icon

Zrodenie i smrť medzi cudzími

vejula
19. dec 2013

Často poslednu dobu rozmyšlam ako kedysi pôrod i smrť prebiehala v kruhu najbližších najmilovanejších ludí, tak teraz sa rodíme i umierame väčšinou v chladnych neosobnych priestoroch nemocníc. Tak ako dieťa po narodení chytá ako prvá cudzia ruka lekara a následne umýva meria a váži cudzia ruka sestričky, tak väčšinou mŕtvemu oči zatvára cudzí človek. Rozmýšlam, ako je to možné. PRečo je normálne, že dieťa po pôrode neuvidí ako prvé tvár matky a nepocíti jej náruč v prvej sekunde po narodení, tak isto prečo je normálne, že pre umierajpceho niesu tváre jeho detí to posledné čo vidí a namiesto ich hlasu počuje pípanie prístrojov. Čo si o tom myslíte vy? JE to správne a normálne?

Strana
z4
vejula
autor
24. dec 2013

@zita19
@evelynm
@caoli odpoved rakuskeho pôrodníka:
V rokoch 1789 až 1817 prebehlo vo viedenskej pôrodnici pod vedením slávneho Johanna Lukasa Boera 30 000 pôrodov, z toho 0,4% kliešťových pôrodov, 0,7% extrakcií plodu koncom panvovým a 0,17% pôrodov, pri ktorých musela byť hlava dieťaťa perforovaná a zmenšená. Nebolo to teda viac ako 1,3% pôrodných operácií, a napriek tomu je zaznamenané iba jedno roztrhnutie maternice. Ak by boli úzke panvy takým častým javom, ako sa tvrdí v učebniciach, jeho následkom by predsa muselo dochádzať k roztrhnutiu maternice oveľa častejšie.
V podstate sa toho za päť storočí naozaj veľa nezmenilo. Skutočná indikácia pre cisársky rez sa vyskytuje pri menej ako jednom zo sto pôrodov, z toho ide pri 0,5% o úzku panvu, pri 0,3% o vcestnú placentu a pri 0,2% o iné zriedkavé komplikácie. Všetko ostatné nie je nič iné než povery, šarlatánstvo a/alebo móda.

Dokonca aj označenie cisársky rez (lat. sectio caesarea) je podvod, avšak dobre vymyslený, pretože slovo cisársky v ľubovoľnej kombinácii väčšine ľudí navodzuje pocit niečoho výnimočného. Cisársky rez je ale iba skomolením latinského caesa re (po slovensky: v prípade smrti) na Caesare (po slovensky: u alebo od Cézara). Navyše Rimania svojich cisárov nenazývali Caesar ale Rex.

vejula
autor
24. dec 2013

@zita19 je mi jasne že by to chcelo zmenu systému... Ale ten sa nezmení pokial sa nezmení aj naše myslenie v tejto oblasti.

evelynm
24. dec 2013

@vejula , dik za informaciu. U mna nebol dovod uzka panva, pri mojej vyske 177 by to bolo aj neobvykle xixii, tie dovody boli ine a ak sa lekari rozhodli pre sekciu, naozaj som nemala dovod sa vzpierat. Viem, ze sa rozhodli spravne. Viem, ze prirodzeny porod je lepsi po vsetkych strankach, ale su situacie, ked to tak nejde.
Povod nazvu SC som sice nejak neriesila, ale je to zaujimava informacia, tiez som skor pocula o tej viac zauzivanej verzii.

vejula
autor
24. dec 2013

@evelynm oki, to je jasné0, mne išlo len o to poukazať, že to percento cisarskych rezov, je skutočne zamysleniahodmé.... Bohužial aj kvôli "uzkej panve" sa velakrát zbytočne reže.... JA neodsudzujem cisarske rezy... len skôr ich naduživanie a strach ktorý sa šíri z pôrodov. Toto mi príde skutočne hrozné. Však to vidíš aj ty, povie sa pôrod a hned čo človeka napadne je množstvo komplikacii ktoré môžu nastať... PRitom aj tie komplikacie môžu nastať práve kvôli tomu, že mame v hlave zakodované, že pôrod rovná sa obrovské riziko... A tík ktorí tp ešte takto nemaju tak su otitulovaní ako sebecké pipiny... či tak nejak som to tu čitala

zita19
24. dec 2013

@vejula pri uzkej panve k roztrhnutiu maternice nedochadza. Vypravit plod pri nepostupujucom porode kliestami, vakuumextraktorom nevedie k roztrhnutiu maternice. Nejak si pomiesala hrusky s jablkami. Pri nepostupujucom porode alebo zaskrtenom pupocniku je plod ohrozeny hypoxiou. A velmi by ma zaujimala ta statistika prezitia novorodencov v tom 18. a 19. storoci. Doteraz plati v porodnicstve zachranovat matku nie plod v pripade potreby rozhodnut sa. Kolko novoredencov neprezilo toto rozhodovanie pred 200 rokmi, lebo prezilo s vyznym poskdenim si neuviedla. Som velmi rada, ze teraz sa porodnici pri porodoch venuju rovnaku pozornost plodu ako matke. Radsej zvolia sekciu ako by mali priviest na svet poskodene dieta. A napriek tomu mame deticky poskodene hypoxiou. Niektore viac, niektore menej. Ak by sa nenarodilo ani jedno take bolo by to naj, naj. Aj za cenu 50% porodou ukoncenych sekciou.
My dve sa asi nedohodneme. Ja uz bezpecne rodit nepojdem. Ale dufam, ze moje vnucata sa narodia zdrave a je mi uplne jedno ci vaginalne alebo sekciou. Dokonca dcera pojde na planovanu sekciu kvoli chronickej tachykardii. Som rada, ze je zdiagnostikovana, ze jej aj vnukovi bude poskytnuta maximalna pozornost aby to zvladli. Prirodzeny porod by bol pre nu a pre Sama velmi riskantny. A nemyslim, ze z nej bude horsia matka ako z tych co porodia naturalne vaginalne. Ani Samo nebude niest celozivotna nasledky z neprilozenia na brucho hned po porode. Vztah matky a dietata sa vytvara cely zivot a prvych 5 mn. po porode na mamickynim bruchu je len okamih, ktory maze byt pekny, ale dalsi zivot zavisi od mnohych inych veci.

vejula
autor
25. dec 2013

@zita19 tak ano, zrejme sa nezhodneme, pre mna je ten čas po pôrode s dieťatkom velmi dôležitý. Dobre to vidno aj u iných živorodých živočíchov, ktoré dokažu svoje mladatko dokonca odvrhnuť, pokial si ho hned po pôrode neonuchaju a neolížu. Veim, že sme niekde inde ako oni, ale stále aj u nas pôsobi ten hormonalny kokteil po pôrode, aj my vo svojej podstate fungujeme podobne ako oni, aj ked sa tvárime, že náš rozum je nad tým všetkým.... To je proste môj názor, preto je podla mna zlé, že sa k cisárskemu rezu pristupuje aj v prípadoch, kedy vôbec netreba. Mna tiež presviedčali, že svoje dieťa neporodím. A porodila som. Ťažko si budeme argumentovať, každá to vídíme inak. Ale prajem ti pekné vianoce so svojimi blízkymi. Pa

zita19
25. dec 2013

@vejula Dakujem za prianie. Prajem aj vam rodinnu pohodu a vela radosti 🙂

czechzuzanaba
25. dec 2013

@vejula ahoj. Podle me premyslis uplne v pohode, nedej se odradit 😀
Co se tyka konkretne tvoji otazky - Porod - podle me se to v soucasne dobe tak rozebira a matky maji takove pozadavky a predstavy, ze potom jsou zklamane. Driv se rodilo doma, primo do naruci matky, no jak tu uz nekdo psal, ta umrtnost deti a matek byla taky nekde jinde nez dnes. Kdyz je matka i dite zdrave, za me dobry.. (asi jsem malo narocna, ale me vazne takovy vysledek staci a na ostatni cobybylokdyby nemyslim).
Co se tyce smrti v nemocnicich - myslim ze to bude tim, ze driv to bylo tak, ze bydlelo vic generaci spolecne, porad byl nekdo doma, kdo se mohl o starsi postarat. Napr. ja mam ted uz tyden babicku v nemocnici na LDN, velmi me to trapi, no nemam ji jak pomoct. U nas doma vsichni chodi jeste do prace a ona je nepohybliva. Takze pokud se rodina nedomluvi a nezaplati se ji opatrovatelka na plny uvazek, domu jit nemuze, protoze proste se o ni nema pres den kdo starat. Jak to vyresit? Nevim.

vejula
autor
15. jan 2014

ucta k životu smrti k potrebam pozostalych - prenatalna hospicova starostlivosť.....

https://www.youtube.com/watch?v=zQpLANlX_nI
Strana
z4