Život v Šamoríne, keď nehovoríme po maďarsky
Pekný deň milé mamičky, momentálne žijeme s manželom a synom v BA ale u rodičov a chceli by sme sa konečne osamostatniť v najbližšej dobe a vzhľadom na ceny v BA musíme pozerať bývanie ďalej a teda uvažujeme nad Šamorínom. Máme 4 ročného syna-chcem sa teda popýtať aké máte skúsenosti so škôlkou, údajne sú tam dve jedna slovenská a druhá maďarská a tak je to vraj aj so ZŠ..?My po maďarsky nerozumieme vôbec...Zaujíma ma tiež ako to je zo zamestnaním-dá sa nájsť práca, nie je tam rečová bariéra..? A ešte by ma zaujímalo ako sú na tom ihriská pre detičky?Boli sme sa popozerať v Šamoríne ale nepochodili sme tam všetko, blúdili sme kade tade a tie ihriská som si nevšimla...A celkovo by ma zaujímalo ako sa Vám tam mamičky-slovenky žije?Samozrejme ma zaujímajú názory všetkých mamičiek no najmä tých čo sa tam prisťahovali a po maďarsky rozprávať nevedia- ako ste sa aklimatizovali... Vopred Vám všetkým veľmi pekne ďakujem za všetky rady a odpovede...Tieto informácie môžu poskytnúť iba maminky 😉 realitka nie..Ešte raz ďakujem, Petra 🙂
len teda do samorina chodi vobec vlak .... asi nie ... ja by som potom sla skor do Galanty .. lepsie vybavene okresne mesto dobra dopravna dostupnost vies ist na R1 a na dialnicu mas tam vela skol skolok aj stredne aj kruzky a najma stoja ti tam aj rychliky...
@bubi08 pred viacerymi rokmi sme boli pozriet dom v orechovej potoni. to je dedina este za samorinom. prve na co sme nadabili, bolo vysielanie dedinskeho rozhlasu v madarcine 😀 .
domaci neboli doma, tak sme sa spytali u susedov, ktori nam sice rozumeli, ale nevedeli sa vyjadrit v reci slovenskej 😠 ...
takze tak. to si nechcem predstavit, ake by to bolo v skolke, v skole, v obchode by nebol problem, nahadzes do kosa a je to...
ale v samorine to podla mna nebude az take brutalne, hoc mne by sa prevracali oci pri kazdom teššík 😀
cize my sme prave kvoli madarcine zvolili iny kut slovnenska. 😉
@maznacik007 nooo ani v GA to nie je take celkom slovenske 😀
mam skusenost z porodnice 😉
@maca_p jasne ze neni to slovenske ale to neni ani ten Samorin ... ani tieto dediny na juhu ... ale v galante mas aspon dobre vlakove spojenie ... na rozdiel od samorina a vacsiu obciansku vybavenost ... a je tam uz pomerne dost pristahovalcov...
my hovor Ga nemocnica mam skusenosti .. mne tam maleho dva krat operovali .. a napr. ja som presunula lekarov do GA z BA a som velmi spokojna ...
zije tam sestra, aj blizka kamoska, zije sa im tam vyborne, po madarsky nevie ani slovo. uci v slovenskej zs, ihrisk je tam kopec, hradza, pomle, areal pri kormorane, vybavenost, trhovisko, lekari...mile male mestecko, lepsie ako dedina. vyhnut kolone sa da regiojetom z kvetoslavova, kde sa da nechat v pohode auto na stanici.
@maznacik007
ta občianska vybavenost v samorine je velmi dobra..
@bubi08 neviem aké máte s mužom školy a čo by ste chceli robiť, ale samozrejme treba rátať s tým že na miesto nejakého klientského pracovníka v banke, predajcu u mobilného operátora a tak dalej sa bez madarčiny nedostanete. ale vždy sa dá samozrejme nájsť aj miesto,kde madarčina potrebná nie je.
ak tú rýchlostnú cestu dostavajú,potom nebude problém ísť pracovať aj do BA a hlavne z investičného hľadiska by to bola dobrá kúpa,ceny sú tam nižšie iba preto, že sa ťažko z toho smeru dostať do Ba a z BA domov,ked bude cesta,pôjdu výrazne ceny bytov hore.
dorozumieť by sa nemal byť problém a takisto ani so škôlkami a školami, si stále na Slovensku.
ja teda vôbec neodporúčam Rajku a podobné, bývanie mimo Slovenska z tým že si Slovenka,pracuješ na Slovensku, chceš aby deti chodili do slovenských škôl a tak dalej nesie zo sebou kopec negatív a komplikácii
a postupne ľudia prestanú mať o takéto miesta záujem a predáš to pod cenu,keby ti to prestalo vyhovovať,lebo už taký záujem slovákov nebude. možno že teraz investori ked stavajú sa snažia aby tam mali Slováci ako-taký život a vybavenosť, ale ked dostavajú, nastanú problémy...
Ahoj @serpentino . Všimol som si tvoje príspevky v tejto diskusii ohľadom @mima4 . Viaceré z nich neboli potrebné, diskusiu nerozvíjajú a sú urážajúce. Ak s niekým nesúhlasíš, prípadne "nie je o čom", preskoč ho, ako sama odporúčaš. Predídeme tým zbytočným hádkam a prípadným blokáciám. Vďaka 🙂
@bubi08 tak ako ste sa rozhodli? ja som sa do samorina pristahovala pred 5rokmi. s manzelom nevieme vobec po madarsky. zit sa tu da velmi dobre, je tu vsetko co k zivotu potrebujes, aj deti sa maju kde hrat, je tu aj dost kruzkov pre deti. ale... ta madarcina je tu citit a dost... mne osobne vadi, ze madari si davaju svoje deti do slovenskych skolok a potom chudak slovak sa moze strcit. takze asi tak. mne osobne to velmi vadi. su tu dve slovenske skolky, a asi 5 madarskych, takze nepomer. dokonca ked tu bol na namesti mikulassky program pre deti tak bol v madarcine a nieco prelozili do slovenciny... potom dotycna dostala vynadane a zrazu to bolo len v slovencine 🙂 dalsim negativom je ta cesta do BA. pokial nevyrazis z domu do 5.40, tak stojis hodinu v zapche, a trva to az do takej 9.00. cesta pochybujem ze niekedy bude, nedavam tomu velke sance lebo uz to slubuju asi 3 roky a stale nic. 😢 kvoli peniazkom za byt sa tu oplati byvat ale zas ked si zratas cestu autom do BA kde pracujes tak radsej si kupit nieco v BA v povodnom stave a postupne si to prerabat. my mozno trosku lutujeme, ale bohuzial mali sme financny strop a nedalo sa inak. 😉
@bubi08
Takže ti odpoviem jednoducho, Sťahoval som sa do šamorína v oktobri 14 , dôvod, za to čo mi dali v banke som si mohol vybrať bud garáž v bratislave alebo byt v centre šamorína .
Mal sa mi narodiť syn tak som nemohol čakať a oddialovať kúpu bytu a tak som kúpil, Po madarsky neviem ani ceknúť teda vtedy nie , dnes viem pozdraviť. Narodil sa mi syn a kým bol v inkubátore tak som opravoval byt a dával do poriadku papiere . Prvý človek čo ma v šamoríne oslovil po madarsky bola poštárka a to som tam býval už mesiac , inak všade kde prídem je prvé oslovenie po slovensky , funguje tu dualita jazyka a od toho času sa stretávam s madarčinou zriedkavo najme v tom zmysle že by ju niekto vyžadoval odomna. Nikdy som nezaznamenal že by mnou koli tomu že neviem po madarsky niekto pohrdal . Samorín je velmi tolerantné mesto a ludia sú k sebe velmi ohladuplný ,
Mne však stačil kruh mojej rodiny a príroda , teraz ked všetko začína kvitnúť a pučať či zelenať sa je nádherné chodiť von a ja chodím kočíkovať či do parku alebo na hrádzu dá sa posedieť aj na lavičke na námestí. Ja som mal obavy ale nemal som inú možnosť no teraz po polroku by som nemenil .
Chodím do práce do DNV - automobilka ale problém s dopravou jedine v piatok smerom von z ba ked sa pozabudnem . inak do po štvrtej pokoj. ráno začína blázinec okolo pol siedmej ale zdržanie je cca 20 minut.
Dialnica tomu pomože aj ked sem prinesie devloperov a kadejakých špekulantov s realitami.
Detské ihriská sú skoro na každom sidlisku ja mam na GR pri školke a potom som videl na sidlisku pri hlavnej ulici. šamorín môžem len odporučiť , mimochodom posledné sčítanie bolo 33% slovákov a 50 % madarov dnes je to iné strašne sa sem sťahujú ludia z BA. U mna vo vchode sú len 3 rodiny hovoriace po madarsky 3 z 27 . bude teda záležať aj kde a aké sidlisko si vyberieš. Na záhorie nechod tam je len závisť a každy sa starie do druhého . tu máš pokoj , ticho , klud a naozaj je tu mnoho novonarodených detičiek , mladých ludí .
Držím palce vytvoriť rodinu zaobstarať bývanie a priviesť nový život na svet to chce niekedy aj odvážny krok zmeniť životné prostredie. šamorín - najlepšia volba.
PS : toto sa ti asi nestane , opil som sa do nemoty oslavovoal som syna a ani neviem ako a kde ale moja mi povedala že domov ma doniesol krčmár vlastným autom a že len velmi slabo hovoril po slovensky 🙂
Ahojte. Moj manzel ide robit do BA o par mesiacov a my so 4 detmi by sme sa mali prestahovat za nim z vychodu. Uvazujeme o Samorine kvoli zimnemu stadionu. Chcela by som dceru dat na kraso a synovia hraju hokej.Napiste mi prosim nejake info o dochadzani do Ba vlakom a o školách v Samorine, ja som ucitelka Nej a Bio. Chcela by som aby sa deti pohybovali same po meste. Ďakujem.
@chikitka zase si povedzme aká je šanca ísť pracovať na úrad do Samorina?
@bubi08 Šamorín je dobré mesto, keď si odmyslis ranné kolóny.som tam často a nie je problém s rečou ničím.Vela obchodov, kúsok hrádza bazén, na bicykle, je to mesto mladých
Ako sú na tom škôlky, školy neviem asi problém ako všade.
@zanalab hokej si pozri v Hamuliakove www.Hamikovo, gymnastika je v xbionicle
Veľa ľudí chodí vlakom, ale Regiojet často mešká, nejde, ľuďom vykrádajú auta na stanici
Daj sa do skupinky na FB Kvetoslavov, Hviezdoslavov je tam veľa info aj o škôlkach

@bubi08 s jazykovou barierou ratat musis ... ale teda ako nie ze by si sa nedorozumela .. jasne ze vedia aj po slovensky ale ked nerozumies tak na ihrisku sa mozu mamicky bavit po madarsky ale je tam dost pristahovalcov ... tak sa mozes bavit s nimi ...
do skolky je tam problem dostat dieta ... nedostatok miest ... ale mozes skusit sukromnu ... s pracou je tam isto horsie ako v ba .. madarcina je vacsinou potrebna najma ak ides robit na urad alebo do sluzieb ci do obchodu ... ale povacsinou ludia odtial dochadzaju do BA ... ja co poznam dve kamosky co tam stavali dom tak sa po case vratili do BA ... ako pokial ti madarcina vyslovene vadi tak by som tam nesla .. ale deti a najma male rychlo chytaju slovicka ...
moj muz napr. pochadza zo stredneho Slovenska ja tu z mestecka ktore bolo za totaca viac madarske ako teraz /takze rozumiem po madarsky ale moc nehovorim/ a on vyslovene nechcel do madarskej dediny ci mestecka tak sme si postavili domcek viac ku trnave... ale treba ratat ze madari tu na juhu su pomerne dost narodnostne uvedomely .. a nemaju napr. problem ze sa bavia po madarsky aj ked vedia ze niekto nerozumie v spolocnosti .. napr.
kamoskam vadilo dost aj dochadzanie ... je to katastrofa ist tou spodnou trasou .. najma ked sa to zlieva v podunajskych biskupiciach ... ale tak to sa da vyriesit dochadzanim vlakom ...