icon

Zvykanie si na zubné korunky

mishadudy
24. apr 2018

Ahojte..akurat dnes mi nasadil zubar korunky na predne zuby (mostik). Ako dlho si budem
zvykat? Dost cudne sa teraz citim, neviem ani normalne rozpravat..sem tam suslem. Ak sa tu niekto najde, skuste pridat foto ako vyzerate s korunkami. Moje su aspon podla mna dost hrube. Mala som uplne inu predstavu..dakujem

didaa
Autor odpoveď zmazal
didaa
Autor odpoveď zmazal
mlpj
27. aug 2020

@lolitka89 ahoj, aby som to vysvetlila lepsie, mam nasadene dve korunky zivicove s jednym akoby falosnym zubom lebo tam som uz zub nemala je to posledny, je to vsetko dokopy cize akoby tri korunky, mam ich zivicove spredu a zo zadu akoby kov, a tiez je tam ten predkus ktory mi neuveritelne, zavadzia, ale najhorsie je ten treti posledny zub ktory mam asi iba v dasne nasadeny kedze tam nemam svoj zub, ten ma strasne tlaci a boli cele okolo, je to velmi neprijemny pocit, preto som sa pytala ze ci sa to da vobec dat strhnut ak si nezvyknem, zubar ma neodhovaral povedala som mu ze nemam tolko peniazkov a bolo, material zivice sme neriesili, takze neviem, mam ich nadherne odtien ako svoje ale co z toho ked zavadzaju..ty nazyvas ten predkus to je to vzadu take akoby kovove?a to sa da s tym urobit aj nieco ine? mne sa totiz iba jeden zub zlomil a dr mi navrhol dat aj na vedlajsui korunku no a ja som si vymyslela ze ci by nedal aj treti este vedla lebo to mam vlastne iba od dvojky vlavo cize 2,3,a4 a viac tam nemam ...spolu za vsetko som zalpatila 180 plus 60 za neake capy co mi daval na tie dva..ak mas otazky kludne napis a napis ako si ty dopadla...drzim palceky...

mlpj
28. aug 2020

@mlpj ahoj ako si dopadla u zubara?

lolitka89
28. aug 2020

@mlpj Aha. Takže ty máš kovovo živicové korunky. Tzv. čiapočka je z kovu a spredu na prekrytie kovu sa použila živica, aby skrátka nebolo vidno kov, lebo by to bolo neestetické. Ja som sa domnievala, že máš celé komplet vyhotovené zo živice. Predkus je to, čo mal napr. spevák Fredie Mercury, keď horné predné zuby sú príliš vysunuté, predsadené dopredu. Domnievam sa, že ty nie si ten prípad. Alebo áno? Nové korunky máš na hornej čeľusti vpredu? Možno si to už niekde písala, no nechce sa mi hľadať v predchádzajúcich príspevkoch, Ak by to tak bolo, že nové korunky máš na hornej čeľusti vpredu, je možné, že ti ich osadili naozaj príliš vysunuté dopredu a môžeš to vnímať ako predkus, hoci esteticky to na predkus nevyzerá. To je konkrétne môj prípad.

Korunky sa samozrejme dajú stiahnuť. Ak sú prilepené len provizórnym cementom, nemali by sa pri sťahovaní ani poškodiť. Ak sú prilepené trvalým cementom, môže pri sťahovaní korunky dôjsť k ich poškodeniu. Záleží na tom, či si chceš dať urobiť nové alebo nie. Ja by som ti poradila, aby si ešte vyčkala, kým sa všetko v ústach neupokojí. Máš to čerstvé a je predčasné hodnotiť. Prípadne by mohlo pomôcť mierne zbrúsenie koruniek. Spýtaj sa na to zubára. Ak sa korunky kvôli lepšiemu komfortu mierne obrúsia, je logické, že sa trochu skrátia, takže treba s tým rátať, že možno trochu utrpia po estetickej stránke. Chápem, že ťa najviac omíňa ten tretí zub, ktorý ti pridali naviac. Ak tlačí, nie je to v poriadku. Ak máš pocit, že ti len zavadzia, buď si na to zvykneš, alebo ti bude zavádzať navždy. Vravím to z vlastných skúseností. Aj mne pridali jeden zub naviac a strašne mi zavadzia (ale nebolí), podvedome mám nutkanie často sa ho dotýkať jazykom. Najradšej by som ho odstránila. No tento zub je súčasťou mostíka, takže sólo sa nedá odstrániť. Musel by ísť preč celý mostík a to si nemôžem dovoliť.
Mne osobne mierne obrúsenie nevadilo, lebo mne pri úsmeve zuby vôbec nevidno, preto estetika u mňa nie je na 1. mieste. Po včerajšej konzultácii mi zubár sľúbil, že to preberie so zubným technikom, ako by sa mi dalo pomôcť, najmä v súvislosti s trvácnosťou živice. Zatiaľ čakám.

mlpj
28. aug 2020

@lolitka89 dakujem velmi pekne za odpoved, som sa upokojila ze sa to da stiahnut, len moj zubar ma 2 tyzdne dovolenku inak by som tam uz bola...ano ten treti zub, mi robi sarapatu, tlaci ma a citim akoby som mala pol ust vo zveraku...musim to vydrzat a uvidim co bude dalej...tebe drzim palce aby ti to dobre dopadlo hlavne aby si mala komfort v ustach, ved len o to ide..vobec mi nebude vadit ak mi poskodi tem mostik pri stahovani, dam si urobit nieco nove ale urcite by to bolo bez toho tretieho zuba..kaslem na pekny usmev ked to tlaci a boli 🙂 dakujem este raz...

mlpj
28. aug 2020

@lolitka89 ano mam to na hornej celusti od dvojky jednotku mam svoju a dvojku a trojku nasadenu korunku a k tomu ten nestastny prirodeny tam uz svoj zub nemam drzi to asi len ten mostik...

mlpj
6. nov 2020

@lolitka89 ahoj uz s? ja som samozrejme bola ,no korunky mi nestiahol povedal vraj si to zle cistim, co fakt netusim ako by som to este mala cistit no a povedal ze to este potrva ja som tam dostala aj miernejsi zapal aj na to povedal ze to je v poriadku, no ja nie som s tym tstotoznena, teraz mavam kazdy druhy tyzden zapalene oko, myslim ze moze byt suvislost s tym mostikom, ktory tlaci stale a teraz mam pocit akoby mi v nom ostavalo jedlo ..na to zubar povedal ze to nieje mozne...cistim si ich stale ale nemam vobec pocit ze by mi to nezavadzalo...uz neviem co stym...napis prosim ako si na tom ty...dakujem

mlpj
6. nov 2020

@lolitka89 prepac ta prva veta mala byt uz sme si davno nepopisali.....ako u zubara?

lolitka89
9. nov 2020

@mlpj Ahoj. Pred 10 dňami som si dala vymeniť u iného zubára mostík na hornej čeľusti zložený zo 4 zubov za nové 4 samostatné sólo korunky, zatiaľ len na skúšku dočasne zo živice, s tým, že ak sa budem s nimi dobre cítiť, tak po čase by sa mi urobili identické trvale z porcelánu. Sólo korunky preto, lebo som sa domnievala, že ťažkosti (tlak, pnutie, zovretie mi spôsobuje dlahovitý efekt spojeného mostíka). Stav sa mi zlepšil asi o 20 percent ale hlavne preto, že nové sólo korunky mi zubár urobil v miernejšom predkuse (starý mostík som vnímala ako poriadny predkus oproti mojim prirodzeným zubom). No bohužiaľ pnutie a zvieranie sa sólo korunkami neodstránilo. To naďalej pretrváva a už sa s tým zrejme nedá nič robiť. Pomaly si začínam zvykať na myšlienku, že sa s tým musím zmieriť.
K zapáleným ďasnám: Rátam s tým, že sa stanú trvalou súčasťou môjho života. Došla som k záveru, že pri mostíkoch a iných zubných náhradách je to bežná vec. Kúpila som si ústnu antibakteriálnu vodu a vyplachujem ústa podľa návodu, keďže teraz som mala zápal zhoršený. A preventívne budem vyplachovať bylinkovými odvarmi (šalvia, repík). Takže si vygoogli bližšie info o zápale ďasien a vyplachuj, pomáha to. Čo sa týka zapáleného oka, môže súvisieť, ale aj nemusí so zubami. Na tvojom mieste by som vyhľadala iného zubára a nechala si urobiť nové zuby bez toho tretieho zuba, ktorý ti zavadzia a tlačí ťa. V podstate by ti urobili len dve nové korunky, čo ani nie je finančne také náročné. Ja som za moje dočasné 4 čisto živicové (vyrobili mi ich frézovaním a odtlačky vzali pomocou scanu) zaplatila v BA 530 eur. A poraď sa so zubárom, či problém nemôže byť aj v tom, že korunky máš z kovu (hoci spredu potiahnuté živicou). Neviem prečo, ale mne sa kov zdá byť ako materiál najťažší. Určite niečo urob. Držím palce.

mlpj
9. nov 2020

Dakujem za odpoved, tak ty si si dala urobit nove, dufam len ze sa ti to tiez neako zlepsi, lebo fakt ked nema clovek svoje zuby tak je to uz uplne ine, ja som si kupila mezdizubne kefky, no myslim ze s tym je to po cisteni este horsie...pojdem znova k nemu nech mi s tym nieco urobi, lebo nemam ani v ustach pocit dobrej chuti hlavne rano, a to si ozaj cistim poctivo..tak prajem ti aby ti to konecne dobre urobili aby si mala tiez v ustach komfort a dakujem za podporu

pierkoo
26. mar 2021

@mlpj ahoj! Ako si si zvykla na tu korunku? Ja ju mam druhy den a neviem jest! Zavadzia mi! Tlaci! A mam pocit, ze je velka, ze sa mi drie

mlpj
27. mar 2021

@pierkoo no uz je to vyse pol roka a popravde stale som si nezvykla, bola som u dr, no nic nepovedal vraj si to zle cistim, neviem ako by som si to mala este cistit, je to hnusoba keby som bola vedela nikdy si to takto nedam , ale by som si dala radsej kazdy zvlast...neviem ako rychlo si zvyknes ja som nemohla jest aj mesiac, tlacili boleli tahali, bola som z toho zufala..cakam ze kby sa mi apon pokazili aby mi to mohol vytiahnut....drzim velmi palce..

pierkoo
27. mar 2021

@mlpj presne,...mam chut si ju vytkacit jazykom. Dakujem, ze si mi odpovedala. Som taka istejsia.

mlpj
27. mar 2021

@pierkoo no keby to islo..ono sa to zvycajne dava na skusku bez cementu aspon na dva tyzdne, moj zubar sa ponahlal na dovolenku tak mi to dal hned na pevno..keby som to bola vedela ...malo sme konzultovali ale co clovek vie? uz budem mudrejsia...ja som nemohla vobec jest nazaciatku, fuj stale mi bolo s prepacenim na vrac.nie...ach ...

pierkoo
28. mar 2021

@mlpj ale mne ju tiez namontovala hned! A povedala, ze ak by nesedela, musi zbrusit z mojich spodnych zubov, co si nikdy nedam! A ja nejem! Hlcem ako vlk! Ako lev! Nezujem! Boli ma to a bojim sa! Takze ja obed zjem za minutu, lebo ho nahadzrem rovno do zaludka 😄

mlpj
28. mar 2021

@pierkoo inak to brusenie neboli, mne to tiez robil dokonca mi brusil spodny ktory bol oproti aby som mohla zakusovat...je to tazke s tymi korunkami...inak co dost ludi hovorili ze im to davali len na skusku nie hned na pevno...nastastie sa to da dat dolu, ja sa teda strojim nato ze to dame dolu a dam si iba dva zuby kazdy zvlast ak sa to neako bude dat...keby som vedela ake to bude hnusne nikdy si nedam takto korunky....drzim vam palce....mozno si postupne zvyknete....

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
pierkoo
14. jún 2021

@vlcik1 ano, dakujem za opytanie! Ako moje vlastne! Dobra investicia

titi28
Autor odpoveď zmazal
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
titi28
Autor odpoveď zmazal
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vladka395
Autor odpoveď zmazal
mishadudy
autor
7. nov 2021

@titi28 do týždňa som si zvykla 🙂

eperia
19. feb 2022

@mishadudy môžte mi prosím napísať,kde vam robili zubky,chcem tiež si dat

kacenocka2
11. mar 2022

@mishadudy môžem napisat IP ohľadom zubov?

timejka020
11. mar 2022

@mishadudy ahoj tiež ma zaujíma kde ti robili zuby máš ich veľmi pekne 😊

mishadudy
autor
30. mar 2022

@timejka020 okres Trebišov

janakira
12. apr 2022

@mishadudy Dobrý deň, chcem sa opýtať, mne robili zirkónové korunky dva týždne dozadu, celá vrchná čelušť, zuby sú esteticky veľmi pekné ale stále cítim citlivosť na teplé a studené jedlo a nápoje, môžem len vlažné, aj pri hryzení pobolievajú, prejde to, alebo na to upozorniť zubára? Ešte ideme robiť spodné.