Problémy s prechodom z automatickej na manuálnu prevodovku
Ahojte ,potrebujem poradiť ,ak ste boli niektorá v situácii ako ja ,ako ste to riešili .
Ide o to ,že kúpili sme auto - manuál . Problém je v tom ,že ako som dorobila autoškolu -4 roky ,som hneď jazdila na automate . Teraz máme manuál a ja mám strach z jazdy . Pár krát sa stalo ,že som bola v strese a pri rozbiehaní mi to "zdochlo" jasné ,že má to hneď vystresovalo ,pretože za mnou auta a teraz tá predstava ,že za mnou nervózny vodiči zúria ,lebo musia čakať . Stalo sa ,že pri najbližšej križovatke som odbočili a zastala na parkovisku a presadla si s mužom. Viem , možno som to nemala robiť a pokračovať v jazde , ale neviem opísať ten stres a mám pocit ,že nikto ma ani nechápe . Pokiaľ som jazdila na automate nebol problém ,úplne normálne som fungovala ,jazdila aj dlhé trate ako dialnica a pod. Rozmýšľala som už aj že si zaplatím znova jazdy v autoškole ,ale keď som niečo také vyslovila tak hneď sprška ,že načo zbytočne peniaze ,že to chce len čas a dostanem sa do toho. Dnes mi to však opäť zdochlo a muž sa už vytočil. Máme úplne nové auto a povedal ,že si doň sadnem až keď sa zabehne ,lebo ho odpálim . Prídem si ako idiot , potrebujem fungovať na aute ,ale ten stres čo mám neviem ani opísať .
Neviem ani čo čakať ,asi som to potrebovala len dať von ,ale hrozne má to mrzí ,že zrazu som taká gramblava a neviem to riadne . Musím povedať ,že muž bol naozaj trpezlivý ,všetko mi vysvetliloval,aj počas jazdy som sa ho opýtala a s kľudom odpovedal , no dnes to nejak vybuchlo a cítim sa ako dement 🥺
A vodičák si robila na manuále?
@anonym_autor nemaj stres z toho, že niekto za tebou v aute zúri. Práve naopak zasmej sa na tom 😅. Mne to najviac pomáhalo.
@anonym_autor nic sa neboj, to sa podda 🍀. Rozbiehaj sa takto: pooomalicky zacni uvolnovat spojku. Ked zacitis, ze auto sa zacina pohynat, prestan spojku uvolnovat (zadrz nohu tam, kde momentalne je) a trosicku pridaj plynu. Auto sa samo rozbehne a potom uz len pomaly spojku dopustas. Stale na tento postup mysli, ked sa ides pohynat, kym sa ti to dostane do podvedomia (nacvicis to).
Bud pohodlne opreta o operadlo sedacky (nastav si ju trpezlivo). Chrbtom najcitlivejsie vnimame pohyby auta.
Normálne si zaplať kondičné jazdy veď na to sú určené, nikto učený z neba nespadol v strese len zbytočne ohrozíš majetok a životy druhých.
A ušetríš aj vaše auto.
Manžel bol naozaj trpezlivý , vždy mi pekne povedal kedy preradiť ,podradiť . Nemôžem povedať do dnešného dňa nič ,avšak dnes sa nasral už 😞 nikto nevie pochopiť mňa ,že som jazdila na automate a žiadne preraďovanie ,podradovanie a rozbiehanie na 1ke som neriešila . Proste prísad ideš ,brzda stojíš . Toto je pre mňa úplne stres ,ako keby som z autoškoly vyšla a neviem jazdiť .
A vodičák si robila na manuále?
@doriiis áno vodičák som robila normálne manuál ,len teraz sa kúpilo nové úplne auto a manuál
@anonym_autor nic sa neboj, to sa podda 🍀. Rozbiehaj sa takto: pooomalicky zacni uvolnovat spojku. Ked zacitis, ze auto sa zacina pohynat, prestan spojku uvolnovat (zadrz nohu tam, kde momentalne je) a trosicku pridaj plynu. Auto sa samo rozbehne a potom uz len pomaly spojku dopustas. Stale na tento postup mysli, ked sa ides pohynat, kym sa ti to dostane do podvedomia (nacvicis to).
Bud pohodlne opreta o operadlo sedacky (nastav si ju trpezlivo). Chrbtom najcitlivejsie vnimame pohyby auta.
@madeincssr ja sa dokážem rozbehnúť ,niekedy ok výročím viac ,ale vždy mi hovoril radšej vytoč viac ,ako by ti to zdochlo . No 2x sa stalo ,že mi to zdochlo a už ma to vystresovalo a bolo
S tým má každý problém, ak po autoškole hneď sadne do auta s automatickou prevodovkou. Daj si 1-2 jazdy v AŠ (muž o tom ani nemusí vedieť) a hlavne sa pomaly rozbiehaj. Čím rýchlejšie chceš odpáliť z križovatky, tým pravdepodobnejšie ti zhasne motor. Ak máš pocit, že máš za sebou nervóznych vodičov, nacap si magnetické "Z" (začiatočník) a nebudú sa ti lepiť na zadok, ani vytrubovať.
@madeincssr ja sa dokážem rozbehnúť ,niekedy ok výročím viac ,ale vždy mi hovoril radšej vytoč viac ,ako by ti to zdochlo . No 2x sa stalo ,že mi to zdochlo a už ma to vystresovalo a bolo
@anonym_autor ved nehovorim, ze nedokazes, ale pozorne si precitaj ten postup s prerusenim uvolnovania spojky v okamihu pohynania sa auta. Ak to vyskusas, mozno to hned tvoj problem so skapinanim motora vyriesi.
Nechapem, co by mi mal niekto rozkazovat, ci pojdem na rekondicne jazdy. Netreba, netreba, a potom ti nadava v aute. Tak asi treba.
Nechapem, co by mi mal niekto rozkazovat, ci pojdem na rekondicne jazdy. Netreba, netreba, a potom ti nadava v aute. Tak asi treba.
@anonym_f0073c ono to nebolo vyslovene rozkazovanie ,ale skôr presviedčanie,že to proste nepotrebujem ,že mi stačí pár jázd a sa do toho dostanem ,keďže som normálne autoškolu spravila a jazdila na manuály ,len som na Tom nejazdila ,tak sa potrebujem rozjazdit .. 🤷
@anonym_autor ved nehovorim, ze nedokazes, ale pozorne si precitaj ten postup s prerusenim uvolnovania spojky v okamihu pohynania sa auta. Ak to vyskusas, mozno to hned tvoj problem so skapinanim motora vyriesi.
@madeincssr áno môžem to vyskúšať , za každú radu som vďačná
Za mna to bol riadny omyl, kupit manual po automate...a to Z neviem, neviem, je vela magorov, co si praveze zgustnu
@anonym_autor takže ty máš vodičák aj na manuál aj na automat, je tak?
@amdornik robila som vodičák na manuál ,ale po autoškole som začala hneď jazdiť na automate . Manuál sme nemali
@amdornik 4 roky
@anonym_autor tak to zase nie je tak veľmi dlhý čas. no tak si skús zaplatiť ešte tie jazdy a uvidíš. hoci podľa mňa je to ako s hrou na husle. darmo sa niekto na to učí, nikdy to nedokáže. to nič v zlom. možno to preto tak vnímam, že pre mňa od útleho detstva jazda na aute (a vtedy len manuál) nie je nič komplikované či ťažké. a jedna vec je mať zautomatizované riadenie vozidla. vec druhá je byť schopná zároveň sledovať značky, značenia, signalizácie, správne vyhodnotiť situáciu na ceste, atď... čiže prakticky robíš dve veci. ovládaš auto a čítaš dopravné značenie a situáciu. toto naozaj nie je pre každého. rovnako, ako nie je pre každého hra na husle či klavír.
Ja som mala blok z autoškoly, jazdila som po na automate až po 3 rokoch som znova začala bez veľkého strachu jazdiť manuál. Keďže máme aj aj tak striedam obe. Malo kedy mi zdochne už teraz ale stalo sa že som dala malo plynu alebo stane sa že rýchlo pustím a trhne s nami. O rýchlom rozbiehaní pomlčím to neviem plynule ale pomaly sa už rozbehnem. Treba len prestať stresovať čo si myslia tí za nami. Tak postoja a čo. Sú omnoho horšie veci čo urobia vodiči a spôsobia nehody. Hlavne pomaly a s kľudom. Nebáť sa pridať viac plynu a len cvik. Človek sa častým cvičením naučí. Hlavne prestať myslieť na tie myšlienky že máš za sebou iných. Ale zase nechápem prečo ste nekúpili automat. Ja do budúcna chcem už len to. Do mesta manuál to je totálna kravina. A keď si jazdila roky tak nechápem prečo.
Já jezdím jak s automatem, tak s manuálem, ale musím říct, že pokaždé musím zapřemýšlet, ve kterém autě zrovna sedím a občas u automatu hledám nohou spojku než mi dojde, že tam není. 😁
Ale k tématu. Manžel několik let neřídil a já ho také ,,znovu" učila na manuálu. Učila jsem ho rozjíždět se nejprve na velkém parkovišti a pak jsme začali jezdit v noci po městě, aby nikomu nepřekážel a rozjezdil se. Pak na krátké trasy přes den a teď už jezdí v pohodě. 😊 Časem se vyjezdíš. 🙂 Manželovi řekni, ať si vzpomene na své začátky. ☺️
Na nějakou chvilku, než se vyjezdíš, tak by to asi chtělo nalepit vzadu na auto ,,Z" (začátečník)
@anonym_autor idiot je tvoj muz, ak je lakomy na 100-200€ za kondicne jazdy. Normalne si ich zaplat a vybavene.
@anonym_autor idiot je tvoj muz, ak je lakomy na 100-200€ za kondicne jazdy. Normalne si ich zaplat a vybavene.
Áno aj my sme išli na letisko ,kde žiadne autá nie sú a trénovala som rozbehy a preraďovania . Začínam tak ,že ku večeru ,keď nieje toľko áut a veľká premávka . @dahliaa
@sissy27 môj muž nieje idiot a nepovedal mi ,aby som si jazdy nezaplatila, lebo je lakomec . Skôr si asi myslel ,že postupne sa rozjazdim . Rozmýšľam ,že si ich aj zaplatím a on určite nebude ten čo mi to zakáže 🙈
@anonym_autor kupit uplne nove auto s manualom, ked si soferovala doteraz automat je podla mna dost velka blbost. A ked uz to muz urobil, tak nech ma s tebou trpezlivost, alebo ti zaplati kondicne. Pokial teda nemate nejake mkove bmw a kupil si ho muz na okruh a aby si mohol radit manualom😀 vela ludi sa ohana, ze manual musi vediet kazdy soferovat, ale treba si uvedomit, ze o par rokov, ked uz budu len hybridy a elektroauta uz manual ani nebude v beznych autach existovat. Tiez mame susicky, umyvacky atd. a da sa susit aj na susiaku a umyvat v ruke 😀 v kazdom pripade auto uz je, tak ak nemas moznost si kupit vlastne s automatom, tak isto kondicne jazdy, ale dat si pozor na instruktora, nech to nie je nejake necitlive hovado
Áno aj my sme išli na letisko ,kde žiadne autá nie sú a trénovala som rozbehy a preraďovania . Začínam tak ,že ku večeru ,keď nieje toľko áut a veľká premávka . @dahliaa
@sissy27 môj muž nieje idiot a nepovedal mi ,aby som si jazdy nezaplatila, lebo je lakomec . Skôr si asi myslel ,že postupne sa rozjazdim . Rozmýšľam ,že si ich aj zaplatím a on určite nebude ten čo mi to zakáže 🙈
@anonym_autor na tvojom mieste sa rozjazdujem na manuale bez muza. Nebude ta znervoznovat a budes pokojnejsia.
@anonym_autor je to ok, 23 rokov som gramblavá vodička v tvojom ponímaní. Ja to nazvem opatrná a bojazliva. Skús najskôr dakde mimo mesta sa povoziť, na nejakej bočnej ceste, alebo na prázdnom parkovisku. Pôjde to, sadnem, ideš.
Myslim, ze 2-3-4 kondicne jazdy aj tak zazrak neurobia. Clovek z autoskoly (ci po kondicnych) sa aj tak musi rozjazdit, ziskat rutinu, dostat to do podvedomia, sam. Cize presne tak, zacat na odlahlych miestach, postupne pridavat cesty bez premavky, s minimalnou premavkou atd.
Myslim, ze 2-3-4 kondicne jazdy aj tak zazrak neurobia. Clovek z autoskoly (ci po kondicnych) sa aj tak musi rozjazdit, ziskat rutinu, dostat to do podvedomia, sam. Cize presne tak, zacat na odlahlych miestach, postupne pridavat cesty bez premavky, s minimalnou premavkou atd.
@madeincssr a najlepšie teda sama ,alebo s mužom ?
Nemala som pristúpiť na kúpu manuálu !!!, darmo ti budú ženy radiť manuál a automat je sakra rozdiel, budeš mať furt stres z manuálu

@anonym_autor chvilku to potrva,kym si zvyknes.
Manzel,nech si da nieco na ukludnenie pred jazdou...Drzim palce🍀