Oplatí sa opraviť auto pred predajom?
Zdravím, neviem sa rozhodnúť čo spraviť. Práve som skončil VŠ a odchádzam pracovať do USA. Chcel som predať moje staré auto ktoré ide na bazaroch cca po 1 300€. Samozrejme tesne pred predajom sa pokazilo a oprava vychádza na 1 000€. Chlap v servise mi hovorí že je to piplačka ale že on by to opravil lebo auto je inak v dobrom stave. Robili by ste to ? Opravím, predám a budem mať zisk 300. Alebo by ste ho dali do šrotu ? Čo tiež niečo stojí ale asi okolo toho nebude toľko roboty. Určite ho už po opravení používať nebudem, o mesiac odchádzam.
Tak presne. Strel ho za smiešnu sumu v stave v akom je, hlavne nech sa prepise a zrusi pzp. Oprava sa môže samozrejme nemusí predrazit, dáš ho na predaj, cenu niekto sklepe, nebudeš mat 300 ale možno iba 150 zisk, za mna zbytočná je.ačka
@anonym_autor auto v inak dobtom stave (aj s nejakou poruchou) je vhodne pre kupujuceho, ktory si to vie opravit sam (resp. v rodine). Cenu 1000€ za opravu ber s rezervou. Skusil by som ho, dobre umyte/vycistene aj zvnutra, pekne nafotit a dat inzerat na bazarove portaly a socialne siete, popisal jeho stav pravdivo a zacal by som cenou 490€. Tvoj problem je casova tiesen (dnes si auta na predaj hladaju spravneho kupca dlhsi cas).
@anonym_autor ja by som v tvojom konkretnom pripade dal radsej "predam auto na nahradne diely"... popripade (zalezi na vade) ... "predam pojazdne auto na nahradne diely"... za fakt dumpingovu cenu... tak bude jasne, ze je sice vporiadku, ale je s nim problem a hlavne ti ho nikto nebude chciet (moct) oplieskat o hlavu, ked sa mu nebudu pacit rozne vady (co na 1300 eurovom aute urcite bude vzdy a urcite narazis na "koumaka", co to bude skusat po 2-3 tyzdnoch...
Ja by som ho na tvojom mieste skusila odpredat asi rovno tomu mechanikovi, pripadne mozno ma on nejake kontakty na ludi, ktory by mali zaujem o to dat si ho este opravit. To bude asi najrychlejsia cesta, ako najdes kupcu na auto. Nedostanes vela, ale ani netreba mat velke oci. Ja som svoje prve auto pred 10timi rokmi predala za 150 a pritom mu absolutne nic nebolo, dalsich 6 rokov jazdilo bez vacsich oprav. A partner svoje prve auto odpredal za 100, lebo aj ked sme do oprav vrazili cez 3000 eur, nezohnali sme motor do neho v takom stave, aby fungovalo bez problemov. A aj to sme ho predavali pol roka a toto bola najlepsia ponuka, co bolo smutne, lebo ostatne veci na nom sli ako hodinky. Ta casova tiesen je v tvojom pripade velka nevyhoda.
@anonym_autor predaj ho bez opravy.
Kamarát takto kúpil starú jednotkovu fabiu s dákym problélemom na motore.
Auto kúpil za 200e, na základe YouTube videa si celý motor rozobral opravil a zložil naspäť.
Stalo ho to týždeň roboty a 50€ na materiáli suciastkach.
V servise mu povedali ze sa mu to neoplatí dávať opraviť lebo by ho to stalo viac ako celé auto. Len pre to ze si to spravil sam sa mu to vyplatilo.
Takých ako on bude určite viacej ktorí kúpia pokazené auto.
@anonym_autor o aké auto sa jedná lebo ak to je auto typu Citroen, Renault a podobne tak to sa kupuje len na dožitie kým neskončí STK nikto normálny nedá do auta 1000 eur ak má hodnotu 1300 pretože s 1000 môže byť kľudne aj 1500 lebo do auta mechanik nevidí ,takže s vlastnej skúsenosti viem že keď povie 1000 väčšinou je to viac
@anonym_autor tak nahoď na opravára ponuku, že nech to auto opraví a da ti 700 €. Za koľko ho predá potom on či si ho nechá, to je už na ňom. Auto mu hneď prepis po zaplatení. Takto urobil môj známi tiež a podarilo sa to. Za pokus to stojí 🫣👍.
@anonym_autor keď sme predávali auto ktoré išlo na bazáre po 2500€ ale bol problém s motorom(potreboval generálku) predávali sme ho za 300€ pre niekoho na opravu alebo súčiastky a uviedli sme všetky vady v zmluve a aj to, že je vhodné na súčiastky, cena (šrotová) zodpovedá autu na ND a normálne sme ho za tých 300€ aj predali. Ošetri si to zmluvne, upovedom pravdivo kupujúceho a myslím, že nebude problém ho predať.

Predala by som ho za 300 € na súčiastky .