Čo z klasickej literatúry odporúčate prečítať?
Ahojte. Hladam nejake rady, tipy na knizky. Ake tituly z klasickej literatury (ci uz slovenska, zahranicna) by mal mat podla vas precitane kazdy alebo ake odporucate vy osobne? Dakujem.
Theodore dreiser - americká tragédia, Dumas - dáma s kameliami, Emil Zole - Nana
@lenkasarka ja nie..
Ale ja nemozem citat o holokauste, takze je to najma z toho dovodu.. ja by som taketo tazke knihy neodporucala.
HlavaXXII, Obsluhoval jsem anglickeho krale, Jana Eyrova, knihy od sestier Bronteovych, 3 musketieri., Egyptan Sinuhe, Utekl jsme z Osvětimy-to ale nie je klasika..
Inak Hlava XXII je podla mna genialna.😀
Male zeny, Burlive vysiny a Jana Eyrova su moje top..
Remarque, Orwell ❤️ ku hlave XXII sa asi vrátim, keď ju tu toľko chválite 😆
Prečítal niekto Odyssea (J.Joyce) ?
Shakespeare - všetko od neho, Remarque- Na západe nič nové, Neruda - poviedky malostranske, Wilde - Strašidlo Cantherwilske, sestry Bronteove - všetko, Biblia.
Výborná téma!
Za mňa: Gentleman v Moskve, Zločin a trest, Anna Karenina, Jeden deň Ivana Denisoviča, Americká tragédia, Na východ od raja, Kde raky spievajú, Jana Eyrová, Malé zeny, Kvety pre Algeronona...
Zo slovenských a českých súčasných Mornštajnová a na zasmiatie Ondrej Sokol.
Rozmyslam, ze som sa povazovala za celkom scitanu, ale teda z tohto zoznamu som precitala asi tak stotinu. Mozno to bude tym, ze sme na gympli velmi vela knih rozoberali neskutocne podrobne - hlavne realizmus, cize tie knihy poznavam, aj napriek tomu, ze som ich necitala... a este sme vela videli sfilmovanych.
Co som ja nedokazala citat bol chram matky bozej... tie opisy boli strasne. Otca goriota som precitala mozno za 2 dni, lebo bol tak pisany, ze sa nedalo prestat. Petra a luciu som precitala obedujuc (doteraz mam v sebe ten obraz) a posledna veta "a zrazu na nich padol mramorovy stlp" ma dostala... zivy bic bol super, ten sa mi pacil, ale jozef mak absolutne... este tusim na zapade nic noveho bolo fajn... a ste stale som napr nedosla na chut malemu princov... a coehlov alchymista bol pre mna neskutocne zaujimavy (audiokniha).
Nič
Kto čítať chce, ten číta. Kto nechce, povinné čítanie mu pôjde jedným okom dnu, druhým von.
Ja nepovažujem čítanie kníh za niečo vznešené, úžasné, hodné obdivu - niekto číta, niekto nie.
Ja čítam veľa ( cca knihu až dve týždenne), od mala, vždy...
Ale nemyslím si, že som preto lepší človek.
Ja odporucam Tolstoj a jeho kniha " Detstvo, chlapcenstvo, mladost". Krasna kniha.
Klobúcnikov hrad
Charlotte Bronteova Jana Eyrova
E.M.Remarque - Tiene v raji, Nebo nepozná obľúbencov....knihy, ktoré ostanú v pamäti.
Anna zo Zeleného domu
Jana Eyrová
Bedári
Ešte nebol spomenutý M. KUNDERA, za mňa výborná je od neho Nesnesitelná lehkost bytí.
Zo spomenutých sa stotožňujem s: Tisícročná včela, Živý bič, Na východ od raja, Orwell.
Nevidela som to tu este, pre mna úžasné knihy napisala Zagorka 👌. Či už Plamene inkvizicie, Gričská čarodejnica, Gordana.....
balzac, zola, umberto eco, jostein gaarder. inak skvela tema, dakujem za nu 🙂
Gabriel García Márquez, všetky od neho sa mi páčili.
Elena Marothy Soltesova - Moje deti
Pýcha a predsudok ❤️
Vsetko od Johna Irvinga, najma Pravidla mustarne. Zola:Nana, Marquez, Allende, Vonnegut, Ken Kesey:Bol som dlho prec, Hoeg:Cit slecny Smily pre sneh, Wilde:Portret Doriana Graya, vsetko od Umberta Eca, Vonnegut, Schlink:Predcitac, Parfum.
Na zapade nic noveho, Hlava XXII, Malý princ, ten je nadcasova topka a v kazdom veku si tam clovek najde to svoje, citam kazdych 5-6 rokov🥰
Otec Goriot, Decameron, Miláčik
Ja milujem romatiku, ale hlavne od zien, muzske romanticke knihy sa mi velmi nepacia- asi ze sa casto nekoncia happy endom- najviac sa mi pacila Pycha a predsudok od Jane Austinovej, ale vsetko od nej je dobre a potom klasika- vsetky Anny od L.M. Montgomeryovej a Jane Eyrova od Charlotte Bronetovej

Jiřího Wolkra