Veľmi sa bojím riadiť auto
Maminky, pomoc! Dospela som do situácie, kedy je nutné riadiť auto, kúpila som si Škodu Octaviu Combi automat dokonca, ale aj tak....ja som na jazdy asi úplne ľavá, alebo úplne neschopná. Kurz som si spravila pred 18 rokmi na manuál, dodnes neviem ako sa mi to podarilo, asi zázrak, od tej doby nejazdila, alebo len sporadicky a pár metrov vyložene. Takže nejazdila. Minulý týždeň som riadila asi 4 km do obchodu, hned z dvora som sa zle vytočila a šla hned do protismeru a oproti auto, sme sa minuli centimeter, nedokazala som zaparkovat, skoro narazila do múra, pri parkovaní na obrubník, je toho vela. Spravia to kondičné jazdy, alebo bude lepšie nejazdit, aj ked to budú komplikácie? Naučí sa to každý, alebo len ja som také nemehlo?
Máš dosť dlhé a veľké auto na začiatok, ale automat je fajn. Skúsila by som najprv na niečom menšom, nech chytíš techniku a dostaneš sa do toho a potom by som prešla na octavku combi. Ale dáš to, neboj 😉
Nikdy ten strach neprekonas,ak nebudes jazdit.Len soferovanim sa to zlepsi a strach zmizne uplne.joj mavala som tep aj 200,srdce chcelo vyskocit z hrude ked som mala soferovat a dnes sadnem do auta a idem v pohode.Horsie,ze take iste pocity mam v praci,ked si len spomeniem,ze budem menit poziciu.A presne toto si uvedomujem,prekonat samu seba,strach.Je to vyzva riadna pre mna.
Nie si nemehlo, ale mas stres a ziadne skusenosti, preto robis chyby. Mas sice velke auto … ale to az tak nevadi. Daj si kondicne jazdy … nie 2-3, ale kolko potrebujes a hlavne klud.
@sfet Sú ľudia, ktorí:
- sadnú za volant a idú. Majú prirodzený talent
- najprv im to nejde, ale po nejakom čase získajú prax a potom to už ide
- sú absolútny antitalent na jazdenie, takí zvyčajne aj vodičák neurobia.
Ty v prvej skupine asi nie si. Budeš buď druhá, alebo tretia skupina. Nájdi si niekoho, s kým budeš na začiatok jazdiť spolu, že ťa bude navigovať a radiť ti, ako ovládať auto. Ak ti to nepôjde ani po nejakých desiatich jazdách, tak to radšej nechaj tak, lebo spôsobíš viac nehôd, než by si mala úžitok z jazdenia.
@sfet ja som sa takto bála. Vodicak som mala od 18-ky ale jazdiť som reálne začala až keď som mala 24 rokov. Manuál som už neriešila lebo sme mali doma automat Peugeot 407sw dlhé auto strašne ale nebolo nič iné tak som išla na tom. Zo začiatku som chodila s mužom a aj keď on šoféroval som ho dosť sledovala ako ide a tak. Zo začiatku som len chodila po Petržalke do obchodu a tak stres som mala vzdy. A potom sme sa presťahovali do inej časti a autobus do prace nebol dobrý veľa prestupov a tak a som si povedala že veď predsa mám vodicak a musím to zvládnuť. Áno prvý týždeň taký stres som mala hlavne ako sa pripojím na prístavnom moste 😂 ale potom stres opadol a jazdenie milujem. Neskôr som si kúpila auto s ktorým sa mi lepšie parkuje. Po práci som vždy dala nejakú časť ba navyše aby som tie cesty tu aj poznala a teraz po 2 rokoch aktívneho denného šoférovania už chodím bez navigácie. Ale čo sa mne osvedčilo že mohla by som s mužom jazdiť niekoľko rokov ale je to úplne iné keď si do auta sadnes sama takze je to len na tebe a tvojom prekonaní sa. Držím palce 😊
Stále tam počúvam len skoro skoro skoro skoro... Ako sa to chceš inak naučiť ako pravidelným tréningom? Aj Michael Jordan skoro ten kôš netrafil 🙂
Tak ja som nejazdila 20 rokov a potom sa mi narodil maly tak som musela zacat. Ja som sa hlavne bala ze sa pomaly pohnem a ze mi to zdochne, poriesila som to tiez automatom ale inak predpisy som ovladala. Ved ist do protismeru na mieste ktore poznas je uz dost vysoky level...Parkovanie tiez neviem dobre ale parkujem kde je viac miesta. Nemam problem ist aj na daleke vzdialenosti.
Zaplať si kondičné jazdy a trénuj trasy, ktoré budeš chodiť. Ale nič si z toho nerob ak by ti to nešlo, nie každý vie šoférovať.
@sfet Sú ľudia, ktorí:
- sadnú za volant a idú. Majú prirodzený talent
- najprv im to nejde, ale po nejakom čase získajú prax a potom to už ide
- sú absolútny antitalent na jazdenie, takí zvyčajne aj vodičák neurobia.
Ty v prvej skupine asi nie si. Budeš buď druhá, alebo tretia skupina. Nájdi si niekoho, s kým budeš na začiatok jazdiť spolu, že ťa bude navigovať a radiť ti, ako ovládať auto. Ak ti to nepôjde ani po nejakých desiatich jazdách, tak to radšej nechaj tak, lebo spôsobíš viac nehôd, než by si mala úžitok z jazdenia.
@chrobak7 tak to moj manžel je v tej prvej skupine, on sa naučil riadiť vlastne sám. To ja rozhodne nie. A velmi nemám jazdit s kým, takže jedine tie kondičné jazdy.
kamoska tiez nevedela a bala sa soferovat ale raz dostala hnacku, a potrebovalaakutne sa dostat z prace domov, tak si pozicala firemne a sla, od vtedy miluje soferovanie, vtedy ani si neuvedomila ako to zvladla a bola na seba hrda.
@sfet tak ale preboha ako môžeš ísť do protismeru a ešte k tomu na ceste, ktorú dobre poznáš??
@belllinka vychádzala som z dvora a nedokázala sa vytočit, mala som pocit, ze mi to auto tancuje po ceste, ja niekedy neviem, kde na ceste to auto mám a strácam kontrolu. Nemám priestorovú predstavivosť.
@sfet Ufff, to radšej neohrozuj seba, ani všetkých naokolo a nešoféruj
@belllinka No tak to ale naozaj neviem, ako budeme riešit, tu na dedine. Ale ked mne chýba logické myslenie, nemám priestorovú predstavivost, neviem predvídat, rychle jedna a rozhodovat, to vobec nie, nemám odhad, chytám paniku každé 2 minúty
@belllinka No tak to ale naozaj neviem, ako budeme riešit, tu na dedine. Ale ked mne chýba logické myslenie, nemám priestorovú predstavivost, neviem predvídat, rychle jedna a rozhodovat, to vobec nie, nemám odhad, chytám paniku každé 2 minúty
@sfet tak to je blbé. Tak potom sa jedine odsťahovať do lokality, kde je odstupná MHD.
Začni jazdiť po večeroch, keď je aut na ceste menej, aj parkoviská sú prázdne pred obchodmi a môžeš tam trénovať parkovanie, nech sa vyhneš kolíziám,postupne si zvykneš. Na to, aby si vedela kde sa nachádza auto máš spätáky.
Auto máš super, ja som tiež od začiatku jazdila na väčšom aute a popravde lepšie sa mi ide na ňom ako na menšom.
@sfet tak to je blbé. Tak potom sa jedine odsťahovať do lokality, kde je odstupná MHD.
@belllinka tak sťahovat sa určite nebudeme. A do mojej práce je auto nevyhnutnost. Skúsila som si íst MDH verzus auto. MHD to bolo presne 2 hodiny, mrznutie na zastávke a trampoty, že autobus vynechal spoj ako bonus a autom to mám 20 minút a lacnejšie, o pohodlí nehovorím.
@sfet viac kondičných jazd.Vystresovana, nepredvídateľná vodička je pohroma.Jazdenim získaš sebavedomie, ale to, čo píšeš sa mi nepáči.Ty ovládas auto, nie auto teba.Ty musíš predvidat aj čo spravia ostatní a nie sa vyhovárať, že nemáš predstavivosť, nevieš rýchlo rozhodovať.To nie je šach, ale jazda autom a tá sa stále mení podľa okolností niekto ti skočí do cesty, vozovka je rozkopana.
Zaplať si kondičné jazdy, ako si si myslela že ti to po 18tich rokoch pôjde?
@sfet daj si 1-2 kondicne.jazdy. ja som najskor zacala jazdit kratke trasy, tam kde to poznam. Postupne uz aj di mesta, ale iba ked je slaba premavka. Parkovala som vzdy na kraji parkoviska tam kde nikto nie je😁 Ja som zacala jazdit asi po 10tich rokoch v auguste. Teraz uz si dovolim tvrdit ze je to fajn, aj ked su useky kam si netrufnem😀 hlavne jazdit casto aj ked iba kusok, drzim palce
@sfet najdi si vo svojom okoli odlahle miesto (aspon v SO, NE opustene parkovisko nejakej velkej institucie, ak nemas v okoli nejake "letisko", opustenu cestu a pod.) a jazdi, jazdi, jazdi. Zastavuj, pohynaj sa, davaj smerovky. Cuvaj, poukladaj si kamene, alebo si kriedou nakresli slalom, parkovacie miesto a jazdi, jazdi, jazdi, cuvaj, cuvaj, cuvaj. Musis svoje, trosku rozmernejsie auto (jeho rozmery a polomery zatacania), "dostat do krvi", tie cinnosti zautomatizovat, dostat do podvedomia, aby si si uvolnila kapacitu sledovat okolitu premavku, chodcov, ruch...
@belllinka tak sťahovat sa určite nebudeme. A do mojej práce je auto nevyhnutnost. Skúsila som si íst MDH verzus auto. MHD to bolo presne 2 hodiny, mrznutie na zastávke a trampoty, že autobus vynechal spoj ako bonus a autom to mám 20 minút a lacnejšie, o pohodlí nehovorím.
@sfet Zober manžela nech sadne vedľa teba a nauč sa aspoň na začiatok cestu do prace značky,križovatky si zapamätas urob tak párkrát a potom skus sama hoc aj cez víkend keď je menej aut a potom sama do prace 1krat sa budeš báť ale potom to pôjde samo uvidíš aj iné trasy pôjdu 🤗
Na zaciatok by som poradila mozno mensie auto ci by ti nepomohlo.. octavia je teda dost dlha a hlavne pri tvojom strachu.
Ale urcite skus aj kondicne jazdy. Predstav si, ze oproti stretnes podobneho sofera ako si ty a nestastie je na tu.. a ze teda dnes je takychto soferov na cestach celkom dost.
Moje nervy a potom že kolko havárií na cestách🤦🏻♀️ Prepáč,ale ako môžes robit takéto prešlapi,kúpiť si "dlhú loď" s ktorou nevieš vykočírovať ani z vlastného dvora,teda na cestu ktorú poznáš najlepšie so všetkých miest☝️a ohrozovat životy ludí?
V prvom rade treba jazdit a trénovat kondičné! Teda riadne s inštruktorom..lebo po tolkých rokoch a este ked to nemáš v krvy..ja by som si to na svedomie určite nebrala.Lebo podla mna neni horšia kombinácia na ceste jak neskúsenost,dlhé auto a STRACH!
Nehnevaj sa,nemyslim to zle..ale potom aj pre náš čo šoférujeme je trest stretnúť niekoho takého na ceste 😳
ano chod na kondicne jazdy a bez toho ani nesadaj za volant. Nevies jazdit a vylezies na cestu, co keby si sa s niekym zrazila? Podla mna nepomoze ani naucit sa cestu naspamat, ty si musis vsetko zopakovat a nacvicit od zaciatku... teraz nemyslim, ze mas mat nejaky stres a strach z jazdenia, ale treba si to bezpecne nacvicit. AK to neurobis, tak ano maj stres...
A potom trenuj mimo spicku sama, parkuj na velkych parkoviskach daleko.. posledne co ludia pred vianocami chcu je riesit tukance na cestach :D
@sfet pohodlie, kym nesposobis nehodu... nehnevaj sa ale bud nadobudnes na jazdach sebavedomie a naucis sa to, alebo za volant nepatris a cestovanie budete musiet riesit inak, napr ta bude vozit polovicka. Sa pozri kolko je kazdu chvilu nehod vaznych. Nemusis ju sposobit ty, ale si predstav ze takeho neskuseneho vodica alebo ustrachaneho stretnes, bude kolizia a nebudete ani jeden vediet reagovat adekvatne. Alebo zver, zla cesta.. hocico..

@sfet tak si daj kondicne jazdy a/alebo si to aspon vyskusaj na parkovisku s niekym...