icon

Tipy na knihy a videokurzy - novorodenec

1. júl 2025

Ahojte,
Chcela by som Vas poprosit o tipy na knihu, alebo nejaky videokurz ako sa starat o novorodenca. Som prvorodicka a uprimne si neviem zatial predstavit, ako budeme fungovat.. Viem, ze prve tyzdne budu o kojeni/uspavani/prebalovani, skor mi ide o to, ake “cviky” alebo skor pohyby robit s dietatkom, kedy zacat s komtrastnymi kartickami a tak 🙂

Dakujem Vam a prajem pekny vecer

alchemilkazltozelena
1. júl 2025

Priznám sa že tie kartičky som si musela vygooglit 🫣 ženy, neblaznite.. vychovala som 2 deti (teda ešte ich vychovávame), žiadne kartičky sme nemali, a žiadnu ujmu to na nich nezanechalo 🤐 niekedy je menej, viac...

autor
1. júl 2025
@alchemilkazltozelena

Priznám sa že tie kartičky som si musela vygooglit 🫣 ženy, neblaznite.. vychovala som 2 deti (teda ešte ich vychovávame), žiadne kartičky sme nemali, a žiadnu ujmu to na nich nezanechalo 🤐 niekedy je menej, viac...

@alchemilkazltozelena toto mi ale teda ze vobec nepomohlo. Ved snad ste s tymi detickami robili nejake aktivity. Ci Vam lezali cely den len tak ako vrece zemiakov?

alchemilkazltozelena
1. júl 2025

Novorodenec určite.. čo chces akoze robit s novorodencom pre boha živého? Budeš rada keď sa medzi Kojenim a prebaľovanim najes, a nie riešiť nejaké kartičky... Toto nikdy nebolo a sú to výmysly modernej doby.. videá ti netreba, pôjde ti to prirodzené, instintikvne, a všetko je nakoniec iné ako si človek predstavuje alebo naplánuje.. zvládneš to, tak ako to zvládli milióny matiek pred tebou.. stačí keď si budeš trochu veriť..

patka06
1. júl 2025

Riaď sa materinským inštinktom - každému dieťaťu vyhovuje niečo iné.
Jediné na začiatok čo fakt odporúčam, je kvalitný kurz prvej pomoci

autor
1. júl 2025
@patka06

Riaď sa materinským inštinktom - každému dieťaťu vyhovuje niečo iné.
Jediné na začiatok čo fakt odporúčam, je kvalitný kurz prvej pomoci

@patka06 dakujem. Viete aj nejaky odporucit?

modrahruska
1. júl 2025

Tak ja si na rozdiel od vyssie uvedenych “rad” myslim, ze nie je na skodu sa pripravit, ked je tu ta moznost. Odporucam online prednasky na mamaclass, prvu myslim mozes skusit zdarma a potom si zaplatis clenske. Ja som bola na rizikovom, takze som nemohla ani chodit nikde na porodnu pripravu ani nic podobne, a tak som to vyriesila takto a super. Je tam vela prednasok na rozne temy od porodu, kojenia, prvych dni s babatkom, strava, prva pomoc pre deti..,a co je dolezite, vzdy od odbornikov, cize ziadne pochybne clanky na internete alebo “modrokonikovske” zarucene rady a pod. kde musis skumat zdroje.

autor
1. júl 2025
@modrahruska

Tak ja si na rozdiel od vyssie uvedenych “rad” myslim, ze nie je na skodu sa pripravit, ked je tu ta moznost. Odporucam online prednasky na mamaclass, prvu myslim mozes skusit zdarma a potom si zaplatis clenske. Ja som bola na rizikovom, takze som nemohla ani chodit nikde na porodnu pripravu ani nic podobne, a tak som to vyriesila takto a super. Je tam vela prednasok na rozne temy od porodu, kojenia, prvych dni s babatkom, strava, prva pomoc pre deti..,a co je dolezite, vzdy od odbornikov, cize ziadne pochybne clanky na internete alebo “modrokonikovske” zarucene rady a pod. kde musis skumat zdroje.

@modrahruska dakujem, skusim sa na to pozriet blizsie 🙂
Mne ide hlavne o to, aby som mala nejaku predstavu aspon co a ako, kedze v mojom okoli nikto nema babo a ani sa poradit velmi s kym nemam. Je mi jasne, ze kazde dieta je ine, na kazde teda plati nieco ine, no nie je na skodu mat aspon aku taku predstavu o veciach.

patka06
1. júl 2025

Neviem odkiaľ si, skús sa v okolí popýtať napr. v Červenom kríži alebo v materskom centre, tam ti mamičky najlepšie poradia.
Ak nenájdeš sú aj na nete videá, ale prax je prax

michaelam2
1. júl 2025

Pridam sa, tiez odporucam mamaclass. Tam mas prednasky s odbornikmi o vsetkom moznom vo sa tyka materstva a su tam prednasky aj k spominanej prvej pomoci. Nestoji to ani vela a fakt to stoji za to.

modrahruska
1. júl 2025

Tak potom je ten mamaclass co som napisala presne co hladas, su tam videa ako manipulovat s babatkom, ako kupat, proste vsetko toto. Aj v porodnici zvyknu napriklad ukazat kupanie a tak, ale urcite nezaskodi si pozriet aj vopred, najma ak sa citis neisto 🙂

kubkovan
1. júl 2025

Ahoj, úplne ťa chápem. Ja som bola tiež prvorodička, rodičov už nemám, ségru som nechcela non-stop otravovať, tak som si tiež hľadala niečo vhodné. Nakoniec sme si kúpili knihu: Zdravé dieťa autorka MUDr. Denisa Jaššová a mne sa celkom páčila. No keď sa malá narodila, kniha aj tak išla bokom a robila som tak, ako som to cítila. Zatiaľ má malá 10.mesiacov a nesťažuje sa 😅🙈 Pred pôrodom som mala obavy fakt zo všetkého, ako ju budem držať, kúpať atď. Ale ono, to naozaj človek dáko automaticky vie. No aspoň pre ten pocit, že sa človek trochu pripraví na bábo, mne aspoň pomohol 🙂

iivancova
1. júl 2025

Súhlasím s mamaclass, zo všetkého niečo, mne to pomohlo, napr ako manipulovať s dieťaťom - a nie, to nie je o inštinkte a rady typu “pred 20 rokmi sme také nevedeli a vedeli sme” - no nie nevedeli, deti sedeli pasívne a nosili sa bársjako. Ale tiež súhlasím s tým, že aj také 3 mesiace nič s dieťaťom extra nerobíš, kartičky a tak. Ale toto uvidíš sama inštinktívne, či už je čas na nejaké mini aktivity 🙂

autor
1. júl 2025
@kubkovan

Ahoj, úplne ťa chápem. Ja som bola tiež prvorodička, rodičov už nemám, ségru som nechcela non-stop otravovať, tak som si tiež hľadala niečo vhodné. Nakoniec sme si kúpili knihu: Zdravé dieťa autorka MUDr. Denisa Jaššová a mne sa celkom páčila. No keď sa malá narodila, kniha aj tak išla bokom a robila som tak, ako som to cítila. Zatiaľ má malá 10.mesiacov a nesťažuje sa 😅🙈 Pred pôrodom som mala obavy fakt zo všetkého, ako ju budem držať, kúpať atď. Ale ono, to naozaj človek dáko automaticky vie. No aspoň pre ten pocit, že sa človek trochu pripraví na bábo, mne aspoň pomohol 🙂

@kubkovan presne tak to mam aj ja - mam zo vsetkeho obavy. Predsalen idem do niecoho uplne neznameho.. Logicky si viem povedat, ze to bude OK, zvladlo to X zien, zvladnem to aj ja (paradox je, ze neznasam ked mi toto hovoria ine zeny, no sama sa tym ukludnujem tiez 🤭) no pomohla by aspon nejaka ta priprava 🙂

tini27
1. júl 2025

Za mňa kniha Rozvíjej se deťátko od Kiedroňovej

kiki68
2. júl 2025

Tie karticky som vyrobila doma za par minut 😂😀 Aj nejake mobile. Ale to pocka ten prvy mesiac . A drzanie som pozrela na youtube. Ako nejaka rocket sience to zas neni.

vkatush
2. júl 2025

Čo sa týka rozvoja motoriky hrubej aj jemnej, intelektu, reči, hier,... čerpám veľmi veľa z Instagramu. Veľa veci som vyrobila, hlavne také tie "papierové" srandy a hry.

Čo sa týka zaobchádzania s bábom, jednak nejak inštinktívne som šla, mala som "pod rukami" už veľa detí, a aj v nemocnici ti ukážu základné držanie, neboj.
A prescrollovala som nejaké profily fyzioterapeutov, lekárov, kde ti ukážu čo a ako. Plus sme aj chodili na fyzio, tam tiež veľa ukázali, ako potom rozvíjať ďalej.

A prvé týždne aj tak veľa toho neriešiš v tomto smere. Len polohovať, dávať na bruško, trošku nožičky pocvičiť.
Nemusíš sa báť, nie je to raketová veda. 😁

nyphadora
2. júl 2025

Knihy: Aha rodicovstvi a Detsky mozog vysvetleny rodicom. Kurz by som skor skusila laktacnu aby ta priprabila na porod a kojenie - nieje to prirodzene. Kontrasne karticky ( kupis aj knihy) tak pocitovo keď uvidiš, že babo už viac vnima ( cca po mesiaci- dvoch).

kiki68
2. júl 2025

Este ma napadlo tie Dokumenty na Netflix: The First year alebo ako sa to volalo, to bolo super zaujimave

vladi4444
2. júl 2025

Ach doteraz si pamätám ako som s roztrasenými rukami prvý raz obliekala svoju prvú dcéru :D a kupali sme s manželom podľa youtube videa..haha :D ja ti asi moc neporadím, my sme šli štýlom "učíme sa za pochodu" ale chcem ti len povedať, že to naozaj po čase príde všetko prirodzene 🙂 príprava nezaškodí ale som si istá, že to zvládneš. Ja kontrastne kartičky doma mám, dcéram som im ukazovala keď už sledovali predmety, radi ich sledovali 🙂 Ja odporúčam, asi aj v rámci mojej profesie moc nepúšťať dennodenne televízor do pozadia - robí to šarapatu s vývinom reči. A na bábätko veľa rozprávať 🙂

jajur88
2. júl 2025

Mne sa pacil kurz od Vandy Schreierovej o handlingu. Najdes ju i na instragrame.

Boli tam zaujimave veci, napr. ako spravne prebalovat miminko. V nemocnici ma to ucili presne tak, ako sa to robit nema (dvihat hore nozky). 🙈
https://www.vanickovani.cz/handling/

Pekny blog o vyvoji babatka ma napr. Sapito
https://www.sapito.cz/blog/

autor
2. júl 2025
@vladi4444

Ach doteraz si pamätám ako som s roztrasenými rukami prvý raz obliekala svoju prvú dcéru :D a kupali sme s manželom podľa youtube videa..haha :D ja ti asi moc neporadím, my sme šli štýlom "učíme sa za pochodu" ale chcem ti len povedať, že to naozaj po čase príde všetko prirodzene 🙂 príprava nezaškodí ale som si istá, že to zvládneš. Ja kontrastne kartičky doma mám, dcéram som im ukazovala keď už sledovali predmety, radi ich sledovali 🙂 Ja odporúčam, asi aj v rámci mojej profesie moc nepúšťať dennodenne televízor do pozadia - robí to šarapatu s vývinom reči. A na bábätko veľa rozprávať 🙂

@vladi4444 boze, to sa tak dobre cita, ked niekto takto pise - pochopi aj povzbudi 🙂 Dakujem Vam!

vladi4444
3. júl 2025

Joj ja to úplne chápem. Nikdy som pred tým babatko nedržala, netušila som, co s nou robiť, keď mi ju dali do rúk :D Všetci mi hovorili, že každá matka zvládne, tak musím aj ja. Ja som mala pocit, že budem jediná na svete, co sa nevie o dieťa postarať. :D Už mám dve, zatiaľ obe bez ujmy na zdraví :D