Skúsenosti s knihami od Gabora Mate
Co ste citali od autora Gabor Mate a aky mate nazor na traumy?
Citala som dve knihy. Je to urcite zaujimave citanie, pacilo sa mi to, ale beriem to aj s rezervou. Sam autor trpi traumou z detstva a za mna ma tendenciu prilis vela zvalovat na traumy. Napriklad ADHD povazuje tiez takmer vylucne za dosledok traumy v detstve, s cim sa ja osobne nestotoznujem.
@marianarem Specifikuje tam ak konkretnu traumu, ktora sposobila ADHD? Ja citam teraz Mytus normalnosti.
@marianarem no ja čo poznám jedného chlapca, čo má ADHD, zažila som ako naňho vonku vrieskal jeho otec, úplne mi bolo zle, vôbec sa nečudujem, že chlapec je aký je, rodičia sú už rozvedení, vtedy bol ešte škôlkar
Ja som akurat dnes zacala citat Drzte sa svojich deti, tak som zvedava, ale tiez ho beriem s rezervou a nesuhlasim s jeho ADHD teoriou. My sme boli 4 surodenci a len jeden ma ADHD, od malicka, a neprebehla u nas ziadna velka trauma. Surodenec bol povazovany za nekontrolovatelne dieta, na ktore sa doma potom kricalo, v skole nezvladatelne. Bohuzial pred 30 rokmi sa to nijako neriesilo a to podla mna zanechalo na surodencovi celozivotnu traumu, ten pristup rodiny a skoly, ziadna liecba.
@elin2525 veď to nemusí byť, že niečo sa stane v rodine, stačí zlý prístup rodičov ku konkrétnemu dieťaťu, takže to dieťa má potom traumu, ostatní súrodenci môžu byť v pohode. Samozrejme, že ani rodičia nevedeli, ako k nemu pristupovať, vtedy sa to neriešilo, ale ani dnes mnohí rodičia nedokážu zvládať také deti.

Akurát čítam V ríši hladných duchov. Akože pre mňa je to zaujímavé čítanie a v podstate sa s ním stotožňujem.