Svadba v kostole a rozdiely vo vierovyznaní
Ahojte, budem rada za každý názor alebo skúsenosť.
S priateľom plánujeme svadbu. Moja rodina je kresťanská, ja som v tom vyrastala a svadba v kostole je pre mňa vysnívaná vec. Priateľ s tým nemá problém a svadbu v kostole chce tiež. Jeho rodina je však v inom vierovyznaní (majú vlastných pastorov) a jeho mama povedala, že ak sa budeme brať v kostole, z jeho rodiny tam nikto nepríde.
To ma strašne mrzí aj hnevá, lebo nejde o to, že by to bolo proti jeho vôli – on s kostolom súhlasí. Skôr mám pocit, že to berú ako „proti ich viere“ a odmietajú sa tomu prispôsobiť. Pritom sv. liturgia trvá cca hodinu, nejde o nič extrémne.
Nechcem, aby bol priateľ pohádaný s mamou, nechcem byť pohádaná ani ja, ale zároveň sa mi nechce vzdať niečoho, čo je pre mňa veľmi dôležité a čo je pre mňa symbolom celej svadby. Neviem, kde je hranica medzi kompromisom a tým, že sa vzdám samej seba.
Riešil niekto podobný konflikt medzi rodinami a vierou? Ako ste sa rozhodli? Neľutovali ste to neskôr?
Je to vaša svadba, tvoj budúci manžel s tým súhlasí. Tým by sa to pre Teba malo končiť. To jeho rodina reaguje neadekvátne, ak teraz ustúpiš zo svojho sna, do ktorého je každému inému prd, budú vás citovo vydierať nonstop. Láska k blížnemu okolo nich ani nešla. Prajem vám krásnu svadbu podľa želania a túžby VÁS DVOCH. A veľa lásky. Vy dvaja. Na nikom inom nezáleží.
Moj bratranec toto riešil. Ona katolíčka, on evanjelik. Rovnaka situacia ako tvoja. Ľudia z mojej rodiny jej radili, nech sa ,,natajno vezmú v našom kostole a im nech o tom nehovoria a čo.." žiadna vetva rodiny nechcela spustiť, nakoniec sa brali na dovolenke v zahraničí total bez rodiny a total bez viery. Viem, že toto nechceš ale len príklad ako to môže dopadnúť.
Každopádne, riadila by som sa tým, čo chcete vy dvaja. Chápem, ze nechceš mať zle vzťahy s jeho rodinou ale žiaľ, on je už je dospelý a svojpravny a práve si zakladá novú rodinu. Keď sa vám kafrajú do svadby, budú sa kafrať do celého života. Rozmýšľali ste nad tým, aké vierovyznanie budú mať vaše deti? Aký kostol budú navštevovať? Aj potom budú pravdepodobne vyžadovať ústupky. Takže radím spraviť poriadok čím skôr a to taký, ako pasuje vám a nie jeho rodine.
Viem, že si si svadbu predstavovala inak, ale vždy lepšia malá symbolicka svadba bez rodiny ako veľká vysnívaná v kruhu pohádanej a odutej rodiny. To akú budeš mať svadbu neovplyvní to aké budeš mať manželstvo. Držím palce.
Tiež by som neriešila rodinu....partner s tým súhlasí vybavené....do kostola nech nechodia, prídu na hostinu
Dôležité je to ako sa dohodnes s partnerom....pozvaní buď prídu alebo neprídu.
Moj bratranec toto riešil. Ona katolíčka, on evanjelik. Rovnaka situacia ako tvoja. Ľudia z mojej rodiny jej radili, nech sa ,,natajno vezmú v našom kostole a im nech o tom nehovoria a čo.." žiadna vetva rodiny nechcela spustiť, nakoniec sa brali na dovolenke v zahraničí total bez rodiny a total bez viery. Viem, že toto nechceš ale len príklad ako to môže dopadnúť.
Každopádne, riadila by som sa tým, čo chcete vy dvaja. Chápem, ze nechceš mať zle vzťahy s jeho rodinou ale žiaľ, on je už je dospelý a svojpravny a práve si zakladá novú rodinu. Keď sa vám kafrajú do svadby, budú sa kafrať do celého života. Rozmýšľali ste nad tým, aké vierovyznanie budú mať vaše deti? Aký kostol budú navštevovať? Aj potom budú pravdepodobne vyžadovať ústupky. Takže radím spraviť poriadok čím skôr a to taký, ako pasuje vám a nie jeho rodine.
Viem, že si si svadbu predstavovala inak, ale vždy lepšia malá symbolicka svadba bez rodiny ako veľká vysnívaná v kruhu pohádanej a odutej rodiny. To akú budeš mať svadbu neovplyvní to aké budeš mať manželstvo. Držím palce.
@anonym_23b292 neviem ako je to v ich viere, ci je to pripustne, alebo nie, ak sa to da skus s tym argumentovat, ak nie tak sa vezmite aj tak v katolickom, obaja suhlasite.
@mstla krestania ste zrejme obaja, ty predpokladam katolička, on evanjelik alebo ine.
Bez riesenia rodinnych veci, musite aj vy mat vyriesene veci. Ked si katolicka a chces sobas s inym krestanom, tam treba tusim dispenz/povolenie. Druha vec je, ak je miesany sobas, budes sa tam zavazovat, ze vase deti budes vychovavat vo "svojej" viere...katolickej. Toto ste uz s priatelom vyriesili? Kde budu deti pokrstene a v akej viere budu vychovavane?
Odporucam tieto veci poriesit este pred svadbou, aby ste vy 2 mali v tom jasno. Az potom mozte riesit rodinu a kompromisy.
Ja ako veriaca praktizujuca by som trvala na katolickom obrade. Ale pre mnoho ludi je viera len o svadbe, krste, prijimani v kostole.
Ja som rimo, manzel greko kat.a to sme riesili klasicky ako sa zvykne...sobas u rimo, deti greko. Svagrina greko, svagor rimo a maju to naopak...sobas greko a deti su rimo. Ale to je katolicka cirkev, tam je len obrad iny, s tym nie su ziadne byrokraticke problemy.
@mstla svadba v kostole je sviatosť, ak po tom túžiš nedaj sa zahnať do kúta. Rodina nech sa rozhodne ako chce, my sme mali svadbu v kostole a neviem si predstaviť že by som ju kvôli niekomu nerobila, pred Bohom by sme úradne manželia neboli. Keď nechcú nech nejdú. Ale budú banovať že synovi neboli na svadbe.
Nenechaj si zasahovať cudzími ľuďmi do svojho života. Si slobodný človek, dôležité je, že priateľ súhlasí. Jeho príbuzní nech čakajú kde chcú, na svadobnej hostine predpokladám že budú.
poziadajte knaza o ekumenicky obrad neviem ci nieco take existuje ale ked moze byt ekumenicka omsa...
Poloz si otazku inak... ak by si teraz ustupila, ustupis aj v inych veciach? Napriklad krst dietata. Kde budete byvat a pod.
Ja som praktizujuca katolicka. Ja sa vydavam a bolo by pre mna jedine dolezite, co hovori buduci manzel. Tieto veci treba mat medzi sebou vopred vydiskutovane. Riesi sa to aj v predmanzelskej nauke.
Oni su praktizujuci svoju vieru?
Je tu vela otaznikov. Lebo ak ukazes volu ustupit, mozu to brat ako signal na vase ovladanie. Kecanie vam do zivota. Ty mas presvedcenie, je to vasa svadba, z akeho titulu by si mala zradit svoje presvedcenie? Obstal by dovod pred tvojim svedomim?
Mozes urobit kompromis. Zobrat sa na urade (to by uz nebola zrada ich viery?) a potom v kostole vy dvaja. Ale tym by ste dali najavo, ze maju nad vami moc.
Ja osobne by som trvala na svadbe v kostole. Nie preto, ze nech je podla mna, ale pre moje svedomie.
@mstla My sme mali svadbu na úrade a neľutujeme 😇 brali sme to ako formalitku, veď predsa svadbou sa láska k polovičke nezvyšuje ...
@mstla My sme mali svadbu na úrade a neľutujeme 😇 brali sme to ako formalitku, veď predsa svadbou sa láska k polovičke nezvyšuje ...
@anonym_7ee0de tiež nad tým rozmýšľam, ja som evanjelik, ktorý ani nemá konfirmáciu. Takže v našom kostole nás asi tiež nezosobášia. Snúbenec je katolik, on chce svadbu v kostole, ale ja odmietam v katolickom, ja určite vieru nebudem meniť, a neznášam ani tie opletačky, že spoveď alebo predmanželské to posedenie. Toto je proti môjmu rozumu. Viem, že asi sa nad tým budeme naťahovať, ale ja asi neprekúsnem tieto veci okolo toho. A radšej by som volila na úrade, lem on argumentoval, že to je aj o atmosfére, a neviem čím pritom tiež nemá ani birmovku a ani jeho rodičia nie sú nejaký kresťania a tiež dosť boli taký aby sme sa brali v kostole.
@mstla Fúha, toto je fakt nezávideniahodná situácia, ale skús sa na to pozrieť takto. To ultimátum od tvojej svokry nie je o viere, ale o čistej KONTROLE a MANIPULACII. Ak tvoj priateľ s kostolom súhlasí, tak by jeho rodina mala rešpektovať jeho rozhodnutie ako dospelého chlapa. To, že sa vyhrážajú, že neprídu, je citové vydieranie najhrubšieho zrna. Daj si pozor na jednu vec, ak im ustúpiš teraz v niečom, čo je pre teba také dôležité a posvätné, nastavíš si tým latku na celý život. Budú to na teba skúšať pri krstinách, pri výchove, pri všetkom. Kompromis je fajn vec, ale toto nie je kompromis, to by bola tvoja OBETA, zatiaľ čo oni by len dosiahli svoje. Hodina v kostole nikoho vieru nezabije, je to o úcte k vám dvom. Tvoj priateľ by si mal s mamou fakt vážne sadnúť a vysvetliť jej, že ju ľúbi, ale že toto je vaša svadba a mrzí ho, ak by tam pre takúto malichernosť chýbala. Držím ti palce, NENECHAJ SA ZLOMIŤ a nevzdávaj sa svojho sna len preto, že sa niekto nevie správať tolerantne.
@anonym_7ee0de tiež nad tým rozmýšľam, ja som evanjelik, ktorý ani nemá konfirmáciu. Takže v našom kostole nás asi tiež nezosobášia. Snúbenec je katolik, on chce svadbu v kostole, ale ja odmietam v katolickom, ja určite vieru nebudem meniť, a neznášam ani tie opletačky, že spoveď alebo predmanželské to posedenie. Toto je proti môjmu rozumu. Viem, že asi sa nad tým budeme naťahovať, ale ja asi neprekúsnem tieto veci okolo toho. A radšej by som volila na úrade, lem on argumentoval, že to je aj o atmosfére, a neviem čím pritom tiež nemá ani birmovku a ani jeho rodičia nie sú nejaký kresťania a tiež dosť boli taký aby sme sa brali v kostole.
@anonym_bd88f8 ty vobec nic nemusis menit, keby si aj mala svadbu v kostole
@mstla no len, keby si Ty nemala svadbu v katolickom kostole, tak vlastne ani nemozes prijimat ine sviatosti, svatu spoved a Eucharistiu. Proti tomuto by som nesla, odrezes sa od zdroja milosti. Ak snubenec nie je praktizujuci evanjelik, tak uz vobec nerozumiem tomu vzpieraniu sa. Ja som bola evanjelicka, keby som nou chcela ostat (pre ine veci som konvertovala, nie kvoli svadbe), tak urcite ustupim a svadbu mame podla buduceho manzela/katolika, pretoze pre neho je svata spoved a prijimanie Eucharistie zasadne. On by svadbou v evanjelickom kostole alebo na urade prisiel o tieto milosti. Ja ako evanjelicka o nic nepridem. Pretoze keby som sa aj vydala v katolickom kostole, tak na mojom praktizovani viery sa nic nemeni.
@mstla Fuuu tak toto je ina kava. Nepoviem kebyze su z nejakej sekty alebo co 🤦 Preco maju buduci svokrovci taky nazor ako maju, cim ho podkladaju? Comu sa maju akoze prisposobovat? Ved oni s vami do kostola chodit nebudu, jeden obrad preziju, ci akoze spadne na nich kostol? Inac ja som evanjelicka, manzel katolik, svadbu sme mali v katolickom... Brat je evanjelik, jeho zena grekokatolicka, svadbu mali u nich v kostole a bola to krasna svadba. Nasi rodicia nepovedali pol slova, chceli aby sme v prvom rade boli my stastni. A mimochodom pises: moja rodina je krestanska. To akoze on a jeho rodina ked su evanjelici podla teba krestania nie su?
@mstla no len, keby si Ty nemala svadbu v katolickom kostole, tak vlastne ani nemozes prijimat ine sviatosti, svatu spoved a Eucharistiu. Proti tomuto by som nesla, odrezes sa od zdroja milosti. Ak snubenec nie je praktizujuci evanjelik, tak uz vobec nerozumiem tomu vzpieraniu sa. Ja som bola evanjelicka, keby som nou chcela ostat (pre ine veci som konvertovala, nie kvoli svadbe), tak urcite ustupim a svadbu mame podla buduceho manzela/katolika, pretoze pre neho je svata spoved a prijimanie Eucharistie zasadne. On by svadbou v evanjelickom kostole alebo na urade prisiel o tieto milosti. Ja ako evanjelicka o nic nepridem. Pretoze keby som sa aj vydala v katolickom kostole, tak na mojom praktizovani viery sa nic nemeni.
@anonym_da6900 celé generácie z mojej rodiny, tucty sesterníc a bratrancov mali obrad v kostole (rímskokatolíckom) aj na úrade.
Čo to vlastne porušili?
@mstla Fuuu tak toto je ina kava. Nepoviem kebyze su z nejakej sekty alebo co 🤦 Preco maju buduci svokrovci taky nazor ako maju, cim ho podkladaju? Comu sa maju akoze prisposobovat? Ved oni s vami do kostola chodit nebudu, jeden obrad preziju, ci akoze spadne na nich kostol? Inac ja som evanjelicka, manzel katolik, svadbu sme mali v katolickom... Brat je evanjelik, jeho zena grekokatolicka, svadbu mali u nich v kostole a bola to krasna svadba. Nasi rodicia nepovedali pol slova, chceli aby sme v prvom rade boli my stastni. A mimochodom pises: moja rodina je krestanska. To akoze on a jeho rodina ked su evanjelici podla teba krestania nie su?
@anonym_e3c081 Ja neviem čo to je za viera keď ho pokrstil jeho ujo vo vode neviem aká je to viera ja už nechápem ničomu
riešilo sa to u nás.
rod. príslušník - katolík, jeho nastávajúca ani neviem čo. Sobáš najskôr v sobotu na úrade, potom hostina.
V nedeľu sa nevesta zas obliekla do bielych šiat a sobáš bol v kat. kostole. bola len čisto naša rodina. rodina nevesty už bola dávno doma .
O pár mesiacov sa narodilo dieťa a boli hádky kde dieťa pokrstiť.
Po asi 20 r manželstvo skončilo rozvodom.
A kompromis obradu s tvojim knazom ale mimo kostol? Co konkretne im vadi?
Ach, tieto predpotopné, malomeštiacko- svätuškárske naťahovačky.....!
Voľakedy sa respektovalo,ze sobašny obrad podľa nevesty a krst deti podľa viery otca. A nik nepindal. Aj u nas to tak bolo.
@mstla Zoberte sa na urade -tam pridu vsetci a oslavite svadbu.A potom vybavite v kostole tam budu uz len najblizsi.Toto je naj riesenie,aby vam jeho rodina nevycitala ze ich nerespektujete.Je to kompromis
@anonym_bd88f8 inak toto ja dosť nemám rada to ,,svadba v kostole kvôli atmosfére" ... to ako praktizujeme kresťanské tradície ale iba tie, ktoré sa nám páčia. Normálne som bola na svadbe dvoch doslova odopieračov viery, ktorí mali svadbu v kostole so všetkým a to len preto, že je to pekné, tradičné a že ona snívala, že ju bude viesť otec k oltáru. Otras. A keď sa začne angažovať rodina, ktorá vôbec nežije svojou vierou ale začne ju mladým nútiť ako keby viera iba na papieri stačila, tak to je vrchol.
On bude nejaka protestnatska viera, nie evanjelik. Evanjelici ich nevolaju pastor a ich krst je platný aj pre katolikov.

riesila, priatelovi a rodine to bolo jedno, podpisal dispenz...ale nebolo to k nicomu dobre. mne napadlo, urobte na urade, v kostole sa vezmite neskor, bez rodiny...