Zoznam povinného čítania spred 20 rokov
Neviete mi prosím poradiť, alebo si nepamätáte, aké knihy boli v povinnom čítaní kedysi, pred cca 20 - 25 rokmi? Ja si pamätám, že každý ročník sme mali pomerne dlhý zoznam kníh, ktoré sme museli prečítať a viesť si čitateľský denník. Vďaka tomu som spoznala množstvo klasických a hodnotných diel. Je mi ľúto, že dnes sú tak 3-4 knihy na rok na druhom stupni. A teda žiadna nejaká klasika, väčšinou je to ponechané na deťoch. Nemáte prosím niekto zoznamy pre jednotlivé ročníky kedysi? Bola by som povďačná.
@indiankaindi môj je siedmak a dnes odovzdaval z 12 kník. Mal napr.aj Rysavú jalovicu,Maco mlieč... a toto som mala aj ja pred 24rokmi.
@nominka86 aha super, áno, toto je presne ta klasika, ktorú mám na mysli. Mozes mi prosím poslat zoznam tých 12 kníh? Moja je tiež siedmačka a čítali 2 knihy za celý rok!!!
Dom v stráni
90 roky z tých Slovenských - Klasika detské od detských autorov Bendová, Podjavorinská, Martáková, Ďuričková, Rúfus,... A z tých vyšších ročníkov Živý bič, Všetko za národ, Červené víno, Rysavá Jalovica, niečo od Dominika Tatarku, od Mňačka, Hviezdoslav - asi Hájniková žena, Margita Figuli - Tri gaštanové kone. A zahraničné boli tiež hlavne na strednej, ale už presne neviem. Mne sa skôr vybavujú spisovatelia než diela. Ale niektoré pre mňa také nezaujímavé, že si vôbec neviem spomenúť.
90 roky z tých Slovenských - Klasika detské od detských autorov Bendová, Podjavorinská, Martáková, Ďuričková, Rúfus,... A z tých vyšších ročníkov Živý bič, Všetko za národ, Červené víno, Rysavá Jalovica, niečo od Dominika Tatarku, od Mňačka, Hviezdoslav - asi Hájniková žena, Margita Figuli - Tri gaštanové kone. A zahraničné boli tiež hlavne na strednej, ale už presne neviem. Mne sa skôr vybavujú spisovatelia než diela. Ale niektoré pre mňa také nezaujímavé, že si vôbec neviem spomenúť.
@maury od Erich Maria Remaque - Traja kamaráti sa mi veľmi páčila
záleží či povinné čítanie pre ZŠ alebo SŠ.
pracovala som 30r v knižnici, ale už mám oknoooo 😇
učiteľky by mohli vedieť, podľa preberanej literatúry.

@indiankaindi môj je siedmak a dnes odovzdaval z 12 kník. Mal napr.aj Rysavú jalovicu,Maco mlieč... a toto som mala aj ja pred 24rokmi.