icon

Život v 80. rokoch

27. jún 2025

Ahojte, sledovala som seriál Sľub a rada by som sa opýtala niekoho, kto v čom čase bol už dospelý. Opýtala by som sa rodičov, ale žiaľ už tu nie sú. Pri seriály ma zarazila informácia o nedostatku toaletného papiera. Potom o tom, že neboli banány a všetci tam jedli len punčové rezy a laskonky, prípadne krémeše. Narodila som sa v roku 1978. Nikdy si nepamätám, ani počas môjho útleho detstva, že by bol problém s toaletným papierom. Nikdy to rodičia neriešili, vždy bol doma. Vždy na zimu sme mali banány, mandarínky, pomaranče a čo si pamätám aj čerstvý ananás. Áno banány neboli v lete, ale zase boli čerešne, slivky, marhule, melóny, hrušky, egreše - toho ovocia bolo veľmi veľa práve v lete. Od môjho útleho detstva sme chodili do kostola. Každú nedeľu, aj v prikázaný sviatok, cez sviatky, na spovede apd. Bola som na prvom svätom prijímaní. Je pravda, že mamina mi povedala, že práve kvôli tomu otec nedostal pozíciu majstra, ale aby sme mali problémy kvôli tomu, si nepamätám. Čo si však pamätám, že ako v 1990 zrazu do kostola prišli všetci susedia, ktorí tam predtým ani nepáchli a čušali pekne doma. Z koláčov si pamätám oveľa širší výber - špice, dobošky, žĺtkové rezy, venčeky, trubičky, medové rezy, orechové rezy a samozrejme pudingy so šľahačkou, na tie neviem zabudnúť a na limo 🙂. Spomínam si na pracovné soboty, pionierské schôdzky, tábory apd. Niekto, kto už bol dospelý a pamätáte si, že by to bolo tak, ako je v seriály?

Strana
z3
bielasovicka
29. jún 2025

Ja len ze sa pamätám, že mi farár nechcel pokrstiť syna lebo sme sa nesobasili v kostole (muž bol v strane, ako štátny zamestnanec), ale sme vybavili v inom kostole😄, takže dalo sa. Dalo sa vybaviť skoro vsetko(na tajnasa).

guiseppinka
29. jún 2025

Ked citam tieto spomienky, tak som rada, ze v case revolucie som mala rok. Vzdy sa zamyslam nad tym, ze ake protichodne informacie dostavam a prichadzam na to, ze asi ozaj zalezi od toho, kde clovek zil a vyrastal. Problemo, kzory vnimam ja, je ten, ze ludia vytesnili to zle, resp ho nechcu vnimat a/alebo si uz nepamataju... pride mi, ze zena vrchol spolocenskeho vyzitia zeny bolo ist na navstevu v nedelu. Ale to pre domacu znamenalo vyluxovat doma, nachystat obcestrvenie... ked si vezmem, co vsetko zeny museli robit - deti, skola, skolka, nakupy, ucit sa s deckami, po veceroch strikovat, sit, vysivat, aby mali nieco ine... a teraz nas vnimaju ako lenive , lebo neotrokarcime... dakujem za taku predstavu.

dora281
Autor odpoveď zmazal
akbara77
29. jún 2025

Ja si myslím, že trpis ako väčšina ľudí spomienkovým optimizmom a vytiahla si si z toho všetkého len to lepsie. Aj tí nechýbali banány a pomaranča v lete, ani to ze tvoj tatko nemohol profesné rast, možno ti zachyba teraz keď sa len tak rozhodneš is na Last minúte k moru...to sa nedalo vtedy...ale ty asi necestujes. My sme si fakt tu slobodu nezaslúžili.

marsmykkok
29. jún 2025
@guiseppinka

Ked citam tieto spomienky, tak som rada, ze v case revolucie som mala rok. Vzdy sa zamyslam nad tym, ze ake protichodne informacie dostavam a prichadzam na to, ze asi ozaj zalezi od toho, kde clovek zil a vyrastal. Problemo, kzory vnimam ja, je ten, ze ludia vytesnili to zle, resp ho nechcu vnimat a/alebo si uz nepamataju... pride mi, ze zena vrchol spolocenskeho vyzitia zeny bolo ist na navstevu v nedelu. Ale to pre domacu znamenalo vyluxovat doma, nachystat obcestrvenie... ked si vezmem, co vsetko zeny museli robit - deti, skola, skolka, nakupy, ucit sa s deckami, po veceroch strikovat, sit, vysivat, aby mali nieco ine... a teraz nas vnimaju ako lenive , lebo neotrokarcime... dakujem za taku predstavu.

@guiseppinka každá doma má negatíva-mal ich aj socializmus a určite ich má aj táto doba, toľko nepokoja, nevraživosti vo svete ako je teraz nebolo veľmi dávno, detto ten covid a opatrenia čo boli, to bolo niečo čo bol veľký zásah do života, ale proste človek sa prispôsobí a prežije a vníma to normálne.

autor
29. jún 2025
@akbara77

Ja si myslím, že trpis ako väčšina ľudí spomienkovým optimizmom a vytiahla si si z toho všetkého len to lepsie. Aj tí nechýbali banány a pomaranča v lete, ani to ze tvoj tatko nemohol profesné rast, možno ti zachyba teraz keď sa len tak rozhodneš is na Last minúte k moru...to sa nedalo vtedy...ale ty asi necestujes. My sme si fakt tu slobodu nezaslúžili.

@akbara77 nemyslím si, že trpím spomienkovým optimizmom, len sa pýtam na reálne skúsenosti. Chcela som vedieť, či naozaj bol ten nedostatok papiera, lebo ja si na to za svet nemôžem spomenúť. Pre nás boli veľmi ťažké 90te roky. Na jednej strane nám priniesli uvoľnenie a možnosti na strane druhej dali priestor mafii. Keďže sme začali podnikať a celkom sa darilo, tak sme reálne museli platiť. A keď sme skúšali negociovať, tak podpálili auto, povolili ti pneumatiky na aute, výstražne si si našla na druhý deň prestrelené okno na aute apd. Nám mafia reálne aj zabila rodinného príslušníka. Čiže ja na 80tky v porovnaní s tým čo sa dialo neskôr spomínam oveľa lepšie, samozrejme z môjho pohľadu teenagera a mladého dospelého.

guiseppinka
29. jún 2025
@marsmykkok

@guiseppinka každá doma má negatíva-mal ich aj socializmus a určite ich má aj táto doba, toľko nepokoja, nevraživosti vo svete ako je teraz nebolo veľmi dávno, detto ten covid a opatrenia čo boli, to bolo niečo čo bol veľký zásah do života, ale proste človek sa prispôsobí a prežije a vníma to normálne.

@marsmykkok ano, to viem... kazda doba nieco prinasa, myslienky socializmu boli pekne, len v realite tazko udrzatelne.

dora281
Autor odpoveď zmazal
aniele
29. jún 2025
@guiseppinka

@guiseppinka Tak zase nie každá šila a štrikovala. Ja som bola v našom vchode (24 bytov), myslím, jediná. Rozhodne by som to nepovažovala za otrokárčenie (to bolo, ako som si to uvedomila neskôr, to, čo robila moja mama, keď naši stavali). Zase, také veci ani nemôžeš robiť, ak ťa nebavia. To mňa zase nebavilo gruntovanie, v ktorom sa vyžívala suseda nado mnou. Poriadok mám rada, veci na svojom mieste, ale aby som každý týždeň umývala poháre a šálky vo vitríne! Vysával (a dosiaľ vysáva) môj muž. Videl to u svojho otca (ten bol r. 1926). Aj okná umýva (odvtedy, čo chcel, aby som mu pred Vianocami ušila bundu, akú videl v Tuzexe a povedala som, že buď budú umyté okná alebo bude bunda 🙂 ). Čo som naozaj neznášala, bolo kočíkovanie. Totálne zabitý čas! Horšie už bolo len sedieť pri telke a kecať. Koľko kníh sa dá za tú dobu prečítať, vecí ušiť, skriniek obrúsiť a natrieť. Mňa bavilo aj tapetovať a obkladať. Možno, keby vtedy existovali podcasty... Ono, človek si môže v živote vybrať, či chce tvoriť alebo troviť. Ako problém u mnohých dnešných mladých žien vidím ani nie tak to, že by boli lenivé, ale v tom, že nie sú zručné, nemajú prax. Tie podružné veci v domácnosti alebo okolo detí, ktoré by, zjednodušene, mohli mať za 20 min, im trvajú hodinu. No a potom nestíhajú, majú pocit neúspechu, rúcajú sa, prípadne sa hnevajú na ľudí okolo, že im nepomáhajú. Alebo začnú tvrdiť, že to nie je dôležité a zhadzujú to (a tých, ktorým to ide). Ovšem, také ženy boli aj v mojej generácii. Ale to nie je ich vína, ale rodičov, ktorí ich to nenaučili. Pritom najlepšia je asi zlatá stredná cesta.

guiseppinka
29. jún 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 samozrejme, ze je to na hlavu a neudrzatelne. Som neskutocne rada, ze som sa narodila a mozem zit v eu a teraz. V akomkolvek inom storoci alebo rezime by som s mojou povahou trpela a mala veeeeelke problemy.

viestta
29. jún 2025
@marsmykkok

@marsmykkok keby bol kovid za komunizmu, tak to aj u nas dopadne ako v Cine.
A nevrazivost a zavist? Kolko "lasky a prajnosti" bolo v tych co udavali susedov, kolegov? Casy, ked si clovek pernamentne musel davat pozor co hovori, lebo nikdy nevedel, kto je agent STB. A ze ich bolo o tom hovoria zvazky v UPN.

akvi
29. jún 2025

Nečítala som komentáre, takže to tu už možno odznelo, ale to, že ste mohli chodiť do kostola a na prijimanie, to znamená jedno, že si pravdepodobne z východného Slovenska, tam sa to tolerovalo. Ja si pamätám, ako moja kamoška v škole mi prezradila ako najväčšie tajomstvo, že bola cez víkend na prijímaní v nejakej zastrcenej dedine na východe Slovenska a mala zakázané o tom hovoriť, lebo sa to nesmelo. Aj krstiť sa chodilo tajne na východ.
Moja mama napríklad chcela prestúpiť na VŠ na druhý odbor a bolo jej povedané, že musí vstúpiť do strany aspoň ona, lebo nik z rodiny v strane nie je a inak ju nevezmú. Samozrejme odmietla a samozrejme ju nevzali.
Tovar ako mandarínky a pod. boli podpultove a dostatok ich mal ten, kto v tom obchode pracoval alebo nal známych. Pamätám si moju mamu, ako nám doma vravela, že je pre ňu ťažké zohnať niektoré veci, lebo ona sa prisťahovala za otcom, čiže v našom meste nemala také väzby ako niekto, kto tam vyrastal a mal kopu známych od detstva. Takže nepoznala predavačky, nemala medzi nimi kamošky a tým pádom nedostala ani popultovy tovar.

ekira1
29. jún 2025

Toaletný papier hárky si pamätám, babka ho mala ešte dlho v latrine. Som z dediny a robotníckej rodiny, všetci pestovali a chovali čo sa dalo. V tuzexe som nikdy nebola a ani nič z neho nemala, rodičia na to nemali. Oblečenie sme dedili, nosila som I veci po bratovi, všetko sa opravovalo, ponožky štopkali. Na auto stál otec v poradovniku tuším 9 mesiacov, možno viac, na motorku menej. Otec robil JRD, dostával naturálie, každý rok malé prasa, chovali každý rok a obilie, chovali stále sliepky. A na striedačku pár kačiek, moriek, husí. Mali sme ovocné stromy, kríky, celé leto sa zavaralo, kompóty, uhorky,čalamady, dlávila sa kapusta. Čo sa dalo sa uskladnilo. Keď sa minulo, nebolo. Mandarínky a nelúpané arašidy sme mali len na vianoce. Cez rok len vlastné ovocie, v škole kubánske pomaranče. Veľa krát len polovicu pomaranča. Ananás som nepoznala. Lego som tiež nepoznala, bol igráčik. Šošovicu sme mali výnimočne, skôr domácu fazuľu a kupoval sa lúpaný hrach. Mäso bolo len v nedeľu, v sobotu len rýchly jednoduchý obed, robilo sa na záhrade, upratoval dom, pralo sa na práčke ROMO. Bez žmíkačky, tú si kúpili naši neskôr, veľká sranda prať a pláchať obliečky, pomáhala som mame plachať a žmíkať ich ručne. Varilo sa na domácej masti, olej bol výnimočne. Čokoláda len na sviatok a Mikuláša, cukríky sa kúpil balík snáď na mesiac, občas sme si mohli vziať jeden. Nič nám nechýbalo, pretože sme tak boli zvyknutí, ale teraz by som tak žiť už nechcela, ani pre svoje deti by som také detstvo nechcela. Nehovorím, že súčasný konzumný spôsob života je najlepší, ale majú slobodu, môžu dosiahnuť čo môžu, môžu ísť kam chcú a na čo budú mať..

dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
29. jún 2025
@akvi

Nečítala som komentáre, takže to tu už možno odznelo, ale to, že ste mohli chodiť do kostola a na prijimanie, to znamená jedno, že si pravdepodobne z východného Slovenska, tam sa to tolerovalo. Ja si pamätám, ako moja kamoška v škole mi prezradila ako najväčšie tajomstvo, že bola cez víkend na prijímaní v nejakej zastrcenej dedine na východe Slovenska a mala zakázané o tom hovoriť, lebo sa to nesmelo. Aj krstiť sa chodilo tajne na východ.
Moja mama napríklad chcela prestúpiť na VŠ na druhý odbor a bolo jej povedané, že musí vstúpiť do strany aspoň ona, lebo nik z rodiny v strane nie je a inak ju nevezmú. Samozrejme odmietla a samozrejme ju nevzali.
Tovar ako mandarínky a pod. boli podpultove a dostatok ich mal ten, kto v tom obchode pracoval alebo nal známych. Pamätám si moju mamu, ako nám doma vravela, že je pre ňu ťažké zohnať niektoré veci, lebo ona sa prisťahovala za otcom, čiže v našom meste nemala také väzby ako niekto, kto tam vyrastal a mal kopu známych od detstva. Takže nepoznala predavačky, nemala medzi nimi kamošky a tým pádom nedostala ani popultovy tovar.

@akvi dalo sa krstit aj na zapade, ale povacsine sa krstilo nenapadne v inom meste. Moja mama pracovala na narodnom vybore, sestra sa narodila v roku 1985 a moja babka vybavila krst v odlahlom kostole v BA, my sme z TT.
Aj na dedinach na zapade sa normalne chodilo do kostola, v mestach sa spehovalo a donasalo. Kamosky, ktore chodili do kostola mali zakaz o tom niekomu hovorit a bolo to ako pises, obrovske tajomstvo.

Moji stari rodicia mali obrovsku averziu na ksc, nasa rodina prisla v 50-tych rokoch o majetky, pradedko sedel rok v base kvoli kolektivizacii.

dora281
Autor odpoveď zmazal
guiseppinka
29. jún 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 tiez byvate v spolocnej domacnosti alebo si tam na navsteve? Stlacit 2 gombiky na pracke zvladnete, dat vyprate do susicky zvladnete tiez.. zena nosi tiez peniaze do rozpoctu... zena je znevyhodnena tym, ze v ramci kariery robi prestavku kvoli detom. Tie si sama nespravila. Velmi sa tesim tomuto pokroku.

dora281
Autor odpoveď zmazal
guiseppinka
29. jún 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 asi som ta uplne nepochopila. Ale kvoli vete, ze vas potrebujeme len na urcite cinnosti. Vies, ak sa vam mame pol roka doprosovat, aby ste vymenili ziarovku alebo navrtali policku a potom vas velebot dalsi polrok, tak si to fakt spravime samy. Vela chlapov sa dava do role, ze ja to neviem a radsej budem zivitelom a potom sa meni na penazenku. Pokial ma zena vsetko riesit sama, tak naozaj jej je chlap len na 2 veci - peniaze a sex... co tak sledujem, tak cim je starsia zena, tym skor ma pristup k zivotu, ze chlap ma byt na zabavu a ziadne spolocne byvanie, lebo dalsie decko doma nepotrebuje...

dora281
Autor odpoveď zmazal
viestta
29. jún 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 ja len tolko: Aj ty si sucast toho naroda. Aki jednotlivci, taky narod. A aki su muzi, tak sa maju ich zeny.

dora281
Autor odpoveď zmazal
jananovotna88
29. jún 2025

Ja som mala 9 v 80 rokoch, kecala by som o tom.
Na STV beží seriál Vyprávej a ten je lepšie spracovaný ako Sľub, vo všetkom kostýmy Exteriér, Interiér.
Je prístupný aj v archíve, ale len 7 dní.

ekira1
29. jún 2025

Čo sa týka kostola, u nás sa normálne chodilo do kostola, len učitelia a členovia strany nechodili. Krst bol tiež bežný, náboženstvo sme mali v škole až po vyučovaní.. dedina stredné Slovensko. A zas napríklad u nás bola spartakiada povinná, museli všetci, manžel z mesta zas hovoril, že u nich bola dobrovoľná. A oni do kostola nechodili, svokor bol v strane, ani náboženstvo, nič. Krst vnúčat si vynútila babka, boli krstení všetci súrodenci, ale to bolo asi všetko..

dora281
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3