icon

Život na Slovensku verzus odchod do zahraničia

30. sep 2023

Ahojte.
Buduci rok budem koncit vysoku skolu a celkom casto pocuvam, ze idealne je sa zobrat a ist zit prec, mimo SR, lebo tu nie je dobry zivot. Ja som nikdy az tak nepremyslala nad odchodom, vzdy som mala taky nazor, ze nas zivot zalezi v prvom rade od nas samotnych a v ziadnej krajine nie je blaho ako to niektori opisuju. Ako vsak tieto reci stale pocuvam, dostala som chrobaka do hlavy, ci neskusit aspon CR alebo Rakusko. Avsak, neviem sa vyrovnat s myslienkou, ze by som bola vsade znackovana ako cudzinec a mozno podla toho casto medzi ludmi aj posudzovana.

Zaujimaju ma skusenosti ludi, ktori odisli - ste spokojni, nechyba vam domov? A aj ti, ktori ste neodisli do zahranicia, ako to vnimate? Lutujete alebo ste radi?

Strana
z2
lulahausi
1. okt 2023

@terezka1947 co nepovies.

terezka1947
1. okt 2023

@marca12 moji rodičia si odtrpeli pri komunistický dosť. Neskrývali sa,verejne si zastávali svoj nazor-aj si to odskákali a neušli,ako mnohí iní.
Hoci mali možnosť.
Ja tiež nejdem,viem čo robím a viem,prečo to robím a takto vychovávame svoje deti.
Že umreli skoro?to si trafila,ale zomreli s hrdosťou a tým,že mnohým ukázali,že treba byť verným ideálom,stáť pevne za názorom...
Politici robia len to,čo im ľudia dovolia.
Netreba byť frajerom na anonymných fórach,ale reálne niečo robiť.
Bohužiaľ,pohodlnejšie je čušať a nadávať v tichosti,aby som si mohol pohodlne žiť. Výsledok volieb hovorí,čo sme si, mnohí,vybrali.

marca12
1. okt 2023

@terezka1947 S hlupostou sa bojovat neda. Napisem len posledne,ja som si toto nezvolila a ak si ty a tebe podobni rozhodli za nas,tak si to zasluzite. Tak laskavo aspon neoznacuj,ze co sme si zvolili. Vy ste si zvolili tuto skazu.

terezka1947
1. okt 2023

@marca12 nerozumiem tvojmu hejtu.
Označila si ty mňa.
A dopisem,ako dieťa rodičov,čo už nežijú v dôsledku komunistických perzekúcie,som si určite zvolila smer,hlas a aj SNS.
Presne toto je moja životná filozofia. Aspoň čítaj príspevky,na ktoré reagujes s porozumením.

vroni
1. okt 2023

@terezka1947, nemôžem s tebou súhlasiť. Je veľa ľudí, ktorí odišli študovať ci pracovať do zahraničia a boli ochotní sa po rokoch vrátiť a "dat prosperovať" aj svojej rodnej krajine. Ale často ich tuposti, arogancia ci hejslovavtvo odvrátili od tohto úmyslu. Vždy som vychovávala svoje deti tak, aby Slovensko bola aj "ich" krajina, hoci sa tu nenarodili a ani nevyrastali. Po včerajších výsledkoch konštatujem, ze som sa mýlila. Národ, z ktorého 70 % uznáva hodnoty, ktoré sú pre mňa neprijateľné, nie je súčasťou mojej budúcnosti a ani budúcnosti mojich detí. Je to smutné, ale je to fakt. Proti hlupákovi a dokonca aj proti zlu bojovať môžeš. Proti Tapakovcom to nedala už pred vyše sto rokmi ani pani Timrava. Akceptujem, ze väčšine národa to vyhovuje takto. Tak si to zvolili, nech sa páči. Necítim sa povolana bojovať v prospech niekoho, kto chce zostať v akejsi divnej kleptokracii alebo sa nadchýna štátnou kontrolou a terorom.

terezka1947
1. okt 2023

@vroni bohužiaľ s tým sa súhlasiť dá 😔
A ak ťa tu nič nedrží,rodinu už v zahraničí máš,chápem tvoje zmýšľanie. A voľby to len zaklincovali.
Ale napriek tomu,viem o mnohých,kt.sa vrátili a vrátiť chcú. Ja tiež odísť neplánujem,chcem byť užitočná tu.
No nezavghujem toto rozhodnutie,lebo možno situácia má tiež donúti posunúť sa inde. A druhá vec,možno deti sa oženia do inej krajiny,čiže kto vie,možno pôjdeme za nimi.
Ale tu som doma,vonku budem vždy cudzincom.

esmey
3. okt 2023

Ďalšia degeška ktorej štat bol dobrý že zaplatil bezplatne vysoku školu a potom len zdrhnúť

bessie12
3. okt 2023

@esmey ľudia vždy odchádzali za hranice. Nedeje sa to len na Slovensku. Nemusíš autorku kvôli tomu urážat.

kvetinka75
3. okt 2023

@terezka1947 ja som ho tiež nevolila a vo svojom okolí poznám 1 človeka, ktorý ho volil. Ale inde asi našiel podporu, keď vyhral

janage
3. okt 2023

@terezka1947 až by tvoje dieťa a ty si bojovala o preplatenie lieku, ktorý by mu prudko zvýšil kvalitu života, a pritom v zahraničí dostupný aj preplácaný z verejneho zdravotneho poistenia je, myslím, že by tvoj pohľad zmenil svoj uhol. A riadne.
Prečo by si moje deti mali odskákať hlúposť druhých dospelých. Trvalo poddimenzovane zdravotníctvo, školstvo, veda, výskum.
V živote ak príde jeden blb medzi skupinu slušných a ti vyvíjajú ako spoločnosť určitý tlak, prispôsobí sa alebo spoločnosť opustí.
A platí to aj opačne. Kde sme od rozdelenia my a kde Česi? Však len slepý by ten rozdiel nevidel.
A nie vždy sa dá so zlom bojovať viď osudy Židov za vojny, ktorí sa rozhodli ostať. Lebo nemohli uveriť, lebo nechceli opustiť zázemie, roztrhnúť rodiny, prist o aky taky majetok. Lebo si nevedeli predstavit všetko opustiť, chceli bojovať sa svoje práva. A neskôr už ani nemohli ísť. Rozhodnutie zostať, ich stálo najprv dôstojnosť a potom život.
Áno mnohí čo odišli to mali ťažké, nie všetci zapadli. Ale nikdy v živote by som svoje deti neviedla k akejsi povinnosti ostať a bojovať, keď súdny človek vidí, že krajina speje od 10 k 5.
To je ako bojovať za slušný život vedľa rozrastajucej sa nelegalnej osady. So zhorsujucimi sa životnými podmienkami pôvodní obyvatelia dediny odchádzajú. Nepoznám prípad, kde by to bolo opačne a osadníci by sa prispôsobili tým slušným.
Jednoducho ti predvídaví odídu.
Ti čo chcú bojovať nech bojujú. Ani jedni ani druhí nie sú lepsi či horší len sa rozhodli inak.

terezka1947
3. okt 2023

@janage moji rodičia si mnohé drahé lieky a liečbu dovoliť nemohli,darmo sme sa snažili pomáhať aj my.
Možno by použili trošku dlhšie,ťažko povedať. No možno v menších bolestiach.
Čo mám teraz urobiť?
Myslíš,že bežní ľudia neriešia zdravie a existenčné problémy?momentálne tiež so synom riešime vážnu vec a zrejme sa budeme musieť nakontaktoval na niekoho zo zahraničia,lebo tu nikto nevie,čo to je....
A myslíš,že v zahraničí je to med lízať?že sa odstahujeme a odrazu to bude vo všetkých oblastiach top,budú si nás obchádzať,že sme akurát teraz prišli?
Život nás možno zavedie za hranice...nikto nevie,ale určite nebudem za hranicami nadávať na Slovensko.
Kto nič pre Slovensko neurobil,nemôže ani na Slovensko nadávať.

subartic
3. okt 2023

Ja sa nikam poberať nebudem a ani utekať. Pokiaľ tu nie je vojna ktorá by mi priamo dýchala na krk a ohrozovala ma na živote , moje miesto je na Slovensku . Ja som tu stretla skvelých lekárov, ako pôrodníkov, chirurgov tak aj dobrých učiteľov. Vyštudovala som tu za peniaze daňových poplatníkov , tak nevidím dôvod aby som tento benefit odovzdávala v inej krajine. To je o ľuďoch , nie o systéme. To že sú tu poddimenzované určité oblasti je fakt ale to sa útekom do inej krajiny nevyrieši . Ak by každý utekal tak by nás Slovákov mali všade plné zuby .
A ani v CZ ako sa povie mačky medom nekakajú . Stačí si pozrieť Reportérov CZ a také kauzy korupcie , prepisu majetkov , okrádanie ľudí cez podvodných maklérov je tam na mrte. Len my Slováci si myslíme že nikde nič len u nás. Smrť českého dieťaťa v Grécku lebo nemali pojazdnú sanitku s lekárom , fungovanie zdravotníctva v Taliansku v ambuantnej sfére , neexistenica jedální a družín v Holandsku atď. Mnohí sa tu tvária že SR je riť sveta, ale nezabudnú si tu prísť porodiť, nezabudnu si tu prísť opraviť zuby, prísť na preventívku atď, zaujímajú sa či tu majú nárok na rodičovský . Húfne sa Slováci počas covidu vracali domov .
Ten kto sa rozhodol odsťahovať no tak nech sa odsťahuje a čerpá benefity danej krajiny ,ale nech nenadáva na Slovensko kde vyštudoval , kde mu boal poskytnutá počas maldých čias zdravotná starostlivosť atď.

miadi
3. okt 2023

@terezka1947 typicky slovensky patriotizmus, ze kto na Svk nezije nemoze nanho nic negativne povedat . Taky isty pristup maju Rusi Korea Fasisticke nemecko v minulom storoci .. čina.. Najprv nesmie kritizovat krajinu politiku nikto mimo nej a potom ani nikto v nej. Postkomunisticka krajina a cele roky si volite diktaturu korupciu politicku mafiu, Aj ked niekde nezijem mam pravo nazvat veci pravym menom. Alebo aj nepravym . Mat svoj nazor . Vola sa to demokracia. 😉

miadi
3. okt 2023

@subartic studium a zdravotna starostlivost su zakladne veci v 21storoci ktore mà kazdy stat zabezpecit svojim obcanom . Je to povinnost statu nie nejaka vzacnost co bola darovana nevolnikom. V zivote by som nechcela rodit na Svk ani tam byt v nemocnici.

subartic
3. okt 2023

@miadi bezplatné vysokoškolské štúdium je výsada len niektorých štátov . Je to výsada na ktorú sa ti skladali slovenskí poplatníci , neplatila si si ho sama . Zákonom stanovená školská dochádzka je 10 rokov , potom si mohla byť voľná ako vták a ísť do zahraničia .
Ja som rodila na SK 6 krát a bola som spokojná aj s prístupom pôrodníkov a aj s prístupom sestier, lôžková časť už bola horšia ale aj to sa zlepšuje. Môj syn tu bol liečený na osteosarkóm , na ktorý aj zomrel , ale s kľudným svedomím môžem povedať že lekári robili čo mohli ,aj v zahraničí sme boli, jednoducho nebolo mu dopriate žiť. Máme tu kopec schopných a kvalitných lekárov ktorí robia špičkové operácie aj na Slovensku , aj moderné centrá ktoré sú skvelo vybavené , nežiješ tu roky.

miadi
3. okt 2023

@subartic chodime skoro kazdy rok. A bola som pred rokom v nemocnici s malym . Pristup lekarou bol dobry a potom to islo dole vodou s chovanim personalu. Ani keby som nebola xx rokov na Svk ani Keby som sa tam nenarodila mam pravo kritizovat co uznam za vhodne. Bez konstruktivnej kritiky z vas bude druhe Rusko a vsetko bude fantasticke. Ale to Asi chcete ..

vroni
3. okt 2023

@subartic, prosím ta, taka múdra baba a také koniny píšeš. Ci sa niekto odsťahoval ci ne odsťahoval predsa neurčuje, co smie a co nesmie kritizovať. Pre drvivú väčšinu tých, ktorí sa odsťahovali, ostane Slovensko krajinou, ku ktorej majú vzťah, žije im tu rodina, priatelia, známy. Takže sa naďalej zaujímajú, volia, riešia - a áno, aj kritizujú. A všímajú si aj veci, ktoré si domáci nevšimne, lebo ich považuje za normálne, hoci také dávno nie sú. Aj svoje deti "kritizujes", upozorňujes na chyby, korigujes, vysvetľujes... Podľa tejto logiky by si mala čoby rodič držať hubu a krok. Ty si ich priviedla na svet, tak nekritizuj. Kúsok mimo, nie? A čo sa univerzálnych nadávacov tyka: to je fuk. Ti hromzia všade a na všetko, ich nadávanie ma silu psieho stekotu na mesiac. Proste z principu. Netreba to brat vážne.

subartic
3. okt 2023

@vroni mňa nasierajú ľudia čo kritzujú všetko tu na Slovensku ale že všetko , všetko je nahovno, zdravotníctvo zlé ,hento zlé , tamto zlé ale žijú na míle ďaleko a sem prídu tak akurát tak na skok sa ukázať rodine. Ja tu žijem a ako ďalších pár milionov Slovákov , my veľmi dobre vieme čo tu funguje a čo tu nefunguje , nie sme úplní retardi ktorí sú už len sprostí tým že nezdúchli . Veľmi dobre vieme že je poddimenzovanosť školstva, zdravotníctva, ale taktiež vieme že je tu množstvo šikovných a životaschopných ľudí , skvelých lekárov , pôrodníkov, vedcov , podnikateľov ktorí ťahajú to hospodárstvo a ekonomiku . Aj ja kritizujem určité veci na SR , ale zároveň vnímam aj to dobré, čo tu je .
Len niektrí tú už robia z toho skoro Afganistan , kde začína vládnuť taliban . Vyrukujú ako besní že sa zbalia a odídu do zahraničia .. .no nech sa páči , budete tam určite vítaní s otvorenou náručou , všetci čakajú na drvivú väčinu slovenských gastarbajtrov, ktorí budú robiť to čo domáci nechcú .

@miadi nikdy by si nerodila na Slovensku ? A koľko pôrodov si tu teda mala keď máš tak zlú skúsenosť so slovenskými pôrodnicami ? .Ja som rodila v Martine, v Žiline, v Trenčíne a aj v Bratislave, tam kde ma to chytilo a kde som sa nachádzala. Bola maximálne spokojná hlavne v Martine , ľudský prístup lekárov aj sestier . Deti mi vyšetrili v pôrodnici , urobili prenatálny screening všetkého možného , sestry za mnou chodili , kontrolovali ma, strava no taká nemocničná , tej by sa malo čo vytknúť. Tu mantky nezomierajú na sepsy, na preklamsie , alebo na tehtoenskú cukrovku , dokonca na slovensku je aj skvelá systém poradní monitoringov , takže nie , nie sme niekde v africkej zemi , kde sa rodí rozkročmo na zem .

janage
3. okt 2023

@terezka1947 nemyslím, že bude top a bezproblémový, to zďaleka nie. Ale s lepším školstvom, lepšie dostupnými liekmi hlavne onko, ich veda a výskum sú tiež inde.
A moje veľké deti, ktoré budú mať možnosť si vybrať kde a v akých podmienkach študovať. Či už vybavenie učební, technológie, prístup k praxi...
Prečo by si nemali vybrať lepšie, keď môžu? Či myslíš, že českí študenti sa hrnú študovať k nám, tak ako naši k nim?
No zďaleka nie.
To isté vedeckí pracovníci, zdravotníci. Tí, ktorí tu nemajú záväzky odchádzajú. Nikde nie je len super. Niekto sa cíti doma všade, niekto zle znáša aj presťahovanie do vedľajšieho mesta. Faktom ale je, že každý piaty slovenský študent študuje v zahraničí. 70% z nich práve v ČR.
A následne tam mnohí ostávajú žiť.

janage
3. okt 2023

@terezka1947 tak si ešte predstav, že vieš čo synovi je, vieš co by mu pomohlo, ale na Slovensku mu to nezaplati poisťovňa. V Čechách áno. Nemáte financie, aby ste mohli každý mesiac platiť sumu lieku. Nie ze možno hypoteticky by pozil o pár mesiacov dlhšie.
Tu je link. Keďže poznám osobne iný prípad, ktorého sa to dotýka je mi smutno.
https://www.noviny.sk/slovensko/716144-v-susedn...

vroni
3. okt 2023

@subartic, v tom je niekde pes zakopaný. Ono to zdravotníctvo nie je ani tak poddimenzovanom ako skôr rozkradnute. Verejné zdravotníctvo dostáva od občanov rovnaký percentuálny podiel ako zdravotníctvo v Nemecku či Rakúsku. Tak prečo nie je tak zúfalo poddimenzovane aj tam? Prečo nám nemocnice padajú na hlavy a im nie, prečo si u nás treba doniesť hajzlak, príbor a pomaly aj vybavenie operačnej sály a tam dostanem všetko pod nos automaticky? Opakujem, ze rovnaký odvod. Prečo ma u nás jedna sestra na starosti 30 pacientov a tam len 5? O tom, ze za tretinový plat ani nezačnem. Tu nejde o to, ci je niekto retard ci nie. Ale prečo to nikomu u nás nevadí? A keď na to upozorní ten odídenec, tak je ten hnusný potkan, co zradil vlasť. Ako môže 70% národa voliť rozprávkarov, ktorí im klamú do očí a sľubujú nemožné na počkanie a zázraky do troch dní? Viera v zmenu je fajn, ale uveriť, ze zmeny nastanú mávnutím ruky a bezplatne je - pri všetkej úcte - nekonečné naivne.

terezka1947
3. okt 2023

@miadi názor mať môžeš,aj je dobré zrkadlit,to je ok.
Ale ono by to bolo minimálne vyvážené vždy napísať aj negatíva tej,kt.krajiny a poukázať na to dobre u nás,čo zase tam nie je😉

terezka1947
3. okt 2023

@janage nedá sa presťahovať iba tak.
Napíšem ti iný príklad. Naša blízka rodina býva dlhé roky v Nemecku. Napr.tam im preplatili liek,na kt.sa tu u nás zbierali od politikov,po bežných ľudí všetci. No následnú starostlivosť,povinné a nevyhnutné rehabky riešia u nás. Pravidelne cestuju tu,lebo darmo si to platia,ale je to neporovnateľne lacnejšie,ako by si mohli dovoliť v tam.
A stále je to o Tom,že dieťatko nemusí dožiť pri dg ani 5r.🥺
Ono to nie je také jednoduché odísť preč,nájsť adekvátnu prácu a ešte riešiť niečo vážne,kde sme potrebná kopa peňazí.
Ok,nech ide do zahraničia každý,kt.chce. vždy je to voľba.
Ale netreba čakať zázraky.
Nie je to všetko to,čo tu mnohé dievčatá fotia v blogoch.
Chvalabohu,že mali štartie a že sa im darí.
A niekedy sú iba fotky krásne😉

weronika171717
3. okt 2023

@marca12 a skaza by nebola klamári z PS?

terezka1947
3. okt 2023

@vroni toto je ten problém....že sme zvyknutí iba natiahnuť ruku a čakať,dožadovať sa,bez usilia.
Čo môžem,nie je priviazané a je "štátne" vezmem domov.
Rodine,tetam, ujom.....termíny na vyšetrenia mnohokrát sú,ale,je potrebné byť rodina,či niečo dať.
Česť výnimkám.
A toto funguje,či v zdravotníctve,či školstve,štátnej správe...lebo štát má.
A mnohí,jednoduchší ľudia potom ospevujú zahraničie,lebo tu je iba zle a tam je iba dobre. Lebo tam dostanem zdarma všetko,čo tu nie.
Ale nech sa páči,hranice sú otvorené.
Vzdelanie je u nás totálne nedocene,nezaplatené
Nie je možné,aby učiteľ,či lekár,či človek s istou VS mal plat nižší ako pokladník v Lidli. Teraz nechcem a nie je môj úmysel ponížiť týchto zamestnancov.
Ide mi o to,že každý má inú zodpovednosť za svoju prácu a úplne iné nároky. Toto musí byť riadne rozlíšene. Nečudujme sa,že mladí učitelia odchádzajú,lebo nech entuziazmus je aký chce,založiť si rodinu z ich začínajúceho platí je ťažké....
Čiže tu je začarovaný kruh.
A kto volil smer,to je pre mňa záhada....dokonca aj SNS,či republika,že mala toľko percent.

vroni
3. okt 2023

@terezka1947, nikde nie je len dobre ci len zle. Ale bolo by fajn, naučiť sa to robiť lepšie, co robíme zle a byť hrdý na to, co robíme dobre. A áno. Sú na Slovensku "veci" (činnosti, inštitúcie, aktivity), ktoré robíme vynikajúco a nenapodobitelne dobre. Na tie môžeme byť právom hrdí. A nie sme. Nevieme, ze ich robíme zvlášť dobre? Nechceme to vedieť? Fakt neviem. Napríklad také obyčajné družiny. Áno, sú aj inde na svete. Ale nezažila som družiny pre všetky deti, priamo na školách, s pedagogickým pracovníkmi a obedom, áno, robíme to fantasticky, neuveriteľne dobre. Celkom vážne. A koľki sú hrdí na nás druzinovy systém? No, veľa ich nebude. Celý systém záujmových krúžkov, hudobných škôl, mimoškolské činnosti.... Paráda. Možno nie bezchybná, ale vysoko nad úrovňou susedných štátov. Kde sa tým "chválime"? Nikde. A mali by sme. A iste veľa iných veci. Ale rovnako by sme mali odkukať dobre systémy od susedov a poučiť sa z tých zlých. A menej uznávať Jánošíkov, ktorí chcú bohatým brat a chudobným dávať. Nikdy totiž nemôžeme vedieť, ci nás Jánošík nezaradi do nesprávnej skupiny a nebudeme ti ozbijani.

marca12
3. okt 2023

@weronika171717 Nevladli,takze nemozme ich zatratit,nevieme,ake by boli ich vysledky. Ale vieme,ake su vysledky Smeru. Uprimne mi je luto,ze ludia nevidia ako devastuju nasu krajinu,ze ju nerozvijaju,nenapreduju,nebuduju. Z nasej krasnej krajiny si spravili zlatu banu pre svoje vrecka.

janage
3. okt 2023

@terezka1947 ale môžu si dovoliť sem cestovať na tie rehabky. My máme cestovať kam? Nehovoriac o tom, že keďže tu liek nedostaneš, následne už ani rehabky netreba riešiť.
A pri tom konkrétnom lieku na rast, to nie je niečo hypoteticke, čo ti možno polepsi a možno nie a ani nedozijes viac ako pár rokov, teda surovo povedané, by to bolo aj tak ekonomicky neefektívne.
Tu ide o liek, ktorý preukázateľne funguje, jeho účinok je obmedzený v podstate len vekom, ale kvalitu života zlepší deťom na mnoho a mnoho rokov.
Ja chápem, že všade je niečo. A nikde to nie je len dobré, ale tváriť sa, že je u nás rovnaká životná úroveň ako v Čechách, či u západných susedov...véd to by sa tie rodiny húfne vracali domov, kde majú zázemie, rodinu, priateľov.
V skutočnosti sa ich vráti menej ako ich vonku ostáva.
Lebo napriek všetkým nevýhodám je im tam v konečnom dôsledku lepšie.

janage
3. okt 2023

@terezka1947 to obmedzenie vekom je, v zmysle*liek sa má podať do puberty.

Strana
z2