icon

Život v ČR - skúsenosti ako sa vám tam žije?

bubblies
9. okt 2018

Ahoj zienky, chcem sa opytat, tie co zijete v CR, ako ste s tym spokojne?? Je to tam lepsie? Zila som v Prahe 3r dozadu (cca rok s byvalym partnerom), len vtedy som mala nejake zdr. problemy, tak som sa musela vratit. Cesko (mala som cely zivot blizko Moravu) ma vzdy fascinovalo, a kedze nie som typ na "zahranicny exitlife", tak CR bola jedina krajina, kde by som si vedela svoj zivot este ako tak predstavit.
Teraz po urcitych udalostiach na SR (davnejsie rozchod, zdravotne problemy-uz aj vyriesene, zamestnanie v troskach a momentalne na volnej nohe - chap UP, a tie nase urady teda extra katastrofa) zvazujem opat ci neodist do CR. Profesne sa nebojim nicoho, som studovana a karierne nemam problem.

Len chcem nazor, ci by to nebolo rohodnutie vlastne z kaluze do blata ;)

Dakujem 🙂

viera
9. okt 2018

Toto aj mna zaujima..... aj ja to zvazujem nieco napodobne ako ty alebo este GB....

saslavka73
9. okt 2018

Som zvedavá na názory. Mala som jeden čas takú predstavu, že odísť tam, nevedela som si predstaviť zahraničie tak toto sa mi videl ako dobrý krok, predsa je to ako domov. Zvlášť Morava sa mi páči. Ale....... Hľadala som si tam zamestnanie a nejaký čas bola. A nabila som si hubu. Nemajú nás Česi radi, sme pre nich príživníci a prisťahovalci. Do očí pekne ale za chrbtom.......

kakawah
9. okt 2018

Pracovala som tam niekolko rokov. Mne sa CR paci aj ludia aj vsetko. Potom sme odisli do UK. Niekolko krat sme sa chceli vratit ale nie na slovensko ale do ciech. My sme tam boli stastni aj syn sa nam tam narodil.

viera
9. okt 2018

@kakawah A teraz si uz len v UK?

ruzicka1989
9. okt 2018

Zijem v CR vyse troch rokov. V roku 2015 som sa odstahovala do Prahy za priatelom (taktiez Slovak), potom sme sa vzali a prestahovali sme sa do maleho mestecka pri Koline. Pre mna je CR tvrdy svet. Asi je to aj o tom, kto je ako obrneny a tak.. Prazania su taki tvrdi, hrozne sa pretvaruju, nemaju radi Slovakov co mi aj casto davali pocitit a nespocetne krat som si vypocula na uradoch alebo aj v zamestnani, ze "ste len cizinka..."... Ludia v tom mensom mestecku sa mi zdaju trosku ini, ale zijem tu este len nieco vyse mesiaca a momentalne som na PN kvoli tehotenskym nevolnostiam, takze vacsinou sedim doma 😃 Neviem... ja som tu len kvoli tomu, ze manzel tu ma ovela lepsie uplatnenie ako v SR, ale ak by to bolo na mne, sla by som domov, na Slovensko.. nehovoriac o tom, ako mi chyba rodina, mama...

kakawah
9. okt 2018

@viera ano 12r.som v Uk

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
tinaa64
9. okt 2018

Do ciech sa pdstahovala moja mama..zije tam roky rokuce a je spokojna..ale ja by som nesla.pre mna je domov slovensko....a podla mna to je trosku divny narod ..a niektorí tam maju blbe narazky na nas slovakov..kamosi velkí ale neodpustia pocas rozhpvori itrusit nejaku blbu poznamku ako napr.:ako sme im ujradli hymnu ,rec a neviem co vsetko;ano aj s tymto som sa stretla...rada tam chodim na par dni za mamou a surodencami ale zit by som tam nezila

jatva
9. okt 2018

Som v CR 6 rokov, muz asi 12. Mam vyhodu, ze mam cz obcianstvo, ale po cesky nehovorim (iba s cudzimi detmi, bo nerozumeju). Citim sa tu doma, s pracou som nemala absolutne ziaden problem. Jeden cas som bola samozivitelka a uplatila som najom 2+1 a sukromnu skolku. Nedavno sme s chlapom kupili baracik cca 30km od Prahy. Su tu vacsie danove vyhody na deti ako na svk. Pracu by som si u nas v meste na svk nenasla, v BA som nenasla natolko zaujimavu, navyse sa mi zivot v BA nepacil. Myslim, ze blavaci sa k pristahovalcom spravaju horsie ako Prazaci k cudzincom. Nikdy som nemala pocit, ze by mi v Prahe davali nejak pocitit, ze tam nepatrim alebo ze som menejcenna. Mozno som mala doteraz len stastie, neviem...

lavender21
9. okt 2018

My sme s manželom žili a pracovali dva roky v ČR, v malom meste neďaleko Prahy. Ja som na rodičovskej dovolenke, tak sme sa vrátili na Slovensko, sme tu rok, ale nevieme si tu zvyknúť. V Čechách sa nám ľahšie žilo - vyšší plat, vyššia úroveň v zamestnaní, lepšie zdravotníctvo, nižšie ceny potravín. Do budúcna sme sa rozhodli vrátiť do ČR.

maminuska
9. okt 2018

môj manžel je Čech ( Moravák ) striedavo žijem v CZ a na SR počas roka, moja práca mi to umožňuje, samozrejme že to sklbujeme so školou. Musím ale povedať že nás majú plné zuby , hlavne mužov. Čo som sa bavila s pár češkami , tak ich majú za grobiánov , primitívov a hulvátov. Musím však priznať že niektorí sa tak aj prezentujú .

bubblies
autor
14. okt 2018

@kittykat22 ano to byvanie bolo dost - tie prenajmy vs. platove podmienky teda boli masaker 😨 Za 2i vo Vysocanoch sme platili 16tis + 2 zalohy, a platovo som isla nizsie ako v BA (ale tak vtedajsi partner tam mal viac ako v BA, takze sa to ako tak vyrovnalo). No ale ja som sa s tym nevedela teda uplne stotoznit-mat mensi plat ako na SR a davat mesacne viac za prenajaty byt (ako u nas) 😅👎 to mi teda dost vadilo.

bubblies
autor
14. okt 2018

@jatva no ved prave, ze ja uz som extremne vytocena na tento stat, cim dalej viac je to tu horsie a horsie, a uz mi asi pretiekol pohar trpezlivosti 😠 Prave preto zvazujem toto mensie zlo, jeto vzdy lepsie ako ostat v tomto state 😕👎🙄 A presne, mne BA pre zivot vobec nevyhovuje, vadia mi ti falosni ludia neskutocne, a inde mam zas problem najst pracovne zaujimavu ponuku...takze tu by sa to vyrovnalo, nakolko Praha je dokonca moja srd❤vka

bubblies
autor
14. okt 2018

@lavender21 presne toto som tam videla aj ja a preto je to pre mna urcite zaujimavejsie ako SR..ci zdravotnictvo, kolegialnost (nie ako u nas ti zavidia este aj nos medzi ocami!), nizsie ceny potravin atd... co su dostacujuce dovody na odchod z tejto otrasnej krajiny, kde to asi ostatnym nevadi, lebo tu uz asi vazne len ostali ludia-ovce. Pri TV a za zavretymi dverami bude nadavat kazdy Slovak, ale ked treba pre to, aby sa nieco zmenilo spravit, tak "ja nic ja muzikant - mne je vlastne takto zle vlastne dobre"

bubblies
autor
14. okt 2018

@maminuska to priznavam aj ja...Moj ex mal tiez prehnane narazky ci urazky na Cechov, ja som mu neraz hovorila, ze co moze byt vobe rad, ze ma taketu prilezitost a umoznia mu sa tam vobec presadit a dali mu pracovnu poziciu vo vyssom manazmente, tak ju mohli dat predsa vlasnemu/krajanovi. A nie sa este pohorsovat stale a mat na vsetko ci vsetkych blbe pripomienky 😒😠 Tak ale to je zial uz povahou daneho cloveka...nie kazdy sme taky 🙂🙏

kittykat22
14. okt 2018

@bubblies byvanie je problem a aj bude - pre nas ako cudzincov narastat. Cesi mozu teraz poziadat o rodinnu pozicku, alebo tak nejako sa to vola na byvanie. Takze o to ziada hromada ludi, cim sa dostanu fin. k bytu skor ako my. Airbnb rozosralo trh, ja neviem ako sa toto da dohromady. ceny prenajmov isli za 5 rokov hore o 300%. Baby co robia letusky si kupuju byty v Benesove, pretoze nemaju paniaze na byt v Prahe 😵. Letusky zamestnanecka platova elita. Inak Cechy su fajn, ale to byvanie ... ak to nejako das dohromady tak je fajn napad tu prist. Vela slovakov co chodilo do viedne odchadza do svajcu. Ak uvazujem kam, tak odporucam Svajc. Z viedne vsetci odchadzaju koli muslimskej nalade. Vieden je novy kebabstan

bubblies
autor
21. okt 2018

@kittykat22 o tom airbnb pocuvam nejako castejsie posledne, len som nevedela, ze az takto zle to tam je 😲 No a tu pozicku im normalne aj zavidim...(v dobrom) to u nas take nieco nehrozi 🙏😅 Jasne byvanie chapem. Len rozmyslam, ako je to tam s pracou...lebo ja som mala problem najst normalnu pracu za normal plat (kvoli tomu, ze som slovenka napr., uprednostnili vzdy skor vlastnych). A do svajc isto nie, zeny tam moc normalnu pracu nenajdu uz vobec, to len muzi. Mam tam znameho uz cez 5r, takze ten stav tam je este horsi (praca ako zena)

kittykat22
21. okt 2018

@bubblies Praha ma v plane razantne obmedzit airbnb, ale to je tak na rok, rok a pol. S cenami to nepohne, pretoze vsetci na to nabrali hypoteky a nemozu to predat pod cenu, tak tie byty budu drzat. Najmy budu lacnejsie predpokladam. Ale vyhladovo pocitaj 2 roky. Co sa tyka prace, su obory ako IT kde maju zamestnanci 100 a su obory kde maju minimal. Kamaratka pracujee pre prazske reality a ma minimalku plus cash ktory si zarobi predajom - bez rozdielu co moze zarobit stale ma minimal a su mesiace ked nepreda 😕 pretoze ma povinnost predavat len z ich spolocnosti. Ale ak chces jazdit na tramvaji alebo buse tak maju 30 000 nastupny plat 👍🙂 Len neviem ci by to bolo pre teba. Lidl, billa, amazon ma vysoke platy. Len Lidl, billa je blba koli kontaktu s ludmi, a amazon ma velmi zle podmienky prace - kamarat tam bol na pohovore na managersku poziciu a povedal ze je to taky job pre potkana v koseli.

bubblies
autor
21. okt 2018

@kittykat22 no tak takto to bolo cca aj tie 3r dozadu...no skor obchod/office/management. Tak to je inak aj tu, account manager napr o2 dostane tiez len minimalku a ostatne ma provizie z predaja. A teda v realitach je toto uplne bezne teda aj u nas 😕
...a hlavne ked som tam videla bilboard na lidli vtedy, ze predavacka ma zarobit 15000tis, a ze po 2r ma staly plat 18000tis+nejake vyhody (tak nejako to bolo) zabehlo mi, ze to myslia akoze smrtelne vaaaazne?? Ved len 16000tis sme mali najomne za minipidi byt na okraji Prahy 😅👍🙄

kittykat22
21. okt 2018

@bubblies mas pravdu. Kamaratovi teraz zdvihla majitellka najomne na 15 000Kc - o 1200 viac ako doteraz, a on sa najezil, povedal ze odchadza, a odstahoval sa do konca mesiaca. O reality sa nezaujimal, a nevedel ako isli ceny hore. Pod 15 normalny byt nezohnal tak zije v Beroune u priatelky v dome jej rodicov. Sa ohukal, chudak.

bubblies
autor
30. okt 2018

@kittykat22 :D ach typicky slovak 🙂 trosku sa nieco zmeni (penazne), tak radsej bude volit nepraktickejsie riesenie ako sa prisposobit aktualnemu stavu :D pobavilo 👏😅

kittykat22
30. okt 2018

@bubblies ale môžem ti povedať, že sme plošne v šoku z cien nájmov a predajných cien bytov. Za rok, dva išli ceny tak hore 🙄 že len pretáčam očami keď som na srality. Byty na Vinohradoch boli bežne okolo 10-15 000. Teraz pod 20 nič 😲

bubblies
autor
1. nov 2018

@kittykat22 😲 no parada 😕😒