icon

Zvládneme v rodine šteniatko?

28. júl 2021

Sme v dome, 3 deti od 3+ do 15, manžel sa dištancuje od pomoci so psikom, deti ho chcú, ale ešte nie sú tak zodpovedne,.bolo by všetko na mne. Najstaršie dieťa pôjde na internat. Uvažujeme o malom plemene čivava kratkosrsta, dnu v dome. No však mám obavy ako zvládneme hygienické návyky...dosť ma to odrádza, s exkrementami na dlážke mám dosť veľký problém, taktiež aj chlpy v jedle, smrad zo zvieraťa. Neviem čo mám očakávať, psíky mám rada, mali sme doma v byte tiež malé plemeno, no viac menej všetko riešila mama, takže si to veľmi nepamätám, ani chlpy v jedle a smrad. Skôr si spomínam aký to bol zlatý verný psík, veľa cez deň prespal, túlil sa. Pracujem na polovičný, takže som mimo domova 5 hodín. Ďakujem Vám za názory.

Strana
z3
gazpalm
30. júl 2021

@ktochytavzite mam buldoga 😁je pravda musis mu dennmodenne vytierat vrasky na nose a oci,takktiez ho pomerne casto kupeme ,natierame nos,a nas pes dokonca vonia,ma speci bylinny sampon proti zapachu ...no ma drahsiu kozmetiku ako ja😁 ale povahovo nam to velmi vracia 🥰

ktochytavzite
30. júl 2021

@lindusss2016 my sme macku vzdy mali aj psa.Pes nesmrdi,macacie hovno citit aj tuzden na zahrade,priklad chosink nam susedov kocur a bzdy to citit akutat velaktat musim hladat kde to dal,cize aj v tom piesku to citit,ale fajn ze kazdy x sa to snazis dat prec,snad aj ked buses v praci sa ti tak darit bude;)
V byte je vsetko citit ci macku alebo osa,mozno tubto tak nevmomas lebo si si na ten pach zvykla uz ale ininto tak nemusia mat.
O tych slinach som to len tak okrajovo spomenula kedze ty si pisala ze to je nehyg a ze osy kadeco pojedia ale fakt je ze ich sliny mozu liecit,cize lepsie ako srst olizovana najskor zadkom. A inak aspon psy neprenasaju toxoplazmozu.

ktochytavzite
30. júl 2021

@gazpalm ano ja verim ze ked sa clovek stara tak nemusi nic citit.Isto lepsie ako macka;)

ktochytavzite
30. júl 2021

@lindusss2016 a k tomu pradeniu ,tak ako komu to pomaha a lieci,ja to neznadam ked sa o mna obtiera praduci kocur alebo macka.Vo mne to skor neg emocie vybolava,cize asi tak,moze to mat teraoeuticky ucinok ale aj naopak moze to vybolavat skor odpor.

nttnnt
30. júl 2021

dobre si zvolila male plemeno a hlavne kratkosrste vobec nesmrdi..my mame kratkosrsteho jazvecika a ziadne chlpy v jedle sa nekonaju a pes absolutne nesmrdi, to zvyknu skor dlhosrste plemena a tie by som ani v byte nechcela ani za svet....ked si v dome hygienicke navyky sa nauci dobre , ja som behala hore dole 4 poschodia kazde 2 hodiny krasne sa mi naucila pytat sa a ty mas tu vyhodu ze otvoris dvere na baraku a uz je pes vonku 🙂

lindusss2016
30. júl 2021

@ktochytavzite toxoplazmozou sa nakazi macka len raz v zivote (ak vobec, bytova nema ani sancu) a infekcna jr len par dni, takze tolko k tomu 🤷‍♀️ ano, citim z teba, ze macky neznasas, je to silna energia, nie kazdy ju zvladne, ja tomu rozumiem, ale este pre to nemusis spochybnovat vztah macky k majitelovi, ktory tomu rozumie. Nemala si macku v byte, tak som to myslela, ze ti sere susedov kocur na zahradu, tomu ja neviem zabranit. A do prace sa nechystam, dufam, uz nikdy 🙏🏼 pochopila som, co je moja uloha

ktochytavzite
31. júl 2021

@lindusss2016 predstav si ze teta potratila od bytovej a aj jedna znama,cize raz to vedia mat a sanca ze sa nakazis stale je,pri psovi nehrozi,mozno je ta sanca malinka ale je.
Ale ok ved kazdy ma rad nieco ine,ja som len reagovala na margo ze psy smrdia,co si nemyslim ze to je pravda kedze aj sme doma mali korspaniela a nesmrdelo nam nic ,a celkovo mi ziaden pes nesmrdi okrem toho anglickeho.Ale ty mas mozno iny nos;)
Pekny den uz asi to nemusime rozonerat v tejto diskusii dalej.

autor
31. júl 2021

@gazpalm môžem poprosiť značku kozmetiky šampón kt.odstranuje zápach?

uzanka16
31. júl 2021

@jaga18 ja sa chcem opýtať na vášho psíka, mne sa bernský psík strašne páči, čo mám od 1 známeho ešte kedysi dávno skúsenosť toto plemeno si vynachvalil a ako si ho pamätám strašný maznac a aj dobrý k deťom. Rozmýšľame že časom kúpiť si do dvora tohto psíka, aká je náročnosť to vycvičiť ho?

uzanka16
31. júl 2021

Ja po prepočítaní textu od vás by som určite psíka nekupovala. My sme mali v byte rôzne plemená psov ako som vyrastala amerického kokera, labradora a japonského china a NIKDY sa nikomu nestalo že by mal nejaké chlpy v jedle alebo že by bol v byte smrad, návštevy k nám chodili a že by vraveli že im vadí nejaký smrad od psa nebolo povedané. Teraz s našimi už nebývam, ale majú francúzskeho buldocka a keď tam občas vojdem necítim žiadny smrad od psa. Jedine zacítim keď si prdne riadnym, ale to buldocky dosť často prdia a strašne chrapu.

lindusss2016
31. júl 2021

@ktochytavzite opakovane ti pisem, ze ani ja nemam pocit, ze by nam nieco od psa smrdelo a necitim psa v byte u nikoho, ako podaktori tvrdia, ze to citit. Ale ked si cuchnem k psovi priamo k srsti, tak ma svoj pach a taktiez jeho pelech

ktochytavzite
31. júl 2021

@lindusss2016 tak ako kazde zviera ma svoj pach ,aj ta macka ho ma,plus na macku je asi viacej alergii ako psa.

autor
31. júl 2021

@uzanka16 ďakujem. My sme ešte stále v štádiu uvažovania a hľadaní nenáročného plemená ktoré by nám vyhovovalo..hovorí sa že majiteľ pach v dome necíti, lebo je zvyknutý na psi pach, ale taký človek kt.so psom nežije a vstupy do domácnosti so psíkom, to okamžite cíti..neviem, ale asi niečo pravdy na Tom bude...my by sme zvažovali len kúpu malého plemená.

autor
31. júl 2021

@ktochytavzite my sme žili s mačkou, slachtenou bytovou, mačku absolútne necítiť, celý deň sa nonstop čistí, úplne bez zápachu aj keď si pricuchnes..dokonca oni sa nesmú kúpať, existujú len také vlhčené obrúsky ktorými ju utres ak má nehodu napríklad pri prevoze v aute....no len teda mať nervy na čistenie zachodika..to je silný zapach, ideálne mať wc niekde osobitne, lebo to sa môže šíriť do bytu, ona to aj pekne záhrabka, velmi čistotny a tichy tvor,..ľudia to riešia daju jej toaletu do kúpeľne..no nie každý toto znesie..jediný problém prečo už mačičku nie.

jaga18
31. júl 2021

@uzanka16 u Bernakov je to podľa mňa tiež silne individuálne. My sme ho kupovali k nášmu staruckemu zlatemu retrieverovi a v porovnaní s ním bola vychovávať trochu náročnejšia. Bernský salasnik je predsa len strážny psík, tak hlási všetko, je jedno, ci vo dne, ci v noci. Môžeme mu hovoriť, že stačí, toto ho už asi nenaucime.
Deti miluje a často si vynucuje pozornosť. Jednoducho, keď on sa chce hrať, tak musia chcieť všetci naokolo. Vezme nám mobil, papuče, alebo hoc čo, čo ho napadne a odmieta vrátiť, kým sa s ním neblaznime. Rád ramuje aj školské vaky, vie že to nesmie a deti hneď ratuju knihy, zložitý, peračník, naháňajú ho a viac ku šťastiu nepotrebuje. Stáva sa, že si pri hre neuvedomí svoju veľkosť a váhu, preto s menšími deťmi radšej iba pod dohľadom. Úmyselne by neublížil, ale aj tak sem tam máme od neho modriny a škrabance.
Keď je na dvore, tak je celkom tolerantný k makám, ale sliepky zato ponahana, aj si donesie sem tam jednu zo záhrady na dvor, tak to musíme mať riadne oplotenie, ale tie potvory sem tam preletia a on neodolá...
Vraj je veľký rozdiel, keď je len na dvore a keď je vnútri s rodinou. Viac toho pochyti vnútri a aj vzťah medzi psíkom a rodinou je iný.
Pri kúpe treba dávať veľký pozor, odkiaľ psík pochádza. Najlepšie z chovnej stanice kúpiť. Sú to veľmi náchylné psi na rôzne choroby. Tiež na výživu a starostlivosť pomerne náročné.

gazpalm
Autor odpoveď zmazal
gazpalm
31. júl 2021

Arava produkty 😉

lindusss2016
31. júl 2021

Baby, inak pri zvieracich (alebo akychkolvek domacich 😁) pachoch vrelo odporucam difuzer s nejakym esencialnym olejom s dezinfekcnymi vlastnostami - vyborna a uplne bezpecna je napr.borovica, vycisti a krasne prevonia priestor.

uzanka16
1. aug 2021

@jaga18 ďakujem za informáciu

Strana
z3