icon

Mám si platiť drahú poistku na auto?

30. nov 2025

Ahojte, idem si po radu od skúsenejších. Pred dva a pol rokom som si kúpila nové auto, Mám na ňom takú tu najvyššiu poistku GAP, havarijné, PZP, platím okolo 650 eur ročne. Mám najnovšie od zamestnávateľa auto aj na súkromné účely, pričom si nebudem platiť súkromné km, čiže ho de facto môžem používať neobmedzene. Rozmýšľala som, že svoje auto si budem garážovať a používať iba minimálne. Že si zoberiem pneumatiky zo servisu, kde ich mám uskladnené a nechám si ich v garáži a nebudem prezúvať ani uskladňovať pneu. Plus teda rozmýšľam nad tým, že by som si nechala nejakú poistku, ale už možno nie takú komplet? Zase na druhej strane, niekedy ho vytiahnem a budem ho šoférovať... iba po meste. Aj tam sa môže všeličo stať. A môžu mi ho aj ukradnúť samozrejme. Čo by ste mi poradili?
Doteraz som platilal 650 eur ročne poistku, 60 eur mesačne za benzín. 2x do roka cca. 100 eur za prezutie a uskladnenie pneu, a 300 eur raz ročne za povinnú prehliadku.

Strana
z2
13uzivatelka11
30. nov 2025

Ak je veľký predpoklad že to služobné auto budeš môcť využívať fakt dlho, rozmýšľala by som aj nad predajom tvojho auta teraz.. ak ho rok nebudeš používať tak zbytočne ti bude strácať na hodnote.

deti95060810
30. nov 2025

predať. vzhľadom k sume ktorú si napísala sa ti vôbec neoplatí mať súkromné auto. aj taxi by ťa lacnejšie vyšiel.

autor
30. nov 2025
@13uzivatelka11

Ak je veľký predpoklad že to služobné auto budeš môcť využívať fakt dlho, rozmýšľala by som aj nad predajom tvojho auta teraz.. ak ho rok nebudeš používať tak zbytočne ti bude strácať na hodnote.

@13uzivatelka11 no dnes som tam, zajtra tam byť nemusím. Čiže auto predávať nebudem. Kupovala som si ho preto, že som odišla z práce, kde som mala auto na súkromné účely 13 rokov.

autumn1
30. nov 2025

Ja by som ho predala, peniaze dala na investicne sporenie v ktorom budes ich mat kedykolvek k dispozicii a tak ked dostanes vypoved vies kupit nove... Takto ti zbytocne bude stat, navyse je mala pravdepodobnost ze dostanes hodinovu vypoved takze budes mat dostatok casu na najdenie noveho auta

autor
30. nov 2025
@autumn1

Ja by som ho predala, peniaze dala na investicne sporenie v ktorom budes ich mat kedykolvek k dispozicii a tak ked dostanes vypoved vies kupit nove... Takto ti zbytocne bude stat, navyse je mala pravdepodobnost ze dostanes hodinovu vypoved takze budes mat dostatok casu na najdenie noveho auta

@autumn1 som v praci kratko. Mam dobu urcitu, ideme do krizy. Je mozne, ze tam budem iba rok. Urcite by som nepredavala.

deti95060810
30. nov 2025

jasné ako myslíš. len auto aj keď stojí len v garáži stráca na cene.
predať, peniaze dať na účet kde budeš mať k ním prístup kedykoľvek a v prípade potreby kúpy auta ich budeš mať k dispozícii .
o tom že áut je na trhu množstvo nemusím ani písať.

madeincssr
30. nov 2025

@anonym_autor auto je velky zrut penazi plus starosti s opakujucimi sa platenymi ukonmi (TK a EK, servisne prehliadky), ale bez neho (stale k dispozicii) je tiez tazko. Optimalizuj to. Zimne pneu/kolesa by som predal, pripadne aj letne pneu predal a kupil na originalne disky kvalitne celorocne pneu so zimym znacenim (spicate trojvrsie so snehovou vlockou). PZP aj HP by som zoptimalizoval cez poistovacie porovnavace (HP sa da zmestit aj do 250-300e rocne s rozumnou spoluucastou, PZP za cca 150e).

madeincssr
30. nov 2025

...plus ak je auto uz starsie (von zo vsetkych zaruk), hladal by som kvalitny neznackovy maly servis s dobrou povestou (napr. na forach danej znacky) v tvojom okoli.
Na velmi starsie auto (nizka trhova cena) sa uz spravidla HP uz neoplati, pri poistnej udalosti typu kradez/totalna skoda ta plnenie poistovne (ponizene v pripade totalky o cenu pouzitelnych zostatkov - vraku) skor rozculi.

autor
30. nov 2025
@madeincssr

...plus ak je auto uz starsie (von zo vsetkych zaruk), hladal by som kvalitny neznackovy maly servis s dobrou povestou (napr. na forach danej znacky) v tvojom okoli.
Na velmi starsie auto (nizka trhova cena) sa uz spravidla HP uz neoplati, pri poistnej udalosti typu kradez/totalna skoda ta plnenie poistovne (ponizene v pripade totalky o cenu pouzitelnych zostatkov - vraku) skor rozculi.

@madeincssr auto má dva a pol roka. Je ako nové. Nemá najazdené ani 10 000 km.

anonym_b2bf96
30. nov 2025
@anonym_autor

@madeincssr auto má dva a pol roka. Je ako nové. Nemá najazdené ani 10 000 km.

@anonym_autor problem s neplatenim gapu je, ze ak ti ho ukradnu, tak proste stratis... otazka je aka je pravdepodobnost, ze ti ho ukradnu...

autor
30. nov 2025
@anonym_b2bf96

@anonym_autor problem s neplatenim gapu je, ze ak ti ho ukradnu, tak proste stratis... otazka je aka je pravdepodobnost, ze ti ho ukradnu...

@anonym_b2bf96 no mne uz jedno auto ukradli spred bloku, otcovi chceli ukradnut.. cize tazko povedat.

anonym_b2bf96
30. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_b2bf96 no mne uz jedno auto ukradli spred bloku, otcovi chceli ukradnut.. cize tazko povedat.

@anonym_autor tak som to myslel... ak by si to mala v zamknutej garazi pri rodinnom dome - mensia pravdepodobnost... Ak je to na sidlisku - asi vacsia pravdepodobnost...

sissy27
30. nov 2025

@anonym_autor ja len ze mat komplet poistenie za 650€ rocne je super, ja mam len pzp a hav takmer 1000€ 😃 samozrejme zalezi od auta, poistovne atd.
Ak ti tych 650€ rocne nechyba inde, tak si to poistenie nechaj. Ak ho budes chciet o rok-dva obnovit, uz to nebude za rovnaku cenu.

zalka
30. nov 2025

@anonym_autor píšeš o garážovani, neuvažovala si o dočasnom odhlásení, auto bude bez znaciek nebudeš platiť poistku, nemusíš behať STK a EK...

autumn1
30. nov 2025
@anonym_autor

@autumn1 som v praci kratko. Mam dobu urcitu, ideme do krizy. Je mozne, ze tam budem iba rok. Urcite by som nepredavala.

@anonym_autor tak ale predsa o rok auto bude mať 3 a pol roka a keď teraz predáš a dáš peniaze na investičné sporenie vieš tie peniaze ešte znásobiť aj keď ten rok bude krátka doba ale budeš vedieť kúpiť ešte novšie, lepšie... Podľa mňa nemá zmysel držať auto ten rok zbytočne je to stále len vec...

autor
30. nov 2025
@zalka

@anonym_autor píšeš o garážovani, neuvažovala si o dočasnom odhlásení, auto bude bez znaciek nebudeš platiť poistku, nemusíš behať STK a EK...

@zalka tu garaz budem mat iba do 10/26, mam ju iba prenajatu. Nie, nechcela som odhlasit auto.

marsmykkok
30. nov 2025

Hlavná tvoja finančná negramotnosť je kúpiť si nové auto a potom na ňom najazdiť 3000 km ročne cca nie cena poistky... Však ak pracuješ v brandži kde proste auto používaš firemné a je veľká šanca že v rámci benefitov od zamestnávateľa a je jedno či to bude zamestnávateľ X alebo Y auto budeš môcť používať aj súkromné, tak si peniaze za to čo stálo auto vyhodila do vzduchu, stačilo ti kúpiť nejaké 15 ročné servisované pre obdobia kedy nebudeš mať firemné auto k dispozícii. A to som človek čo je za nové autá a tiež si kupujem vždy nové, ale s tým že jazdím na ňom denne a je to moje jediné auto.

autor
30. nov 2025
@autumn1

@anonym_autor tak ale predsa o rok auto bude mať 3 a pol roka a keď teraz predáš a dáš peniaze na investičné sporenie vieš tie peniaze ešte znásobiť aj keď ten rok bude krátka doba ale budeš vedieť kúpiť ešte novšie, lepšie... Podľa mňa nemá zmysel držať auto ten rok zbytočne je to stále len vec...

@autumn1 lenze ja ked pridem o tuto pracu, alebo o auto, budem potrebovat auto. Bola som doma skoro rok bez prace a auto som potrebovala po meste.

autor
30. nov 2025
@marsmykkok

Hlavná tvoja finančná negramotnosť je kúpiť si nové auto a potom na ňom najazdiť 3000 km ročne cca nie cena poistky... Však ak pracuješ v brandži kde proste auto používaš firemné a je veľká šanca že v rámci benefitov od zamestnávateľa a je jedno či to bude zamestnávateľ X alebo Y auto budeš môcť používať aj súkromné, tak si peniaze za to čo stálo auto vyhodila do vzduchu, stačilo ti kúpiť nejaké 15 ročné servisované pre obdobia kedy nebudeš mať firemné auto k dispozícii. A to som človek čo je za nové autá a tiež si kupujem vždy nové, ale s tým že jazdím na ňom denne a je to moje jediné auto.

@marsmykkok ako zena, co nema energiu na opravy a nevyzna sa v tom, som chcela auto nove. Pozerala som, kolko stoja auta v dobrom stave, a rozhodla som sa, ze si kupim nove. Zase som nedala za auto 30 000 litrov. Isla som na to rozumne cena vs vykon, auto po meste, nie na dlhe trate, male a skladne, s dobrou vybavou.

marsmykkok
30. nov 2025
@anonym_autor

@marsmykkok ako zena, co nema energiu na opravy a nevyzna sa v tom, som chcela auto nove. Pozerala som, kolko stoja auta v dobrom stave, a rozhodla som sa, ze si kupim nove. Zase som nedala za auto 30 000 litrov. Isla som na to rozumne cena vs vykon, auto po meste, nie na dlhe trate, male a skladne, s dobrou vybavou.

@anonym_autor chápem, len potom benefit používať firemné auto na súkromné účely pre teba nie je benefit lebo doma máš auto za ktoré si dala dosť peňazí, treba zaň platiť poistky a stráca na hodnote lebo proste to nie je tehlička zlata čo neklesne na hodnote, materiály na aute starnú hoci aj nejazdíš a rovnako technológie idú dopredu. A k tvojej otázke hoci jazdíš málo na ňom čert nikdy nespí, stále ti ho môžu ukradnúť alebo môžeš mať haváriu. Teda pre istotu by som platila radšej.

anonym_7f8c6d
30. nov 2025
@marsmykkok

@marsmykkok
Daktorym ludom je to sumi fuk aj u nas v garazi do nedavna parkovalo Audi malo 7 rokov ani nie 10000km a teraz tam parkuje novy Mercedes nikdo na nom nejazdi lebo jazdia na BMW v druhom dome pri mori...

anonym_8c8730
1. dec 2025

@anonym_autor to má aký význam ešte platiť prenájom garáže a auto použiť občas?Keď máš prenajatú garáž načo máš uskladnené pneu za poplatok?Ty nevieš čo s peniazmi, že?😂aj pneu môžes mať celoročne.Ak ho nechceš predať čo by som aj ja spravila, lebo ti je úplne zbytočne, keď máš firemné a hlavne po 3 r stráca veľmi na hodnote tak nemam inú radu.poistky platíš dobrý sumu

evkatk
2. dec 2025

Nejazdené, stojacie auto v garáži sa ničí tiež. Poistku sa oplatí mať. Nikdy nemožno vedieť, čo sa môže stať. Zákon schválnosti je sviňa.

kubinkovamaminka
2. dec 2025

@anonym_autor napíš mi

elenka.k
2. dec 2025

@anonym_autor 650 na rok nie je až tak veľa,
Nemôže auto len tak stáť bez občasného naštartovania.
Ja by som si ho nechala, radšej.

jaroslav81
2. dec 2025

650€ za HP aj PZP je na dnešnú dobu jak zadarmo ...kolega si kúpil jazdený Tucson a platí 1500€ ročne

autor
2. dec 2025
@elenka.k

@anonym_autor 650 na rok nie je až tak veľa,
Nemôže auto len tak stáť bez občasného naštartovania.
Ja by som si ho nechala, radšej.

@elenka.k ono ja na ňom budem chodiť minimálne raz do týždňa, nebude úplne stáť iba. Preto rozmýšľam, ako s tou poistkou, či tú plnú vrátane GAP poistenia, alebo cenovo výhodnejšiu, avšak, môže sa stať hocičo.

madeincssr
2. dec 2025
@anonym_autor

@elenka.k ono ja na ňom budem chodiť minimálne raz do týždňa, nebude úplne stáť iba. Preto rozmýšľam, ako s tou poistkou, či tú plnú vrátane GAP poistenia, alebo cenovo výhodnejšiu, avšak, môže sa stať hocičo.

@anonym_autor ved si obe poistenia (PZP aj HP) nahadz napr. do "porovnavaca" superpoistenie[bodka]sk a uvidis, ake mas moznosti. GAP je pripoistenie, aby sa pri vypocte poistneho plnenia pri kradezi (neviem ci aj totalnej skode?) uplatnovala nie aktualna trhova cena auta, ale nadobudacia.

alineawalo
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor na tvojom mieste by som si dala pozrieť niekým tie poistky, či je ozaj potrebná taká horibilná suma. Spraviť porovnanie cien v rôznych poisťovniach v zmysle tvojich požiadaviek. Máme nové auto, máme veľmi podobné nastavenia poistení ako ty a toľko neplatíme. Buď si to obehas alebo si nájdi nejakého "financaka" na to.

daaaaaska
2. dec 2025

@anonym_autor nečítala som komentáre.ale ja by som to urobila tak že by som poistku nechala a auto prenajímala.zbytocne ti auto bude stáť v garáži a strácať na hodnote.takto ti aj zarobí ak by nejaký tukanec niečo pokryje ti to poistka.a keby toto nie tak by som tu havarijnu neplatila iba zákonnú auto raz za mesiac prebehla a zase odstavila späť do garáže.

Strana
z2