Odporúčania na psychologické knihy pre laika
Ahojte, poradte mi prosim nejaku dobru psychologicku literaturu pre laika. Potrebujem sa nejako "hodit do kludu" lebo citim aky neklud mam na dusi. Niektore dovody su opodstatnene a ine skor prehnane a vyfabulovane...a strasne sa to odzrkadluje na mojom zdravi a na celkovom prezivani obycajnych dni (nevychadzam z postele, prejedam sa, placem, bojim sa zovota)
Mam dieta, super muza aj rodinu ale minulost a obavy z buducnosti mnou neskutocne lomcuju a niekedy mam pocit ze sa zblaznim.
Samozrejme skusala som aj odbornu pomoc ale nesadli mi psychologovia s ktorymi som sa stretla...a momentalne nemam peniaze skusat a stale odzaciatku niekomu novemu vysvetlovat a travit x sedeni s nulovym vysledkom.
Chcela by som si precitat knihy kde by som sa "nasla" a naucila sa zit v pritomnosti a nemat neopodstatnene strachy. Teoriu velmi dobre ovladam ale neviem tak zit...
Och pisala by som a pisala, prepacte.
Dakujem vopred a pekny vecer
@anonym_autor mne teraz dost vyskakuju na internetoch knihy moderna psychologia a moderne zdravie. necitala som ich, takze neviem odporucit, ale mozno je to nieco take ako hladas.
@anonym_autor neviem či ti pomôžu knihy keď píšeš, že teóriu ovladas. Skús si vypočuť Pavla Morica. Hľadaj na yt..
Knihy ti pomôžu sa viac zamyslieť, zmeniť trochu pohľad ale rozhodne ti motivačné a psychologické knihy nepomôžu, hlavne keď píšeš že teórou ovládaš.Zmenu skús robiť po malých krokoch. Z kníh Atómové návyky, alebo Dobré vibrácie, dobrý život. Utrieď si myšlienky, pracuj na sebe, malými zmenami sa dopracuješ k inému životu😉 Ja som sa roky topila v minulosti, v udalostiach ktoré nijako nezmením až jedného dňa som si povedala stačilo! Uzatvorila som si v sebe množstvo krívd a nechala to odplávať
@anonym_autor veľmi dobrá, praktická príručka, David Burns: Cítiť sa dobre. Autor je veľmi známy psychiater, má aj youtube kanál.

Pozri si prednasky na youtube, kazdy vecer nejaku. Na youtube je kanal Zivot za zdi - tam ma velmi kvalitne rozhovory s psychologmi clovek, co trpel a liecil sa z uzkosti. Ak mas bolavu minulost, tak velmi dobre vysvetluje co je trauma psychologicka Hana Vojtova. Prave aj v rozhovore na tom kanali. Trauma nie je to co sa stalo, ale to ake to ma na teba nasledky. Ona rozlisuje traumu z nejakej nestastnej udalosti, jednorazovu stratu, ohrozenie a pod... ale moze byt aj komplexna vyvojova trauma, ak si mala blbe detstvo... kopec malickosti umorilo osla, ako sa hovori, len kopec malych nefungujucich veci v rodine,vo vztahoch, pred ktorymi nebolo mozne ujst.
Alebo si najdi podcast Ludskost, to ma moderatorka Barbora Marekova, rozprava sa s roznymi pyschologmi aj osobnostami. Polistuj si v archive, ci ta niektora tema zaujme viac - maju na SMEcku alebo aj na youtube vsetko.
Alebo si predplat online cesky casopis psychologie.cz - tam su velmi dobre clanky, obcas aj s odkazmi na videa a roznorode temy, skus si popozerat a mozno ak narazis na nejaky clanok, co by ta zaujal, ale je zamknuty, tak pochopis, ze ci ti to sedi, ci nie. Tazko radit presnejsie, asi to zalezi na tvojom konkretnom probleme, hlbsom, ktory uzkost spusta.
Na youtube je toho vela, bud vyberava, mne sa pacia aj niektore diely, co robia taki dvaja mlady Cesi Brain we are - tiez velmi podnetne rozhovory.
A to uz obcas, ked maju niekoho na rozhovor, zistis, kto ti sedi a dohladaj si potom rozne rozhovory a podcasty prave s tym clovekom, co ti sedi.