icon

Zoznam povinného čítania spred 20 rokov

indiankaindi
18. máj 2025

Neviete mi prosím poradiť, alebo si nepamätáte, aké knihy boli v povinnom čítaní kedysi, pred cca 20 - 25 rokmi? Ja si pamätám, že každý ročník sme mali pomerne dlhý zoznam kníh, ktoré sme museli prečítať a viesť si čitateľský denník. Vďaka tomu som spoznala množstvo klasických a hodnotných diel. Je mi ľúto, že dnes sú tak 3-4 knihy na rok na druhom stupni. A teda žiadna nejaká klasika, väčšinou je to ponechané na deťoch. Nemáte prosím niekto zoznamy pre jednotlivé ročníky kedysi? Bola by som povďačná.

Strana
z2
nominka86
22. máj 2025

@indiankaindi môj je siedmak a dnes odovzdaval z 12 kník. Mal napr.aj Rysavú jalovicu,Maco mlieč... a toto som mala aj ja pred 24rokmi.

indiankaindi
autor
22. máj 2025
@nominka86

@indiankaindi môj je siedmak a dnes odovzdaval z 12 kník. Mal napr.aj Rysavú jalovicu,Maco mlieč... a toto som mala aj ja pred 24rokmi.

@nominka86 aha super, áno, toto je presne ta klasika, ktorú mám na mysli. Mozes mi prosím poslat zoznam tých 12 kníh? Moja je tiež siedmačka a čítali 2 knihy za celý rok!!!

buberova
23. máj 2025

Dom v stráni

maury
24. máj 2025

90 roky z tých Slovenských - Klasika detské od detských autorov Bendová, Podjavorinská, Martáková, Ďuričková, Rúfus,... A z tých vyšších ročníkov Živý bič, Všetko za národ, Červené víno, Rysavá Jalovica, niečo od Dominika Tatarku, od Mňačka, Hviezdoslav - asi Hájniková žena, Margita Figuli - Tri gaštanové kone. A zahraničné boli tiež hlavne na strednej, ale už presne neviem. Mne sa skôr vybavujú spisovatelia než diela. Ale niektoré pre mňa také nezaujímavé, že si vôbec neviem spomenúť.

isis234
24. máj 2025
@maury

90 roky z tých Slovenských - Klasika detské od detských autorov Bendová, Podjavorinská, Martáková, Ďuričková, Rúfus,... A z tých vyšších ročníkov Živý bič, Všetko za národ, Červené víno, Rysavá Jalovica, niečo od Dominika Tatarku, od Mňačka, Hviezdoslav - asi Hájniková žena, Margita Figuli - Tri gaštanové kone. A zahraničné boli tiež hlavne na strednej, ale už presne neviem. Mne sa skôr vybavujú spisovatelia než diela. Ale niektoré pre mňa také nezaujímavé, že si vôbec neviem spomenúť.

@maury od Erich Maria Remaque - Traja kamaráti sa mi veľmi páčila

maury
24. máj 2025
@isis234

@maury od Erich Maria Remaque - Traja kamaráti sa mi veľmi páčila

@isis234 áno aj tá bola. Už som si spomenula. 🙂

cacianka
17. jún 2025

záleží či povinné čítanie pre ZŠ alebo SŠ.
pracovala som 30r v knižnici, ale už mám oknoooo 😇
učiteľky by mohli vedieť, podľa preberanej literatúry.

Strana
z2