icon

Vzťahy s väčším vekovým rozdielom: Ako nájsť spoločnú reč?

14. mar 2026

Ahojte , máte niekto vzťah s vekovým rozdielom 10+ rokov? Ja v takom som, a vníma že je kus problém nájsť spoločnú reč s priateľmi. Moji kamaráti si moc nerozumejú s mojim priateľom (sú veková skupina 20-30 rokov) a zas keď sme s jeho kamarátmi (veková skupina 40-50) tak tam moc neprijímajú mna. Je mi z toho kus smutno. Chcela som aby sme sa cítili spolu vsetci dobre a vedeli tráviť čas aj s priateľmi spolu, nie len každý sam so svojimi. Mame len jeden pár priatelov čo majú rovnaký vekový rozdiel a rozumejú si s nami oboma. Ako to máte vy? Toez máte tento problém, alebo to je len nahoda že my to mame takto. A máte nejaké rady ako to zlepšiť ?

anonym_0e988a
14. mar 2026

@anonym_autor máme medzi sebou 12 rokov ( 23 a 35) a problem nemáme žiadny. On sa vie normálne baviť s mojimi kamarátmi a ja s jeho.

anonym_9ac296
14. mar 2026

@anonym_autor mne sa skôr zdá ze je to problém rôznych pováh, nie veku...
My si rozumieme napríklad so synovcom a jeho priateľkou aj keď sú od nás mladší o 15 rokov.

nairobi
14. mar 2026

@anonym_autor ja ked som sa spoznala s mojim muzom,tak som mala 30, on 40 ,,,, teraz mame 40 - 50 rokov a nebanujem, kamaráti sa menia a odchádzju,spoznavame spolocne nových,,,pokial vám to klape tak neriešte nejakých kamarátov - bud si zvyknú alebo obmedzite kontakty s takýmito ľuďmi

martinmmartin
14. mar 2026

No to je iny pohlad na svet. Ak povies 20 rocnemu ze musi prestat chlastat lebo ho v 40 porazi tak ti s kludom v srdci povie ze berie - 40 je pre 20 rocneho najvyssia staroba

insider555
Autor odpoveď zmazal
anonym_d687d9
14. mar 2026

Možno časom ale nemozes nikoho nútiť si s niekým rozumieť,hlavne, že si rozumiete vy
A áno,viac si to pripustas lebo máte medzi sebou vekový rozdiel ale inak je to bežné, že nie každý si s každým sadne

muchotrafka298
14. mar 2026

To nie je otazka veku, ale mentalneho nastavenia a povahy. Ze s niekym si rozumies a s niekym nie, bez ohladu na to, aky je stary. Ci je starsi, mladsi a s niekym nemas spolocne absolutne nic, nevies najst ziadnu temu, o ktorej by ste sa bavili.
Za mna osobne je velky vekovy rozdiel 20 a viac rokov. 10 rokov nie je ziadny obrovsky vekovy rozdiel, ze by tam boli generacne rozdiely, aj nazorove.

anonym_459d54
14. mar 2026

Suhlasim ze to nie je o veku. My mame velky vekovy rozdiel a velmi si rozumiem s ludmi v jeho veku. Viac ako s tymi v mojom 😀

anonym_9101ae
14. mar 2026

Okruh kamaratov by bolo psledné, čo by ma trápilo .. dolezite je, že si rozumiete spolu medzi sebou a nie s kamaratmi, a ako sponínaš máte jeden pár kamaratov s podobným vekovým rozdielom s ktorými si rozumiete tak aspon niečo
A nie je to o veku, ale o povahe človeka

anonym_c39ea1
14. mar 2026

Ja som mala 28 a priateľ mal 41. Vždy som si rozumela so staršími, aj moji priatelia boli starší o cca 8-10r, moji súrodenci boli podstatne starší čiže s tým nebol problém.

anonym_fe54bf
14. mar 2026

My máme oveľa vyšší vekový rozdiel medzi sebou než čo píšu v komentároch vyššie a celkom fajn. Autorka, kamaráti nie sú až tak dôležitý, keď už máš vzťah.

anonym_8517a3
14. mar 2026

Bezne si rozumieme aj s ludmi ktori su generaciu vyssie nizsie, ale to mas tak. Tiez ked ideme napr s ludmi 40+ niekde a sme tam podobneho veku a jeden 45rocny tam ma 25ku frajerku, jednoducho je tam medzi ostatnymi ako decko.

majlo1234
14. mar 2026

Tiez sa priklanam k tomu, ze to bude o povahe. Moj muz je tiez o 12 rokov starsi, a rozumie si s kazdym, koho stretne😂 mne je to v podstate jedno, netravim s jeho kamaratmi vela casu

citronove_koliesko
14. mar 2026

@anonym_autor s manzelom sme rovesnici, roky sme spolu a spolocneho nemame ani 1 kamosa ci kamosku s ktorym by sme travili cas. Vobec nam to nevadi.

anonym_9dd296
14. mar 2026

Mali sme susedov, mali medzi sebou 20 ročny rozdiel. Veľmi striedali kamošov. Mali staré, aj mladé manzelske páry. S nami si rozumeli, lebo si nás nemohli vybrať. Sadli sme si.

anonym_907bfc
15. mar 2026

@anonym_autor rozdiel 13 rokov.Casto si ani rovesníci medzi sebou nesadnú a nerozumejú.Tisic ľudí,tisíc chutí.Jedno z toho môže byť vek,aké nemusí.

michaela329
15. mar 2026

@anonym_autor to nebude asi tak úplne vekom...my máme s mužom kamaratov a kamarátky vo vekovej kategórii 25-55 rokov a my sme 40tnici. Skús sa skôr zamerať na to, čo tam viazne a riešiť tom

matkahelka
15. mar 2026

@anonym_autor a comu sa divis? o com sa mau bavit 45 rocny muz s 25 rocnym? to je ine mentalne nastavenie, priority, zivotne skusenosti. je to generacny rozdiel. rovnako naopak, pre jeho kamaratov su tvoje nazory, zmyslanie, apod.rovnako cudzie, lebo je tam generacny rozdiel. vy dvaja si rozumiete, lebo je tam laska, chemia, pritazlivost. aj to je otazne dokedy. vztahy s velkym vekovym rozdielom maju nakratsiu dobu expiracie. prave preto, ze vekom sa nazory, postoje, priority, apod.ludom menia.

anonym_064512
15. mar 2026

Nemusí to byť o veku možno len nevedia nájsť spoločnú reč

anonym_6e1683
15. mar 2026

@anonym_autor Nikdy som sa nebavila a nerozumela si s ludmi o generaciu mladsimi alebo starsimi. Nejake nutene obcasne small talk v praci, na oslavach, eventoch ok, ale pravidelne sa stretavat a konverzovat s ludmi, ktori by mi mohli byt rodicmi alebo naopak detmi? Sorry, to nejde. Kazda generacia ma to svoje: radosti, starosti, problemy, vizie. Tlacit na pilu, prisposobovat rozhovory, temy, humor pre niekoho o generaciu mladsieho alebo starsieho? No go.

anonym_6e1683
15. mar 2026
@muchotrafka298

To nie je otazka veku, ale mentalneho nastavenia a povahy. Ze s niekym si rozumies a s niekym nie, bez ohladu na to, aky je stary. Ci je starsi, mladsi a s niekym nemas spolocne absolutne nic, nevies najst ziadnu temu, o ktorej by ste sa bavili.
Za mna osobne je velky vekovy rozdiel 20 a viac rokov. 10 rokov nie je ziadny obrovsky vekovy rozdiel, ze by tam boli generacne rozdiely, aj nazorove.

@muchotrafka298 Prave tu su tie generacne rozdiely. Autorka ma priatelov 20-30, jej partner 40-50. Ak uz toto nie je generacny rozdiel, tak neviem co. Uvadzany vekovy rozdiel medzi nimi 10+ je v skutocnosti tipujem 18-19 rokov. Samozrejme, ze nemaju zhodu v nazoroch, temach a chuti spolu travit cas.

muchotrafka298
16. mar 2026
@anonym_6e1683

@muchotrafka298 Prave tu su tie generacne rozdiely. Autorka ma priatelov 20-30, jej partner 40-50. Ak uz toto nie je generacny rozdiel, tak neviem co. Uvadzany vekovy rozdiel medzi nimi 10+ je v skutocnosti tipujem 18-19 rokov. Samozrejme, ze nemaju zhodu v nazoroch, temach a chuti spolu travit cas.

@anonym_6e1683 ano to mas pravdu, ze 10+ moze znamenat vekovy rozdiel 10 rokov aj 30. Generacia je 20 rokov, takze ano, mozu tam byt generacne rozdiely v nazoroch, kedze presne nevieme vekovy rozdiel. Ale nie vzdy je to o veku, je to aj o mentalnom nastaveni. Ja osobne poznam dvojice, resp. som poznala, kde bol vyrazny vekovy rozdiel 20-25 rokov a bolo to velmi poznat.

lukma
18. mar 2026

@anonym_autor Ja som mala 22, muž 33 a kamarátov sme mali rôzneho veku. Ale veľmi týchlo sme mdli jedno dieťa, druhé dieťa a kamaráti išli dosť bokom. Najdôležitejšie je, aby ste si rozumeli vy dvaja a aby zo seba nerobil Tvojho otca. Je fajn, že má viac skúseností, rozhľad, ale aby to bolo rovnocenné.

radacak
18. mar 2026

@anonym_autor my máme medzi sebou 17 rokov rozdiel ...a nikdy nebol problém s kamarátmi
A to sme spolu už takmer 18 rokov

tilly
18. mar 2026

My máme rozdiel 10 rokov a tento problém sme nikdy nemali. Keď sme boli mladí, on si normálne rozumel s mojimi kamarátmi a ja s jeho. Teraz máme kamarátov z rôznych vekových kategórií od 25 po 70+ a rozumieme si všetci. Toto bude asi individualne