Vie mi niekto poradiť s výberom knihy?
Dobrý deň, plánujem svojej babke kúpiť na narodeniny knihu. Miluje knihy o Osvienčime, o druhej svetovej vojne. Vedel by mi niekto poradiť naozaj dobrú zaujímavú knihu na túto tému? Videla som ich v kníhkupectve veľa ale recenzie boli také všelijaké. Tak ak má niekto skúsenosť s nejakou dobrou knihou na toto téma tak prosím.
@lenkakubova
@lenkakubova u mňa top Utiekol som z osvienčimu, Odsúdený prežiť, Dieťa odnikial,......na zahodenie nie je ani Mengele úplný životný príbeh...je to trochu ťažký žáner vela politiky od polovice knihy ale dobry pohlad ako dokázal prežiť do svojej staroby schovany...
@lenkakubova ahoj Mengeleho dievča, najšťastnejší človek na Svete alebo krajcirky z Auswitzu. Všetky su výborné
za mňa tiež Mengeleho dievča, Hana, Tetovač z Auschwitzu, Klárina vojna, Renin denník. Berlínčanka, Kníhkupectvo v Londýne, Čierna labuď Paríža... Potom spomenuté knihy Mišky Hajdukovej.... Zlodejka kníh patrí aj medzi moje naj....
z denníka Anny Frankovej som bola veľmi sklamaná. Podľa mňa je slávny len tým, že to bol prvý takýto denník, ktorý sa dostal na verejnosť a je hrozné, ako ako Anna skončila, ale kniha sa mi vôbec nepáčila.
@lenkakubova odporúčam staršiu klasiku "Čo Dante nevidel"
@aeruginosa ano, Odsudeni prezit je fakt silna kniha... a dobre sa citala
@lenkakubova kniha: Vojna nema zensku tvar
Na radiu FM v archive mozno najdes aj rozhovor s autorkou.
Ak hľadáte aj literatúru faktu, tak odporúčam Čiernu zem od Timothyho Snydera
Pribeh porodnicky
Zuzanin dych
@lenkakubova
Irenine deti - príbeh ženy, ktorá zachránila nespočetne veľa detí pred smrťou
Ďalej Utiekol som z Osvienčimu, Tanec s nepriateľom
🙂
Za mňa boli výborné knihy okrem spomínaných aj Tetovač z Auschwitzu alebo Krvavé jahody. Obe sú písané na základe reálnych príbehov.
Za mna Elie Wiesel: Noc
Mengeleho dievča, Mama milovala Gabčíka na základe skutočných osobností, veľmi emotívne, autorka Veronika Homolová Tóthová je reportérka, máva aj besedy v knižniciach, točí dokumenty, jedna kniha už bola aj spracovaná ako divadelná hra... jednoznačne odporúčam, no tú dokumentárnosť tam trochu cítiť...
a rovnako fajn sú knihy Zákon krvi, Zlatovlásska, Germánka - tiež slovenská autorka, knihovníčka, Michaela Ella Hajduková, tiež má naštudovanú tematiku, no jej knihy sú aj s romantikou, prelínajú sa dve línie, je to viac beletristické, dobre sa to číta, ale pri všetkých som si aj poplakala...
a do tretice, niečo s dobrým koncom Najšťastnejší človek na zemi (Eddie Jaku), prípadne Narodila som sa pod šťastnou hviezdou (Elena Lacková)
@lenkakubova mám prečítaných veľmi veľa kníh na túto tému a jednoznačná topka bola Odsúdení prežiť. Výborné taktiež Hviezda, ktorá nikdy nezhasne, Hana je uzaaaasna kniha a z tých novších Tri sestry
Medený jazdec

Mam prečítanych dost knih o druhej svetovej vojne, ale mne sa velmi pozdava aj Pavol Rankov - Stalo sa prveho septembra. Dej sa odohrava sice o dost neskor, ale myslim ze aj táto kniha by sa babke páčila