Predmanželský kurz
Ahojte , dobrý deň.
S priateľom plánujeme svadbu a prihlásili sme sa na odporúčanie farára na kurz cez dom manželstva. Ide o kurz víkendový , trojdňový. Chcem sa opýtať máte niekto skúsenosť s týmto kurzom ? Čo čakať ? Prišlo nám do mailu len že naša prihláška je potvrdená a nič viac no ja by som ocenila nejaké informácie už teraz kým oni pošlú nejaké keďže ich stranka skoro vôbec nejde otvoriť šla mi len raz na počítači aj to skoro ráno , nechápem aký je problém nikde nejde otvoriť ani na mobile a iných zariadeniach. Sme z okolia Trnavy a budem rada za každý slušný názor či skúsenosť. Ďakujem a pekný deň 😇
@helen289 Pred 5 rokmi sme absolvovali takýto kurz v UPC v Mlynskej doline, lebo naša farnosť nič podobné neorganizovala. Boli to prednášky pre mnoho párov ohľadom Boha, financií v rodine(spoznali sme tam našu finančnú poradkyňu), atď.
@pr85 to uz aj tam si financni poradcovia nahanaju ksefty? 😀
@simona20201309 no ale svadba v kostole by mala byt pre kresťanov, to že sa tam z nejakého mne neznámeho dôvodu pchaju neveriaci, ktorí tam pri sľubovaní doslova klamu je druha vec.
@matus229 99% tých čo sa tam pchaju tak sa tam pchaju pre ich fanatickych rodičov a starých rodičov ktorí by svadbu na úrade nerozdychali.
Takže tým neveriacim je to 3-15 kde ich zosobasia. Rovnako je to s krstom.
@helen289 ešte by som chcela doplniť aktuálne som tehotná coze na príprave budem tiež , máte aj takú skúsenosť že ste tam šlo už s bruchom ? Bol z toho problém ?
@helen289 My sme boli tento rok a bolo tam viacero párov, ktoré už spolu žili a mali deti, aj veľké.
Celkovo hodnotím kurz pozitívne. Prednášali nám viaceré manželské páry, kňaz a psychológ. Atmosféra bola príjemná, nič nátlakové. Ale určite záleží od toho, čo si na kurz prinášate vy ako pár, vrátane skúseností a očakávaní. Držím palce.👍
Mňa to dodnes prensleduje. Prizvali tam 75 ročného gynekológa,ktorý hovoril o sledovaní plodných dní a jedna z tém bola sexuálny život,ktorý kvetnato opisoval,ako mu to funguje aj teraz... zo 75% všetkých tvrdení mi bolo na vracanie. Muž rozhoduje o všetkých financiách, žena ho len nasleduje. Žena rodí,stará sa o deti a varí. Ak nemôže muž pracovať,zamestná sa ona,ale zároveň neprestáva byť ženou (rozumej slúžkou). Na 3. stretnutí som povedala,že keby som vedela o čo tam ide,vezmeme sa na úrade...kto toto obhajuje je blázon.
Ja som už tiež kadečo počula o takýchto kurzoch...čo všetko tam farári riešia...vraj žena musí vyhovieť manželovi kedykoľvek a v čomkoľvek...muž je hlavou rodiny a žena ho má počúvať...
Mňa to dodnes prensleduje. Prizvali tam 75 ročného gynekológa,ktorý hovoril o sledovaní plodných dní a jedna z tém bola sexuálny život,ktorý kvetnato opisoval,ako mu to funguje aj teraz... zo 75% všetkých tvrdení mi bolo na vracanie. Muž rozhoduje o všetkých financiách, žena ho len nasleduje. Žena rodí,stará sa o deti a varí. Ak nemôže muž pracovať,zamestná sa ona,ale zároveň neprestáva byť ženou (rozumej slúžkou). Na 3. stretnutí som povedala,že keby som vedela o čo tam ide,vezmeme sa na úrade...kto toto obhajuje je blázon.
@anonym_c99609 To u koho ste boli? Nič také sme nezažili.
Predmanzelsky kurz 😂😂 dufam ze za toto sa neplati 😂 takto zarabat na sprostosti ludi
@anonym_f047fa platí, ale je to len symbolické.
@anonym_c99609 To u koho ste boli? Nič také sme nezažili.
@pr85 tak my sme nevedeli,ze je rozdiel,kde ides 😃😃 kamosky boli niekde pri Trnave a v BA a vraveli,ze v pohode. Viac menej viedli len dialogy medzi sebou a mali nejake "cvicenia". Ja som si naivne myslela,ze vsade to bude rovnake a sla som na vychodne Slovensko a toto bol teda skvost 😃😃
@matus229 99% tých čo sa tam pchaju tak sa tam pchaju pre ich fanatickych rodičov a starých rodičov ktorí by svadbu na úrade nerozdychali.
Takže tým neveriacim je to 3-15 kde ich zosobasia. Rovnako je to s krstom.
@simona20201309 Presne. Lebo v kostole je to "romanticke".
@marca12 zas tieto kecy a hádzanie do jedného vreca 🙄 poďme teraz pri každom zneužívaní zisťovať ich povolanie a potom nadávať 🥳
@matus229 Ale no...nehrajme sa na to, ze u fararov je to nieco vynimocne. Uz ich bolo par (desiatok, ak nie viac). A to len ti, o ktorych sa to zistilo.
@matus229 Ale no...nehrajme sa na to, ze u fararov je to nieco vynimocne. Uz ich bolo par (desiatok, ak nie viac). A to len ti, o ktorych sa to zistilo.
@anonym_f2ba67 waaaau zopár prípadov z 10 tisiciek kňazov… strašne veľa. A teraz koľko bolo prípadov medzi učiteľmi, taborovymi vedúcimi atd. Jediny dôvod je, že keď sa to občas stane v cirkvi, tak to ľudia ako ty strašne nafukujú, lebo si môžu kopnúť. Predátori majú väčšinou zamestnania, kde prichádzajú do styku s deťmi. A vo všeobecnosti že väčšina prípadov zneužívania sa odohráva v rodine.
@simona20201309 Presne. Lebo v kostole je to "romanticke".
@anonym_f2ba67 nuž, to nie je chyba kňazov, ale mladých, že nevedia rodičom povedať nie … ale za mňa je sobáš, kde klameš neplatny
@helen289 my sme mali predmanželsku náuku v Košiciach a bolo to super. Viedli to manželské páry a spolu sme do hĺbky debatovali na témy ako - ako budeme viesť domáce financie, kto chce na čo míňať, kedy chceme mať deti a koľko, ako chceme tráviť víkendy a sviatky, prázdniny. Kedy na Vianoce k vašim, kedy k vašim. Čo by sme spravili, keby sa nám nedarilo otehotnieť, keby sme čakali postihnuté dieťa .. Čo si predstavujeme pod pojmom starať sa o svoj vzťah popri práci a deťoch, koľko času a energie tomu chceme venovať. Či budeme spolu chodiť do kostola a ako často... Či budeme spolu chodiť pomáhať jedným a druhým rodičom a ako často... Atď, atď. Samé praktické veci sme si vykomunikovali, páry medzi sebou. Za mňa to bolo super.
Plus čo by sme si zo svojich rodín chceli preniesť aj do našej novej rodiny a čomu by sme sa chceli vyhnúť a prečo.
Náš farár mal mizogýnne reči, bolo mi z neho absolútne zle... nakoniec sme svadbu v kostole ani nemali.

Predmanzelsky kurz 😂😂 dufam ze za toto sa neplati 😂 takto zarabat na sprostosti ludi
@anonym_f047fa neplatí, je to povinnosť absolvovať pred svadbou, aby mladomanželia vedeli, do čoho idú a k čomu sa zaväzujú. Veriaci sa toho zúčastňujú radi a neveriaci nemajú mať svadbu v kostole. Do mešity alebo synagógy by sa asi tiež nešli brat.