icon

Ako sa zbavím strachu zo svadby?

17. dec 2025

Bojim sa zavazku, mam snubenca, je starsi o 13 rokov a sme zasnubeni. Mam strach z vekoveho rozdielu, a celkovo svadby. Ja mam 32 rokov. Inak vztah je super aj priatel je ku mne velmi dobry. Len mam strach. Poradite mi ako sa toho zbavit ? Dakujem

doriiis
17. dec 2025

No nevydavat sa. Ten vekový rozdiel bude raz vidiet a cítiť výraznejšie.

anonym_419e49
17. dec 2025

@anonym_autor z čoho más strach? Z vekového rozdielu? Stroskotali aj manželstva kde bol 2r rozdiel aj tam kde bolo20
A riešenie je nevydavať sa ak si nie si ista

unicornlady
17. dec 2025

So svadbou si súhlasila prečo? Lebo ťa požiadal? Lebo ho máš rada? Lebo si mu nechcela ublížiť? Lebo ste spolu dlho?

Nemyslím si, že sa máš snažiť samú seba presvedčiť, že chceš svadbu, ak ju nechceš.

ivik4
17. dec 2025

Vek. Rozdielu by som sa bala aj bez svadby. Nie teraz ale neskor ano

lentakyterapeut
17. dec 2025

Kolko ste spolu ? Dost podstatny udaj.

really8
17. dec 2025

@anonym_autor nie je to ten pravy.

anonym_6a4451
17. dec 2025

Ja som sa hrozne bála. Lebo celý život som od mamy počúvala ako sa chlap po svadbe zmení, ako sa to celé pokazí, že sa nemám nikdy vydávať, zničím si život, a otec tomu bol len priamym dôkazom :D
Ešte aj tesne pred svadbou si pamätám ako som mužovi povedala že ešte stále v tom nemám jasno, či by nebolo lepšie ísť úplne od seba ako sa takto zaviazať 🙈
Už som 10 rokov vydatá a neľutujem.

vierka_z
17. dec 2025

Asi na to netreba tlacit, ak mas naozaj strach, tak sa do nicoho nenut. Tvoj snubenec to urcite pochopi.

viktoriaandrascik
17. dec 2025

Ak toho chlapa miluješ tak by som do toho išla aj cez vekový rozdiel. Ako sa písalo vyššie rozvádzajú sa aj páry kde vekový rozdiel nie je. Je to o ľuďoch.

mane01
17. dec 2025

@anonym_autor ak máš strach viazať sa s ním, možno ho dostatočne neľúbis a nemala by si do toho ist, ak tvoj strach primárne nie je o ňom, ale prameni zo záväzku ako takého, tak vedz, že tento záväzok sa dá celkom ľahko rozviazať (možno ti to pomôže nevnímat manželstvo ako guľu na nohe, ale ako spoločnú cestu, z ktorej môžeš sama odbočiť). Ale je dosť možné aj to, že na to ešte nie si pripravená… dajte si čas… možno sa tvoj strach časom rozplynie

kellypiu
17. dec 2025

nie si si na 100% ista? nevydavaj sa. inu radu pre teba nemam. a co sa tyka vekoveho rozdielu, to podla mna vo vztahu nehra rolu. presne ako bolo aj vyssie spomenute - niektore manzelstva stroskotaju, aj ked je medzi partnermi 1 rocny rozdiel.

anonym_c4b195
17. dec 2025

A bojis sa svadby ako ceremonie, obradu vseobecne, priprav a vsetkeho humbuku okolo..
Alebo sa bojis zaviazat, ze s niekym vobec niekedy zostanes "naveky" v dobrom ak zlom. Ta myslienka, ze za niekoho sa vydat..
Alebo sa bojis co bude az bude s tymto konkretnym clovekom..

maryetta
17. dec 2025

Bojis sa len vekoveho rozdielu?
Alebo samotneho zavazku? Myslis ze pri inom (vekovom rozdiele) by si tento strach nemala?
Ono kazdy zavazok nam stahuje zaludok. Ci je to partner. Dieta. Hypoteka.
Je to ale rozhodnutie. Silne. Vedome. Jednoznacne 😉

Ak to tak necitis tak kludne pockaj. Pol roka. Rok... niekedy sme tak "natlaceni" do rozhodnutia a nakoniec ho nelutujeme 😉 ten "prvy" krok je vzdy najtazsi 😉

lienka.7
17. dec 2025

@anonym_autor jednoducho. Nájsť si k sebe vekovo vhodnejsieho chlapa. Nechápem, naco ti je pomaly 50tnik. Nechcete deti či ako?

ivangeline
17. dec 2025
@anonym_6a4451

Ja som sa hrozne bála. Lebo celý život som od mamy počúvala ako sa chlap po svadbe zmení, ako sa to celé pokazí, že sa nemám nikdy vydávať, zničím si život, a otec tomu bol len priamym dôkazom :D
Ešte aj tesne pred svadbou si pamätám ako som mužovi povedala že ešte stále v tom nemám jasno, či by nebolo lepšie ísť úplne od seba ako sa takto zaviazať 🙈

@anonym_6a4451 Porekadlo ináč hovorí. Chlap po svadbe ostáva rovnaký a to ženu série. Žena sa zmeni a to chlapa série. (Hormóny, staroba, materstvo..)

danina09
17. dec 2025

no otazka znie ci sa bojis len samotnej svadby ako toho dna alebo celkovo sa zaviazat s niekym, kto je od teba o tolko starsi? to je mega velky rozdiel. mala by si si to v hlave ujasnit, ze co vlastne chces.

sense
17. dec 2025

Otázka máš strach zo svadby (divadla pre okolie) alebo strach z budúcnosti s ním.
Ak to prvé manželstvo vieš uzavrieť za polhodinu na úrade, stačia dvaja svedkovia. Ak to druhé načo si prijala žiadosť o ruku?

sense
17. dec 2025
@anonym_6a4451

@anonym_6a4451 nie nie.... Žena sobášom dúfa že sa chlap zmení, a chlap dúfa, že sa žena nezmení

anonym_6a4451
17. dec 2025
@sense

@anonym_6a4451 nie nie.... Žena sobášom dúfa že sa chlap zmení, a chlap dúfa, že sa žena nezmení

@sense u nás sa nič nezmenilo, jedine to že už ho nepredstavujem ako priateľ ale ako manžel, a že keď bol jeden v nemocnici, s druhým sa normálne bavili (vyskúšané obojstranne) :D

sense
17. dec 2025
@anonym_6a4451

@sense u nás sa nič nezmenilo, jedine to že už ho nepredstavujem ako priateľ ale ako manžel, a že keď bol jeden v nemocnici, s druhým sa normálne bavili (vyskúšané obojstranne) :D

@anonym_6a4451 tak to má byť, mama sa mylila. Ono je to skôr o Tom že zeny sa dívajú rady ružovou optikou , prehliadajú kontrolky alebo prípadne sa snažia zapôsobiť ako všetko zvládajú a mužov ofukuju a potom keď prídu deti príde aj realita, pritom ten muž sa nijak nezmenil

anonym_6a4451
17. dec 2025
@sense

@anonym_6a4451 tak to má byť, mama sa mylila. Ono je to skôr o Tom že zeny sa dívajú rady ružovou optikou , prehliadajú kontrolky alebo prípadne sa snažia zapôsobiť ako všetko zvládajú a mužov ofukuju a potom keď prídu deti príde aj realita, pritom ten muž sa nijak nezmenil

@sense áno, ono to môže byť aj tak, aj tak. Treba sa pozrieť prečo má ten pocit. Že či je to trauma (to je taký ten strach - úzkosť), alebo je to taký ten vnútorný pocit že niečo nie je v poriadku. Ja som vedela že chlap je super, len ja mám v sebe taký ten silný vnútorný odpor.

anonym_5c208e
17. dec 2025

Pozri sa na neho. predstav si seba v jeho veku. Chcela by si mať po boku takmer 60tníka? Ja sa ti nečudujem, aj ja by som mala strach.