Výmena vozového parku
Ahojte,
Mám síce ešte čas, naplno sa tomu budem venovať až niekedy v apríli najskôr, dovtedy nestíham, ale teraz sa nudím ešte 800km pred nami, tak si rada prečítam Vaše postrehy s názory.
No takže naša momentálna situácia - syn má Nissan quasquai a teda aj keď je to dobré auto,nie je to vozidlo pre dvadsiatnika. Chcel si ho vymeniť on, ale on by si vybral niečo milionkonove a dal by za to všetky úspory, tak mu ho chcem vymeniť ja za niečo, čo si občas zoberieme aj my, väčšinou ideme prvým autom, čo je pred domom,nemáme autá striktne podelene. Niečo max 6-8 ročné, vhodné pre dvadsiatnika, trošku kundolap, ale zas nie na zlatokopky (tie si u mladého študenta moc nepridu na svoje) 🤣.
Uvažujem nad golfom, A3, A4, 1, 3, Áčkom apod. V nejakých úpravách. Ešte detail, decko má 192 cm a je to hora svalov, tak to nemôže byť úplne mini auto.
Druhé auto by mala byť električka pre mňa. A tu si trosku neviem poradiť, lebo teraz mam sharan (ten by ešte zostal aspoň dva roky), a keďže robím reality, parkujem v starom meste, v garáži, kde je málinko miesta, alebo všade možne p meste. Teraz sa s tým veľkým autom trošku trápim, neviem to len tak niekde pichnúť. Lenže zas, keď ideme ako rodina plus pes v kufri tak je to pohodlne,plus je to 4x4, takže lyžovačky sú komfortné. Ja som chcela malú električku bwv i3, alebo id3, môj muž hovorí, že enyaq alebo teslu a budeme to používať ako teraz sharan, aj mne na robotu aj ako rodinné... on má ešte svoje pracovné auto, to používa výhradne na prácu.
Čo myslíte? Mate postrehy?
Ak ste to dočítali, tak vám zo ❤️ ďakujem 😅.
A ešte. Mám averziu voči čínskym a korejskym autám a Renault tiež nee, max zoe by som ešte zniesla keby bola za pár eur.
čisto teoreticky si teda ty kúp mini autíčko (mne sa veľmi páčia fiat 500) , a syn nech má veľké čo by ste využívali aj na výlety , keďže je vysoký. v značke ti bohužiaľ poradiť neviem ,možno by som sa pozrela aj po audi q7 alebo škoda superb , má ozaj veľký kufor a kopu miesta aj vzadu..
ja mám pasat kombi a som spokojná , narvem tam tiež 3 psy dovolenka, snowboardy, rybárske potreby ... muž má bmw a tiež je spokojný .
Žasnem nad tým slovníkom.. Kundolap...
Zatial nejake tipy na elektricku: Skoda Elroq. Ak "lacne" mini, tak VW eUp (Skoda Citigo), Citroen ë-C3, [viem viem ale aj Hyundai Inster]. Dalej VW ID.3.
cisto zo zaujmu, 20 rocny pracuje? studuje? len sa pytam, načo mu v BA auto v takom veku - mne osobne to pride zbytocne
@tilly ja iba taký malý postreh…. Tiež mám ten Nissan…. A nehodí sa ku mne, som už korytnačka. Premýšľam, že ho posuniem dcére, práve si robí vodičák🙈 podľa mňa sa viac hodí k mladému človeku, ako ku korytnačke🤣
A rozpočet keďže som na plechovky lakoma, radšej viac prelietam, si rozdielu medzi quasquai a druhým autom by mal byt 2-5 tis. Za malú električku max 15-20 tis, za veľkú max 30. Aj to ma bude mrzieť, keďže auto nepokladám za dôležité a nepotrebujem sa s ním mancovat.
@tilly manzelke sa paci tento Lexus,je vsak, asi mimo tvojho rozpoctu,ale za skusobnu jazdu nic nedas.
https://www.autoscout24.ch/de/d/lexus-rz-450e-c...
Dam len k jazdeniu Enyakom alebo Elrokom po meste (ak nie je 4x4). Ma to skvely polomer otacania, kedze vpredu nie je motor. Do mesta na parkovanie (aj pozdlzne) je to super auto, kedze je velmi agilne (mam enyaka 3 roky - prave ide z domu po leasingu). Len tvoj budget (30 tisic) je na elektricke auto dost nizky - tam su len tie zakladne modely, s malou baterkou - do mesta v pohode, ale na lyzovacku je to aj s tym mojim este celkom narocne - da sa, ale predsa len naftove auto dava dlhe trasy v zime lepsie. A ak budes nahodou vyberat enyaq tak aby mal SW verziu 4.0 a vyssie, nie 3.0 (to su tie prve).
a ku kundolapu - aj tak si kupi syn co bude chciet 🙂 Mozno nejake kabrio by som hodil na leto k tej elektrike 🙂
@tilly ja iba taký malý postreh…. Tiež mám ten Nissan…. A nehodí sa ku mne, som už korytnačka. Premýšľam, že ho posuniem dcére, práve si robí vodičák🙈 podľa mňa sa viac hodí k mladému človeku, ako ku korytnačke🤣
@anonym_88527a neblazni. A co sa hodi ku "korytnacke"? V pohode jazdi Qashqai, ked ti dobre sluzi a nastupuje/vystupuje. Ved to nie je Lamborghini ci Porsche (a aj na tych casto jazdia starsi korytnaciaci 🙃).
Takto ešte trošku doplním, lebo čím viac nad tým uvažujem, tým viac som mimo 🤣.
Ešte chceme niekedy v priebehu roka kúpiť znova obytné auto 🙊. Aj preto nad tým tak uvažujem, nechcem mať 5 áut doma 🤦♀️
Dam len k jazdeniu Enyakom alebo Elrokom po meste (ak nie je 4x4). Ma to skvely polomer otacania, kedze vpredu nie je motor. Do mesta na parkovanie (aj pozdlzne) je to super auto, kedze je velmi agilne (mam enyaka 3 roky - prave ide z domu po leasingu). Len tvoj budget (30 tisic) je na elektricke auto dost nizky - tam su len tie zakladne modely, s malou baterkou - do mesta v pohode, ale na lyzovacku je to aj s tym mojim este celkom narocne - da sa, ale predsa len naftove auto dava dlhe trasy v zime lepsie. A ak budes nahodou vyberat enyaq tak aby mal SW verziu 4.0 a vyssie, nie 3.0 (to su tie prve).
@wade nechcem nové. Nikdy nekupujem nové autá. Zvykla som brať dvojročné a po prvej STK meniť, ale teraz mi sharan doma skysol 10 rokov 😅, ani by som ho nemenila, ale už mi fakt lezie krkom to parkovanie na palisádoch. 4x4 by som brala, ale tých je pomerne málo. Môj muž pozerá enyaky a testy (tuším Y). Len na mám husiu kožu z toho parkovania už. Zas na druhej strane si hovorím, či sa u nás nebudem báť v malom aute. V ba sú samé veľké suv, keď ma niekto naberie, koniec 😫.
Takto som si pred rokmi kúpila golfa, že jej aké super všade sa zmesti, ale po mesiaci pomoc. Aj som ho menila hneď.
Takto ešte trošku doplním, lebo čím viac nad tým uvažujem, tým viac som mimo 🤣.
Ešte chceme niekedy v priebehu roka kúpiť znova obytné auto 🙊. Aj preto nad tým tak uvažujem, nechcem mať 5 áut doma 🤦♀️
@tilly záleží ake obytné auto. My máme normálne veľké (polointegral). To je proste jednoucelovka ale veľa na ňom cestujeme. Vlastne iba na ňom. Ale môžeš pozrieť miesto elektriky nejakú Kaliforniu alebo Marco Polo ak vám to stačí na kempovanie. Mám kamosa čo ma Ford Westfaliu ako hlavne auto 🙂
@tilly záleží ake obytné auto. My máme normálne veľké (polointegral). To je proste jednoucelovka ale veľa na ňom cestujeme. Vlastne iba na ňom. Ale môžeš pozrieť miesto elektriky nejakú Kaliforniu alebo Marco Polo ak vám to stačí na kempovanie. Mám kamosa čo ma Ford Westfaliu ako hlavne auto 🙂
@wade my sme mali roky polointegral, potom veľký intergal. Ten sme pred vyše rokom predali, lebo decká s nami prestali chodiť, tak bud zas polo alebo plechac pre dvoch plus pes.
Tip pre syna: v poslednom case slusne vyzeraju aura Cupra (odnoz Seatu), napr. Formentor, ale aj ine. Ked sa natrafi na vykonnejsi motor...
Tip pre syna: v poslednom case slusne vyzeraju aura Cupra (odnoz Seatu), napr. Formentor, ale aj ine. Ked sa natrafi na vykonnejsi motor...
@madeincssr to som tiež zvažovala, dik
@anonym_88527a Nissan je pre korytnačky úplne v pohode. Moja mamina ho má veľmi rada, majú už tretí 🤣
cisto zo zaujmu, 20 rocny pracuje? studuje? len sa pytam, načo mu v BA auto v takom veku - mne osobne to pride zbytocne
@lenkahvh auto potebuje, často jazdí mimo mesta, alebo keď nestíham, vybavuje mi moje veci, neviem si predstaviť, že by bol bez auta. Rieši aj pre muža veci, jazdí s dodávkou v pohode.
Zatial nejake tipy na elektricku: Skoda Elroq. Ak "lacne" mini, tak VW eUp (Skoda Citigo), Citroen ë-C3, [viem viem ale aj Hyundai Inster]. Dalej VW ID.3.
@madeincssr mne sa id3 páči, len teda fakt neviem, či maličké alebo veľké auto.
Žasnem nad tým slovníkom.. Kundolap...
@anonym_3e02ea aj niečo k veci, alebo si si prišla anonymne pohonkať ego, aká si ty kultivovaná? 🤦♀️ ja zas žasnem nad tým, kde berú niektorí ľudia čas na riešenie kravin.
K obytniaku - treba zvazit, co este povazujete za obytniak. U mna bez kupelne a WC to nie je obytniak. Cize najmensie mozne je pre mna vstavba, idealne Ducato (kvoli vnutornej sirke a motoru Sofim (ludovo nazyvanemu aj Iveco) 2.3 Multijet; este sa najdu medzi jazdenymi Euro 6 bez SCR (AdBlue)).
Alebo potom nejaky kompaktny polointegral na podvozku Fiat. Idealne su auta do cca 6 - 6,4 m dlzky - aj na parkovanie v meste a na beznych parkoviskach (zadok vystrcit nad travnikovy okraj).
V oboch pripadoch by som volil skor pozdlzne spanie (vo vstavbe idealne vzadu oddelene pozdlzne lozka, aby sa tato cast dala vyuzivat aj cez den ako dva gauce, prepojitelne na letisko). Co sa tyka solidnosti izolacie na pripadny zimny karavaning, odporucam (napr. na kazdorocnej vystave Caravaning Brno zaciatkom novembra) detailne popozerat a nechat si vysvetlit slovinske maloseriove vstavby Mega Mobil. 40mm podlahova izolovana doska, slusne zaizolovanie aj plechu dodavky (aj bocnych posuvnych aj zadnych dvojkridlovych dveri), pekne ocalunenie (zateplenie) interierovych plechovych casti obytneho priestoru ("zarubne" dveri...)
@madeincssr mne sa id3 páči, len teda fakt neviem, či maličké alebo veľké auto.
@tilly a el.Ford Mustang?V robote ho maju dvaja kolegovia a su spokojni.
@tundra aj to je možnosť, teraz kupovala suseda, ale to je tiež kategória skôr tých vašich áut. Ja skôr uvažujem, či malé alebo väčšie. Som už magor, neviem, čo chcem a čo mi bude vyhovovať. 😅
@tilly uvazoval by som takto: 1. obytniakom na bezne jazdenie chodit nebudete, 2. dovolenkove auto by malo byt vacsie a asi skor turbodiesel, alebo turbobenzin (nie atmosfera, lebo do cca 2 litrov netahaju a su citlive na nalozenie). 3. elektromobil je efektivny po meste/primestskej a tam skor nie velke/tazke auto, aj kvoli parkovaniu. 4. vyssie sedenie a PRAKTICKOST su fajn vzdy.
Cize ty kompaktnejsi elektromobil, syn trebars nejaku Octaviu Combi [RS] Superb Combi, Karoq, Seat Ateca... s vykonnym motorom (TDI alebo TSI) a ak nikomu nevadi, tak manual 6-kvalt.
@tilly uvazoval by som takto: 1. obytniakom na bezne jazdenie chodit nebudete, 2. dovolenkove auto by malo byt vacsie a asi skor turbodiesel, alebo turbobenzin (nie atmosfera, lebo do cca 2 litrov netahaju a su citlive na nalozenie). 3. elektromobil je efektivny po meste/primestskej a tam skor nie velke/tazke auto, aj kvoli parkovaniu. 4. vyssie sedenie a PRAKTICKOST su fajn vzdy.
Cize ty kompaktnejsi elektromobil, syn trebars nejaku Octaviu Combi [RS] Superb Combi, Karoq, Seat Ateca... s vykonnym motorom (TDI alebo TSI) a ak nikomu nevadi, tak manual 6-kvalt.
@madeincssr ja tiež tak uvažujem, že na dovolenky a raz ročne na sviatky do španielska obytka, na lyžovačky nechám sharan, ten je 4x4, malé elektro dom mesta.
Ale to mi vychádza potom 5 áut 🤣.
Obytka, dodávka, malá električka, sharan a synove auto. Tomu som sa celkom chcela vyhnúť, ale nejak sa neviem pohnúť. Asi iné riešenie nebude 🙊
No a k tomu si bude tento rok robiť mladší syn vodičák
@madeincssr ja tiež tak uvažujem, že na dovolenky a raz ročne na sviatky do španielska obytka, na lyžovačky nechám sharan, ten je 4x4, malé elektro dom mesta.
Ale to mi vychádza potom 5 áut 🤣.
Obytka, dodávka, malá električka, sharan a synove auto. Tomu som sa celkom chcela vyhnúť, ale nejak sa neviem pohnúť. Asi iné riešenie nebude 🙊
No a k tomu si bude tento rok robiť mladší syn vodičák
@tilly no alebo Sharana uz pustit a to velke najst 4x4 (aspon nejaky ten Haldex, ak permanent/Torsen sa uz stava nerealnym). 5 aut zivit asi nie je rozumne.
@tilly no alebo Sharana uz pustit a to velke najst 4x4 (aspon nejaky ten Haldex, ak permanent/Torsen sa uz stava nerealnym). 5 aut zivit asi nie je rozumne.
@madeincssr no veď 5 aur živiť a parkovať. Máme dvojgaraz, dve miesta pred domom a dodávku na firemnom parkovisku.
Audina je celkom kundolapna (ten vyraz som uz roky nepocula, kedze je zo z mladi cas😄🫣😇. Pre syna kboli vyske a veku by som sla do audiny (mozno kombi), ktore by bolo aj to dovolenkove auto. Pre teba nieco male elektricke parkovacie- zalezi od vydrze a aky daleky dojazd by mal byt na jedno nabitie. Mozno volvo ex30 alebo mini cooper E.

A rozpočet keďže som na plechovky lakoma, radšej viac prelietam, si rozdielu medzi quasquai a druhým autom by mal byt 2-5 tis. Za malú električku max 15-20 tis, za veľkú max 30. Aj to ma bude mrzieť, keďže auto nepokladám za dôležité a nepotrebujem sa s ním mancovat.