icon

Žiť v Bratislave alebo v menšom meste?

26. jún 2022

Vybrali by ste si radšej život v BA alebo v menšom meste na SK? Som po rozvode a uvažujem, či si kúpiť jednoizbový byt v BA, alebo radšej väčší inde na Slovensku. Som sama a nezarabam podľa mňa taký rozdiel ako by som zarobila inde, pričom ceny nehnuteľností sa nedajú porovnať. Čo by ste si vybrali? Osobne by som radšej šla mimo BA, ale mám už dieťa, to má otca v BA, nemôžem teraz otočiť celý život iným smerom, ale zároveň mi je ľúto, že ja sa musím prispôsobovať. Premýšľam aký iný by bol môj život keby...

Strana
z2
anjelok
26. jún 2022

Tak skus mozno Trnavu, Senec, Pezinok? Su blizko Ba a za cenu jednoizbaku v Ba, tam kupis aspon 2 izbak. A su to okresne mesta.

mata1001
26. jún 2022

Urob tak, aby tebe a dieťaťu bolo dobre... nepozeraj na nikoho...len na seba a dieťa...a podľa toho sa rozhodni...

belllinka
26. jún 2022

@mata1001 tak hlavne aj otec má právo sa stretávať s dieťaťom. Tak aby potom chúďa dieťa nemuselo v kuse hodiny cestovať.
Tiež sa prikláňom k okresnému mestu blízko BA.

54tinka54
26. jún 2022

V BA by som byt na tvojom mieste nekupovala, keďže tam nepotrebuješ nutne zostať kvôli práci. Ale zas prihliadala by som na syna, aby veľa nemusel cestovať hore dole medzi rodičmi. Asi by som zvolila Trnavu 🙂 je to krajské mesto, máš tam všetko a byty sú lacnejšie ako v BA.

autor
26. jún 2022

Mne príde Trnava veľmi ďaleko. Nemám ani auto, ani vodičák. Syn má školu v BA. Príde mi to nereálne, navyše tie ceny bytov v Trnave, vôbec nevidím v Tom rozdiel podstatny s ba... Keď si kúpim byt na sídlisku blízko ex a školy, syn môže pešo zájsť k nám obom. Ale ja som sa tak zamýšľala vo všeobecnosti. Čo by ste si zvolili. 🙂 Ale už je to v mojom prípade jedno rozmýšľať. Keby som bezdetná, tak zrejme idem žiť do menšieho mesta.

54tinka54
26. jún 2022

No ak rozmýšľaš nad odstahovanim sa do iného mesta, tak to by syn musel zmeniť školu. 🧐
A neviem teda, ja čo som pozerala tak za cenu 1 izbáka v BA vieš v TT zohnať dvojizbák.
Plus Trnava má dobré vlakové spojenie, nie je to ďaleko.

autor
26. jún 2022

@54tinka54 hej len to už pre mňa nemá taký význam, ten dvojizbak. Pretože Trnava je ďaleko... Ja nemám auto momentálne a keď si zoberiem hypotéku na byt v Bratislave, alebo teda prácu mám v BA, tak ako budem chodiť do TT... Nedá sa všetko poriešiť naraz. Mne by už nezostalo na auto... Takže to si skôr môžem kúpiť ten jednoizbak, pokúsiť sa zlepšiť finančnú situáciu, teda druhu prácu zobrať, a splácať byt, možno si kúpiť auto, alebo to skôr vyplatiť a ísť do väčšieho.. moju situáciu už neviem inak vyriesit.

Ja sa skôr zamýšľam, tak filozoficky, teoreticky, že ako by som si zariadila život keby nemám dieťa... Že čo by volili iné ženy napríklad tu. Bývať v Rožňave, v Banovciach nad Bebravou napríklad, a kúpiť si lacnejšie bývanie, alebo život v BA, kde su mozno možnosti zábavy, ale drahé bývanie.

k0l0b3zka
26. jún 2022

A odkial pochadzas? Mozes ist byvat tam. Ak potrebujes dostupnost a sluzby co najblizsie tak ostan v BA. Ak chces radsej vacsi byt mozno s predzahradkou tak by som pozrel aj byty ktore vyrastaju v satelitoch. Alebo ist niekde uplne inde ale byvanie je dnes drahe vsade. Podstatna je praca bez nej neprezijes ani v tej Roznave.

dadis
26. jún 2022

Teoreticky nefilozofuj 😀. Kup byt blizko otca dietata, v Ba ma dieta vacsie moznosti vzhladom na buducnost. Ano, jednoizbak je pre dve osoby malicky, ale ber to ako zaciatok. Mozno sa este raz vydas, kupite s novym muzom spolocne vacsiu nehnutelnost..ak nemas auto, tak na vystahovanie mimo BA by som ani nepomyslala. Skus radsej rozmyslat nad nejakym dovzdelavanim, aby si si zvysila prijem, lebo situacia sa bude len zhorsovat nadledujuce 2 roky a budes potrebovat viac penazi na zivot.

sasa1310
26. jún 2022

si sama, dieťa má školu v BA, tipujem, že aj na strednú bude chodiť v BA, ty bez vodičáku a bez auta a zvažuješ bývanie mimo BA? Zaujímavé

54tinka54
26. jún 2022

Ale v dvojizbaku by ste mali so synom väčší komfort. A teda keby som nemala vodicak ani auto a išla by som bývať do ineho mesta, tak by som si tam hľadala aj novú prácu. Proste prekopať ten život od základu, začať inak, nanovo. Ale teda už ty vieš najlepšie aké sú pre teba priority. 🙂
A napr ja som bola dokopy 7 rokov v BA, spoznala som sa tam s manželom, aj sme tam 2 roky po VŠ pracovali a bývali a potom sme sa rozhodli nechať tam prácu a vrátiť sa pod Tatry, odkiaľ pochádzame. Nechceli sme kupovať byt v BA za tie horibilné ceny. A to rozhodnutie neľutujeme.
Ale teda okrem práce a kamarátov nás tam nič nedržalo.

autor
26. jún 2022

@dadis dovzdelavanim? Mám dve vysoké školy, chémia a právo, pracujem na ministerstve ako chemik a právnik v jednom 😃 čo mám ísť študovať? Učiteľku? Alebo IT v 40tke? A zarábať budem kedy? Po 50tke? 😃
Dovzdelavanie nič nerieši. Nebudem zarábať zrazu dvojnásobok, keď vystudujem 3 vysoké skoly.
Skôr som chcela začať podnikať, tvoriť niečo kreatívne.

autor
26. jún 2022

@54tinka54 ani mňa tam nič nedrží, len syn by mal otca v ba a mamu pod Tatrami. Tiež je iné ísť s priateľom, nebola si na to sama a ísť sama s dieťaťom.

autor
26. jún 2022

@54tinka54 ja prekopavam svoj život neustále. Túto prácu mám len necelé 2 roky. Predtým som robila niečo iné 3r, predtým úplne iné. Medzitým aj materská, teraz rozchod, nové bývanie, možno časom nový muž. Neviem kto má svoj život natoľko prekopany ako ja 😃😃😃

syslik81
26. jún 2022

otazne je ci mimo ba najdes pracu so zarobkom aby si zvladala ucty ... pozriet okraj bratislavy s moznostou dochadzania autobusom a mozno sa ti postasti kupit 2 izbak alebo aspon velkometrazny jednoizbak .. pocitaj aj s tym ze syn v puberte chce svoje sukromie a vlastnu izbu a aj ty potrebujes svoj kutik .. do buducnosti je ba iste lepsia aj co sa prace tyka a aj moznosti

54tinka54
26. jún 2022

Tak potom neviem prečo si v úvodnom príspevku napísala že uvažuješ aj nad iným mestom ale pritom pre teba je jediná prípustná možnosť zostať v BA a kúpiť tam 1izbak 🙂

autor
26. jún 2022

@54tinka54 no to skôr rozmýšľam len filozoficky, čo je lepšie. Ale keďže už mám dieťa, tak pre mňa to už nemá zmysel ísť mimo. Ja sa zamyslam, že čo je lepšie. Aký život by som si vybrala keby môžem začať od začiatku.

limoncino
26. jún 2022

Z Trnavy si vlakom v BA za asi 45 minút, to nie je taká dlhá cesta

sasa1310
26. jún 2022

@limoncino to nie je dlho?

autor
26. jún 2022

@syslik81 áno ja to viem. O 5r môže byť moja situácia iná, môžem lepšie zarábať. O 5r by som rada mala aspoň ten 2i. Teraz si chcem kúpiť jednoizbak, kvôli tomu, že nechcem už bývať s ex.

autor
26. jún 2022

@limoncino hej a po ba ešte MHD ďalšia pol hodina. A syn dochadzacky zo školy asi tiež potom do tt. To nie je pre nás riešenie. Radšej ten jednoizbak hneď vedľa školy, a otec hneď cez cestu vedľa skoly. Žiadna MHD a nie denne ešte 3h cestovať.

limoncino
26. jún 2022

@sasa1310 a aký je rozdiel cestovať napríklad MHD z jedného konca BA na druhý? Mala som kolegov, ktorý cestovali z Trnavy k Malackam do práce a boli tam rýchlejšie ako kolegovia z Petržalky. 45 minút nie je málo, ale ani veľa, a ak by šla rýchlikom, tak je v BA za 30 minut

sasa1310
26. jún 2022

@limoncino taký, že k tvojim 45 minútam do TT treba ešte prirátať práve to cestovanie v BA + cestovanie v TT zo stanice. Sama s dieťaťom bez vodičáku a auta.
Ja mám kopec kolegov z MA aj z TT a rozhodne nie sú skôr v robote ak my z BA.

limoncino
26. jún 2022

Tak ale potom nerozumiem načo si sa pýtala, keď si vnútorne presvedčená, že chces ostať v BA. Keď Ti poviem Senec alebo Malacky predpokladám, že dostanem rovnakú odpoveď 🙂

limoncino
26. jún 2022

@sasa1310 áno, to je fakt.

limoncino
26. jún 2022

@sasa1310 a aj záleží, kade z tej TT k Malackam cestovali, pokiaľ šli po diaľnici, tak ani náhodou neboli v práci skôr, to je tiež pravda, ale vrchom cez Bukovu si z TT dajme tomu z centra na Záhorí za hodinu, mám to odskúšané, ale autom teda

sasa1310
26. jún 2022

čo riešiš. Ak kúpiš teraz 1izbový byt ešte neznamená, že v ňom musíš bývať do konca života. Prejde 5 rokov, aby si nemusela platiť dane a môžeš opäť kúpiť väčší. Určite už budeš mať viac, tak určite predáš skôr 1izbak v BA ako väčší v TT. Vždy sa môžeš posúvať do väčšieho

sasa1310
26. jún 2022

@limoncino z Petržalky máš max. 20 minút MHD, aby si bola v centre. To rátam zo Slnečníc, čo je koniec Petržalky. Zo začiatku Petržalky to máš do centra tých 20 minút na pešo

kikavadi
26. jún 2022

Pozri aj Malacky. Výborná dostupnosť do BA vlakom aj autobusom. Ceny bytov neviem porovnať, ale predpokladám,že lacnejšie ako BA.

deti95060810
26. jún 2022

išla by som do menšieho mesta - ale nie zas ďaleko od Ba... Max .do 50 km od BA....

Strana
z2