icon

Čo z klasickej literatúry odporúčate prečítať?

21. feb 2024

Ahojte. Hladam nejake rady, tipy na knizky. Ake tituly z klasickej literatury (ci uz slovenska, zahranicna) by mal mat podla vas precitane kazdy alebo ake odporucate vy osobne? Dakujem.

jenny224
21. feb 2024

Steinbeck: O myšiach a ľuďoch, Remarque: Na západe nič nové, Orwell: 1984, R. Jašík: Námestie sv. Alžbety, Stodola: Bačova žena

bu1bu
21. feb 2024

Moje topky: 1984, Bila nemoc, Ako chuti moc, Hlava XX|| ( ale viem pochopit, ak to niekto nedocita), Traja kamarati, Suostrovie Gulag,Vladar a zboznujem Sklenny vrch.

mamickalisticka
21. feb 2024

Pridávam sa do timu Remarque 🙏🏽 milujem ho! A ešte Lucy Maud Montgomery- Anna zo zeleneho domu, prípadne Malé ženy 🤍 alebo Ďaleko od hlučneho davu

annm81
21. feb 2024

Popri všetkých tých zahraničných menách by som ako rodená Košičanka spomenula síce nie slovenského autora, ale autora, ktorý je s Košicami veľmi úzko spätý - Sándor Márai. Pre každého, kto sa narodil v tomto meste, bude určite zaujímavá kniha Spoveď mešťana - mne sa pri tom vždy vybavia spomenky, ako som sa v detstve, so starými rodičmi vždy po návšteve divadla a cukrárne prechádzala po meste a oni mi kúzelne rozprávali o starých Košiciach.

lenkike
21. feb 2024

Tu sa pripnem, vďaka za inšpiráciu ☺️

riesska123
21. feb 2024

Mňa veľmi zaujal autor Franz Kafka. Skrz jeho život a ma aj nádhernú tvorbu, taká klasika kratšia no na strednej sme čítali Premena a viacerý to brali ako nič, ale ja som v tej knižke videla niečo viac, videla som do toho pozadia nie len dej. Našla som v tom aj samu seba. Kafkove knihy sú ovplyvnené jeho životom a to ako sa cítil, jeho pocity a je to tam vidno a mne sa to veľmi páči, keďže sa v tom dokážem nájsť 🙂 má aj viac krásnych kníh, aj zopár listov ktoré adresoval otcovi, no nikdy mu neboli odoslané. Pre mňa osobne je Kafka pre mňa tym najbližším autorom.

catalin
21. feb 2024

Jožo Nižňansky čokoľvek od neho.

marketa7584
21. feb 2024

@lenkasarka Nic moc kniha i pro me..nastesti jen pujcena,jinak skoda penez za novou

veronikap91
21. feb 2024

Na východ od raja

luuubik
21. feb 2024

Výborný je Oscar Wilde Potret Doriana Graya ale aj jeho krátke poviedky, mnohé diela od Marka Twaina - Princ a bedár, Yenkee z Connecticutu na dvore kráľa Artuša, Tajomný cudzinec, aj Guy de Maupassant - Miláčik, Mont Oriol, od Sallingera (dúfam, že to správne píšem) - Kto chytá v žite, zo slovenských Milo Urban - Živý bič... A samozrejme rôzna ruská klasika, Remarque isteže... Plus fenomenálne dielo 1984 od Orwella - čistá dokonalosť... Čo ma naopak nenadchlo bola Sofiina voľba napríklad, za mňa dosť preceňované, veľmi som sa musela nútiť to vôbec dočítať, nudaaa. A pri všetkej úcte Mengeleho dievča by som teda fakt medzi klasiku ani náhodou neradila... Ešte vlastne aj - Večne spievajú lesy je krásny román, Egypťan Sinuhet takisto... To sú síce staršie diela, no tiež neviem, či patria úplne ku klasike, ale stoja za prečítanie určite. Bože, koľko nádherných diel je na svete, vďaka za je 🙏

beata_k
21. feb 2024

@diewcatqoo
@petronellla87 Hlava XXII je moja najoblubenejsia kniha 😄🙈

lenkasarka
21. feb 2024

@luuubik veru tá kniha nemá s klasikou nič spoločne. Bola tu len spomenutá tak mi napadlo či som jediná ktorá má na tu knihu iný názor než chválospevny.

beata_k
21. feb 2024

Mne sa pacila aj Rimanka od Alberta Moravia

luuubik
21. feb 2024

@lenkasarka myslíš tu Sofiinu volbu? A veru ani film o nič lepší podľa mňa. A nezachránila to ani Meryl Streep v hlavnej ulohe... Či Mengeleho dievča? To sa priznám som nečítala, ale viem, že je to nejaká relatívna novinka knižná...

luuubik
21. feb 2024

@lenkasarka aha, teraz pozerám, že si komentovala Mengeleho dievča...

vroni
21. feb 2024

Ja by som ešte pridala Isabelle Allende, Dom duchov, nie celkom klasika ale chytí za srdce, anglicka romantika v podaní Waltera Scotta, Stendhall, teda okrem tych už tu spomenutých (a okrem vojnových kníh, ktoré nečítam ani pod nátlakom. Literatúru, vyvolávajúcu ťažké depresie čítať odmietam. Z toho titulu som odmietla čítať Utrpenie mladého Werthera. To bolo fakt utrpenie. Čítať. Fakt radšej hlavu XXII) A teda plus cesku klasiku. Tá tú tuším ešte spomenutá nebola. Od Čapka v podstate čokoľvek. Havlicek Borovský je stale neopakovateľný aj keď razí potuchlinou... Z tej menej známej klasiky možno drobné zlomyselnostky Kurta Tucholskeho (toto neviem, či bude aj v slovenčine) alebo empatie zbavené úvahy pána Machiavelliho....

luuubik
21. feb 2024

A ešte mi napadlo, posledná "takmer" klasika, čo som čítala: 'Láska je len slovo' od J. M. Simmela. Minimálne sme sa o Simmelovi učili na strednej 😅 hoci povinné čítanie to nebolo... Ale tá spomenutá knižka od neho je...zážitok. A ešte jednu knižku musím spomenúť: 'Ruže pre Algernon' - od piatej strany do konca mi tiekli slzy, miestami ľútosťou, miestami smiechom... Neviem, či je to klasika... Ale kto nepoznáte a chcete niečo, čo sa dotkne vašej duše, určite práve túto knihu vyskúšajte 👌

moni73
21. feb 2024

Remarque asi vsetko, ale uz to bolo davno, inak z klasiky nic moc... Hlavu 22 som sa tiez nemohla prekusat cez zaciatok, mozno dokonca na 6ty krat. Ale ona je to fakt fajn kniha

mrs_potato
21. feb 2024

The catcher in the rye, To kill a mockingbird, Animal farm, 1984, Jozef Mak, Ako chutí moc 🙂

katka700
21. feb 2024

Neviem či sa všetko dá považovať za klasiku - poviedky Roalda Dahla, Lovecraftove horory, romány Artura Perez Reverte a Isabel Allende, Paula Coelha a ešte klasické detektívky od Conana Doyla a Agathy Christie.

lienka9
21. feb 2024

Male zeny.moja srdcovka

stevvvka
21. feb 2024

Krásna tema.
Mne sa z povinného čítania páčili 2 roky prázdnin, a tak som si prečítala aj iné knihy od Verna. Tie spomenuté neboli.

A ešte veľmi odporúčam Bibliu.

erikavesela
21. feb 2024

@lenkasarka ani ja...velmi zle napisana kniha...s touto temarikou su aj omnoho lepsie napisane diela

nykkushka
21. feb 2024

☺️ Ďakujem za inšpirácie

petronellla87
22. feb 2024

@beata_k toto mi hovorilo veľa ľudí že to je ich obľúbená, preto som sa cez tú stranu 20 snažila dostať opakovane ale bez úspechu 😀 ale možno o par rokov to skúsim zase😀

bu1bu
22. feb 2024

Este tu nebolo spomenute: Meno ruze, 100 rokov samoty, a kniha mojho detstva Babicka, milujem tu knihu, vzdy som tuzila mat taku babicku, bohuzial ta moja bola jej opakom, mozno preto ma ta kniha tak chytila.

jamabe
22. feb 2024

Viacero romanov od M. Waltariho.. Okrem znameho Egyptana Sinuhe, Čierny anjel, Nesmrteľný Turms. Z klasikov este Annu Kareninovu, Vojnu a mier.. A vôbec, ja som čítala vzdy všetko co nam dali na povinné čítanie - milovala som to! Tolko inspiracii človek získal na ďalšie knihy.

lubkovaandrejka
22. feb 2024

Mne sa pacila od Goetheho - Utrpenie mladeho Werthera a Emily Bronthë- Burlive vysiny 🙂

lujza_
22. feb 2024

Emily Bronteova Búrlivé výšiny ♥️🥰 za mňa naj kniha , moja srdcovka

ballenka
23. feb 2024

Okrem všetkých spomenutých ja ešte doplním Saroyan všetky 4 knihy od neho zbožňujem, úplne. Potom mi vyššie v spomenutých chyba Philip Roth, ale to už nie je povinná četba, len je to už úplný klasik.

Zo slovenských milujem Agáty a Pomocníka od Balleka. A aj Jarosovu 1000rocnu vcelu.

A takisto som z klubu co nedal Hlavu XXII. Ani na neviemkolky pokus a bola som už za str 100.
A Annu Kareninu by som asi zbila, nech sa spamätá. 🤷