icon

Zoznam povinného čítania spred 20 rokov

indiankaindi
18. máj 2025

Neviete mi prosím poradiť, alebo si nepamätáte, aké knihy boli v povinnom čítaní kedysi, pred cca 20 - 25 rokmi? Ja si pamätám, že každý ročník sme mali pomerne dlhý zoznam kníh, ktoré sme museli prečítať a viesť si čitateľský denník. Vďaka tomu som spoznala množstvo klasických a hodnotných diel. Je mi ľúto, že dnes sú tak 3-4 knihy na rok na druhom stupni. A teda žiadna nejaká klasika, väčšinou je to ponechané na deťoch. Nemáte prosím niekto zoznamy pre jednotlivé ročníky kedysi? Bola by som povďačná.

Strana
z2
viestta
18. máj 2025

Ja si pamamtam Cuk a Gug, ani neviem z ktorej triedy a potom Jano a Cenkovej deti.

kacena4
18. máj 2025

knihy si deti vyberaju podla zanru ktory v dany rok preberaju, takze ti staci pozriet si ucebnice, obsahy jednotlivych rocnikov a vies co preberaju. napr. ak maju dobrodruznu lit mozu si vybrat ci uz 2 roky prazdnin, Winetou alebo nieco modernejsie. je super ze si mozu vybrat co citat nakolko ich to potom viac bavi ako nieco nanutene

jaaty
18. máj 2025

Pamätam si: Kľúče od mesta, Jakubko, Červené vino, Rysavá jalovica,

thereisabear
18. máj 2025

Antigona

caramellka
18. máj 2025

@indiankaindi Ospravedlňujem sa, že nepomôžem, ja si pamätám len na dlhý zoznam kníh a rozsiahly čitateľský denník počas strednej školy, no zarazili ma 3-4 knihy za rok na 2. stupni... V triede mojej dcéry to majú tak, že od takmer konca 1. ročníka, keď už ako tak vedeli samostatne čítať, majú povinne prečítať minimálne 1 knihu mesačne a zapísať aj zakreslit ju do čitateľského denníka. Výber je zatiaľ na nich, je štvrtáčka, prečíta tak 3-4 knihy za mesiac, no uvidíme, ako to bude na druhom stupni v prípade povinného čítania...

jamimo
18. máj 2025

@indiankaindi ja si pamätám Jar Adely Ostrolúckej, Rysavá Jalovica, Jozef Mak, Ťapákovci, Babička, Čenkovej deti, Hájnikova žena, Živý bič, Traja kamaráti, Psohlavci a Hlava XXII. Ostatné neviem.
Úprimne? Radosť z čítania a knižných zážitkov=výber by mal byť na dieťati. Možno nejaké usmernenie. Klasika, neklasika, mne boli niektoré diela priam odpudzujúce napr. Mor ho. V danom veku som tomu nerozumela a odmietala som sa to naučiť. A to ja som teda riadny knihomoľ.
Detto dnes, dnešné deti asi ťažko rozumejú Čenkovej deťom, keďže nežijú v nedostatku.

januska12323
18. máj 2025

Na základnej sme žiadne povinné čítanie nemali, až na strednej ale tiež len pár.

isis234
18. máj 2025

Ako písali vyššie,,, aj Nevedkove dobrodružstvá, Víla Amálka, Danka a Janka, Maroško, Bela a Sebastian, Slnko vystupilo nad hory, Babička

simsalabim
19. máj 2025
@jamimo

@indiankaindi ja si pamätám Jar Adely Ostrolúckej, Rysavá Jalovica, Jozef Mak, Ťapákovci, Babička, Čenkovej deti, Hájnikova žena, Živý bič, Traja kamaráti, Psohlavci a Hlava XXII. Ostatné neviem.
Úprimne? Radosť z čítania a knižných zážitkov=výber by mal byť na dieťati. Možno nejaké usmernenie. Klasika, neklasika, mne boli niektoré diela priam odpudzujúce napr. Mor ho. V danom veku som tomu nerozumela a odmietala som sa to naučiť. A to ja som teda riadny knihomoľ.
Detto dnes, dnešné deti asi ťažko rozumejú Čenkovej deťom, keďže nežijú v nedostatku.

@jamimo suhlasim, vela tych povinnych diel je pre mensieho citatela dnes uz nepochopitelna ci uz tematicky alebo proste musia dozriet. Knizky by im mali prinasat radost a vkus aj zaujmy mame vsetci rozne. Mimochodom, mne sa Mor ho pacilo asi najviac z povinnej literatury 🙈

janagem
19. máj 2025

Ja si ešte pamätám Peter a Lucia, otec goriot, malý princ, okrem toho čo už tu zaznelo

asdfka
19. máj 2025

Ja si pamatam Chram Matky Bozej v Parizi ale nebolo to 20rokov dozadu

tarra6
19. máj 2025

Na základke Smelý zajko.

nika23t
19. máj 2025

Ja milujem čítanie, je to pre mňa najlepší relax. Ale keď mala dcéra povinne prečítať Čenkovej deti a Majku Tarajku, tak aj pre mňa to bol boj niektoré veci jej vysvetľovať. Je lepšie nechať výber na deti, dôležité je samotné čítanie. Poznám takých, ktorí práve kvôli povinnému čítaniu na knihy zanevreli celkovo.

jamimo
19. máj 2025
@simsalabim

@jamimo suhlasim, vela tych povinnych diel je pre mensieho citatela dnes uz nepochopitelna ci uz tematicky alebo proste musia dozriet. Knizky by im mali prinasat radost a vkus aj zaujmy mame vsetci rozne. Mimochodom, mne sa Mor ho pacilo asi najviac z povinnej literatury 🙈

@simsalabim asi tak 🤔

martinadomianova
19. máj 2025

@indiankaindi my sme mali tiež povinné čítanie snáď každý rok. Pre mňa to boli samé nezmysly. Človek tomu mnohokrát ani nerozumel. Najlepšia kniha za mňa bola Otec Goriot.

vaka123
19. máj 2025

Tri gaštanové kone od Margita Figuli... Smutné časy, smutný dom od Ivan Stodola....toto som čítala ja, preto si pamätám.

alexanderkovacs
19. máj 2025

@indiankaindi ved ake dobre ze mozi si vybrat a nemusia citat tie diela kde vsade je adam a eva... Povonne citanie byvsom dal ako napriklad v anglicku je Harry Potter atd. Moderne zabavne. Tie smutne romany nech citaju ked au dospely, ked chcu. Ja som najradsej cital scifi alebo dobrodruzne. Povinne ma nebavili, ani ma nebudu. Teraz u ani necitam, ale za poslednych 10 rokov som asi vypocul 300 knih

indiankaindi
autor
19. máj 2025

Ďakujem všetkým za názvy diel, na ktoré ste si spomenuli. Skôr som ale myslela klasický zoznam pre jednotlivé ročníky, čo kedysi bolo ako povinné čítanie. Teda ktoré knihy mali napríklad piataci, ktoré šiestaci atď. A áno, vlastný výber detí je fajn, ale ruku na srdce, ktoré dieťa si vyberie nejakú normálnu knihu? Som v pohode s tým, ak by si vybrali jednu za rok alebo za pol roka sami, ale 3 knihy na rok a ešte podľa vlastného výberu? To je jednak žalostne málo podľa mňa a teda “obohatenie” nejakými literárnymi prvkami je asi nulové. Myslím, že aj tie vážnejšie knihy nám niečo dali, my sme mali napríklad super učiteľku, s ktorou sme všetky diela rozoberali, rozprávali sa nich. Dalo nám to viacerým v triede veľa, hlavne sme rozvíjali lepšie kritické myslenie, ako dnes, kedy o tom deti nediskutujú, pretože každý číta niečo iné.

scila
19. máj 2025

@indiankaindi ja si pamätám len dve, ktoré boli pre mňa hrozná - Chrám matky božej v Paríži (mám prečítané stovky knižiek, toto je jedna z dvoch, čo som sa nedonútila dočítať) a Jozef Mak - mala som pocit, že tá kniha nikdy neskončí.
Ale niekde sa mi moce čitateľský denník, ak na neho natrafím, tak pozriem.

petulda333
19. máj 2025

Ja si moje nepamatam. Syn ma tento rok prvykrat mimocitankove citanie. Mne sa to pacilo,citali sme spolu a potom pisali dennik. Zial mnoho rodicom to vadilo a stazovali sa. Knihu sice deti maju,ale uz si citaju len v skole a dennik nepisu. Maju teraz 4.knihu. skoda. Inak mali Danka a Janka, podivne pribehy siedmich mori a pod

atikab
19. máj 2025

@indiankaindi Kalinčiakova Reštavrácia, Kukučínov Dom v strani

vanilla17
20. máj 2025

@indiankaindi pamätám nejaké...🙂 Tri gaštanové kone, starec a more, maco mliec, hamlet, Robinson Crusoe, statky-zmätky

eeffka
20. máj 2025

Ja teda citam vela a od mala ale citatelsky si pamatam na zakladnej 1. Stupen a potom az na gympli, rozhodne to neboli 10ky knih, mozno 3-4, mam 47

letfenixa
20. máj 2025
@scila

@indiankaindi ja si pamätám len dve, ktoré boli pre mňa hrozná - Chrám matky božej v Paríži (mám prečítané stovky knižiek, toto je jedna z dvoch, čo som sa nedonútila dočítať) a Jozef Mak - mala som pocit, že tá kniha nikdy neskončí.
Ale niekde sa mi moce čitateľský denník, ak na neho natrafím, tak pozriem.

Som ročník 1980 a zo ZŠ si žiadny čitateľsky dennik nepamätám, až z gymnázia. Na ZŠ sme mávali knihy v triede a na hodinách citavali, okrem už spomínaných napr More vo fľaštičke. Som knihomol a chodila som do knižnice aj každý týždeň, ale Čenkocej deti a pod ma žiadno neočarili.

@scila presne, Chrám Matky Božej a ešte Dom v strani, tieto som nedočitala

sense
20. máj 2025

Pamätám si Cenkovej deti, ryšavá jalovica, chrám matky božej , červené vino,

lenkakravcova
20. máj 2025
@indiankaindi

Ďakujem všetkým za názvy diel, na ktoré ste si spomenuli. Skôr som ale myslela klasický zoznam pre jednotlivé ročníky, čo kedysi bolo ako povinné čítanie. Teda ktoré knihy mali napríklad piataci, ktoré šiestaci atď. A áno, vlastný výber detí je fajn, ale ruku na srdce, ktoré dieťa si vyberie nejakú normálnu knihu? Som v pohode s tým, ak by si vybrali jednu za rok alebo za pol roka sami, ale 3 knihy na rok a ešte podľa vlastného výberu? To je jednak žalostne málo podľa mňa a teda “obohatenie” nejakými literárnymi prvkami je asi nulové. Myslím, že aj tie vážnejšie knihy nám niečo dali, my sme mali napríklad super učiteľku, s ktorou sme všetky diela rozoberali, rozprávali sa nich. Dalo nám to viacerým v triede veľa, hlavne sme rozvíjali lepšie kritické myslenie, ako dnes, kedy o tom deti nediskutujú, pretože každý číta niečo iné.

@indiankaindi najviac som si zapamätala asi

Kto chytá v žite - lebo mi to prišlo tak nezmyselné, v zmysle že všetko je márne a nevidela som v tej knihe nič len nejaký otvorený koncept nemohúcnosti a zúfalstva 😃

Metamorfózy - zo starovekej literatúry

Starec a more - to mi prišlo strašne smutné

heln
20. máj 2025

@indiankaindi na strednej som ako povinne citanie citala Kto chyta v zite, Valka z mloky, Starec a more a nieco od Ladislava Balleka.

mamina20
20. máj 2025

@indiankaindi Ahoj, neviem, z ktorého si mesta, ale u nás v Žiline je knižnici špeciálny regál s povinným čítaním. A tam sú všetky tie skvosty pohromade.

libusak
20. máj 2025

Dom v strani - ta sa mi velmi pacila
Otec Goriot - nekonecne nudne citanie

Neviem ci bola medzi povinnymi aj Meno ruze ale to bola narocna kniha. Citala som ju viackrat. Velmi zaujimave citanie

weronca22
20. máj 2025

Sofiina volba

Strana
z2