icon

Život s malým dieťaťom v cudzom štáte

kikina84
30. jan 2013

maminy ..mam 2,3 rocnu dceru a manzel dostal ponuku na pracu v škotsku..Obaja nevieme ani ceknut po anglicky,,on k praci rec potrebovat nebude nakolko mu pracu zabezpecuje jeho sestra,ktora tam zije a v partii budu chlapi hovoriaci jeho recou..S tym vsak problem nemam,,skor ma zaujima ako zakomponovat dieta v tomto veku do prostredia v uplne cudzom prostredi,navyse v uplne inom jazyku,,mate s tym niektora skusenosti? ma vyznam ist do uplne cudzieho statu ked nevieme po anglicky? co ak sa nieco stane a budem potrebovat surne pomoc,ako sa jej dovolam? prosim poradte,pripadne dajte vlastne skusenosti,ci ste boli v podobnej situacii..
dakujem za rady ..Kika

trish31
30. apr 2013

@cawes neviem dámy,ale pokiaľ sa Vám zdá Ok odpoveď lekara na krvacanie v tehotenstve:Vylozte doma nohy a cakajte čo bude Tak som asi divna Ja

monika15
30. apr 2013

@cawes ako proste vies 50/50 kazdy jeden stat ma svoje caro aj svoju negativitu...
ja mam skolu, som tu 12 rokov,hovorim viacej anglicky, prizvuk uz nemam nehovorim ze roboty som nemala , mala som aj 2 naraz ale vsekto len za minimum.... nehovorim ze tu hladujeme ale zas nemam ani miliony...
proste ja len nemam rada ked sa to hada ze ne nepravda, neviem ze kde zijes bla bla....
ked niekto nema skusenosti na druhej strane tak preco sa tak vyjadruje??

monika15
30. apr 2013

@trish31 no to aboslutne neni !!! to ti poviem !!!!

monika15
30. apr 2013

@elen3 ta vidis, ja som v toronte ... ano mesto budovy krasne ale ostatne sorry otras.

trish31
30. apr 2013

@sisaka Nechcem byt drza,ale dostuduj si pár veci.Ja som sa nehrnula k lekárovi po dvoch dňoch meskajucej menzes.Ale príde mi normálne ak lekar vyšetrí ženu okolo 6. Týždňa,Ci dieťaťu bije srdce,Ci je plodovy vak tam kde ma byt,Ci sa dieta vyvíja,a nie prist prvýkrát v 13.týždni a zistiť Ups,nieco je zle

sisaka
30. apr 2013

@trish31 Dula ta urcite nerodi, dula je sprievodkyna matky pred, pocas a kratko po porode - prepac, zase nepises pravdu.
Mozes rodit s midwife - tu v alberte sa tato moznost len rozbieha, v case, ked som ja rodila si si za starostlivost u midwife musela platit, kym porodnik je zadarmo. Myslim, ze sa to uz zmenilo a uz aj midwife by mala byt zadara. Tu sa rodi nielen v nemocniciach ale aj v tzv. birth homes alebo doma, tam sa rodi s midwife. Su to zdravotne sestry, ktore maju navyse vzdelanie ako midwife, su to odbornicky a maju dostatok vzdelania a vedomosti, aby pomohli zene porodit dieta a taktiez dokazu odhadnut a vcas zachytit rizika, nevidim nic zle na tom rodit s midwife. Nakolko ja som rodila v nemocnici mala som pri porode lekarku.

irriss
30. apr 2013

@trish31 presne takovym vyrokem jsem prisla o trojcatko.(nevsimnul si, ze jsou 3). 😠 Vyrok patril Paaaaaaanu primari ..verila jsem 😔 ale reknu Ti uprimne, ze jeste dlouhe roky "ve snu vrazdu pripravovala jsem"...mozna nebyt dalsich deti..uz bych byla daaavno ve vezeni 🤐

monika15
30. apr 2013

@trish31 no krasne :( sorry lekar je lekar :(((

sisaka
30. apr 2013

@trish31 ja nepotrebujem nic dostudovat, ja mam len ine poziadavaky na lekarsku starostlivost

monika15
30. apr 2013

@tris
@sisaka
baby tote midwife... najvacsia somarina co mohli vymysliet... maju obycajny kurz... nasim znamym prehliadly par veci...
a mala emergency sekciu a este stale neni iste ci nebudu nasledky....
a oni povedali obycajne sorry, no ale to nasa znama je slepka bo to nechala len tak.

monika15
30. apr 2013

@irriss no hrozne ti poviem....
ja ked volam mojej lekarke tak tie sestricky v kuse ma chcu len ku setricke dat bo ze ona posudi ze ci treba lekara do slaka tak volam tam lebo nieco mi je nie, z nudy volat nebudem 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄
ale uz ma poznaju uz sa nehadame len rovno mi daju termin 🙂)

cawes
30. apr 2013

@sisaka no mne tiez, ale vidis na sk to asi tak neni. a to mas pravdu s tym ako si to povedala, uplne si to vystihla

irriss
30. apr 2013

@monika15 tady se i k pediatrovi objednava a ordinuje max.2- 3hodiny 😀 a ne vsechny dny v tydnu!!
Na objednani do nemocnce tak pul roku minimum...
A presne tak..kdyz uz me nekde znaji, radeji mne vybavi...zrejme jsme jine ceskoslovenske baby 😅 jsou narocne a nebo systemove??..prisne a presne.. 😔
to je neco na ten jejich italsky No-problem 😠 😠 😠

sisaka
30. apr 2013

@monika15 takze 4 rocne bakalarske studium na univerzite, ktore konci B.H.Sc. volas obycajny kurz?! naozaj zaujimave

cawes
30. apr 2013

@trish31 ja som krvacala tiez prve tri mesiace a nic okrem vitaminov som nedostala. neviem ze co na sk ti daju take alebo co za odpoved cakas ja som tiez len lezala a to mi povedal lekar na sk, ze nech radsej ani na wc nechodim

trish31
30. apr 2013

@sisaka ano,u mne je zdravie mna a babatka prvoradé takže sa určite nenechám odrodit zdravotnou sestrou ale lekárom.A zadarmo nie sú,stoja 2500 dolarov,plus ked príde ku komplikáciam,prevážajú ta do nemocnice.Mne taká starostlivost Ok nepríde

monika15
30. apr 2013

@sisaka no sorry ale nie kazda ma bakalarske studium.
4 rocne bakalarske je len za posledne roky, ja som tiez ich studovala ked nam znamy hovorili ze radsej ich ako lekara ale sorry vobec....

monika15
30. apr 2013

@trish31 presne... dobre mozna su dobre mne jedno... u man zlyhali kedze skusenosti mame....
a pojde k najhorsiemu a potom volat lekara... to uz co lekars spravy ked taka mudra sestra zacala porod vies....
sorry nezodpovedne cele

trish31
30. apr 2013

@cawes Ja som Mala nasadené tablety a injekcie na udržanie tehotenstva,a moj lekar mi nikdy nepovedal,ze mam cakat čo bude

trish31
30. apr 2013

@irriss vidis tu sa to zdá ženám ok v tejto diskusii

irriss
30. apr 2013

@monika15
@trish31 Mrknete sem..blizi se mi vyroci...nevim, jakou "nestastnou nahodou" jsem prisla sem k vam do temy..mozna kvuli nazvu...pokecat, co se mi tu deje a co tu resim....a necekala jsem toto "rozvetveni"..Radeji se odplizim.. 😉 😔
Preji pekny den..je mi z toho smutno..ale to bude i datumem..cisla, vyroci..na mne pusobi dost negativne.. 😖
Toto je vysledek "krvaceni" 🤐
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tom-se-tezko-...

sisaka
30. apr 2013

@irriss no vidis, tu v Alberte su pediatri len pre deti, ktore maju nejake chronicke zdravotne problemy, nedonosenci, ktori sa musia dlhsie sledovat a pod. Zdrave, normalne sa vyvijajuce deti su sledovane rodinnymi lekarmi a poviem ti, ja som s tym uplne spokojna, moja rodinna lekarka, je lekarka s velkym L - momentalne sa stala riaditelkou pre vzdelavanie novych rodinnych lekarov miestnej univerzity, ta zena sa zaobera kazdym moznym detailom pri prehladkach a pri podozreniach nema problem vybavit odbornika, ci uz pre nas dospelych, ci nase deti.
cakavam na vase reakcie, ake je to strasne nema pre dieta pediatra 😝

monika15
30. apr 2013

@irriss no ti verim :( je mi to luto....
ja som bola tiez v strese cely cas... clovek nic nevie....

monika15
30. apr 2013

@sisaka to si chces nieco dokazovat za kazdu cenu ???
vsade je to ine.

cawes
30. apr 2013

@trish31 no vidis mne to na sk dr povedal, ze nech nechodim na wc radsej dostala som jedine duphaston a kyselinu listovu, takze netreba zase hovorit ze na sk su uplne dokonali lekari podla mna vsade su taki a taki. ja zijem v zahranici uz 12 rokov a mam dost ked pridem na sk. Najprv dostanem buzeraciu od obsmetacov lebo vidia zahr. znacku tak hned musia zastavit a dat pokutu, to ze niekde neaky deges kradne drevo v lese im je suma fuk. Pridem do obchodu nakupit, predavacky max neochotne, pri pokladni ledva bu povedia,este ti vynadaju no des des. a to nehovorim ked som daco vybavovala. ako teraz nechcem tvrdit ze v zahranici je vsetko uplne fajn, tiez niekedy vybavovacky daju zabrat ale ochota a pristup no to sa neda porovnat

sisaka
30. apr 2013

@trish31 Prosim ta, prestan uz pisat tieto kadejake polopravdy, nuti ma to reagovat, kedze viem, ze nemas pravdu. Midwives v tvojej provincii su "regulated" a su zadarmo! Ak mi neveris, mozem poslat linky, kde si to mozes nastudovat. rodit s midwife nie je tvoja povinnost ale jedna z moznosti, mozes ist rodit do nemocnice a odrodit s porodnikom - lekarom. To,ze mas za ne platit bude pravdepodobne vyplyvat z toho, ze ako si vyssie uviedla, nemas zdravotne poistenie.

sisaka
30. apr 2013

@monika15 ano bakalarske studium je len posledne roky, predtym si musela skoncit zdravotnu sestru co je tu samozrejme tiez univerzitne vzdelanie a potom si si musela ist spravit skolu do USA, tazko mozeme hovorit o kurzoch. Pozri mne je to jedno, kazdy nech si rodi s kym chce a komu viac doveruje, mam kamosky zdravotne sestry, ktore boli sledovane pocas tehotenstva a rodili doma s midwife, vies kolko zien chce prirodzene porody a rodit doma? dost vela, kedzenie kazdemu vyhovuje nemocnica je tu moznost odrodit si doma pod dohladom profesionala a ja na tom nevidim nic zle. Nikto nikoho do toho netlaci, mozes ist do nemocnice a porodit v pritomnosti lekara.

monika15
30. apr 2013

@sisaka no zaujimave..... ze mne tu povedali v dvoch ze nemusia mat... maju kurzy bez nejakych Bakalarov

emimka
30. apr 2013

@elen3
prave že všetky informacie mam len z tlače a sprav,
neviem v kolkych krajinach si doteraz žila ,že tu zastavaš postoj že kanada je najlepšia, my sme doteraz žili v nemecku ,rakusku ,anglicku a kanade a možem povedat aj ked to budeš vyvracat ,je z nich najhoršia .
V každej europskej krajine mi uznali vysokoškolske vzdelanie ,okrem kanady a chovali sa ku mne akokeby som mala ist s europskym titulom robit do mc donaldu,
a platovo všade som robila na uradoch a mala som tam väčši plat ako tu a naklady su tam podstatne nižšie,
kanada ma vybornu propagaciu svojej krajiny ,ale te podstatne veci neuvadza , a tak poznam vela ludi ktory odtial
odišli, dokonca žačala moda /v mašej štvrti už 4 rodiny/ že kanadania odchadzaju do norska, a niesu to len deti norov čo tu prišli v 70 -tych rokoch ,ale rodeny kanadania , pre lepši socialny system, vyšie platy/inač pridavky na 1 dieta v norsku je 500 eur/a lahšie ziskanie prace ,lebo v kanade ked nemaš znamosti ktore ta pretlačia na dobre miesto , ostaneš na pracach na inzerat a minimalnej mzde .

sisaka
30. apr 2013

@monika15 hovori ti nieco slovne spojenie "regulated profession"? Ak nie tak zhruba vysvetlim. na to aby si mohla robit pracu midwife v mojej, tvojej provincii a aj v Quebec musis byt registered a splnat urcite podmienky,na to aby si mohla pouzivat titul Registered Midwife, kedze tato profesia je v nasich provinciach REGULATED - to znamena, ze je tam urcity standard a nemoze to hoci kto s hocijakym vzdelanim vykonavat. Vsetky midwives, ktore nemali vzdelanie podla standardu urceneho ich organizaciou museli prejst cez "bridging" program, aby dosiahli pozadovanu uroven vzdelania a odbornosti a samozrejme spravit test/skusku aby ziskali tento titul a registraciu, to samozrejme plati aj pre vsetky midwives, ktore prisli zo zahranicia. Tak ako hocikto nemoze byt lekar, ci registered nurse ani registered midwife nie je zena z ulice s ukoncenou zakladnou skolou.