Zmena pre pracujúcich dôchodcov od januára 2011
Neviem či som takuto diskusiu zalozila do spravnej temy 😉
No dnes som bola na rodičku v školke.Ak začne od januara platit nový zakon o zamestnani dochodcov len z nasej skolky odidu 3 učitelky,veduca jedalne a tri kucharky....No urcite obec nenajde nahradu lebo už teraz je problem najst ucitelky....
Aký vaš nazor na toto opatrenie vlady .Nedotkne sa to len skolstva,VS,ci zdravotnictva.Kopec vedeckých ustavov zamestnava dochodcov a pod....
ono tych odchadzajucich bude ovela viac......ale na druhej strane, preco by kucharka na dochodku mala zarobit dajme tomu 12 000 +10 tisic dochodok a mlada kucharka 12 000?
najprv si zistite,za kolko robia v skolke!....nikto tu robotu nechce robit - nastupny plat je do 300eur!!!....ziadna mlada baba tam robit nepojde - robia tam vacsinou zeny v dochodkovom veku - kto to teraz bude robit?!
mozno bude menej ludi,ale mozno budu lesie zaplateny...prave preto, ze budu radi, ze maju koho na to miesto dat...teraz je to tak, ze mozu ponuknut uplne spodnu hranicu, lebo vedia, ze dôchodcovi sa aj tak oplati zobrat tu robotu, kedze si k platu pripocita aj dôchodok...ja to zas az tak cierne nevidim...
no ja plne súhlasím s prijatím tohto zákona. Mladý robotu nemajú a je dosť aj takých, ktorý pôjde robiť aj za 300€, akoby by mali byť doma a nezarobiť nič. Je pravda, že všetci chcú zarobiť majetok, ale rozumne zmýšľajúci človek po čase pochopí, že musí niečo robiť. Ja pracujem v štátnej správe a máme tam toľko dôchodcov.... a úrady práce sú plné mladých vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Takže tento zákon plne podporujem. Ja sama som skončila vysokú a robím smiešnu robotu, lebo na vyšších pozíciách sú dôchodcovia. Majú síce skúsenosti, ale nie sú tak flexibilný a výkonný. A ako získa mladý človek prax a skúsenosti, keď ho do vyšších pozicií neobsadia???
Nehovorím, že si dôchodcovia nemôžu privirobiť, ale taká dohoda o vykonaní práce na 300 hodín ročne by im asi stačila, nie? Mali celý život na to, aby si zarobili. My sme mladý a potrebujeme prácu, lebo nám už nikto v dnešnej dobe nedá byť zadarmo, prípadne za smiešnych 600€. My si musíme zobrať hypotéku aspoň 50 000€, aby sme mali kde bývať.
No trošku som sa rozpísala, ale bolo načase prijať takýto zákon!
suhlasim , aby sa to tykalo statnej a verejnej spravy a sukromna nech si urci svoje pravidla. sukromnu platia sukromnici a statnu a verejnu my z dani. v sukromnej pocas krizi museli ludia robit tazke opatrenia a statna a verejna v globale si ponechala vyhody. je nacase , aby sa aj statna a verejna sprava správala hospodarnejsie. chapme vynimky typu kucharku za 300 eur robit nikto nepojde, na druhej strane si myslim, ze tu na vychode si clovek 3x rozmysli, ci pojde za 300 alebo bude x-ty rok bez akychkolvek davok. na druhej strane, clovek pride na socialku nieco poriesit, a starsie tety sa v globale spravaju ako z doby kamennej / prizvukujem, ze cest vynimkam, naozaj,aj take osm stretla /
Vsak to je fer. Ked chcu dochodcovia silou mocou pracovat, nech sa paci zalozit si zivnost za 60,-Eur a mozu robit do zblaznenia. Resp. kde su "nenahraditelni" nech s nimi uzatvoria institucie zmluvy , ak preukazu ze inych na to miesto nenasli.
Myslim si, ze sukromna sfera stat bohato dotuje, takze tam im vyhovuje ze dochodcov platia podnikatelia a samozrejme vsetky odvody k tomu.
kocky, ja poznam strasne vela dochodcov, ktori zneuzivali tento system. napriklad znama mojej mamy, odisla do predcasneho dochodku - cize brala dochodok, ale pritom zostala v statnej sprave na tej istej pozicii...cize dostavala predcasny dochodok a zaroven plat. pritom je plny urad prace absolventov skol.
a este stale jajkala, ze ma malo penazi, 4_ izbovy byt dostala zadarmo od statu ( este pred 30 rokmi)....a teraz volila komunistov... 😨
a co chudaci mladi ludia? ja nefrflem, ja som uz stredna generacia a aspon byvam vo svojom, ale vas, ktori len teraz zacinate fakt lutujem....
jasne ze o to o tom ze by mali uvolnit miesto mladsim lenze ak to beriem napriklad u nas tak co mam kamosky a skoncia pedagogiku tak povedia ze za 500 eur sa na to mozu vykaslat a robia uplne nieco ine,napriklad v skolke je roky problem s ucitelkami alebo na prvom stupni ZS.
No a to ze niekto rokmi zarobi urciru sumu a mlady by mal tak isto tak to oponujem.Ja pracujem v jednej firme 14 rokov a by ma nasralo keby prijali niekoho s takym platom co zacina robit 😠 .
Jasne som z Bratislavy takze u nas je roboty dost preto som zalozila tuto temu za aky je nazor alebo ako to je na skolach mimo BA.Osobne s tym nesuhlasim kto vladze a je uz dochodca,dochodok ma za odpracovane roky ,ked chce nech robi nadalej. 🙂 🙂
ja suhlasim aby dochodcovia nadalej pracovali, ja im v tom nebranim, ale nech popri plate neberu dochodok. nech namiesto 10 + 12 tisic beru len 12 tisic (priklad). som zvedava ktory dochodkar by ostal pracovat keby mal mat prijem len o 2 tisicky viac nez dochodok ktory by si uzival doma, bez prace....nech robi, ale bez dochodku
@suem ja som taky poctivec, ze by som to asi nevyuzila....
ja mam taku povahu, ze vzdy myslim na spravodlivost. a najprisnejsia som na seba. nie je lahke zit s tymto "hendikepom" 😀 😀
@titkovamiriam a to co ty opisujes snad vyvola tlak na zvysenie platov v tychto potrebnych odboroch...
vsak naco by zvysovali, ked mali dostatok dochodcov? chapes, oni vlastne "kazili" zdravy trh prace.
ja chapem, ze aj dochodcom je tazko....sama mam babku a musime jej pomahat, ale pre riesenie globalneho problemu s nezamestnanostou je to spravny krok.
filipal jasne uz vidim ako tie platy budu zvysovat-radsej zrusia nemocnice a skoly ☹ ,ved uvidime ako to bude.Kamoska mi hovorila ze ide o zmluvy od januara-staci ak sa dochodca zamestna teraz na dobu neurcitu /ak sa da -to fakt neviem/a mal by byt za vodou.
@titkovamiriam no ved....neviem ci mozu dat dochodcovi zmluvu na dobu neurcitu....
ale tiez sa cudujem takej riaditelke, co uprednostni nervoznu dochodkynu pred mladou absolventkou.
viem, ze prax je dolezita, ale predsa! myslim si, ze su to skor kamatske vztahy a rodinkarstvo...hlavne na dedine.
mam plno kamaratiek - absolventiek vš, ktore su nezamestnane. uz by brali robotu aj za 300 € ale ani taka nie je.
na stredoskolske miesta ich nechcu - ze vraj su prekvalifikovane.
@latvia presne tak, ak chcu nech robia, ale len za plat, nie aj dochodok aj plat.
Inak by som hovorila, keby som bola dochodkyna ale nieco sa s tym robit muselo. Chapem, ze dochodok maju za odpracovane roky, ale tak potom nech nechaju aj mamicky na materskej plne pracovat, a si to vedia zariadit. Lenze materska je ina davka ako dochodok .... Hlavne si myslim, ze tu ani neide o dochodcov s 300,. Eur dochodkami ale s tymi riadne vysokymi. A to su ludia na veducich postoch, sudcovia, prokuratori, prestrarli docenti a podobní dobre plateni. Ich potrebuju v prvom rade odstrihnut.
konecne nieco normalne vymyslele tato trapna vlada.......mladi ludia odchadzaju do zahranicia za pracou lebo su zamestnani dochodcovia.......preco by mali poberat aj plat a aj dochodok!!!a my mladi nemame robotu len nech sa to schvali
Zasa sa netesme predcasne. Dochodcovia su velmi velka a silna skupina volicov. Tak som zvedava ako to nakoniec dopadne a ci to bude bez vynimiek v statnej sprave a verejnom sektore ako bolo povedane.
Ved prave ze su velke rozdiely v regionoch,ja by som ani za 500 eur nevstala do prace 😲 a co mam kamaratku vo velkom mederi tak je rada ze za 12h-6dni v tyzdni zarobi 400eur ako chyzna a to ma VS. 😠