icon

Problémy s prechodom z automatickej na manuálnu prevodovku

23. nov 2025

Ahojte ,potrebujem poradiť ,ak ste boli niektorá v situácii ako ja ,ako ste to riešili .
Ide o to ,že kúpili sme auto - manuál . Problém je v tom ,že ako som dorobila autoškolu -4 roky ,som hneď jazdila na automate . Teraz máme manuál a ja mám strach z jazdy . Pár krát sa stalo ,že som bola v strese a pri rozbiehaní mi to "zdochlo" jasné ,že má to hneď vystresovalo ,pretože za mnou auta a teraz tá predstava ,že za mnou nervózny vodiči zúria ,lebo musia čakať . Stalo sa ,že pri najbližšej križovatke som odbočili a zastala na parkovisku a presadla si s mužom. Viem , možno som to nemala robiť a pokračovať v jazde , ale neviem opísať ten stres a mám pocit ,že nikto ma ani nechápe . Pokiaľ som jazdila na automate nebol problém ,úplne normálne som fungovala ,jazdila aj dlhé trate ako dialnica a pod. Rozmýšľala som už aj že si zaplatím znova jazdy v autoškole ,ale keď som niečo také vyslovila tak hneď sprška ,že načo zbytočne peniaze ,že to chce len čas a dostanem sa do toho. Dnes mi to však opäť zdochlo a muž sa už vytočil. Máme úplne nové auto a povedal ,že si doň sadnem až keď sa zabehne ,lebo ho odpálim . Prídem si ako idiot , potrebujem fungovať na aute ,ale ten stres čo mám neviem ani opísať .
Neviem ani čo čakať ,asi som to potrebovala len dať von ,ale hrozne má to mrzí ,že zrazu som taká gramblava a neviem to riadne . Musím povedať ,že muž bol naozaj trpezlivý ,všetko mi vysvetliloval,aj počas jazdy som sa ho opýtala a s kľudom odpovedal , no dnes to nejak vybuchlo a cítim sa ako dement 🥺

aurora33
24. nov 2025

@anonym_autor preco ste kúpili manuál keď si mala automat? Za mňa je toto chyba. Tiež som ako ty, urobila som vodicak na manuál, ale jazdila som na automate. Teraz sme kupovali nové auto a tiež automat. Do manuálu by ma už nik nedostal. Ja ti rozumiem aky to musí byt stres. Takže za mňa kúpiť automat.

anonym_b3f973
24. nov 2025

moj muz si 22 rokov kupuje automat, aby som mohla aj jeho auto jazdit. ani netusim ci by som manual este zvladla po tolkych rokoch. jemu je to jedno jazdi aj aj

madeincssr
24. nov 2025

@anonym_autor ci sama ci s manzelom - to zavisi, ci vie byt tvoj muz pokojny, trpezlivy, vludny a mal by snahu, aby si to v pokoji natrenovala s nim, alebo ti bude prijemnejsie natrenovat si to na nejakej odlahlej bezpecnej ploche (napr. nejake male letisko, velke parkoviska v nedelu...) radsej sama.

autor
24. nov 2025
@madeincssr

@anonym_autor ci sama ci s manzelom - to zavisi, ci vie byt tvoj muz pokojny, trpezlivy, vludny a mal by snahu, aby si to v pokoji natrenovala s nim, alebo ti bude prijemnejsie natrenovat si to na nejakej odlahlej bezpecnej ploche (napr. nejake male letisko, velke parkoviska v nedelu...) radsej sama.

@madeincssr môj muž bol naozaj kľudný a trpezlivý , nerozumiem prečo to včera takto dopadlo . Pekne som jazdila hore dole ,chodili sme z obchodu do obchodu a raz mi to zdochlo a konečná ,úplný výbuch 🤷 . Myslím ,že po tých pár jazdách mi to tak zle nejde . Len včera ma to úplne zneistilo ,či čo naozaj gramblava alebo čo . Ja chápem ,že to chce čas a že si časom zvyknem .
Asi som včera bola v takom rozpoložení ,že som to potrebovala dať so seba von

ajsha123
24. nov 2025

Poviem Ti tak, že jazdím 25 rokov, vždy manuál, najazdených tisícky kilometrov, ale aj mne sa stane, že mi zdochne motor. Jednoducho sa to môže stať. Stačí stres, únava, alebo aj nezvyk na auto a ide to samé... To treba len rozjazdit. 2 týždne dozadu som sadla prvýkrát do synovho auta, starého 20rocneho, ktoré nemalo tých pomocných asistentov, čo máme v našom rodinnom aute... Počas 20km mi zdochlo auto 5x.. ale prišla som na to, že to musím úplne inak preraďovať, citlivejšie Alebo tvrdšie, ani to neviem opísať.
Neboj sa, zvykneš si. Ale musíš jazdiť. Tak jazdi doma, v okolí domu, niekde na vedľajších cestách, kde nie je premávka. Rozbeh, jazda, brdza, stoj a zas rozbeh a stále dookola. Kým si nezvyknes na auto. Ale mimo premávky, nech nie si v strese. Uvidíš, pôjde to.

anonym_edab26
24. nov 2025

@anonym_autor autorka, odpovedz preco?? si sa rozhodla kupit manual po tom ako si bola zvyknuta na automat

autor
24. nov 2025
@anonym_edab26

@anonym_autor autorka, odpovedz preco?? si sa rozhodla kupit manual po tom ako si bola zvyknuta na automat

@anonym_edab26 nerozhodLa som sa ,ale rozhodLi sme sa . Mali sme na to dôvody , tie sú není podstatne . Ja som žiadala o akúkoľvek radu vramci jazdenia ,čo by mi mohlo pomôcť odbúrať stres , a aj stres z toho ,že mi to zdochne ,čo sa stalo v premávke 2x

autor
24. nov 2025
@ajsha123

Poviem Ti tak, že jazdím 25 rokov, vždy manuál, najazdených tisícky kilometrov, ale aj mne sa stane, že mi zdochne motor. Jednoducho sa to môže stať. Stačí stres, únava, alebo aj nezvyk na auto a ide to samé... To treba len rozjazdit. 2 týždne dozadu som sadla prvýkrát do synovho auta, starého 20rocneho, ktoré nemalo tých pomocných asistentov, čo máme v našom rodinnom aute... Počas 20km mi zdochlo auto 5x.. ale prišla som na to, že to musím úplne inak preraďovať, citlivejšie Alebo tvrdšie, ani to neviem opísať.
Neboj sa, zvykneš si. Ale musíš jazdiť. Tak jazdi doma, v okolí domu, niekde na vedľajších cestách, kde nie je premávka. Rozbeh, jazda, brdza, stoj a zas rozbeh a stále dookola. Kým si nezvyknes na auto. Ale mimo premávky, nech nie si v strese. Uvidíš, pôjde to.

@ajsha123 ďakujem za odpoveď , aj moja mamina mi povedala ,že sa jej stalo niekedy ,že jej to zdochlo a nič sa nedeje a tak isto aj mužovi . Len proste oni to neriešia ,naštartujú a idú si po svojom , ale mňa čo som v tom začiatočník ,lebo som tak má to vystresuje . Viete darmo mi povie niekto ,že nerieš čo vodiči za tebou ( v podstate áno ,nerieš ) ale ten pocit mňa ,že olala zrýchlený tep a stres je tu . Možno riešim hovadinu,ale zaujímal má názor aj niekoho iného

betulinka1
24. nov 2025

@anonym_autor pocuvaj motor. Zo zaciatku si sleduj otáčky a zvuk motora. Potom sa naucis uz iba pocuvat motor a hned budes vediet co si pyta. Ja mam automat uz 20 rokov ale kludne sadnem za mužov manuál a odsoferujem. Zober vecer auto a voz sa po meste. Nie je taka premávka, vypni rádio a skusaj. Ps. žiadnen stres. No tak auta za tebou tych 30 sekund počkajú. V najhoršom si povedia, zase ženská. No a co!!!

anonym_edab26
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_edab26 nerozhodLa som sa ,ale rozhodLi sme sa . Mali sme na to dôvody , tie sú není podstatne . Ja som žiadala o akúkoľvek radu vramci jazdenia ,čo by mi mohlo pomôcť odbúrať stres , a aj stres z toho ,že mi to zdochne ,čo sa stalo v premávke 2x

@anonym_autor nuz, tak snad tie dovody kvoli ktorym ste sa pte manual rozhodli stoja za ten stres ktory teraz prezivas. Mohla si mat pohodu

madeincssr
24. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nenechaj sa odradit. Znovu natrenovat manual je dalsia zrucnost, ktora sa ti moze hodit (dodavka, obytny autokaravan, pozicovna ked im zostanu volne iba manualy...) Neboj, zvladnes to, ked budes spociatku jazdit trenovat v casoch/na miestach bez premavky.

anonym_789d30
24. nov 2025

Za 3 dni jazd zabudnes, ze si mala automat. My mame obe verzie, ak dlho jazim automat, za 2 hodky som v pohode. U Teba 3 dni a budes tiez ok. A ze zdochne? No a co? Nastartujes a ides dalej. Vsetci sme zacinali

petrao2
24. nov 2025
@anonym_autor

Áno aj my sme išli na letisko ,kde žiadne autá nie sú a trénovala som rozbehy a preraďovania . Začínam tak ,že ku večeru ,keď nieje toľko áut a veľká premávka . @dahliaa

@sissy27 môj muž nieje idiot a nepovedal mi ,aby som si jazdy nezaplatila, lebo je lakomec . Skôr si asi myslel ,že postupne sa rozjazdim . Rozmýšľam ,že si ich aj zaplatím a on určite nebude ten čo mi to zakáže 🙈

@anonym_autor moj muz ma vodicak 20 rokov
On odsoferuje uuuplne vsetko ale ked ide z auta do auta musi chvilu porozmyslat kam sadol 🤣
Ja mam male suzuki a to mu zdochne skoro vždy ked sadne po dlhej dobe a aj na križovatke
Noc sa nedeje naštartujes a ides dalej magorov co trubia je vela a aj sa blbosti
Daj sa do pohody to das 😄

anonym_a809ae
24. nov 2025
@anonym_autor

@ajsha123 ďakujem za odpoveď , aj moja mamina mi povedala ,že sa jej stalo niekedy ,že jej to zdochlo a nič sa nedeje a tak isto aj mužovi . Len proste oni to neriešia ,naštartujú a idú si po svojom , ale mňa čo som v tom začiatočník ,lebo som tak má to vystresuje . Viete darmo mi povie niekto ,že nerieš čo vodiči za tebou ( v podstate áno ,nerieš ) ale ten pocit mňa ,že olala zrýchlený tep a stres je tu . Možno riešim hovadinu,ale zaujímal má názor aj niekoho iného

@anonym_autor
Kdo jazdi vacsinu dna v zacpach je stresujuca blbost kupit manual.

madeincssr
24. nov 2025
@petrao2

@anonym_autor moj muz ma vodicak 20 rokov
On odsoferuje uuuplne vsetko ale ked ide z auta do auta musi chvilu porozmyslat kam sadol 🤣
Ja mam male suzuki a to mu zdochne skoro vždy ked sadne po dlhej dobe a aj na križovatke
Noc sa nedeje naštartujes a ides dalej magorov co trubia je vela a aj sa blbosti
Daj sa do pohody to das 😄

@petrao2 auta so slabym benzinovym motorom (maloobjemovym, nepreplnanym = bez turba) maju nizsi krutiaci moment a tym padom im treba pridat trosicku viac plynu oproti turbodieselom (ktore sa rozbehnu aj bez plynu) ci turbo benzinom. Navyse niektore azijske auta maju extremne nizke otacky volnobehu (aj kvoli celkovym emisiam) a nemaju v motormanazmentoch (algoritmoch v riadiacej jednotke motora) "ochranu pred zdochnutim" motora (pri extremnom poklese volnobehu si auto vie samo nenapadne pridat trosku plynu) ako niektore europske auta (VW Group a pod.)

anonym_8706bb
25. nov 2025

@anonym_autor V autoškole má to učili zle - vraj 10km)hod jednotka 20km/hod dvojka 30km/hod trojka.....potom keď som na jazde spravila tak že na jednotke som šla až do 20km/hod a zdochlo mi párkrát, tak mi učiteľ povedal že sa v živote nenaučim jazdiť :D Jazdím 18 rokov..... Poprosila som potom muža nech ma naučí rozbiehanie aj pozdĺžne parkovanie na nejakej prázdnej ceste. Išli sme na poľnú asfaltovú cestu, na ktorej sa dalo aj otočiť. Je aj možnosť na nejakú malo používanú cestu napr popri zrušenom outlete sú kruhové objazdy, viaceré pruhy a auta chodia málo. No tak na tej poľnej ceste mi muž vysvetlil že 1) držat spojku pri rozbiehaní. Pridas len trocha plyn, kedze drzis spojku stlačenu auto sa nehýbe. Veľmi pomaličky pustas spojku, nie úplne, ale len o trochu. Auto sa začne pomaličky hýbať. Spojku ešte do polovice držíš.Aj plyn slabo držíš. Pomaly pustis spojku a zároveň len trochu pridas plyn
2 Keď je auto pomaly rozbehnuté stlačíš spojku zase nadoraz a zaradia rovno dvojku. Zase pomalsie pustis tu spojku nie náhle.
3. Autu vôbec nevadí keď si rozbehnutá, že na dvojke ideš pomaličky a máš trochu spojku napoly stlačenu. Táto skúsenosť mi super pomohla v zápchach keď šli autá krokom Ja jednotku používam len na to rozbiehanie a ihneď zaradím dvojku. Možno niekto povie že sa takto ničí spojka, ale vždy je to lepšie chvíľu s tou spojkou polostlačeou pri pomaličkej jazde, ako stresovať že človeku zdochol motor a štartovať uprostred zápchy.

tundra
25. nov 2025
@anonym_8706bb

@anonym_autor V autoškole má to učili zle - vraj 10km)hod jednotka 20km/hod dvojka 30km/hod trojka.....potom keď som na jazde spravila tak že na jednotke som šla až do 20km/hod a zdochlo mi párkrát, tak mi učiteľ povedal že sa v živote nenaučim jazdiť :D Jazdím 18 rokov..... Poprosila som potom muža nech ma naučí rozbiehanie aj pozdĺžne parkovanie na nejakej prázdnej ceste. Išli sme na poľnú asfaltovú cestu, na ktorej sa dalo aj otočiť. Je aj možnosť na nejakú malo používanú cestu napr popri zrušenom outlete sú kruhové objazdy, viaceré pruhy a auta chodia málo. No tak na tej poľnej ceste mi muž vysvetlil že 1) držat spojku pri rozbiehaní. Pridas len trocha plyn, kedze drzis spojku stlačenu auto sa nehýbe. Veľmi pomaličky pustas spojku, nie úplne, ale len o trochu. Auto sa začne pomaličky hýbať. Spojku ešte do polovice držíš.Aj plyn slabo držíš. Pomaly pustis spojku a zároveň len trochu pridas plyn
2 Keď je auto pomaly rozbehnuté stlačíš spojku zase nadoraz a zaradia rovno dvojku. Zase pomalsie pustis tu spojku nie náhle.
3. Autu vôbec nevadí keď si rozbehnutá, že na dvojke ideš pomaličky a máš trochu spojku napoly stlačenu. Táto skúsenosť mi super pomohla v zápchach keď šli autá krokom Ja jednotku používam len na to rozbiehanie a ihneď zaradím dvojku. Možno niekto povie že sa takto ničí spojka, ale vždy je to lepšie chvíľu s tou spojkou polostlačeou pri pomaličkej jazde, ako stresovať že človeku zdochol motor a štartovať uprostred zápchy.

@anonym_8706bb autu to nevadi😂,len chudera spojka...

madeincssr
25. nov 2025
@anonym_8706bb

@anonym_8706bb spojku sa rozhodne neucte pouzivat ako regulator rychlosti jazdy (napoly stlacena) a uz vobec nie ako "brzda" v kopceku, kde treba davat prednost (drzat auto na spojke). Zle navyky sa tazko odburavaju. Dobremu vodicovi vydrzi spojka 120-150 aj viac tisic km. Velmi nedobemu kludne moze odist po 35 - 50 tis.km (prehrievanie, zodrata lamela - oblozenie spojky...)
Korytnacia rychlost sa dosahuje na nizkom prevodovom stupni (dvojka, alebo az jednotka, s uplne uvolnenou spojkou) uplnym uvolnenim plynu - auto pomalicky ide na volnobeznych otackach.
Rozbeh v kopceku (davanie prednosti v kopceku) - tri moznosti: 1) moderne auta mavaju tzv. Hill Holder (brzdy auto par sekund drzia zabrzdene, kym sa rozbehnes), 2) starsie auto bud rucna brzda, alebo 3) skuseny vyjazdeny vodic drzi stlacenu normalnu brzdu a tak rychlo sa rozbehne (po uvolneni brzdy), ze auto nestihne cuvnut.

tundra
25. nov 2025
@madeincssr

@anonym_8706bb spojku sa rozhodne neucte pouzivat ako regulator rychlosti jazdy (napoly stlacena) a uz vobec nie ako "brzda" v kopceku, kde treba davat prednost (drzat auto na spojke). Zle navyky sa tazko odburavaju. Dobremu vodicovi vydrzi spojka 120-150 aj viac tisic km. Velmi nedobemu kludne moze odist po 35 - 50 tis.km (prehrievanie, zodrata lamela - oblozenie spojky...)
Korytnacia rychlost sa dosahuje na nizkom prevodovom stupni (dvojka, alebo az jednotka, s uplne uvolnenou spojkou) uplnym uvolnenim plynu - auto pomalicky ide na volnobeznych otackach.
Rozbeh v kopceku (davanie prednosti v kopceku) - tri moznosti: 1) moderne auta mavaju tzv. Hill Holder (brzdy auto par sekund drzia zabrzdene, kym sa rozbehnes), 2) starsie auto bud rucna brzda, alebo 3) skuseny vyjazdeny vodic drzi stlacenu normalnu brzdu a tak rychlo sa rozbehne (po uvolneni brzdy), ze auto nestihne cuvnut.

@madeincssr mne vydrzala 418k km,potom som pre koroziu, auto predal na export do Afriky.

doda3103
25. nov 2025

Ja som jazdila na manuáli potom som mala vyše roka automat a naspäť na manuál síce mi chýbalo v automate radenie ale zvykla som si. Potom som si fakt dlhšiu dobu zvykala zas na manuál keďže som nie že zabudla ale hneď úplne druhé auto. Najlepšie je sama jazdiť ja mám osobne stres s mužom a to mám vodičák cez 10rokov. Ale už som povedala,že potom chcem automat je to pohodlnejšie a pohodovejsie aspoň pre mňa. Musíš len jazdiť pomaly a s kľudom sa to naučíš alebo si zaplať kondičné jazdy

daaaaaska
25. nov 2025

@anonym_autor ja tak ako ty 5 rokov automat hneď po autoškole ale ja som.si z manuálu nepamätala vôbec nič. Musela som sa naučiť znovu a sama. Rob krátke trasy kde není veľa áut a pridávaj si keď naberies odvahu.mne to trvalo asi aj rok keď som sa odvážila normálne ísť do hustej premavky a vlastne aj dnes používam automat ale s manuálom není problém.drzim palec

anonym_426686
25. nov 2025
@anonym_autor

Áno aj my sme išli na letisko ,kde žiadne autá nie sú a trénovala som rozbehy a preraďovania . Začínam tak ,že ku večeru ,keď nieje toľko áut a veľká premávka . @dahliaa

@sissy27 môj muž nieje idiot a nepovedal mi ,aby som si jazdy nezaplatila, lebo je lakomec . Skôr si asi myslel ,že postupne sa rozjazdim . Rozmýšľam ,že si ich aj zaplatím a on určite nebude ten čo mi to zakáže 🙈

@anonym_autor ja nepochopim toto uvazovanie chlapa, ako tvoj, ze ON SI MYSLEL, ze nepotrebujes.. zaplat si kondicne jazdy a trenuj, co ine sa tu da poradit

romcitko
25. nov 2025

@anonym_autor bože, ako keby som toto ja písala !!! V 2021 som spravila vodičák na manuál a šup hneď do automatu, tento rok kúpil chlap manuál(lebo vraj oprava automatickej prevodovky drahá vec-mali sme audinu a musel tam meniť prevodovku) a potrebovali sme väčšie auto pri dvoch deťoch, tak keď sme kúpili auto som to asi dva alebo trikrát skúšala na krátku vzdialenosť ale raz mi to skapalo keď som odbočovala v polke cesty a hneď som zostala v strese, aj keď vodič čo išiel oproti ani netrúbil ani nič, ale zostal vo mne blok a vtedy som povedala koniec, viac šoférovať nebudem
Toľko som pílila chlapovi uši, že ma to serie, že nešoférujem a nemôžem nikde s deťmi sama ísť, už mi chcel kúpiť aj automat ale proste sú nám dve autá zbytočné…
Tak som začala znova skúšať manuál 🙈 najskôr som bola odhodlaná ísť na kondične jazdy, ale snáď to pôjde aj bez nich no
Zatiaľ sa cez mesto neodvážim ísť, iba kúsok od rodičov k nám domov, a z jednej dediny do druhej, ale za mňa to chce fakt len cvik a šoférovať, šoférovať šoférovať

ema22270
25. nov 2025

Ja tiez tak jazdim a s manualom by som teda mala asi celkom problem ale mame aj to, cize chcem skusit na nom cvicit...ale je to podla mna pre kazdeho narocne, kto hned nejazdil na manuale.

alexandra7575
25. nov 2025

Ahoj, neviem, ci ti to tu uz niekto radil, ale fajn je rozbiehat sa cez ručnu brzdu. Zatiahnes rucnu, a ked sa ides rozbiehat, tak uvolnujes spojku, stlacas plyn a ked citis cuknutie, tak povolis rucnu brzdu a pridavas plyn, pustas spojku. A mne osobne sa najlepsie jazdilo samej, pri mojich zaciatkoch. Neboj, rozjazdis sa, len musis ty chcieť a verit, ze to zvladnes. A urcite zvladnes. Drzim palce☺️

anonym_1519cc
25. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a to nemozes napisat preco ste kupili manual po automate?tiez by ma to zaujimalo.

madeincssr
25. nov 2025
@alexandra7575

Ahoj, neviem, ci ti to tu uz niekto radil, ale fajn je rozbiehat sa cez ručnu brzdu. Zatiahnes rucnu, a ked sa ides rozbiehat, tak uvolnujes spojku, stlacas plyn a ked citis cuknutie, tak povolis rucnu brzdu a pridavas plyn, pustas spojku. A mne osobne sa najlepsie jazdilo samej, pri mojich zaciatkoch. Neboj, rozjazdis sa, len musis ty chcieť a verit, ze to zvladnes. A urcite zvladnes. Drzim palce☺️

@alexandra7575 ale toto je potrebne len v prudsom svahu, ked ti auto uteka dozadu a nema Auto Hold. Navyse moderne auta uz maju elektronicku rucnu brzdu (len take tahaco-stlacacie tlacidlo, podobne ako na elektricke okna) a ta sa na vacsine aut chova inteligentne (ak je zapnuta do auto-aktivacneho/deaktivacneho rezimu). Cize po zastaveni a vypnuti motora sa sama "zatiahne" a pri rozbiehani sa sama "uvolni". Ale niekto tento automaticky rezim nema rad a vypne si ho. Vtedy ju "zatahuje" a uvolnuje rucne tym tahaco/stlacacim tlacidlom.

gerrwie_girl
25. nov 2025

Takto ti poviem 😁. Poznam to velmi dobre. Vodicak som si robila pred 25 rokmi, manual. Samozrejme som potom skoro 20 rokov nejazdila vobec. Otehotnela som a vtedy som si povedala ze ok, auto asi fakt bude treba....alw podmienka bola automat. Ze ja proste nebudem jazdiť na manuále. Takze vlastne 25 rokov som na manuale nejazdila. Ale začiatkom roka som si našla novu pracu. A šéf vedel, ze ja na manuale nejazdím. A vieš co mi urobil? Povedal, ze budem šoférovať, ked sme šli na pracovnú cestu do maďarska (Zo Ziliny). Ja som odmietla, ale nakoniec ma ukecal. A čudujem sa ze sme stále tu 😁. Nakoniec som mu za to vdacna aj ked toľko stresu som dlho nezažila.

anonym_b3f973
25. nov 2025

Rady tu ti nepomozu, nesedime s tebou v aute. ved nech ta muz uci jazdit. To mas najlepsie.

hopsas
25. nov 2025

@anonym_autor my si s manželom auta každý deň striedame, jedno ma manual a druhé automatiku. A musíš dávať riadny pozor v akom aute sedíš aby si neurobila chaos a nezničila auto. Ale samozrejme nie vždy ten pozor dám. Skrátka to chce zvyk. Nie si prvá ani posledná naučíš sa len to chce čas a jazdí pomaly a bez stresu.