icon

Čo všetko obnáša svadba v kostole?

domi_b7
2. sep 2025

Ahojte ženy, dneska si chceme ísť dohodnúť termín svadby v kostole, viete mi poradiť čo to všetko obnáša ? Mám z toho neskutočný stres 😀

anonym_295b58
2. sep 2025

@domi_b7 dohodnete termin, budete chodiť na náuky

glorikarebeka
2. sep 2025

To čo píše vyššie a k tomu spoveď pred sobášom
Samozrejme musíte mať sviatosti ako je krst, prijímanie a birmovka

anonym_295b58
2. sep 2025
@glorikarebeka

@glorikarebeka asi ako kde, ja birmovku nemám.

elenka.k
2. sep 2025

áno, záleží akého si vierovyznania Greko, Rimo ....

danniiee8
2. sep 2025

Závisí to aj od kňaza. My sme u neho boli 2x - raz ohlásiť sobáš a raz dohodnuté stretko kde sme vypísali také dotazníky a pýtal sa nás pár otázok (napr ohľadom deti, či plánujeme žiť ako kresťania, akú vlastnosť musí mať v tom vzťahu ten druhý - ci sa vieme zhodnúť, napr či chceme podobný počet detí, alebo napr obaja sme nezavisle od seba napísali, že partner si nás musí vážiť a pod a ked videl ze sa vieme zhodnúť tak nejak nešprtal do nás)... náuku nám povedal ze si mame spraviť kde chceme, doniesli sme mu len potvrdenie. A potom sa ešte dohaduju veci okolo samotného sobáša - čas, ako pôjdete s kým k oltáru, ako sa budeš po svadbe volať a podobne.
U nás to prebehlo super ale napr kamoška o pár dedín ďalej mala dosť problémy s kňazom a vyzeralo, že sa budú brať len na úrade. Nakoniec šli ale do mesta odkiaľ pochádzal ženích a zasa všetko ok.

melanta
2. sep 2025
@glorikarebeka

@glorikarebeka nemusia, boli sme na svadbe v kostole, kde nevesta mala iba krst, ženích neveriaci nemal nič

nevenka
2. sep 2025

Na sobas v rimskokatolickom kostole ma mat jeden aspon krst, pokial viem.

anonym_68f8ac
2. sep 2025
@glorikarebeka

@glorikarebeka to už dávno neplatí. Boli sme na svadbe v kostole kde boli obaja neveriaci 😃

glorikarebeka
2. sep 2025
@anonym_68f8ac

@glorikarebeka to už dávno neplatí. Boli sme na svadbe v kostole kde boli obaja neveriaci 😃

@anonym_68f8ac ale sviatosti museli mať, krst a prijímanie ...

stvura
2. sep 2025

@domi_b7 vobec by som nemala stres na tvojom mieste...spravila som si prijimanie (manzel mal/ma birmovku, ja som mala len krst, nikdy som do kostola nechodila), bola som na 2 sedeniach s fararom a pohoda. Dve z nasich deti maju birmovku, jedno ma len prijimanie a dalej uz sviatosti neriesi.

anonym_68f8ac
2. sep 2025
@glorikarebeka

@anonym_68f8ac ale sviatosti museli mať, krst a prijímanie ...

@glorikarebeka nie nemali 🙂

cacianka
7. sep 2025

Mám malú poznámku / otázku - akí ste to veriaci, keď chcete mať sobáš v kostole a netušíš ake povinnosti nasledujú a ako prebieha. Len otázka.

danniiee8
8. sep 2025
@cacianka

Mám malú poznámku / otázku - akí ste to veriaci, keď chcete mať sobáš v kostole a netušíš ake povinnosti nasledujú a ako prebieha. Len otázka.

@cacianka nepýta sa nahodou ona na to, čo obnáša takáto návšteva kňaza pred svadbou a na čo sa pripraviť akože čo sa ich bude pýtať, čo od nich bude vyžadovať pred sobášom a tak? Ja som to tak pochopila z textu príspevku, názov príspevku je totiž podľa mňa irelevantný nakoľko väčšinou ho admini upravia a občas je úplne mimo. Hádam každý vie o čom je život po svadbe ale návšteva kňaza to občas vie byť zážitok čo som počula z rozprávania. 🙂

cacianka
8. sep 2025
@danniiee8

@cacianka nepýta sa nahodou ona na to, čo obnáša takáto návšteva kňaza pred svadbou a na čo sa pripraviť akože čo sa ich bude pýtať, čo od nich bude vyžadovať pred sobášom a tak? Ja som to tak pochopila z textu príspevku, názov príspevku je totiž podľa mňa irelevantný nakoľko väčšinou ho admini upravia a občas je úplne mimo. Hádam každý vie o čom je život po svadbe ale návšteva kňaza to občas vie byť zážitok čo som počula z rozprávania. 🙂

@danniiee8 to môže byť obe varianty, prvé stretnutie s kňazom - to nikto nevie aký je to typ človeka, ale to by mali mať referncie z rodiny a okolia, a hlavne ak sú veriaci a do kostola chodia.
život po svadbe - mnoooooho ľudí to ani len netuší, pretože každý má iné vzory zo svojej rodiny, ktoré nekorešpondujú s tou druhou stranou, nemajú vydiskutované ani len základné smerovania manželstva, pretože v škole sa to neučí, rodiny to majú rozne nastavené.
Preto aj ked nie som veriaca, páči sa mi systém predmanželskej náuky - rozhovory s manželskými pármi, s rodičmi, komunita snúbencov pred uzavretím manželstva. Aj ked netuším, kde a akú majú úroveň, pretože kňaz ako taký nie je pre mňa autorita pre manželstvo. Ľudská a odborná úroveň kňazov to už je fakt kapitola sama o sebe ! Zažila som obe verzie, a mám dosť vyhranený názor. ale to som ja, a tomto nie je pointa tejto diskusie.

elenka.k
8. sep 2025
@cacianka

@cacianka veď veriaci sa iba raz vydávajú v kostole, ako to môže vedieť, čo ju čaká??
modlitby .. veď ovláda
😕