ako bolo vyšetrovanie ukončené.

To nemyslíš vážne, že Danko ohrozil len seba! Potenciál, že niekoho zabije keď sadne ožratý do auta je nekonečne krát vyšší ako že liečený HIV pacient niekoho nakazí. To nie sú dojmy, ale štatistika a fakty. Či treba pripomenúť, že autom môže zrolovať nielen stĺp, ale napr. aj zastávku MHD s ľuďmi?

ibatanecnica
9. feb 2024

@annm81 1. konzumácia alkoholu nie je ochorenie. Splietaš dve rozdielne veci. Ak má niekto napr. cirhozu spôsobenú tou konzumáciou a lieči sa , tak to už uviesť má. Píšem uviesť a nie nahlásiť niekomu. Ale uviesť pri príjme v nemocnici.
2. tu nejde o hlásenie vírusu ale o to, že má nejaké ochorenie, ktoré mal uviesť, tak ako iní uvádzajú že majú napr. cukrovku, vysoký tlak a podobne. Teraz si zober, že sa operácia alebo zákrok skomplikuje a musí byť niečo podané a ty neveiš, na čo sa ten konkrétny pacient lieči, čo užíva.
Ak toto nie je niekto schopný pochopiť, tak potom sa nečudujem, že sme tam ,kde sme.
Neviem čo sem stále ťaháš nejaké hlásenia.

ibatanecnica
9. feb 2024

autorka - tým posledným odstavcom si to dokonale vystihla ohľadne hospitalizácie si to vystihla. Ale to niektorí asi nedokážu pochopiť.

ibatanecnica
9. feb 2024

@cafelatte tak áno, v politike musí človek rátať so všetkým. A nedeje sa to iba tu ale všade vo svete. To však neospravedlňuje toho, kto tú informáciu pustil von

soldi
9. feb 2024

Videla. Len som si nespojila s menom a tvarou. Ale to nie je podstatne v tomto pripade. Dolezite je ze premier porusuje zakon zas a znova, chrani mafianov, tuneluje krajinu a okrada vlastnych obcanov. To je dolezite.

autor
9. feb 2024

@annm81 nech sa páči
Príloha c.5 k zákonu 355/2007

Áno ale nezramoval zastávku, zramoval semafor... Je bežné ak na parkovisku cuchnes auto susedovi a odídeš s parkoviska a vypátraju ťa...tak dostaneš pokutu cca 300e a na rok ti vezmú vodičák . Je to kvôli odchodu z miesta nehody. Ale nikto o tebe nehovorí, že si bola ozrata v čase keď sa stala táto udalosť. Nebola si pri zramovani semaforu a beztak tvrdíš, že kapitán bol ozraty. A nebola si pri vyšetrení daného pána ale vieš, že nie je infekčný. A že to čo sa stalo nebolo nič. Že neporušil naše zákony a vyhlášky. Neviem v prvom príspevku je aj link kde sa píše že ohrozenie chránených osôb je potrestané odňatím slobody na 2 až 7 rokov .
Neviem iste či zdravotníci pri výkone práce patria k chráneným osobám...viem že tam patria deti seniori a ztp ľudia.
Určite by som to ja neporovnavala so skodovou udalosťou kapitána a aká histeria vznikla.

annm81
9. feb 2024

@ibatanecnica Zasa neodpovedáš k veci. Ak o niekom tvrdíme, že spáchal niečo protizákonné, tak potom jeho čin musí napĺňať skutkovú podstatu trestného činu. A ja sa ťa dookola pýtam, čo konkrétne je teda trestným činom.

Ak si sa odvolávala na to, že pacient má uviesť takéto okolnosti preto, aby mu bola poskytnutá adekvátna liečba, potom si zjavne narážala na to, že protiprávne je klamať v tých papieroch. Z toho potom vyplýva, že protiprávne konal každý, kto niečo zatajil, skreslil, alebo zabudol uviesť.

Ak sa odvolávaš na TČ šírenia infekčnej choroby, potom je otázka, ako presne zákon definuje daný trestný čin. Ak už len neuvedenie faktu samotnej prítomnosti vírusu spôsobujúceho ochorenie je trestné, potom je rovnako trestné aj neuvedenie prekonania kiahni a minulého výskytu herpesu. Ak naopak je trestné len neupovedomenie o infekčnosti, potom neinfekčný človek nič neporušil. Teda, ktorá možnosť platí?

autor
9. feb 2024

@ibatanecnica áno veď sa to bežné môže stať. Osobne mi do apky chodia upozornenia na kontraindikácie liekov pri ich predpísaní. A skrz svojej ochrany ja to považujem za normálne ak som u cudzieho lekára, kt. nepozná môj zdravotný stav tak spomeniem ešte aj číslo ponožiek ak to potrebné.

ibatanecnica
9. feb 2024

@annm81 ja som ti odpovedala, neviem čo ešte chceš počuť. Treba čítať s porozumením čo som napísala. Ja som nikde nič nepísala o šírení. A tým končím debatu s tebou, lebo len dokolečka točíš to isté.

annm81
9. feb 2024

@ibatanecnica Teda absolútne netušíš, pod aký trestný čin by malo spadať neuvedenie neinfekčnej dávky vírusu v tele. Hlavne, že sme pekne podiskutovali..

autor
9. feb 2024

@annm81 a paragraf 165 a 166 trestného zákona hovorí priamo. Fakt si pozri prvý príspevok a daný link.

ibatanecnica
9. feb 2024

@annm81 kde som ja písala o trestnom čine. Ako som povedala čítať čítať a čítať s porozumením.

zuzkaamiska
9. feb 2024

Lebo na sk sa riesia len blbosti. otvor si novy cas, plus 1den a podobne... jasne, vsetci v ps su buzeranti a este k tomu fetuju. lebo je tam par homo ludi, ktori sa za to nehanbia a snazia sa ostatnym pomoct. ved aj pelle je gay, vsetci z jeho okolia to jasne vedia,byvali spoluziaci z vs a pod. ale kedze to nikdy nepriznal, tak sa tvarme, ze to teda nemoze byt pravda. truban raz priznal, ze skusil drogy.a uz je z neho fetak. to, ze kalinak bezne vystupoval zfetovany, ze nevedel sa vyjadrovat a pomaly ani chodit, to je ok. leto to nikdy nepriznal. tak to nemoze byt pravda. danko nevie jasne sformulovat suvislu vetu, o semafore sa ani bavit nemusime. fukal na dalsi den, video sa nikdy nikde neobjavi. ale kedze povedal, ze nepil, tak to musi byt pravda. na kazdeho iny meter. ludia tu nemaju co zrat, za co ucty zaplatit. ale ministri si zvysia diety (nie platy, z toho idu odvody a dane. z diet nejde nic, tie su v cistom), aby mohli do regionov chodit.a co tam autobusom chodia s lepenakom z domu? nie, maju vladne limuziny so soferom, plnu penziu, ubytko a plno asistentov. ale chudaci to urcite po nociach musia tvrdo makat. a moze za to medved, ukrajinci, soros, caputova, homosexuali.. zabudla som na niekoho?
tak teraz nova kauza, hiv pozitivny! nech maju bezni ludia co doma riesit.... co tam po nejakom novom tresnom zakone.

annm81
9. feb 2024

Autorka, je tam uvedené - "AIDS, nosičstvo HIV". AIDS najskôr nemá. Oprav ma, ale nosičom(iný termín prenášač) je z definicie ten, kto môže priniesť choroboplodné zárodky na inú osobu. Takže nie je naplnená podstata trestného činu.

tetapetra
9. feb 2024

@zuzkaamiska 👍🏻

annm81
9. feb 2024

@ibatanecnica Celá diskusia je venovaná podaniu trestného oznámenia - je to v nadpise! Takže tebe to vadí len morálne, áno? A tu budú otázky rovnaké - koná rovnako nemorálne každý, kto klame v dotazníkoch u lekára? Alebo každý, kto nepovie u lekára, že má v tele nejaký vírus? Či len niektoré konkrétne vírusy považuješ za menej morálne? A na základe čoho?

ibatanecnica
9. feb 2024

@annm81 ty si stále nepochopila čo som tým chcela povedať. Tu nejde o vírus ale o to, že lekár má vedieť na aké ochorenie sa pacient lieči a aké lieky berie a to z toho dôvodu, že ak bude treba nejaký zákrok, podať nejaký liek, infúziu, aby vedel čo môže a čo nemôže podať. A ak toho niekto nedokáže pochopiť, tak už neviem ako to napísať. A ty stále ideš svoje o víruse.
Fakt už nemám chuť to stále dokola opakovať.

annm81
9. feb 2024

@ibatanecnica K tomu som sa ti vyjadrila - rovnaký prístup teda aplikuješ na všetkých, čo neuvedú kompletné relevantné informácie u lekára? Aký by teda mal byť postih pre všetkých takýchto ľudí - finančná pokuta? Väzenie? Je to na odstúpenie z politickej, či riadiacej funkcie?

ibatanecnica
9. feb 2024

@annm81 prečo sa mňa pýtaš na postih? O tom by mali rozhodnúť kompetentní. Teraz si predstav že by sa pri zá,kroku stav pacienta skomplikoval a bola by mu podaná liečba , ktorá je v kontraindikácii s liečbou, ktorú berie a zatajil to. Kto bude zodpovedný za príp. dôsledky?
To už potom by si trestala lekárov , nemocnicu, odvolávala? TAk prečo by nemal byť postihovaný aj pacient, ktorý neuvedie pravdivé informácie? Ja som za, aby niesol zodpovednosť za to, že to zatajil. Kľudne aj finančný postih. A to pre každého rovnako, či je to politik, umelec, predavačka, učiteľka a pod.

vroni
9. feb 2024

§165 hovorí o úmysle, takže sa ho môže týkať tak maximálne §166. Pokiaľ nie je infekčný, netýka sa ho ani jeden z tých paragrafov. A tu je obrovská otázka: pokiaľ nie je infekčný, prečo o tom nepýtala podklady nemocnica priamo od pacienta? Priemerný lekár predpokladám dokáže kvalifikovanejsie prečítať lekársku správu ako akýkoľvek prokurátor. A pokiaľ by infekčný bol (čo je technicky dosť nepravdepodobné), prečo nemocnica nazahajila liečbu zároveň s podaním TO? Proste je to memento pre "vyvolených" (z oboch strán), že do nemocnice treba radšej letieť vládnym špeciálom do at, ako sa nechať ošetriť v slovenskej nemocnici. Ona ta Simkovicova bude najinteligentnejsia z parlamentu, že preventívne zdrhla za kopecky... (To je irónia, nieze to niekto vezme vážne)

annm81
9. feb 2024

@ibatanecnica Tak ako pri každom podobnom prípade- pacient, ktorý by tie následky znášal. Či sa ideme tváriť, že chudák lekár pôjde do väzenia? Tu sa nevyvodzuje zodpovednosť ani k lekárom, čo pacientovi predpíšu dva odlišné lieky, ktoré sa navzájom vylučujú, čo je pomerne bežná prax na Slovensku. Celá táto kauza skončí najskôr tým, že, trestné stíhanie bude zamietnuté, keďže najskôr nedošlo ani len k priestupku, poslanec napriek tomu odstúpil. A ten, čo skutočne porušil zákon a neoprávnene podal informácie o zdravotnom stave, odíde bez akejkoľvek ujmy a ešte bude u polovice populácie za hrdinu.

vroni
9. feb 2024

@annm81, no, zase svätca z neho nerobme. Aj keby prišlo len omylu, minimálne klamal. Najprv tvrdil, že nepovedal naschvál, aby sa to neroznieslo, potom, že o tom nevedel. Ja viem, keby každý odstupoval kvoli klamstvu, máme prázdny nielen parlament ale celú republiku. Ale v tomto bode - minimálne morálne - zlyhal. Áno, vyvodil z toho dôsledky, to ho cti, ale čo je oveľa horšie, svojim pochybením dal ďalšiu zbraň do rúk dezolatom, ktorí nemajú ani morálne ani ľudské zásady a použijú ju úplne bez skurpul na obranu svojich vlastných zločinov.

annm81
9. feb 2024

@vroni Absolútne súhlasím. Len by som dodala, že svätec nie je absolútne nikto z nás.

autor
9. feb 2024

@annm81 no v podstate som sa pýtala na základe článku čo si o tom ľudia, že zatajil. Nadpis mi zmenil admin, ja som to mala označené len ako trestné oznámenie, nič viac nič menej.
Myslela som na to ohrozenie zdravotníckeho personálu, v podstate má ani nenapadli možné dôsledky zatajenia tejto informácie v podobe kontraindikácie liekov čo ako správne pripomenula
@ibatanecnica myslím.
Ja súdiť nejdem, to je vec orgánov činných v trestnom konaní...týka sa to aj kapitána a aj všetkých čo porušia slovenské zákony a vyhlášky.
Mne je jedno s kym dotyčný spáva trestné to nie je, ak nespava s deťmi abo zvieratkami to by trestné bolo.
Keď som ja natrafila na info tak aj pri cielenom hľadaní mi túto info neukázalo žiadne mainstreamové medium ale len konšpiračné weby ako postoj a tak podobne. Čize brala som ten článok s rezervou. Až nasledujúci deň mi to ukázalo viac webov.
Len teraz ma zarazilo trošku to obhajovanie a vyvinovanie. Naozaj sme polarizovaná spoločnosť a nikto sa nevie kritický pozrieť na svojich politických predstaviteľov. Tak ako Smer volič bude obhajovať a vyvinovat vždy svojich tak aj PS volič bude obhajovať a vyvinovat tých svojich.
Tak ako sa mi nepáči kapitánov prešľap, tak sa mi nepáči správanie PS exposlanca (neviem správne jeho meno nebudem ho tu komplet) a tiež sa mi nepáči správanie tej osoby, ktorá porušila gdpr ( teraz nevieme či to šlo von z nemocnice od pracovníkov alebo táto info vyšla z prokuratúry).
Takže verím, že sa to prešetrí a vyvodia sa dôsledky.

ibatanecnica
9. feb 2024

autor- tiež sa mi tu nepáči viac vecí - (a tiež mi je jedno s kým kto spáva, kto je akej orientácie) - ani kapitánov prešľap, ani to čo robí Fico, ani prešľapy iných politikov a taktiež ani toho, kto túto informáciu vypustil von. Každý by si mal niesť zodpovednosť za svoje činy. Podľa ich rozsahu. Ja som tiež zvedavá ako to skončí. Ale predpokladám, že tak, ako veľa vecí v tejto krajine. Už si nerobím ilúzie, že tu bude niekedy nejaká spravodlivosť

annm81
9. feb 2024

@vroni a k tým dezolátom. Neviem kedy presne došlo k samotnému činu. Je náhoda, že TO bolo podané práve v týchto dňoch?

zuzkaamiska
9. feb 2024

ale ved on si chybu priznal, odstupil hned. ziadne vyhovorky, ze sa to musi vysetrit a podobne blaboly ako sme zvyknuti.
co viac ma spravit?
nikto ho nevyvinuje. ps sa k tomu myslim doteraz nevyjadrilo. a akoze co by mali povedat? zly, zly chlapec. uz to viac neurob!
myslim, ze sme zase raz prisli o jedneho z mala odbornikov, ktory boli vo vlade. chalan prisiel po dlhych rokoch zo zahranicia, ze by tu pomohol nieco zmenit...

riyadh
9. feb 2024

@vroni samozrejme ze ohrozil, ty o com tocis. Staci drobna rana, porusena integrita koze sliznice a krv hiv pozitivne ho a vuala problem na svete. Absolutne nezodpovedny clovek.