icon

Ktorá kniha je podľa vás povinná na čítanie?

21. apr 2025

Kde skladujete všetky svoje poklady? 😁 Keby ste si mali vybrať jednu jedinú knihu, ktorú si podľa vás povinne musí každý prečítať, aká by to bola kniha🤔🙂

elzu
21. apr 2025

Promiň - jednu jedinou fakt nedám, protože kazda jedina me zasáhla v jinou dobu a zanechala dojem doteď:

1984 od Orwella
Příběh služebnice od Atwood
Hana, Les, Tiche roky od Mornstajnove
Osmy zivot (pro Brilku) od Haratischwilli

Souostroví Gulag od Solzenicyna
Nase tela, jejich bojiste od Lamb
Vyhnani Gerty Schnirch, Bila voda, Zitkovske Bohyne od Tuckove

Pravidla moštárny od Irvinga
Zelena míle od Kinga
Mistr a Marketka od Bulgakowa
Anna Karenina od Tolstoie
Idiota od Dostojevskiiho

O Pejskovi a kočičce od J.Čapka
Děvčátko Momo a ukradeny čas od M.Ende
Nekonečný příběh od M.Ende
Ronja dcera loupežníka od A.Lindgren
Bratři lvi srdce od A. Lindgren

viestta
21. apr 2025

@zic ja myslim, ze citatelia sa delia na dve skupiny, co Maleho princa miluju a tych co ho nepochopili. Preco to je tak netusim, pretoze pri mnohych inych knihach je tam prienik jednej aj druhej skupiny, takze to nebude o tom, ze ti co jeho caru nepodlahli su nejaki "negramotni"

deedaa
21. apr 2025

Moje najväčšie topky knihy sú 1984 a Kto chytá v žite

blaazi
21. apr 2025

Vecne spievaju lesy

valikasikulova
21. apr 2025

@dadadada1 tuto knihu som nasla náhodou u babky v knižnici ako 15 ročná a nenápadne som si ju požičala, asi si ju po rokoch prečítam znova 🙂

jaskolka
22. apr 2025

Mám ich veľa,takže sa to nedá len tak napísať,ale pre mňa veľa znamená kniha Moje deti od Eleny Maróthy-Šoltesovej,niečo tak nádherne a jednoducho písané,v podstate je "len "o dennom živote s deťmi,ale má to neskutočnu hĺbku.
No a potom Ja to zvládnem (Betty Macdonaldova) Tam ma zasiahlo,že dokázala písať aj o takej hroznej chorobe,ako v tom čase bola tuberkulóza,s jej vlastným humorom a nadsadzkou.

ktobytobolpovedal
22. apr 2025

@zic rozumiem… ide tam hlavne o to, ze ako my dospeli prestavame byt detmi (pod vplyvom zivotnych situacii, zodpovednosti, ktoru mame, veci ktore sa od nas od urciteho veku jednoducho ocakavaju), ako stracame fantaziu a zabijame to decke v nas, ze aj v jednoduchych veciach hladame komplikacie… ze dobro mozno vidiet mozno naozaj iba srdcom… ono je to komplexnejsie… ale maly princ je vlastne detska dusa autora, ktora ho uci byt znova tak trochu dietatom a vidiet veci inac …
Takto som tej knihe porozumela ja. A naozaj ma pre mna velke posolstvo (samozrejme, respektujem a chapem, ze nie kazdemu sa moze pacit. Pre mna bolo dost velke psycho Otec Goriot 😄 tu knihu som dodnes nepochopila a autor podla mna niecom fical 😁)

lion777
22. apr 2025

Kozmická láska a Osudný medailon. Maly princ je skvelý, až mi slzy tiekli, tak isto ako Macko Pu, text sa nečíta povrchne, ale srdcom. Tak záleži aj čo preferuješ, mna zaujíma romantika, ale aj historicko dobrodružné s hladaním artefaktu a tajomstvom. DaVinciho kod ala Šifra mistra Leonarda, alebo kniha Labyrint prípadne Hrobka, s krásnym symbolom na obálke.

ktobytobolpovedal
22. apr 2025

@viestta juuj to urcite nie… ono toto su vysoko subjektivne veci… ludia co citaju jednu knihu, pozeraju jeden film, tak castokrat veci pochopia uplne rozdielne 😆 a (pouzijem take to nase) “navnimaju” ten dej uplne inak … podla mna normalna vec

lion777
22. apr 2025

Malý princ je presne popisanie dospeláckeho sveta, kde je honba za mocou a peniazmi, kontrola, presne vzorce, uniformita, bez fantazie, pysne spravanie, jednoducho symbol ega. Princ je malý krásny vedomý chlapec, ktorý sa stara o svoju planetu a miluje svoju ružu. Prináša vyššie myšlienky na Zem , zhovára sa s letcom, ktorý mu nakreslí ovečku v krabičke, ale aj s hadom a zistí že ruží na Zemi je mnoho. Stretáva sa na Zemi doslova s ego ludmi, presne ako ich videl ma planetach, su to ich svety prezivania na Zemi bez lásky. Autor Exupery ma ohromnu fantaziu a priniesol iny vhlad , svojim dielom a čo je v živote dolezite. Byt sam sebou a milovat, najdôležitejšia je láska.

ktobytobolpovedal
22. apr 2025

@lion777 ano vystihla si to trosku lepsie ako ja 😆

lion777
22. apr 2025

@ktobytobolpovedal Toto je presna základna myšlienka, celého diela : Pokud neco vážne miluješ, nech to jít. Pokud se to vrátí, bude to navždy. Pokud ne.. nemelo to tak být.

abcabcada
22. apr 2025

Kto chytá v žite

pljanka
22. apr 2025

Zlocin a trest, dracula, mlcanie jahniat, na rozhrani dvoch svetov, idiot, biblia, koran

ivana11155
22. apr 2025

Francine Riversova - Ozvena v tme - je to sice druhy diel trilogie ale ten som precitala asi triktrat, pre mna osobne ma velmi silny odkaz. Dalej knihy tiez s hlbkou od Mornstajnovej Hana a Tiche roky a je este kopec dalsich... tazko vybrat jednu

sulavikova
22. apr 2025

Orwel jednoznačne.

gab1sol
22. apr 2025

Dokumentárna kniha Lekári hanby - pre obraz, čoho boli ľudia schopní a čoho vlastne aj sú, len aby sme sa vyvarovali vlastným chybám z minulosti. Aby sa história neopakovala.

misanthropicdann
22. apr 2025

Bibliu.
Keby bola povinné čítanie tak by sa veľké % veriacich prestalo hlásiť k viere.

elz1920
22. apr 2025

Ťažko vybrať 1, ale aktuálne Prekrásny nový svet od Huxleyho. Keby bola otázka na film, tak jednoznačne Demolition Man.

sisaka
22. apr 2025

Mám niekoľko obľúbených kníh, ktorých posolstvo by možno neoslovilo každého, ale ak je jedna jediná kniha, ktorú si myslím, že by si mali všetci povinnne prečítať, tak v súčasnej dobe, úplne bez zaváhania, by to bola 1984 od Orwella, pripadne pre menej chápavých aspoň jeho Zvieracia farma.

sisaka
22. apr 2025

Knihu Malý princ som čítala niekoľko krat, v rôznych životných etapách, dokonca som si ju kúpila, pozrela film, prečítala v inom jazyku - stále nechápem, prečo sú ľudia z nej tak unesený. Chápem jej posolstvo, chápem, čo tým chcel povedať, ale mojej “duše” sa teda nedotkla.
Ak by som mala odporučiť knihu s nejakým hlbším duchovným posolstvom, tak mňa oslovil Prorok od Khalil Gibran.

lion777
22. apr 2025

@sisaka mne bola blizka z toho dovodu, lebo poukazala na to, čo som aj ja videla v ludoch a v spoločnosti. No je to utla knizka, povedala by som skor detska. Moje top su tiež iné, ale aj táto a Macko pu patri k nim. Ale ako umelecké dielo hodnotím dobre. Nesie novú víziu, vhlad a ludia si niečo uvedomili. Najlepšie umelecké diela sú od vedomých autorov.

tilly
22. apr 2025

Mengeleho dievča

aurora33
22. apr 2025

@ktobytobolpovedal za mňa strašná kniha

aurora33
22. apr 2025

@sisaka súhlasim. Tiež chápem o čom je Malý princ, ale nechapem, prečo je z tej knihy skoro každý mimo.

ktobytobolpovedal
22. apr 2025

@aurora33 ved v poriadku 😆 pre kazdeho je “strasne” nieco ine

nekonecna_katastrofa
22. apr 2025

@tilly toto odporúčam aj ja. Prípadne inú knihu o hrôzach holokaustu.

bobaas
22. apr 2025

Leo Rosten: Pan Kaplan ma stále třídu rád

aurora33
22. apr 2025

@ktobytobolpovedal jasne 🙂

nikanika97
22. apr 2025

@really8 Moniku som prečítala trikrát, druhú časť som úplne hltana. Tretiu časť, ktorú som ledva zohnala mám ešte nedočítanú