icon

Zmena pre pracujúcich dôchodcov od januára 2011

titkovamiriam
16. sep 2010

Neviem či som takuto diskusiu zalozila do spravnej temy 😉
No dnes som bola na rodičku v školke.Ak začne od januara platit nový zakon o zamestnani dochodcov len z nasej skolky odidu 3 učitelky,veduca jedalne a tri kucharky....No urcite obec nenajde nahradu lebo už teraz je problem najst ucitelky....
Aký vaš nazor na toto opatrenie vlady .Nedotkne sa to len skolstva,VS,ci zdravotnictva.Kopec vedeckých ustavov zamestnava dochodcov a pod....

barchee
17. sep 2010

a okrem toho, každý vie, že raz bude na dôchodku, tak by sa tak mal správať počas svojho života-teda šetriť si a nie potom na staré kolená hrať chudáčika - na to sú úspory predsa...aby som si ich užívala v starobe 😀

latvia
17. sep 2010

@jaaty obvodaci su uz takmer vsetci sukromnici,tych sa to tykat nebude

diddi
17. sep 2010

ja si dost dobre neviem predstavit,kto z mladych ludi pojde v BA robit upratovacky,ucitelky v MS /s platom 300eur/...vsetci mladi ludia sa radsej zoberu a pojdu prec.....este tak niekde na dedinach,v malych mestach,v slabsich regionoch....ale tu v BA zostanu volne miesta,ak sa dochodci rozhodnu len pre dochodok - to bude skor mensina z nich....radsej zostanu v robote,kde budu mat vyssi plat nez dochodok.

latvia
17. sep 2010

@diddi aj v BA je dost 40-50 rocnych zien, aj mladsich aj starrsich ,ktore nemaju pracu a radi budu robit upratovacky a ucitelky v MS.

diddi
17. sep 2010

tie 40-50 rocne robia teraz a stale...hovorim o zenach v doch.veku,ktore budu nutene odist z pozicie napr.ucitelky MS...20-30 rocne baby nepojdu v BA ucit do statnych skolok za 300eur!...

latvia
17. sep 2010

@diddi ja som hovorila o 40-50 rocnych momentalne nezamestnanych

kuriatko33
18. sep 2010

@barchee a ked ten čo si má akože šetrit, je žena napr. sama s dietatom, celý život robý učitelku, nemala v podstate na nič a konečne dcera sa osamostatnila,prišiel čas na dochodok, a konečene aj ked pracuje, tak može si niečo dovolit a zrazu ma byt za par mesiacov tam kde bola, ako chudobný učitel ☹ hovorím o svojej mame a je vela takých, kt ako učitelia sa mali tažko celý život, ale brali to ako svoje poslanie a chceli ostat učitelmi aj napriek tomu, že je to neohodnotené........

kuriatko33
18. sep 2010

lekari a učitelia sa narodili s tým darom, že chcu učit,alebo liečit ludi, prečo chcu tým ludom zobrat to načo pracovali celý život?????? ved mi možme byt radi že taky ludia su a venovali sa nám a chcu sa venovat dalej nam a našim detom a nie zobrat im to čo si zaslužia, vela krat tam nejde o peniaze ale o poslanie, kt chcu vykonavat.... toto je dalši odrb na ludi, aby sa malo zase z čoho kradnut!!!!!! a zase na to doplatia tý,kt celý život sa snazia pomáhat!!!! je to svinstvo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

traktor
18. sep 2010

@kuriatko33 ale su aj taky lekari, co by si mali uvedomit, ze uz su skratka starý a tato praca je nad ich sily a mali by vedet , kedy odist...ja som musela vymenit gynekologicku...ruky sa jej uz nenoralne triasli, pouzivala este stare metody a skratka naslo by sa o com pisat...a z svojho miesta neodisla aj napriek tomu, ze bola na dôchodku a uz na to nestacila...a poznam viacej takych lekarov...si neviem a ani nechcem predstavit, ze taky lekar este operuje..ako ok, maju skusenosti...mozno nech chodia poradit, na konzultacie...ale tiez su to len ludia a ludia starnu a treba vediet, kedy odist....

filipal
18. sep 2010

@diddi pojdu robit aj v Ba za taky plat, to mi ver. alebo z okolia. je tu plno nezamestnanych mladych, ochotnych robit aj za 300 €.

ale nejde o to, ide skor o to, ze tento problem treba riesit komplexne. nas stat nema na dochodky. na ne sa skladame vsetci pracujuci a zaroven zo statnej kasy idu peniaze na mzdy statnych pracovnikov.
niekde treba tie peniaze vziat. niekde sa musi usetrit. moj nazor je taky, ze nech ma kazdy aspon jeden prijem, ako jeden dva (dochod aj plat) a niekto ani to. nezabudnite, ze podpora je len 6 - 9 mesiacov.
potom zostavaju ludia na zivotnom minime. to je par €. niekolkonasobne nizsie ako dochodok.
myslim, ze tu logika nepusti.
nikdy nebudu spokojni vsetci, to je utopia, ale je to momentalne najlepsie riesenie.

cigaretka5
18. sep 2010

Tiež som jednoznačne za schválenie tohto zákona- ctim
si dôchodcov a viem že to majú tazke ale je choré že dôchodkyňa poberania dôchodok a ešte aj plat a k tomu vsetkemu sa z tohto platu neodvadza plny odvod na dochodok. V praxi to znamená že my čo pracujeme odvadzame peniaze do statnej kasy z ktorej sa okrem iného vyplácajú starobné dôchodky a dôchodcovia čo pracujú ich inkasuju a ešte si na ne ani neprispievaju....... Baby veď si pozrite koľko je vaša hrubá mzda koľko dostanete a ešte kolko za vás odvedie zamestnávateľ......

cigaretka5
18. sep 2010

@kuriatko33 prepac ale aké poslanie má na operácie 70 ročný dedko? Fakt si vážim jeho skúsenosť ale biológia nepusti a starnutie je nezastavitelny proces. Ak by má mal taký lekár operovať v momente podpíše reverz. A staré učiteľky- nech robia keď chcú ale neohanajme sa že to robia lebo je to ich poslanie. Ak by to tak cítili venujú plat alebo dôchodok na charitu- všetci to robia pre prachy

jaaty
18. sep 2010

Stále si myslím, že šetriť by sa malo inde. V tomto štáte odchádzajú oveľa väčšie peniaze do "zabudnutia".
Rôzne tendre, diaľnice a štátne zákazky, ktoré sa stavajú 5-10 rokov, hoci v inom štáte sú hotové za 2-3 roky. To všetko stojí strašne veľa peňazí. Štátna správa- prepchatá úradníkmi, podnikatelia - samozrejme česť výnimkám, priznaú len to čo je nutné, na všetko si zoženú papiere. Obyčajný zamestnanec odvádza mesačne štátu poplatky, podnikateľ, jazdí na audine má rodinný dom, chodí na dovolenky a ročne odvedie možno tetinu z toho čo ja ako zamestnanec. Veľké podniky a firmy, ktoré majú "sekery" v sociálnej či zdravotnej poisťovni.........
Takže, áno, riešiť komplexne a nie ukvapene, zabrzdiť dôchodcov a pániposlanci si veľkodušne znížia platy o 10%, pričom mesačne odrobia možno 20 hod čistého času 😠

meduliacik
18. sep 2010

20-30 rocne ucitelky MS maju aspon vysokoskolske vzdelanie 1.stupna(predskolsku pedagogiku s Bc-titulom) a nebudu dostavat plat 300 eur!

diddi
18. sep 2010

nastupny plat v skolke - neviem ako v skole je skutocne 300 eur!

latvia
18. sep 2010

@kuriatko33 ved lekarom a ucitelom nikto nebrani pracovat alebo uskutocnovat svoje povolanie, na to snad nemusia poberat aj plat aj dochodok, alebo ano?okrem toho, starsi lekari su povacsine uz atestovani, s urcitou specializaciou, odidu do sukromnej sfery. ucitelia to maju trosku tazsie, ale stale mozu doucovat 😉

teodorka
18. sep 2010

ono pravda je niekde v strede a my to tu asi fakt zbytocne riesime ,iba co sa znervoznujeme 😀 ved vonka je tak krasne 🙂 🙂 🙂

erikasadek
18. sep 2010

@barchee ty mas velmi silne slova kazdy mal setrit!!!!!!!!!!
lenze tato generacia dochodcov nemala velmi s coho setrit mnohi s nich stratili praci hned po revoluci vsetko sa rychlo a nahle zmenilo.....
tato generacia nemohal chodit na vandrovkly ako dnesna generacia za pracov do anglicka!!!!! a eu.....
nanajvys do ruska a polska, kde ani tolko nemali!!!! 😠

takze akokolvek sa zda byt tento problem vazny a myslim si ze bude este velka debat a vedzte je to celoeuropsky problem.... a nie len slovensky... 😉

teo.... mas pravdu v 😉 onku je tak krasne;. 😉

maruska24
18. sep 2010

barchee, ty ani nevieš čo hovoríš. predstav si, že nie každy poctivo pracujuci človek má vysoký dôchodok a nie každý sa má ako prasa v žite. Ešte je veľký kopec ľudí čo v živote neboli nikde na dovolenke, čo si nedopriali pekné šaťy a pod. . A teraz na starosť im vychádzajú také dôchodky, že nemajú pomaly z čoho splatiť plyn a elektrinu, nieto ešte lieky a pod. ( si predstav, že každý starý človek fičí na liekoch, lebo ich potrebuje, pochybujem že ty budeš výnimka). A ešte aby aj našetrili. Ani dnešný mladý nemajú z čoho šetriť, hlavne ak sa zaviažu na dobrých 30 rokov hypotékov, tak to čo by si mohli ušetriť, vrážajú do bývania, do detí a pod. .

diddi
18. sep 2010

nie som si ista,ci sa tieto opatrenia nebudu tykat len tych dochodcov,co nastupia od 1.1.2011....nie spatne

titkovamiriam
autor
18. sep 2010

diddi ano ved je to nazov temy 🙂 ,no vela dochodcov ma zmluvy prave do konca roka alebo na rok a behom roka im skoncia....

andika10
18. sep 2010

ja sa tiež trocha zapojím do témy
@maruska24 suhlasím stebou, a hlavne keď je dôchodca vdovec alebo vdova ☹ ja vidím na mojich starých rodičoch aké to je ťažké vyžiť z dôchodku, ja by som dala určitú hranicu, ak jeho dôchodok presahuje určitú sumu nech nemôže pradcovať, aj v našej dedine má doktorka 68r ja si myslim že ma určite vyžší dôchodok ako neaký robotník, alebo rôzny vojaci, policajti odchádzajú dosť skoro do dôchodku a potom sa hor do roboty, nechcem sa tým nikoho dotknuť. 🙂

jaaty
18. sep 2010

tiež by som sa pozrela n výsluhové dôchodky. Poznám vo svojom okolí viacerých, ktorý v 35 r. dostávajú od štátu veľmi slušné peniaze (ja pomaly toľko nezarobím) a pracujú ďalej. Pritom som presvedčená, že pre nás či tento štát neurobili nič výnimočné. Išlo o radových policajtov, nie o hasičov, ktorí riskujú život, atď..... Tam sa preleje viac peňazí ako na dôchodkoch obyčajných ľudí 😠

andika10
18. sep 2010

@jaaty suhlasim stebou, to že neaká dôchodkyňa bude upratovať za par eur? to prečo niekomu vadí, Preto by som dala neaké maximum dôchodku, a po určitej sume nech buď robí alébo poberá dôchodok

latvia
19. sep 2010

@erikasadek urcite?lebo moja babka robila v amerike, takisto dalsi jej pribuzni(synovec,neter,svagrina)....v kazdej dobe sa nieco dalo a nedalo. za komunizmu bolo dostatok prace, clovek nemusel behat za hranice az tako ako teraz.

@maruska24 vies kolko dochodcov berie kopec liekov lebo maju velmi zlu zivotospravu a kaslu na to? 😉

@cigaretka5 ver mi ze v niektorych nemocniciach by si si vybrala radsej operatera 70 rocneho dedka nez arogantneho "lajdackeho" 40tnika ktory ta zoperuje zle 😉

@andika10 poznam dochodkynu ktora upratuje za 300 eur, a dalsich 300 eur ma dochodok,zda sa ti zanedbatelna suma 300 eur? nebola by si radsej,keby ti tych z tych 300 usetrenych eur pribudlo k rodicaku? 😅

andika10
19. sep 2010

@latvia to jasné že nie ale nie každý má dôchodok 300 eu ale určite je to zanedbatelnejšia čiastka ako niektorý doktory alebo vojaci pradcujúci na dôchodku, oni určite nemajú dôchodok 300eu, je to zložitá téma 😉

latvia
19. sep 2010

@andika10 jasneeee, ale doktori nezametaju zem 😉 okrem toho upratovacku na dochodku moze robit ktokolvek.
vojaci asi tiez nejdu do dochodku v 60tke ale ovela skor, tiez ich nemozes porovnavat s ludmi pracujucimi do 60tky 😉
jasne ze rozdiely su vsade, ale uz len ked si vezmes, ze dochodkyna s dochodkom 200 eur ak by aj upratovala za 200 eur, tak ma stale mesacne 400 eur, kdezto ako spomina stale diddi - nastupny plat pre ucitelku v MS je 300 eur.....a 3000korunovy rozdiel medzi mladym clovekom a dochodcom je podla mna dost....samozrejme, obe maju velmi nizke vyplaty ak by sa uz jednalo o novy system...200 eur je rovnako malo pre dochodcu ako 300 eur pre mladu zenu s hypotekou na krku

erikasadek
19. sep 2010

@latvia si robis srandu??
myslis ze kazdy v dobe komunizmu emigroval alebo co??? 😠 😀
ja nechapem to ze tbe v rodine pra ludi robilo pre 89 rokom neznamena ze to platilo pre kazdeho ja ponam vel aludi ktory dovtedy mali dobry flek, inginieri a podobne;.. a po revolucii , boli radi ze mohli robit aj vo vyrobe;.
nie kazdy kradol za komunizmu , a aby neskor mohol zacat podnikat!!!!
netreb aprehnaat hrstka ludi si zila dobre a bude si stale zit..;ale su ludia ktory cely zivot dreli , robotnicka trieda podobne a ich dochodky teraz su skor almuzny , ako dochodky sprepacenim!!!!
takze netreba si mylit letusky, policajtov v s este par vyvolenych v statnej sprave.....
inak dovolim si tvrdit ze aspon 60% ak nie vaic dochodkov je mizernych a ak taka mestka babka s 200€ zaplatit 100€ byta zo sto zit cely mesiac tak tomu nehovorim zitie, ale prezivanie.....
a ak este ma chudera smolu ze je sama, a ma si vybrat ci kupi lieky!!!! alebo jest nechcem vidiet tu dilemu..; a ver mi ze takych je nemalo.....

fakt baby niekedy si myslim ze niektor eis robite trocha prcu s ludi.....

pisem prcu.. a nie to druhe;. ak by niekto.. 😀

andika10
19. sep 2010

@latvia u nas je to celé neako popletené, hlavne že tý hohore sa majú fajn. Ja napr poberám rodinné z maďarska čo u nas neviem kolko je ale ja dostanem skoro 100 eu na dve deti, u nich budem dostávať niečo také ako u nas je materská u nich je to príspevok na opatrenie ďieťata do konca toho roka keď nastúpia do školi ale to je len u dvojíčkach,Ke´dže som snimi sama do roboty mi nehrozí nastúpiť ☹

latvia
19. sep 2010

@erikasadek neviem ako si pochopila moj prispevok ale zrejme dost zle 😉 nevadi,lepsie to nevysvetlim 😅
ale malinko mi upresni, na predoslej strane hovoris ze tvoja mama dostane dochodok 200 euro, a nasledne napises ze kto by vyzil z 250 eur mesacne? tak kolko vlastne dostane? 😉 a mestska babka ktora plati najom 100 eur byva teda vo velmi vyhodnom byte 😅jednoizbak?lebo vacsie byty maju vyssi najom nez 100 eur (aspon na vychode slovenska 😉)