Životnosť panelákov
Ahojte, v budúcnosti plánujem kúpiť byt, ale zamýšľala som sa nad tým, keď som zatiaľ len tak pozerala inzeráty, že co sa stane s tými panelákmi, ktoré napríklad niektoré maju už 30 rokov a tiež určite maju svoju životnosť. Povodne že to malo byt 100 rokov, co sa asi teda predĺži tým zatepľovaním a tak. Tým posledným majitelom potom v podstate nič nezostane a budú musieť kupovať nový byt? Lepšie je teda kupovať novostavbu? Dakujem za odpovede, ak sa niekto zapojí 🙂
U nas v Ke narychlo vyrastli 2 casti s krasnym vyhladom na mesto. Kamarat je projektant a stavebny dozor zaroven. A vravel, ze keby si mal vybrat medzi tymi novostavbami a starsimi panelakmi bral by panelak. Su to rychlokvasene a velmi zle postavene novostavby. Ale to ako to je, ti nikto nepovie.
Nas cinyiak maokolo 45-50 rokov, ale zije sa mi tu velmi dobre, bolo to kvalitne stavane. Co som bola v novsich, tak mi vadila slaba izolacia zvukov, mala som pocit ze ta suseda je u nas v izbe, plesne vlhkost... taktiez rozlozenie / podorys mi pride uplne zle, mam byt kde mam okna na 2 svetove strany co je velke plus ak potrebujem vetrat a spravit prievan, toto mi velmi vadi na vodostavbach hlavne ak mas slnecnu stranu no amen...

Napokon, odborníci už dlho upozorňujú, že pri panelákoch nemusí platiť, že čím novší, tým kvalitnejší. Architektka Henrieta Moravčíková, autorka knihy Bratislava: atlas sídlisk 1950 – 1995, zdôrazňuje, že už prvý montovaný panelový dom na bratislavskom Kmeťovom námestí bol kvalitnejší, než mnohí jeho nasledovníci.
„To síce bolo aj tým, že išlo o premiéru, na ktorej si dali stavitelia aj vtedajšie vedenie záležať. Kvalitnejšie sú aj paneláky zo 60. rokov. Dôvodom je, že vtedy si ešte odborníci vychovaní prvou republikou ctili svoju remeselnú tradíciu. Oproti tomu v 80. rokoch už nastal úpadok remesla, kradol sa materiál, čo sa prejavilo aj na kvalite panelovej výstavby,“ opisuje architektka.
Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/7724785/aka-je-buducnost...
Problem so zivotnostou je v miestach spojoch - panelaky boli stavane ako domcek z karat - zeriav polozil strop, dosli chlapi, pozvarali ocel na zopar miestach, spary zahadzali malou a isli dalsie poschodie. Hlavne aby to bolo rychlo a lacno. Ak je v byte vlhko tak tieto spoje mozu korodovat a casom oslabit. Novostavby sa stavaju uplne inak - liatym betonom. Ale pokial je stavba sfusovana, tak aj v novostavbe mozu byt velke problemy - vid centroom v piestanoch alebo budova apollo na gagarinovej, cosa musela zburat.
Problem panelakov su nizka kvalita byvania kvoli hluku od susednych bytov. Kto niekedy mal nad sebou rodinu v "rekonstruovanom" byte tak, ze na holy panel polozia najlacnejsiu tvrdu laminatovu podlahu bez akejkolvek izolacie, ten vie o akom pekle hovorim. Ja som v panelaku byval 5 rokov a nikdy, nikdy viac, som rad, ze som ho predal a som sa ho zbavil.
Ako investiciu do buducna by som kupoval IBA novostavbu s preverenym developerom, ak sa ide z papiera, alebo idealne uz stojaci byt.