icon

Pokuty za jazdu bez platnej diaľničnej známky

darijja
9. okt 2025

Prosim, poradte mi. Asi mesiac dva som jazdila s prepadnoutou dilnicnou. Zabudla som na to.
Prisla mi pokuta 150e dnes.
Dialnicnu som hned kupila.
Ako to je dalej s pokutami? Mam este nejaku cakat?
Dakujem

Strana
z2
anonym_9470da
9. okt 2025

áno to je len začiatok. za každý deň ti môže prísť pokuta, resp. koĺkokrát si išla bez zaplatenia diaľničnej po dialnici.
však uvidíš , možno to bude len 2-3 krát.

crazy_cat_lady
9. okt 2025

Nemyslim si, pokial si urobila rovnaky priestupok v ramci jedneho mesiaca, mala by ti prist iba jedna pokuta

anonym_fffdd1
9. okt 2025

Áno, môžu ti prísť ďalšie pokuty - nemusia, ak prídu môžeš požiadať o zníženie, skrz to, že by to bola naozaj veľká suma. Rada do budúcna, daj si do kalendára pripomienku.

darijja
autor
9. okt 2025
@anonym_9470da

áno to je len začiatok. za každý deň ti môže prísť pokuta, resp. koĺkokrát si išla bez zaplatenia diaľničnej po dialnici.
však uvidíš , možno to bude len 2-3 krát.

@anonym_9470da bola som asi 6 -7x
Pokuta mi dnes prisla za august... a je oktober. Od augusta do oktobra som bola asi 7x

anonym_9470da
9. okt 2025
@darijja

@anonym_9470da bola som asi 6 -7x
Pokuta mi dnes prisla za august... a je oktober. Od augusta do oktobra som bola asi 7x

@darijja môže prísť aj za tie 6-7 krát, ale NEMUSÍ.
pokuta bežne príde aj po niekoľkých mesiacoch.

katarinaba
9. okt 2025

Za viac správnych deliktov podľa § 10a ods. 1 toho istého prevádzkovateľa vozidla spáchaných v priebehu jedného kalendárneho mesiaca tým istým vozidlom alebo tou istou jazdnou súpravou sa v jednom samostatnom rozkaznom konaní uloží len jedna pokuta podľa odseku 1. Viaceré samostatné konania vedené podľa prvej vety nie je možné spojiť do jedného konania.

cakaj pokutu za kazdy jeden mesiac
_________________________________________________________________________________________
Pokutu možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo.

takze maju na to dost casu

presne info najdes vzdy v zakone:
https://www.autora.sk/zz/2013/488/#sect1_Predme...

darijja
autor
9. okt 2025
@katarinaba

Za viac správnych deliktov podľa § 10a ods. 1 toho istého prevádzkovateľa vozidla spáchaných v priebehu jedného kalendárneho mesiaca tým istým vozidlom alebo tou istou jazdnou súpravou sa v jednom samostatnom rozkaznom konaní uloží len jedna pokuta podľa odseku 1. Viaceré samostatné konania vedené podľa prvej vety nie je možné spojiť do jedného konania.

cakaj pokutu za kazdy jeden mesiac
_________________________________________________________________________________________
Pokutu možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo.

takze maju na to dost casu

presne info najdes vzdy v zakone:

@katarinaba takze mi pridu max 3 pokuty? Spravne chapem ? Za august, september, oktober?

katarinaba
9. okt 2025
@darijja

@katarinaba takze mi pridu max 3 pokuty? Spravne chapem ? Za august, september, oktober?

@darijja pokial si vosla na dialnicu bez znamky pocas troch mesiacov, tak dostanes tri pokuty.
Odolavat sa nema vyznam, navyse by si prisla o moznost zaplatit zlavnenu pokutu, kedze na vybavenie odvolania maju tiez cas a zarucene ti neodpisu tak, aby si to stihla.

katarinaba
9. okt 2025
@darijja

@darijja teda to plati, ak si vzdy isla tym istym vozidlom.

darijja
autor
9. okt 2025
@katarinaba

@darijja pokial si vosla na dialnicu bez znamky pocas troch mesiacov, tak dostanes tri pokuty.
Odolavat sa nema vyznam, navyse by si prisla o moznost zaplatit zlavnenu pokutu, kedze na vybavenie odvolania maju tiez cas a zarucene ti neodpisu tak, aby si to stihla.

@katarinaba takze nedostanem 6 7 pokut ale "len" 3?

darijja
autor
9. okt 2025
@katarinaba

@darijja teda to plati, ak si vzdy isla tym istym vozidlom.

@katarinaba ano tym istym

anonym_a8d482
9. okt 2025
@darijja

@katarinaba ano tym istym

@darijja smutne. ze si si nedala pozor a ano moze ti prist tolko pokut kolko x si vkrocila na dialnicu bez. to znamena ze aj 6 ci 7 x. .....pouc sa a ides dalej.

katarinaba
9. okt 2025
@darijja

@katarinaba takze nedostanem 6 7 pokut ale "len" 3?

@darijja dostanes max 3 pokuty, za kazdy mesiac jednu. Ziadne 6-7.

fialkafialkovita
9. okt 2025
@anonym_a8d482

@darijja smutne. ze si si nedala pozor a ano moze ti prist tolko pokut kolko x si vkrocila na dialnicu bez. to znamena ze aj 6 ci 7 x. .....pouc sa a ides dalej.

@anonym_a8d482 katarinaba kopírovala zákon, kde je písaná jedna pokuta za kalendárny mesiac aj pri viacerých vstupoch na diaľnicu... to znamená max 3 pokuty za 3 mesiace a nie 6-7, ako píšete

darijja
autor
9. okt 2025
@katarinaba

@darijja dostanes max 3 pokuty, za kazdy mesiac jednu. Ziadne 6-7.

@katarinaba dakujem vsetkym za informacie. Pomohli ste mi.

gabrm
9. okt 2025

@crazy_cat_lady
A na to existuje aký zákon? Áno uzávierka je vždy o polnoci a pokuta naozaj môže prísť za každý kalendárny deň,kedy sa diaľnica použila, presnejšie kedy sa prešlo popod kamery.
Vyhodnocuje to a posiela počítač automaticky,-pracovala tam sestra.

beata_ra
9. okt 2025

Ja len nerozumiem, ako sa da na nieco take zabudnut. Ja by som na to myslela tyzden dopredu, keby viem, ze pojdem po dialnici 🙈 Stres by mi inak nedovolil 😀

bielasovicka
9. okt 2025

No ja si myslím ze už nikdy nezabudneš zaplatiť diaľničnú 🤣

anonym_a8d482
9. okt 2025
@darijja

@katarinaba dakujem vsetkym za informacie. Pomohli ste mi.

@darijja ucite, aj ja robim chyby a za ne platim. zial. drzim palce aby ste mali co najmenej pokut.

anonym_a8d482
9. okt 2025
@beata_ra

Ja len nerozumiem, ako sa da na nieco take zabudnut. Ja by som na to myslela tyzden dopredu, keby viem, ze pojdem po dialnici 🙈 Stres by mi inak nedovolil 😀

@beata_ra stava sa v strese. beriem. ale my mame stres a aj tak kontrolujeme

katarinaba
9. okt 2025
@beata_ra

@beata_ra da sa a velmi jednoducho. Napr. pokial jazdis na viacerych vozidlach, tak pozabudnes. Niekto jazdi aj na troch, ci styroch autach - maju doma dve, v praci ich moze vystriedat niekolko. Netreba sudit druhych. Najme ak vieme, ze nikto nie sme bez viny, vsakze?
Ale ano, pochopitelne, ked niekto ma len jedno auto a ide na dialnicu raz rocne, tak asi na to nezabudne.

mamaaja82
9. okt 2025

Ked zaplatis 100€do 14 dni tych 50 ti bude odpustene.

fialkafialkovita
9. okt 2025
@gabrm

@crazy_cat_lady
A na to existuje aký zákon? Áno uzávierka je vždy o polnoci a pokuta naozaj môže prísť za každý kalendárny deň,kedy sa diaľnica použila, presnejšie kedy sa prešlo popod kamery.

@gabrm zákon o diaľničnej známke...

katarinaba
9. okt 2025
@gabrm

@crazy_cat_lady

@gabrm len tak medzi nami - kontrolu dialnicnych znamok vykonava kontrolny system NDS, a NDS tieto informacie posuva okresnym uradom. NDS nema pravo ani moznost riesit spravne delikty. To moze jedine okresny urad. Az ten - na zaklade podkladov z NDS - vydava pokuty.
Neviem kde presne pracovala tvoja sestra, no podla napisaneho pracovala v NDS, takze o pokutach nema ani ponatia.
A ak by nahodou robila na urade, tiez je este otazka aj kedy. Kedze v 07/2024 doslo k novele zakona a riesi sa v nom, ze za jeden mesiac je jedna pokuta.
Takze toto je argument rovny: otec kona sestri bratanca.

gabrm
9. okt 2025
@katarinaba

@gabrm len tak medzi nami - kontrolu dialnicnych znamok vykonava kontrolny system NDS, a NDS tieto informacie posuva okresnym uradom. NDS nema pravo ani moznost riesit spravne delikty. To moze jedine okresny urad. Az ten - na zaklade podkladov z NDS - vydava pokuty.
Neviem kde presne pracovala tvoja sestra, no podla napisaneho pracovala v NDS, takze o pokutach nema ani ponatia.
A ak by nahodou robila na urade, tiez je este otazka aj kedy. Kedze v 07/2024 doslo k novele zakona a riesi sa v nom, ze za jeden mesiac je jedna pokuta.
Takze toto je argument rovny: otec kona sestri bratanca.

@katarinaba
Tak pardon,prepáčte. Teraz ste ma inak dala dolu,asi ako ešte nikto nikdy. Idem sa hanbiť do kúta a už sem nikdy nenapíšem. 👍

gabrm
9. okt 2025
@fialkafialkovita

@gabrm zákon o diaľničnej známke...

@fialkafialkovita
Aj mi viete poslať nejaký odkaz na ten zákon?

fialkafialkovita
9. okt 2025
@gabrm

@fialkafialkovita

@gabrm do googla napíšete Zákon o diaľničnej známke a vyhodí vám ho

katarinaba
9. okt 2025
@gabrm

@fialkafialkovita

@gabrm mas ho v mojom prvom komentari.
ale dam ho este raz:

anonym_87da85
9. okt 2025
@beata_ra

@beata_ra ako sa dá na fo zabudnúť to netuším, ale ja vždy keď platím diaľničnú online, tak tam uvádzam aj email aj SMS, takze vopred než skončí diaľničná tak mi príde upozornenie o jej ukončení. Tak isto keď som na benzinke platila pár rokov dozadu diaľničnú, tak pýtal moje telefónne číslo, presne koli tomu aby mi prišla upozorňujúca SMS.
Niektorí zabudnú na diaľničnú, a veľa ľudí zabudne na STK.

melanta
9. okt 2025
@gabrm

@crazy_cat_lady

@gabrm zákon o diaľničnej známke, §10a, ods 2 hovorí, že:

Za viac správnych deliktov podľa odseku 1 toho istého prevádzkovateľa vozidla spáchaných tým istým vozidlom alebo tou istou jazdnou súpravou sa v jednom konaní uloží len jedna pokuta podľa odseku 2.

Strana
z2