Zvládneme v rodine šteniatko?
Sme v dome, 3 deti od 3+ do 15, manžel sa dištancuje od pomoci so psikom, deti ho chcú, ale ešte nie sú tak zodpovedne,.bolo by všetko na mne. Najstaršie dieťa pôjde na internat. Uvažujeme o malom plemene čivava kratkosrsta, dnu v dome. No však mám obavy ako zvládneme hygienické návyky...dosť ma to odrádza, s exkrementami na dlážke mám dosť veľký problém, taktiež aj chlpy v jedle, smrad zo zvieraťa. Neviem čo mám očakávať, psíky mám rada, mali sme doma v byte tiež malé plemeno, no viac menej všetko riešila mama, takže si to veľmi nepamätám, ani chlpy v jedle a smrad. Skôr si spomínam aký to bol zlatý verný psík, veľa cez deň prespal, túlil sa. Pracujem na polovičný, takže som mimo domova 5 hodín. Ďakujem Vám za názory.
@lindusss2016 nemá rada deti? To ma prekvapuje..myslela som že všetky mladé psíky sú hravé a santia s deťmi. Toto si ešte nastudujem..chceli sme male plemeno.
Nie.
Civavu ti vôbec neodporúčam, čím menší pes tým horšie sa učí hyg návykom. Do bytu /vnútra domu, hlavne ak ti vadia chlpy a smrad je absolútne najvhodnejší pudel. Neplzne vôbec, nesmrdí, je veľmi inteligentný, odporúčam stredného a určite od chovateľskej stanice a s papiermi! Nebudete ľutovať 😊
veľmi zásadné sa mi v tomto zdá: deti ho chcú na hranie, blbnutie. pes nie je hračka. ak chcú na hranie a blbnutie, treba im akurát tak plyšového. a ty osobne máš toľko pochybností, že naozaj neodporúčam, aby ste si teraz zadovážili psíka. možno, ak chceš zistiť čo a ako, či to zvládnete, zoberte si nejaké šteniatko alebo psíka do dočasnej opatery a uvidíte aj ty aj deti, o čom to je, či to zvládnete. aj keď je čivava malý psík, tiež potrebuje výcvik, je to viac menej cholerické plemeno a pokiaľ sa mu človek adekvátne nevenuje, môže hodne prerásť cez hlavu, aj keď je to prcek. tiež mu nestačí sedieť na gauči.
no mne praveze pride, ze male psy vseobecne deti velmi nemusia
@alazala
@sirka9
@darkswan
Ďakujem za názor, nad civavku sme rozmýšľali preto lebo sa nám páči a je malinká, to znamená že jej stačí menší priestor, nesmrdi ako veľký 🐶, dá sa ľahko rýchlo okúpať, menší balíček krmivá. Deti by chceli psíka s ktorým sa môžu naháňať, pomaznat,.pospinkat si s ním.
Skúsim pozrieť iné plemeno, maličké k deťom..pudlik žiaľ nie, pre mňa je skôr úsmevný bez urazky.
Zamerala som sa na hladkosrsteho, lebo som si myslela že menej plznu ako dlhosrste psíky.
Napr.plemeno ako York ale shicu treba dávať strihať, starosť zas navyše, pravidelne cesat.
vieš čo? mala som kríženca čivavy, teraz mám veľkých psov. pĺznuť pĺznu rovnako všetci, bez ohľadu na plemeno. pokiaľ to nie je zrovna to neplznuce plemeno, prípadne naháč (s ktorým sú zas iné starosti). dokonca krátkosrsté chlpy sú ešte horšie - zapichávajú sa podstatne viac do sedačky a podobne 🙂 ťažšie sa to vyberá. to strihanie u yorkov, bišonov a pod. nie je zas až také hrozné, a ani až tak časté, aby sa to nedalo zvládnuť. čo sa týka toho, že deti sa chcú so psíkom naháňať, v tom prípade treba uvažovať skôr nad psíkom, ktorý má trošku mohutnejšiu stavbu tela, čivava, york sú v tomto prípade príliš jemné - teda, pokiľa samozrejme deti ešte tak úplne nevedia ako sa k psíkovi majú správať (len taká skúsenosť môjho známeho: kúpili si pomeraniana, má dve deti, v tom čase mali nejakých 6 a 8 rokov myslím. veľmi zlá voľba. pes mal do svojho pol roka polámané všetky labky, lebo deti si neuvedomovali, že je príliš maličký a krehký. nakoniec ho radšej aj dali preč). čiže, taká útla čivava je síce super, ale ... choďťe sa pozrieť na výstavu nejakú, môžete sa porozprávať s majiteľmi, na povahy psíkov, atď. a skúste tú dočasku niečoho menšieho a možno sa na čivavu vykašleš a necháte si kríženčeka, ktorý vám dá rovnako veľa lásky. asi byť na tvojom mieste, idem najprv touto cestou, kým nie sú deti dostatočne veľké aby mali aj nejakú zodpovednosť za toho tvora, nech nie je úplne všetko na tebe.
Pudel je úsmevný psík? Tak to asi ešte ani nevies ako vyzerá pudel, lebo pudel naozaj nevyzerá tak ako si naňho zvyknutá z filmov. Je to jedno nádherne inteligentne plemeno a oveľa menej “úsmevne” než civava. Čivavy sú naozaj hlúpe ale že strašne hlúpe, my mame tretiu a vždy sa na ich hlúposti smejeme (všetky sme kvázi “zachránili” sami by sme si civavu nikdy nevybrali)
Tie mopsy čo ma momentálne v Bratislave každý druhy človek, to sú úsmevne plemena. Ale pre veterinarov sú super, najlepšie na takých zarobia keďže je to problém za problémom.
No nie, pudel naozaj nie je žiadne úsmevne plemeno ale keď ti je veľa dávať strihať yorka tak pudla naozaj nie.
Mna napadol bostonsky terier- podoba sa na francúzskeho buldocka ale nie je taký smiešny, je živý a na hranie aj mojkanie s detmi lepsi, na rozdiel od čivavy inteligentný, ľahko cvičiteľny, deti mu tak ľahko neublizia, je pevný ale stále ma kompaktne rozmery 🙂
Steniatko to bude len chvilu a civavy ozaj nijak extra santive nie su, obcas ma naladu, ale to je velmi zriedka. Vobec by som male plemeno k detom nevolila, skor nejakeho teriera mensieho vzrastu
@gleep1 musim namietat ohladom inteligencie civavy, nas ovlada dost vela povelov, cvicil sa pomerne lahko, kedz eje to pazros a za maskrtu by urobil cokolvek, ale naozaj pekne rozumie a ked musi, tak pocuvne, takze asi v tom skvie problem, ze su tvrdohlave a nechce sa im, nie ze by boli hlupe.
Inak z toho, co pises, tebe by sa ozaj skor hodila macka - je mala, ale aj tak sa s nou deti mozu hrat a neublizia jej (inak z tohto dovodu su pre mna vsetky psy usmevne, proste proti mackam take neohrabane trdielka), macka ale ze absolutne nesmrdi, naopak su krasne vonave, ak mas balkon, mozes jej dat zachod tam a tym padom sa zbavis uplne zapachu zo zachodika, nemusis ju to vobec ucit, hned, ako prvykrat maciatko polozis na piesok, vyspini sa tam a nemusis s nim 100x denne chodit a vytierat po nom. Macata su hrave, s detmi sa vyblaznia a ked podrastu, uz im ani tolko casu nebudete musiet venovat. Za mna idealna volba. Ak nechces vyslovene bezsrste plemeno, tak najmenej plznu obycajne macky dedinske.
@sirka9 super ďakujem za rady.
@gleep1 ďakujem pekne, viem ako vyzerá pudlik, suseda má toy, v takej farbe ako je na prvom obrázku. Takže pudliky treba strihať tiež? Mne príde že je dosť vysoký.
Pozriem toho teriera. Ďakujem.
Z toho co pises asi skor nie. Pes sa vybera ako dalsi clen rodiny a nie na ,,salenie,, s detmi. Podla toho co si pisala aj ty ked si bola mala sa o psa starala mama, cize asi skusenosti so starostlivostou velmi nemas. Tvoje deti tym padom uz vobec nie. Mat psa je nadherne, ale je to narocne a podla toho co si vypisala, ze ti vsetko vadi to nebude volba pre vas. Lebo ano, je to ako dalsie dieta, nie len dekoracia alebo hracka na baterky. Najprv si nastuduj nieco o starostlivosti a aj o plemenach, kedze to je zaklad mat vedomosti a vediet do coho idem. Pripadne sa mi zda fajn napad ta docaska, psik u vas nemusi zostat na stalo (ale moze) a aspon vyskusate, ci zvladate starostlivost. Lebo ja viem, ze je to lakave, aj ja by som napriklad chcela akvarko, lebo je to pekne, ale ta starostlivost nie je pre mna, cize nechcem aby pri mne nejaky tvor trpel (pritom psa zvladam lavou zadnou aj ked je to pre mnoho ludi narocnejsie ako akvarko, len o tom to je, co komu vyhovuje)
@anthessa po macke smrdia ale tie hovna ,fuj taky smrad ako maju macickari je neunisne pre zdravejo cloveka,staci ked sa macka vytoto na zahrade a citit to na kilometer,psy nesmrdia,tie male isto nie a velke su ma dvore predsa.Mozno buldog smrdi ale to tiez nie kazdemu savpaci.
ja kebyze chcem psa v dome isto cavalier cal king,ten ma donru povaju a hodi sa k detom.
Odmalička sme mali psíky, či už vlčiakov alebo, toho "úsmevného" pudlika. Boli ohromne múdre a veselé, hravé a šantivé. Inteligentné psy, ale teda je pravda ako si naučíš tak máš. Žiadny pes nie je hlúpy, iba majiteľ, ktorý sa mu nevenuje. Ale ty si vymenovala toľko negativ, že radšej psa nie. K tomu smradu, je to zviera, jasné že jeho pach je iný než ľudský. Treba sa venovať jeho hygiene a bude to v pohode, pravidelne kúpať, umývať labky. Chlpi v jedle nemáme, nevarime tak, že nosím psa na rukách.
Momentálne mám čivavu a je to poklad. Najmúdrejší zo všetkých psov, ktoré som mala. Ale nie k malým deťom, je to krehke stvorenie a a pri hre by mu ublížili. Tiež treba zvážiť ako veľmi citlivé máš detičky, či dokážu pekne hladkať alebo zdrapnu zviera za srsť napríklad. Nie náročky ale detičky nemajú ten cit v ruke ešte. Pes môže potom kusnut, lebo sa zlakne a dieťa by malo zbytočnú traumu. A pre mňa osobne je veľké nie nesúhlas tvojho manžela, toto narobí šarapatu dosť. Teda záleží či je proti psovi celkovo, alebo len nemá chuť sa starať. Ak nemá rád psy, bude zbytočne dusna atmosféra doma.
@klarolinne Preto som chcela malé plemeno, ktoré môžem bravat so sebou napr.aj do košíka na bicykli, ktoré doma neleží na polke gauča. Manžel nie je naklonený, lebo vie že starosť prípadne zase len nám rodičom, odmieta sa starať a samozrejme ak mu do rany príde mlacka, budú isto zo začiatku komentáre. Jemu sa páčia havinovia ale susedovi..Ale v septembri mu začína projekt na 18 mesiacov, bude málo doma..mám v pláne dovtedy šteniatko vychovať k hygienickým návykom. Napr.on nemá rád mačky, ale fakt že nie..3 mesiace som ho pripravovala, ani počuť, kúpili sme, prvé týždne ju chodil potajme kukať/ máme veľký dom, raz keď pracoval za Pc, vyskočila na stôl a potom si mu sadla na kolená, ani nemrkol, hodinu spolu pracovali, resp.ona driemala, to bolo ale už dávno. Čiže viem že si zvykne.
@ktochytavzite psom smrdi pokozka, aj malym. Nas pes nesmrdel, kym sme mali kocura, ktory ho kazdy bozi den vylizoval a umyval, vtrdy pes nesmrdel. Akonahle nam kocurik zomrel, pes zacal smrdiet. A macaci zachod sa da udrziavat uplne cistucky, ked vies, ako na to. Samozrejme hovna treba okamzite vyhadzovat, o tom niet pochyb. Nase macky su zvyknute chodit pekne na zachod na balkon. V lete maju nonstop otvoreny a inak im ho otvarame na poziadanie. Nie je to absolutne citit, ked im ho cistime kazdy den. Ked odideme na vikend prec, tak vtedy to uz trosku smrdi, ale vycistime a zase pohoda. Takze neviem, u koho si tie hovna citila, ale tym padom ich asi nevyhadzovali okamzite a druha vec, ze mozno pouzivaju zly druh piesku 🤷♀️ za mna macka a pes (mame aj aj) je co sa pachov tyka neporovnatelne, pes je pes a vzdy ho bude citit tou psacinou...
@lindusss2016 mne este ziaden oes nesmrdel,akurat angkicky buldocek ci buldok,taky skaredy co stale slinta.
Pre mna je nepripustne mat macacie zachidy a ich hivna v byte,je to humusne ,naozaj,aj macky sa stale olizuju po zadku a potom olizu dieta,teba,to je tiez nevhutne ,dalej ich neokupes ako psa,to je dalsie minus.
a macky citit,jednu tak ani mozno nie ale ked ich ma niekto vicej je to ottas aj tie konzervy ore macky smrdia,tie ich misky ak to hned neumyjes alw je to tam zaschnute a nie vzdy to kazdy ustriehne,tak to citit.
@ktochytavzite ani mne psy nesmrdia, teda nasho necitim v byte, ale ked si k nemu cuchnem a to k hociktoremu psovi, tak mi proste smrdi, to macky maju uplne cistu vonu, netreba ich kupat, na co? Este som nezazila, aby boli spinave. Ked hladkam psa, mam okamzite nutkanie si ist umyt ruky, po macke vobec, milujem ich kozusky.
Macky moc ludi neolizuju 😀 to nie su psy, naopak psy olizuju deti, ale za to aj kde ake hovienka vonku, stare kosti, zdochliny kadeco 😀 to nase macky nezozeru ani len maso z chladnicky, bud cerstve alebo nic 😂 viackrat som tu pisala, ze zachod v byte nemame, je na balkone, na vzduchu, takze da sa to aj takto pekne vyriesit, staci macku od malicka naucit. A hovna? Preco by sme tam pre boha mali mat hovna? Ved ked sa vysere, tak idem a to hovno vyhodim, tak isto, ako sa musi aj po psovi zahodit, cize v tom rozdiel nevidim 🤷♀️
@lindusss2016 bed ked ti to viniq ok,ja zasa mam potrebubsa unyt po macke,mne orode macka taka spinava aj to ze kadeco chyta,mysi,potkany aj zdochlinu zozerie.Ine je bytove macky,tie zozeru,conim das.Ale zasa tie ich misky smrdia v dime,byte a hej to olizovanie zadkov je top,i ked ako pises neolizu ta ale sa olizuu zasa vsade a ty potom chytas ich.
Ale ked ti to nevadi ok,mne bu vadilo,mne by vadilo aj zviera ci oes alebo macka v dome,a macka mi vadi aj na zahrade;)
@ovechkin ďakujem🙂
@ktochytavzite tak samozrejme macka, co chyta vonku mysi, je nieco ine. Nase su bytove a mys v zivote nevideli 😊 a ano, vonaju, minimalne oproti psom ale aj oproti akymkolvek inym zvieratam (vtaky, zajace a pod.co sa chova doma v klietkach). A ze misky smrdia, tak to som tiez netusila 😁 zjavne mas ine skusenosti, nebudem ti ich upierat... ale co sa tyka olizovania zadkov, stale plati to iste, co som pisala, pes tych humusov olize daleko viac 😊
@lindusss2016 ale osa okupes,macku nie a ta sa okizuje denne kolkoktat? Cize nvm ake osy doma mas alebo si mala ale ja posem ze psy neamrdia,nesmrdia im ani tak hovna a moc ale co macka po sebe zanecha sa neda par minut predychat.Nechapem amo to ludia mozu este v kuoelkach,ci wckach mat,aj na balkone to smrdi a smrdi to hlavne susedom,a neverim ze kazde hovienko ides hned po odpratat,to nechodis do prace?
A neviem misku asi tiez neumyjes po kazdom dojedeni,ci?
a psa si tirz ustruehnes co zje,ved tie bytove au len na granulach,ine by im aj ublizilo,tak nvm co tu spominas stale o tom co pojedia.Pes ked zomrie vlovek dokaze za nim cliviet celu zivot aj bol taky film macka dokaze ohryzt zomreteho,u nas davno sa stal taky prioad ze zomrel clovek na lazoc mal macky,ked k nemu dosli macky ho zacali obhryzat.
V jednom ale su macky menej nebezoecne,ked zautocia,tak nie smrtelne,pes moze aj zabit .
@lindusss2016 a eate ps psie sliny su amo atb,poznas ten pribeh z biblie ze bedara okizovali psy a on vyzdravel.?
Mám teraz 2 týždne šteniatko havanský psík
Je to sučka, úžasná a inteligentnê plemeno, čo sa rýchlo učí - to som si prečítala 🙂 a už aj overila. Brala som ju keď mala 8 týždňov, naučená na podložku a velkú potrebu vedela robiť vonku, iž keď sme ju brali. V prípade, keď sa rozhodneš pre šteniatko, zaobstaraj si ohrádku pre malé plemená - ja mám takú textilnú pogumovanú. Tam má pelišok, vodu a podložku na nehody. Keď nebudete pri nej bude aj ona v bezpečí, aj ty v kľude. Je to super vec.
@ktochytavzite nechodim do roboty a ano vyhadzujem kazde hovienko hned, ked sme doma. Ked doma nie sme, tak to na balkone vydrzi nejaku chvilu, macky si totiz po sebe zahrabavaju, takze ak maju kvalitny piesok, nesmrdi to. Tomu o tych miskach stale nerozumiem, mackam umyvam presne tak casto ako psovi 🤷♀️ zeru granule tak isto ako aj pes, popripade maso, konzervy im nekupujem, takze nerozumiem ozaj. Macku kupat nemusis, proste nesmrdi 😀 a psa kupes ako casto? Raz za mesiac? A po dvoch dnoch aj tak nadobudne svoj pach naspat. Ak castejsie, tak uz robis zle jemu. Ze k mackam nemas vztah, chapem, nie kazdy dokaze znasat a chapat slobodnu povahu tychto zvierat... Ale pises o veciach, o ktorych nemas tusenie, kedze si macku podla tvojich slov nikdy nemala. To je ako ked ide bezdetna radit mamicke 😀 tiez sa nad tym len pousmejes. Cize rada pre teba, nesud, ked si nezazila. Nezazila si macku v byte, ako mozes tvrdit, ze vsetci macickari maju doma smrad??? Ja neviem, u koho si bola na navsteve a ako sa o svoje zvierata stara ten clovek, ale ja poznam velmi vela domacnosti, kde ziju macky (zaujimave, ze? Ako si clovek podvedome vybera rovnakych priatelov, ako je sam 😊), ale kto sa o ten zachod stara, tomu proste doma nesmrdi, no a k tym miskam uz sa nejdem vyjadrovat, fakt som to stale nepochopila, o akom smrade misiek rozpravas 😀
@ktochytavzite k antibiotickym slinam psov len tolko, ze dufam, ze svojim detom tiez namiesto dezinfekcie davas do ran psie sliny, ak mas voci nim taku doveru 😀 ale aj keby ozdravovali, no co ti k tomu dodat? Je zas dokazane, ze macky svojim pradenim liecia bolest a dokazu urychlit zrastanie zlomenin, plus vysoke vibracie posobia blahodarne na psychiku, to su fakty. Ale co z toho, ked ma niekto predsudky? 🤷♀️

Pises, ze deri chcu havina na hru - civava v ziadnom pripade nie!!! Nie je to rodinny pes, nema rad deti, nas pes si uz sice zvykol, ale v ziadnom pripade s nimi nesalie. Civavy su velmi viazane na jedneho pana, nas je na nna, chodi za mnou vsade, obcas ma taky den, ze kazdy krok aj doma za mnou, s inym clenom rodiny je len vtedy, ked ja doma nie som. Deti su pre civavu nebezpecne a obzvlast tie male a duplom pre steniatko, je to extremne krehky psik.