Zimné/letné verzus celoročné pneumatiky

17. nov 2023

Ahojte. Používate niekto celoročné pneumatiky aj do poriadnej zimy? Jazdím do práce krátke trasy 2km tam a 2 späť) a zvažujem, či je potrebné pneumatiky prezúvať alebo dať celoročné a mať pokoj... . Máte niekto skúsenosti s celoročnými? Na rôznych fórach sú názory rôzne...zaujíma ma hlavne názor tých, čo s nimi majú nejakú skúsenosť. Pekný deň všetkým 🙂

melanta
17. nov 2023

Mám veľké pevné kvalitné auto 4x4 a nemám celoročky. A to v Bratislave nie je nejak extra zima. Pýtala som sa viacerých odborníkov, nikto mi ich neodporúčal.

zuzuliennka1
17. nov 2023

celorocky su absolutna hlupost, a fatalne nehody sa stavaju aj na kratsich trasach... ohrozujes hlavne inych!
ty pojdes svoje len dva kilometre a stane sa nieco vazne v kolizii s autom, co bude na ceste dajmetomu aj 4hodiny🤦🏼‍♀️ lebo ty jazdis len kratku trasu - naco prezuvat... fakt neodporucam

akvi
17. nov 2023

Zalezi, kam jazdis. My napríklad na aute, ktoré sa používa výlučne po meste a dlhé trasy s ním nechodíme, tak máme celoročné. Keď je poľadovica, veľa snehu, tak auto stojí na dvore. Na dlhé trasy máme druhé auto, tam máme zimné/letné. Ale reálne, pokiaľ nebyvas pod Tatrami, tak na zvyšku SK už väčšinou nemáš poriadne sneh a keď je nejaký extrém na cestách, tak ja by som nevyliezla ani ak by som mala tank, takže je to jedno.

13uzivatelka11
17. nov 2023

@akvi ale tu nejde len o sneh ale aj o ľad.. A poľadovica ráno býva aj v Bratislave.. Hlavne v takomto počasí keď cez deň prší alebo padá dážď so snehom a ráno to zamrzne. To mi príde nebezpecnejsie ako sneh.

rebrambora
17. nov 2023

Ano, ak byvas na mieste kde vykyvy pocasia niesu extremne. Podla mna su fajn.
Mne ale nestacili. Cisto ale z dovodu, ze som najazdila niekedy aj 10000km mesacne v roznych statoch a v roznej rychlosti.
Ak by som byvala napriklad v Bratislave a jazdila len do a z prace, nakupy, tak by som do toho sla.

janai1
17. nov 2023

Nikto z mojich kolegov nemá celoročky a to polovica z nich nevyjde za BA autom.

marhulka13
17. nov 2023

Celorocky sú ako šampón s kondicionérom 2v1

egonsk
17. nov 2023

Jazdim na svojom aute rocne cca 40.000 km a vzdy som pouzival zimne a letne zvlast. Minuly rok som pri prehadzovani kolies zistil, ze letne su znacne popraskane (mali 3 roky) a tak som pozrel aj zimne a tiez uz 2 boli velmi zle. Kupil som teda celorocne a jazdil som na nich celu zimu i leto, cize vo vsetkych obdobiach a kazdom pocasi a krochkam blahom, aka dobra volba to bola. Zatial drzia perfektne na kazdom povrchu a za kazdeho pocasia. Ale kolko km najazd vydrzia netusim, kazdopadne ak vydrzia hoci len 2 roky, tak uz to vychadza lacnejsie ako mat 2 sady. Pneumatiky som vzdy kupoval znackove kvalitne, ale realne po 3 sezonach boli kazde zrele na vymenu - zodrate, alebo rozpraskane, alebo tvrde a smyklave.
Na druhom aute som kupil celorocne hned, lebo na nom sa nabehalo len do 10tis rocne a uz maju 5 rokov a su stale OK a krasne drzia stopu, takze sa obcas s tym autom rad vysantim, kedze je to mensie a svizne zihadlo.

guudy
17. nov 2023

Byvame v Ba a prezuvame letne/zimne.

laila22
17. nov 2023

Ja som mala dve sady a teraz som kúpila značkové celoročne. Pneumatiky ak sú celoročne vas predsa nemôžu ohroziť na živote. Inak by ich predsa nepredávali. Mne ich odporučil kamarát, čo na nich jazdí už 3roky. Za každého počasia a povedal, že to bola dobrá voľba. Jasné neplánujem ísť tým autom do Tatier, ale v mojej oblasti v okolí BA, myslím, že postačia.

lucka_ke
17. nov 2023

máme už druhé celoročné už 6 rokov (raz sme ich menili) a sú super, a to jazdíme po celom SK

laurita285
17. nov 2023

Záleží či žiješ v Bernolákove alebo Oravskej lesnej 😀

egonsk
17. nov 2023

@laila22 Ja som cely zivot mal vzdy 2 sady gum na diskoch a prehadzoval kazde obdobie, az prva vynimka bola na tom zihadielku, kde mi to pripadalo nerentabilne vzhladom na nizky najazd/pouzitie kupovat zvlast sady a potom pred rokom po zisteni stavu letnych a aj zimnych som to riskol na dalsom aute a to aj koli slabej dostupnosti v danom case. Velmi som vsak spokojny a tatry som s nimi absolvoval v lete aj v zime a uplne v pohode.

zuzanockamt
17. nov 2023

Manžel mal na aute celoročné. Bez problémov (no on je fakt dlhoročný veľmi dobrý šofér). Sever SR.

matkahelka
17. nov 2023

celorocne gumy su macko-pes. ani macka, ani pes. proste neznysel. ziaden fundovany odbornik v auto-priemysle by ti take gumy neporadil. a je jedno, kde byvas, ci v BA ci v Nitre, aj tam je ina teplota asfaltu v decembri a ina v juli.o to na gumach ide, ze maju inu prilnavost k asfaltu, ked je asfalt teply a inu, ked je studeny. mame auta znaciek, ktore sa povazuju za spicku v bezpecnosti a moj muz by na ne v zivote celorocne gumy nedal. ani keby ich dostal zadarmo.

clarissa96
17. nov 2023

Tiež mame celoročne na jednom aute (dostal ich muz od brata automechanika ako darček). Na druhom nie, ale tam sme este nekupovali nové .. kedysi sa hovorilo kadečo o celoročných, už to neplatí. Neriadila by som sa tetkami na koniku, co nemajú žiadnu skúsenosť. A ti čo majú su spokojní 🙂

sissi2183
17. nov 2023

@13uzivatelka11 na poladovici ti ale nepomoze ani svätena voda, bez ohladu na to, ci mas zimne pneu.
Autorka, kolegyna kupovala nove auto - mensie suv od VW a normalne im VW ponuklo celerocne pneumatiky. Dokonca zijeme vo vyssej nadmorskej vyske, kde byva pomerne vela snehu.
My mame zimne + letne a dve velke suv od bmw, samozrejme 4x4. Pneu mame runflat od Michellin (kto sa vyzna, vie, ze to je zalezitost za par tisic na jedno auto).Ked je rozmoceny sneh na ceste, tak sa smyka tak ci tak, tiez do zakrut musim jazdit opatrne a nehovoriac o poladovici. Bohuzial, najvacsim rizikom su idioti, ktori si myslia, ze zimne pneu ich zachrania pred smykom a jazdia ako blazni.
Niekde v nizinach, kde byva malo snehu by som kludne volila celorocne pneumatiky.

akvi
17. nov 2023

@13uzivatelka11 vieš, vždy je to aj o tej "súčiastke", ktorá drží volant. My sme bývali dva roky v 1000m n.m. v lyžiarskom stredisku a teda, mohla by som román písať o vodičoch a vodičoch. Ani teraz nebyvame pri Dunaji a 4cm snehu nepovažujem za kalamitu, ako v BA. 😅 Takže áno, nepochybujem o tom, že zimné sú proste zimné. Ale celoročné s prehľadom zvládnu naše zimy, ak súčiastka za volantom nie je úplne vadná.

milovnickakvetov
17. nov 2023

Celoročné gumy majú ľudia na starých alebo lacných autách, ktorí majú vyslovene hlboko do vrecka. Aj na Ta3 v tom motomagazine to tak nepriamo povedali, ze niekto, kto si kúpi auto za 50 ci 60 tisíc si naň nedá celoročne pneumatiky. Môj manžel pracovné najazdí tisíce km a na žiadnom firemnom aute nikdy nemali celoročne. Ani doma na našich autách sme ich nikdy nemali ani nikto v rodine.
A k tomu komentuj vyššie, ze ak by boli celoročne pneumatiky zle, tak by sa nevyrábali. Smejem sa. Detské choditka a cigarety sa prečo vyrábajú?

tiezjedna
17. nov 2023

Nedukcia, že ak by boli celoročky zlé, tak sa nevyrábali/nepredávali je úplne zcestná. Máte vy, ktorí razíte tento názor, snáď pocit, že cigarety sú dobré?? Len toľko k tomu.

chodec15
17. nov 2023

Celorocne stacia v mestach, kde nie su kopce ...
Ale postradam ich vyznam. Celorocne deries cely rok, cize ich aj rychlejsie znicis. Ked mas dve sady diskov, letne a zimne, tak ti samozrejme aj vydrzia dvakrat tak dlho. Lebo jedny sa deru v zime, druhe v lete a nie nonstop. Tak dve sady menenych gum aj vydrzia dvojnasobny cas. Nehovoriac o tom, ze letne su original navrhovane na leto a zimne na zimu. Jedina komplikacia je zaobstaranie druhej sady diskov aj gum a dalsich 5-10 rokov sa staras iba o prehodenie, co ti prehodi ochotny sused pred panelakom za hodinu za pol plechu kolacov, ak nemas partnera.

egonsk
17. nov 2023

@milovnickakvetov detske choditka sa robia preto, aby si mlade mamicky mohli navarit a upratat, ked nemaju ohradku pre dieta.... a cigarety preto, ze sa na nich lepsie zarobi ako na bafkani cisteho tabaku vo fajke ;) ... a rozdelenie pneu na letne a zimne sa tiez uz robi viac pre lepsi zarobok ako prakticku stranku - kedysi boli pneu do terenu a na cesty a plne to stacilo, pritom sa jazdilo 60 v meste a 110 na dialnici. Dnes je v meste 30-50 a na dialnici 130, ale uz treba oddelit ine pneu, aby si nahodou nezrazil srnku, alebo nesmrtelneho chodca, ktory si povie, ze vsak ty ubrzdis...

tilly
17. nov 2023

Ja mám 4x4 a ani by mi nenapadlo dať na auto celoročky. Radšej prezúvať.
A to chodíš fakt do práce 2km autom? 🤦‍♀️ nemáte chodníky, že na takú trasu musíš použiť auto?

mane01
17. nov 2023

Ja mam celorocky a su super. Jazdim hlavne v meste a aj to 2-3x do tyzdna, na dlhsie trasy vacsinou ideme muzovym autom. U nas je sneh posledne roky skor vynimka, a ked mam dobre, nezjazdene celorocky, plus nejazdim ako chumaj, tak je to uplne do pohody. Vzdy lepsie ako niektori vodici, co maju sice zimne ale zjazdene alebo stare. Potom su aj taki pacienti, co maju kazde koleso ine…

laila22
17. nov 2023

@egonsk a v zime bývalo - 15, nie +10...

tiezjedna
17. nov 2023

@egonsk tak ešte raz a pomaly, polopate. Vyrábajú a predávajú sa veci, ktoré sú oveľa nebezpečnejšie ako celoročné pneumatiky (napr. cigarety). Takže dedukcia, že keby boli celoročné pneu vadné/nebezpečné, nevyrábali/nepredávali by sa, je úplne mimo. Nebavíme sa o zisku. Ale o princípe.

egonsk
17. nov 2023

@laila22 heh.. veru a aj tie dialnice spomaluju na 110 ked je naprsane, alebo nasnezene, takze uz logika dostava na frak. Ja som cely zivot razil tiez myslienku zvlast jedny a druhe, az dokial ma nahoda nepreklenula si to realne skusit a to pri mojom najazde si myslim, ze uz mozem mat podlozeny nazor.

mima1608
17. nov 2023

@tiezjedna voľakedy sa jazdilo len na jedných gumách, o prezúvaní letných a zimných gúm a nejakom dezéne ľudia ani nechyrovali a prežili to v zdraví. Teraz je to len o biznise v prvom rade. Môžeš mať najlepšie gumy na trhu, ale na riadnej poľadovici alebo snehu ti budú na dve veci a musíš zapriahnuť reťaze.

My zatiaľ používame zimné a letné, ale muž zvažuje, že pri najbližšej kúpe pôjde do celoročných. Používa ich veľa ľudí v našom okolí a všetci sú spokojní

milovnickakvetov
17. nov 2023

@egonsk ako varia a upratujú matky v krajinách, kde sú choditka zakázané? A ak sú cigarety lepší biznis ako tabak, prečo nie je zakázaný tabak, ved aj ten je škodlivý a v podstate droga. Zhrnme si to, vyrábajú a predávajú sa veci, ktoré okolo zdraviu prospešných ani nešli. Rovnako je to aj s celoročnými pneumatikami. Razim teóriu, ze tak ako sa chodí s chorobami k lekárovi, s problémami v oblasti práva k právnikovi, atď. Tak ohľadne bezpečnosti áut a pneumatík si nechám poradiť od ludi na to špecializovaných.

autor
17. nov 2023

@tilly Dovoľ aby som sa zasmiala... Toto je také naše...hovoriť iným , že majú pešo. Nepoznáš situáciu každého človeka. Samozrejme, pohyb je zdravý ale... Ja napr.tiež chodím 2 km autom do roboty a veziem tam rovno aj 2 deti. Ráno s nimi nestíham ísť ešte 2 km pešo. Mávame veľa snehu a chodníky veru nemáme a to bývame pri hlavnej ceste... Nie každý žijeme v meste. Nemusíš hneď poučovať, prečo ľudia chodia na aute aj 2 km... .🙂