Rady pri parkovaní na úzkych miestach
Ahoj, nejaké rady ako sa naučiť parkovať?… už mám dlho vodicak, zaparkujem kde je miesto ale proste.. mám problém pri úzkych miestach.. najhoršie také kde sú auta oproti sebe všetky plne miesta až na jedno.. kde neviem ísť predkom len bud moc skoro točím volantom alebo naopak idem predkom moc do toho auta a už sa to nevytoci.. lepšie sa mi ide zadkom ale tam.. keď si chcem nadist tak si nadidem k autám oproti potom tocim idem dozadu a zas trafím predkom auto oproti .. keď si tam nechám miesto na svoj predok, tak zas zadkom idem do auta za mnou a nedá sa to vytočiť.. kondične jazdy nemám ako absolvovať.. nejaké rady ? Nemám problém zaparkovať keď je miesto.. bohužiaľ každý deň chodim niekam kde to miesto nie je A parkuje sa tam ako tu popisujem ..
Zastavit, vyjst von a pozriet ako to vyzera v reali. Ziskas takto lepsi odhad. V 80% pripadoch sa lepsie parkuje cuvanim a hlavne potom aj vychadza. Aby si zaparkovala cuvanim, nepotrebujes si nadist predkom, normalne prejdes okolo parkovacieho miesta len s miernym nadidenim a nacuvas. Toto si nacvic. Kludne sa posuvaj aj po 20cm a vyjdi si to obzriet, ak mas blby pocit. A samozrejme kontrolovat spatne zrkadla. Vsetky. Senzory pomozu, kamera neviem, nemam. A samozrejme pozor aj pri vychadzani, uz som videl odrat auto, ked zatocil chalanisko volant hned a "prekvapivo" bokom odral vedlajsie auto.
@riesska123
Kup si auto co samo parkuje, moje aj cuva z uzkej garaze do krkolomne uzkej krivej jednosmerky.
@riesska123
Kup si auto co samo parkuje, moje aj cuva z uzkej garaze do krkolomne uzkej krivej jednosmerky.
@anonym_34fffd výborná rada. 😂😂😂👍
Autorka, jedine cvičiť a cvičiť. Ja som sa naučila podľa videí na YouTube. 😁 Ale stále mi to bohvieako nejde.
@riesska123 vzdy parkuj zacuvanim (auto tak lepsie manevruje). Ja doporucujem zaciatocnikom spustit vodicove okienko a svoju stranu obcas skontrolovat pohladom vzad z okienka.
Nadid si smerom dopredu k protistojacom autam cca 1m od nich, prejdi celym autom az kusok ZA tebou zvolene (volne) miesto a na konci nadidenia zatoc smerom k protistojacim autam, aby si uz bola mierne nasikmo - prednastavena cuvnut na volne miesto.
Vytoc volant pomerne dost naopak, aby si zadkom smerovala na svoje miesto. Cuvaj velmi pomaly a pohladom si kontroluj spociatku predok. Ked uz vies, ze protistojace auta netuknes, zatoc plny rejd a pozeraj do praveho spatneho zrkadla, aby si nebuchla do auta stojaceho vpravo od tvojho miesta (cuvaj pomalicky). Lavu stranu mozes tiez kontrolovat v lavom spatnom zrkadle, alebo aj priamym kuknutim z okienka.
Ja pri pomalom manevrovani na stiesnenych parkoviskach doporucujem zapnut si vsetky 4 smerovky (blikacky), aby okolite auta (prudki vyparkovavaci) a motajuci sa chodci videli, ze tam manevrujem.
Ja som pred robotou na 3 razy cuvala,tiez som zo zaciatku cuvala hlavne tam,kde boli 2 volne miesta.Ale teraz aj ked na 3razy ale dam to vzdy,alebo idem predkom,ked sa mi nechce ozaj trapit nacuvanim.Len treningom ziskas skusenosti a pojde to raz dva.
Ja som pred robotou na 3 razy cuvala,tiez som zo zaciatku cuvala hlavne tam,kde boli 2 volne miesta.Ale teraz aj ked na 3razy ale dam to vzdy,alebo idem predkom,ked sa mi nechce ozaj trapit nacuvanim.Len treningom ziskas skusenosti a pojde to raz dva.
@anonym_6cf65c problem zaparkovania narychlo predkom znamena, ze ked sa okolite auta postavaju vsakovako neohladuplne, mozes mat velky problem odtial vyjst.
@riesska123 zaplať si kondičné hodiny, oplatí sa to, ak je šikovný učiteľ, tak ti poradí finty, na ktoré by si prišla až po rokoch šoférovania. Ja v drvivej väčšine všade cúvam, potom sa mi dobre vychádza. Možno blbosť, ale moja kamarátka si zobrala od syna angličáky, nakreslila parkovisko a hrala sa, aby videla, ako si má nadísť bokom, ak chce zacúvať, alebo kedy má začať točiť, keď cúva a parkuje pozdĺžne
@riesska123
@anonym_34fffd to je ale odpoveď... Nie každý má na také auto.
@riesska123 vzdy parkuj zacuvanim (auto tak lepsie manevruje). Ja doporucujem zaciatocnikom spustit vodicove okienko a svoju stranu obcas skontrolovat pohladom vzad z okienka.
Nadid si smerom dopredu k protistojacom autam cca 1m od nich, prejdi celym autom az kusok ZA tebou zvolene (volne) miesto a na konci nadidenia zatoc smerom k protistojacim autam, aby si uz bola mierne nasikmo - prednastavena cuvnut na volne miesto.
Vytoc volant pomerne dost naopak, aby si zadkom smerovala na svoje miesto. Cuvaj velmi pomaly a pohladom si kontroluj spociatku predok. Ked uz vies, ze protistojace auta netuknes, zatoc plny rejd a pozeraj do praveho spatneho zrkadla, aby si nebuchla do auta stojaceho vpravo od tvojho miesta (cuvaj pomalicky). Lavu stranu mozes tiez kontrolovat v lavom spatnom zrkadle, alebo aj priamym kuknutim z okienka.
Ja pri pomalom manevrovani na stiesnenych parkoviskach doporucujem zapnut si vsetky 4 smerovky (blikacky), aby okolite auta (prudki vyparkovavaci) a motajuci sa chodci videli, ze tam manevrujem.
@madeincssr keď parkujem že idem na nákupy na parkovisko, zaparkujem. Tak isto parkovisko tesco a podobne, na prvý max druhy raz som tam. No v práci mame parkovisko, ktoré je veľké z toho pohľadu, ze je tam vela aut, inak je úzke keby idú oproti sebe dve auta tak sa nevojdu popri sebe. Ešte aj mame spolocne parkovanie s druhou firmou. Vždy keď idem tak je voľne miesto tak, že auta sú naľavo aj napravo a medzi nimi zrazu jedno miesto. Fakt asi trikrát do mesiaca natrafím že sú dve parkovacie miesta voľne vedľa seba inak nie. Ak je teda voľne miesto napravo, zvyknem ísť viac na pravú stranu následne si troska nadidem. (Keby ostanem v strede uličky tak predkom pri cúvaní buchnem oproti auto). Cuvam, keď idem už na auto ktoré stojí naľavo od parko. Miesta tak zas idem dopredu sa vyrovnať, zas cuvam, vidím ako pekne už zrazu je z auta naľavo len roh kde idem a zrazu sa zaseknem. Nedá sa ísť dopredu moc nedá sa ísť dozadu moc. Veľmi mi tam vadí to auto oproti..
Pozri si nejake videa a potom nacvicuj
https://youtube.com/shorts/maOqxy_sQV4?si=a4EbJ...
@madeincssr keď parkujem že idem na nákupy na parkovisko, zaparkujem. Tak isto parkovisko tesco a podobne, na prvý max druhy raz som tam. No v práci mame parkovisko, ktoré je veľké z toho pohľadu, ze je tam vela aut, inak je úzke keby idú oproti sebe dve auta tak sa nevojdu popri sebe. Ešte aj mame spolocne parkovanie s druhou firmou. Vždy keď idem tak je voľne miesto tak, že auta sú naľavo aj napravo a medzi nimi zrazu jedno miesto. Fakt asi trikrát do mesiaca natrafím že sú dve parkovacie miesta voľne vedľa seba inak nie. Ak je teda voľne miesto napravo, zvyknem ísť viac na pravú stranu následne si troska nadidem. (Keby ostanem v strede uličky tak predkom pri cúvaní buchnem oproti auto). Cuvam, keď idem už na auto ktoré stojí naľavo od parko. Miesta tak zas idem dopredu sa vyrovnať, zas cuvam, vidím ako pekne už zrazu je z auta naľavo len roh kde idem a zrazu sa zaseknem. Nedá sa ísť dopredu moc nedá sa ísť dozadu moc. Veľmi mi tam vadí to auto oproti..
@riesska123 skus niekedy, ked nebudes mat naponahlo a na parkovisku bude klud, dat si na cas a ked uz sa ti zda, ze si vpredu ci vzadu prilis blizko okolitym autam, vystupit z auta a ist sa pozriet kolko tam este mas miesta. Menej vyjazdeni vodici maju tendenciu sa obavat, ked este maju aj 3/4 metra miesta a potom zbytocne manevruju na velakrat, alebo maju pocit, ze sa zasekli.
Daj si na cas, pohybuj sa extremne pomaly (vpred aj vzad), kontroluj si predok, zadok aj boky a skus casom dostat rozmery svojho auta "do krvi", aby si mohla plne vyuzivat to malo priestoru, ktore tam mas. Napr. aj parkovacie senzory casto pipaju plnym tonom, ked je tam este 30 cm priestoru a clovek sa casom nauci pomalicky zachadzat az na plne pipanie plus este cca 10cm.
Prečo nemôžeš absolvovať kondičné jazdy? Veď možno by stačila jedna-dve, zamerať sa len na to parkovanie.

Jedine trénovať. Ja parkujem väčšinou zadkom aby sa mi ľahšie vychádzalo a už mám odhad nechať si viac miesta tak aby som predkom nenarazil a zároveň na viac krát dozadu a dopredu vyrovnať a potom znovu cúvať a je to