Dajte si pozor na zmluvu so svadobným fotografom!
baby dajte si velky pozor co podpisujete s fotografmi alebo djmi na svadbu!! my sme mali minuly tyzden svadbu a pol roka dopredu booknuteho fotografa, zaplatena zaloha 300 eur. dva dni pred svadbou mi napisal sms ze ochorel a ze posiela nahradu. v zmluve bolo malym pismom ze v pripade choroby ma pravo poslat adekvatnu nahradu. ta nahrada bol nejaky jeho mlady chalan co mal fotak asi tyzden v ruke!! fotky su uplna katastrofa, tmave, rozmazane, polovica hosti tam vobec nie je, momentky ziadne len nasilu tvare. normalne mi je do placu ked to vidim. fotograf stary sa vyhovoril ze on podmienky splnil a nahrada prisla. zalohu mi vratit nechce a este pyta doplatok za tie hrozne fotky lebo ze chalan tam bol cely cas. riesili ste toto niektora? mam mu vobec nieco doplacat ked ma pokazene spomienky na cely zivot?
poslat nahradu nieje splnenie zmluvy - kedze neposlal adekvatnu nahradu ... nezaplatila by som a este mu nappisala take hodnotenie,ze ta uz radsej ani nekontaktuje
@anonym_autor odmietla by som douhradit zvysok s tym, ze kvalita fotografii je mizerna. A ze na dodrzanie zmluvy nestaci hociaka nahrada, ale rovnako kvalitna profesionalna nahrada (lebo to by ti napr. ako nahradne vozidlo mohli poslat aj traktor).
Zalohu uz zial naspat ale asi nedostanes.
Pre fotky sa az tak netrap. Vytahovat ich budes teraz chvilu pri navstevach, potom uz navzdy ostanu v albume v polici. Najblizsie ich vytiahnu mozno tvoje vnucata.
Teraz akurat sme davali dokopy veci po mojej babke (prababke mojich deti). Z tych cias mala iba namalovany svadobny portret (fotky sa este velmi nerobili).
Roky bol strceny v komore za vsetkym, lebo sa jej nepacilo, ako ju maliar vypodobnil. Neviem preco, lebo bola pekna. (A vdaka tomu “skladovaniu” je poskodeny, co je skoda.)
Ale fakt je, ze nikoho - ani deda, ani jej deti, ani nas, ani sirsiu rodinu a nakoniec ani ju - nezaujimalo, kde je ten portret. Tak ako nebudu nikoho trapit tvoje fotky. Po case ani teba.
Lebo dolezitejsia bola zabava a spolocny cas na svadbe, ako fotky z nej.
Aj nasej rodine pri babke zalezalo ovela viac na nasich spolocnych chvilach.
Tieto skazene fotky, aj smutok z toho, nahradi coskoro mnozstvo inych fotiek, z dalsich cias vasho spolocneho zivota. A budu ovela dolezitejsie ako tie svadobne. Dokonca sa k nim aj budes vracat a spominat. Ver tomu.
To mas to iste ako je ovela dolezitejsie, ako ste sa cez spolu mali, nie ake boli vianoce. Pamatas si hlavne pocity z toho spolocneho casu cez rok.
@anonym_autor odvolala by som sa na slovo ADEKVATNA nahrada a toto adekvatna nahrada rozhodne nebola, uviedla by som mu vsetky tieto argumenty co uvadzate a ziadne doplatky by som mu neuhradzala, naopak, napisala by som mu, ze rozmyslate ci sa neobratite na prislusne institucie, nakolko vam nebolo dodana sluzba v takom rozsahu a kvalite na akej ste sa dohodli a 300,- E si napriek tomu nechal.
neriesim teraz celu situaciu, k tomu ti uz pisali baby.
vyjadrim sa k tomu "pokazene spomienky na cely zivot". nie, nemas. ano, bude ta to este nejaku dobu skriet a potom aj "zabudnes", ze nejaka svadba bola. dolezite su spomienky co mas na ten den, nie fotky. ja som svadobne fotky videla po svadbe par krat a to, ze sme dali take peniaze za celu svadbu ma dost skrie. za mna je to uplne precenovany den v zivote. zachvilu pride dieta a z neho budes mat tolko fotiek, ze nebudes vediet kam ich ukladat 😁
ak mate aspon par dobrych fotiek, ked aj od svadobcanov, to uplne staci.
s vyriesenim penazi a kompenzaciu drzim palce.
vyjadrim sa k tomu "pokazene spomienky na cely zivot". nie, nemas. ano, bude ta to este nejaku dobu skriet a potom aj "zabudnes", ze nejaka svadba bola. dolezite su spomienky co mas na ten den, nie fotky. ja som svadobne fotky videla po svadbe par krat a to, ze sme dali take peniaze za celu svadbu ma dost skrie. za mna je to uplne precenovany den v zivote. zachvilu pride dieta a z neho budes mat tolko fotiek, ze nebudes vediet kam ich ukladat 😁
@anonym_9ab5ae Ty nemas doma v ramikoch fotky vas 2 zo svadby? Lebo my mame. A to uz od svadby je 10 rokov. Pochybujem, ze svadobcania urobili take fotky ako profesional a moze si ich dat do ramika. Tak isto mame aj knihu z fotiek svadobnych, ktoru nam fotograf urobil. Nase deti si tu knihu radi pozeraju. Takze ja ju uplne chapem, ze je nahnevana.
@anonym_9ab5ae Ty nemas doma v ramikoch fotky vas 2 zo svadby? Lebo my mame. A to uz od svadby je 10 rokov. Pochybujem, ze svadobcania urobili take fotky ako profesional a moze si ich dat do ramika. Tak isto mame aj knihu z fotiek svadobnych, ktoru nam fotograf urobil. Nase deti si tu knihu radi pozeraju. Takze ja ju uplne chapem, ze je nahnevana.
@anonym_26256b ja nemám ani jednu svadobnú v rámiku... mne kedysi dávno robil fotky brat a po obrade v kostole mu došiel film, čiže ja nemám žiadne foto 🙂 prežili sme a nikdy mi to nechýbalo, na svadbe nás bolo 13 aj s nami a úplne stačilo, dnes by som nerobila ani to a nechcela by som ani také obrovské biele šaty ako mi vtedy nanútili (na moju obranu bola som veľmi mladučká)
Vyziadala by som si informacie o kvalifikacii mladeho muza.Nemoze len tak niekto z ulice prist fotit.Dost mozne ze je to jeho bezna prax a mlady muz nema ani vzdelanie,ani kurzy,ani nic.Ak nic taketo nema a panko nedoda dala by som si tu namahu a sla do bezplatnej pravnej poradne a panovi povedala ze ak ti nevrati zalohu podas nanho zalobu za podvod.
@anonym_26256b nie, nemam. ani fotky deti ked boli male. nemam rada pracholapace 😉 ale neverim, ze nemaju ani jednu pouzitelnu fotku vhodnu do ramiku. je to aj o uhle pohlad. ci si chcem ten den pripominat so vsetkym ako bol, alebo chcem mat vystavenu dokonalu fotku v ramiku, na fb, na ig atd.
knihu z fotiek si spravit urcite vedia. mozno sa na nej budu raz dobre zabavat.
@anonym_autor mrzi ma Tvoja situacia. Chapem ze Ti je z toho do plaču lebo si mala ocakavania ktore sa nenaplnili. Avsak napisat ze mas pokazene spomienky na cely zivot je trochu prehnana reakcia. Spomienky si nosime hlavne v srdci. Kolkokrat si ludia pozeraju fotky zo svadby? 2-3x za zivot? Nejake fotky mas, verim ze ty ako nevesta a tvoj manzel zenich mate aspon 1 peknu fotku. Ja by som z toho tragediu nerobila aj ked chapem Tvoj aktualny stav, hnev, smutok, sklamanie.
Co sa tyka tvojej otazky, neviem ci by som isla do konfliktu, asi by som doplatila co treba,prip.ak to naozaj je take strasne ako opisujes, dohodla by som sa s nim na nejakej zlave, lebo robit niekde “zadarmo” nikto nechce a kazdeho kvalita prace je uhol pohladu. 🤷🏻♀️ a hlavne mozno pre niekoho klise ale exupery to krasne napisal a ka sa tym snazim riadit…
“Dobre vidíme iba srdcom, to hlavné je očiam neviditeľné.“
Predychaj a ži ďalej… a vsetko dobre prajem novomanzelom! 🙂
@anonym_9ab5ae krasne napisane
@anonym_26256b nie, nemam. ani fotky deti ked boli male. nemam rada pracholapace 😉 ale neverim, ze nemaju ani jednu pouzitelnu fotku vhodnu do ramiku. je to aj o uhle pohlad. ci si chcem ten den pripominat so vsetkym ako bol, alebo chcem mat vystavenu dokonalu fotku v ramiku, na fb, na ig atd.
knihu z fotiek si spravit urcite vedia. mozno sa na nej budu raz dobre zabavat.
@anonym_9ab5ae Tak jasne, kazdemu sa paci nieco ine. Ja napriklad nikde na nete nevystavujem nase fotky, nase sukromie si chranim. Ale ramiky so svadobnymi fotkami, tiez fotkami nasej rodinky, nasich deti mame po stenach. Ja som to len preto pisala, ze chapem autorku diskusie, ze je nahnevana.
@anonym_9ab5ae Tak jasne, kazdemu sa paci nieco ine. Ja napriklad nikde na nete nevystavujem nase fotky, nase sukromie si chranim. Ale ramiky so svadobnymi fotkami, tiez fotkami nasej rodinky, nasich deti mame po stenach. Ja som to len preto pisala, ze chapem autorku diskusie, ze je nahnevana.
@anonym_26256b ja ju tiez chapem, ze je nahnevana. ved aj pisem, ze ju to bude este nejaku dobu mrziet. reagovala som na to, ze ma podla nej pokazene spomienky na cely zivot. tak hadam v prvom rade na tej svadbe bola. to su jej spomienky...
@anonym_26256b ja ju tiez chapem, ze je nahnevana. ved aj pisem, ze ju to bude este nejaku dobu mrziet. reagovala som na to, ze ma podla nej pokazene spomienky na cely zivot. tak hadam v prvom rade na tej svadbe bola. to su jej spomienky...
@anonym_9ab5ae Tak to je jasne, ze nema pokazene spomienky na cely zivot kvoli fotkam. Akurat hnev na fotografa, ze poslal takeho co ani fotit nevie.
Ja neviem, ci by som nemala podozrenie, ze ma poriadne oj... Mozno len dostal dalsi kseft a ked ma 2 svadby na ten isty termin, riesi to tymto sposobom.
A to akože koľko chce ešte k tým 300 e doplatiť??? A jemu sa páčia tie fotky? Podľa neho sú kvalitné a v poriadku? Byť tebou a nie som spokojná, tak jasné že mu zvyšok nezaplatim. A súhlasím so @stretkyna1 tiež si myslím,že sa mu prekryli akcie
inak ja by som sa ho spytala, ci by si taketo fotky dal ako promo jeho prace. ak by odpisal ze ano, tak by som napisala ze ci vam nemoze poskytnut zlavu z toho doplatku, lebo ty sa chystas spravit mu teda zadarmo promo na svojom instagrame, na modrom koniku, po roznych fb skupinach a poprosis aj znamych, ze nech veselo promuju...
inak ja by som sa ho spytala, ci by si taketo fotky dal ako promo jeho prace. ak by odpisal ze ano, tak by som napisala ze ci vam nemoze poskytnut zlavu z toho doplatku, lebo ty sa chystas spravit mu teda zadarmo promo na svojom instagrame, na modrom koniku, po roznych fb skupinach a poprosis aj znamych, ze nech veselo promuju...
@anonym_9ab5ae toto by asi fakt mohlo najviac zabrat 😅
Podľa mňa ani to nie je v poriadku, keď si niekto bookne fotografa pol roka do predu. To je veľmi dlhá doba, ved sa môže hocičo stát za 6 mesiacov. Teraz nemyslím priamo autorku ale tak všeobecne. Už som nad tým dávnejšie rozmýšľala. Co si o tom myslite?
Podľa mňa ani to nie je v poriadku, keď si niekto bookne fotografa pol roka do predu. To je veľmi dlhá doba, ved sa môže hocičo stát za 6 mesiacov. Teraz nemyslím priamo autorku ale tak všeobecne. Už som nad tým dávnejšie rozmýšľala. Co si o tom myslite?
@anonym_78d9ce
Mali sme booknutého fotografa 2 roky dopredu, lebo je žiadaný 😀
@anonym_78d9ce asi si este nikdy neskusala bookovat dobreho fotografa 😁 taky mesiac, dva pred svadbou by sa asi uprimne od srdca zasmiali 😂 a ochoriet sa neda v pripade, ze si niekto bookne fotografa par tyzdnov pred svadbou?
@anonym_78d9ce
Mali sme booknutého fotografa 2 roky dopredu, lebo je žiadaný 😀
@anonym_2b863e 😲
@anonym_78d9ce asi si este nikdy neskusala bookovat dobreho fotografa 😁 taky mesiac, dva pred svadbou by sa asi uprimne od srdca zasmiali 😂 a ochoriet sa neda v pripade, ze si niekto bookne fotografa par tyzdnov pred svadbou?
@anonym_9ab5ae áno ja viem ze treba rezervovať dopredu, je mi to jasné. Len som sa tak zamyslela ze koľkým to ani nevyjde, lebo medzitým sa stane čokoľvek. Ja nerypem, len tak rozmýšľam 😁

adekvátna náhrada to očividne nebola, ja by som mu nezaplatila, nájdi si dobrého právnika nech pozrie zmluvu a vyjadrí sa k tomu