icon

Veľká svadba a problém s rodinou manžela

Dnes o 14:21

Ahojte,
Ja mam veľkú rodinu ale z môjho muža strany on nemá také vzťahy. Ani len súrodenci by možno neprišli. Zmieriť sa. S tým a zobrať sa na úrade.
Ak By bola taká a bola by tam Len moja rodina asi by som sa zle cítila. Či finančne, že by to mal platiť muž alebo z toho že ja by som tam mala len najbližších. Akože určite by došli jeho kamaráti aspoň ale aj to dokopy 10 ludi?

veselo_neveselo
Dnes o 14:29

No ved sprav si velku svatbu, aj keby to mali byt len kamosi. Kto vravi, ze na svatbe musi byt len rodina?
A preco by mal svatbu platit muz? Malo by to ist z vasich spolocnych penazi predsa.

katarinaba
Dnes o 14:30

Ja som mala taku svadbu. Sice "moji" boli rodina, ale bolo ich dokopy 13, aj s bratrancovou frajerkou. A z muzovej strany plna sala. Dokopy sme mali 80 hosti (rodina a priatelia). Svadba bola nasa spolocna, my sme nerozlisovali, kto co a kolko plati. Rodina pomohla ako mohla, nasetrili sme si spolocne a dost sme dostali aj do daru. Zakladom je nedelit MOJE a TVOJE. Ale NASE.

januska12323
Dnes o 14:34

Svadba má byť taká akú chcete vy dvaja, je úplne jedno kto tam bude, nemusí byť len rodina.

patrike
Dnes o 14:37

Svadba = vyhodene peniaze. Zobrat svedkov a rodicov na obed do lepsieho podniku a hotovo.

anonym_b75899
Dnes o 14:44

niesom zastanca velkych svadieb ale-preco by to mal platit buduci muz??? bud spolocne alebo sa plati pomerom podla hosti - plus rodicia prispievaju .. ty mas svadbu pre seba svoju rodinu tak si to aj zaplatite nie?

anonym_424849
Dnes o 14:45

Pozri ja som až tak veľmi veľkú svadbu nemala. Z mojej strany tam boli naši, brat s priateľkou, krstný, sesternica s mužom dve deti,. druhá sesternica a bratranec došli po 22:00. Okrem nich ešte mamina sesternica so synom. Nejakých spoločných kamošov neratam. To bolo všetko. Pokým z svokor mal šesť súrodencov s rodinami detmi.
A nikomu nič divné nebolo vrátane mňa

anonym_b5ccd4
Dnes o 14:56

Ja viem tak , ze každý si platí svojich hostí, nevesta svoju stranu, ženích svoju, a kto si koľko pozve, toľko na hlavu zaplatí,,,,,

anonym_27de0b
Dnes o 15:01

@anonym_autor My sme mali len na úrade v civile, 2 svedkov a následne sme si deň užívali sami, podľa našich predstáv. Originálny štýl svadby, aký nám vyhovoval, krásny a sme spokojný.

anonym_ee67a1
Dnes o 15:15

Neviem čo je pre teba velka svadba ale u nás sme mali 60 ludi a z toho bola rodina 10 ludi
tiež vztahy na bode mrazu
finančne sme to mali 80:20

anonym_cecb85
Dnes o 15:24

@anonym_autor
Ty si daako dobre prespekulovana, este donedavna Slovenska tradicia:
Tradičné rozdelenie nákladov:
Rodina nevesty: Tradične hradila väčšinu nákladov, vrátane svadobnej hostiny, jedla, výzdoby a často aj odevu pre nevestu.

eeffka
Dnes o 15:26

Ja som mala asi 85z toho moji boli mama, 3tety,moj otec, a 5kamosiek +partneri,cize 20ludi, platili sme to pomerne. Rodinu by som aj mala ale zhodli sme sa ze radsej vynechame

anonym_164c30
Dnes o 15:27

Z mojej strany bolo viac hostí ako z manželovej. Veci ako kameraman, fotograf, dj, výzdoba, obrúčky,... sme platili spoločne. Moje šaty, topánky, doplnky, kaderníčka, vizážistka boli v mojej réžii, oblek, košeľa, topánky zas v jeho. Pohostenie v reštaurácii (teda strava, alkohol, koláče) si platil každý za svoju stranu. Myslím, že je to fér. Prečo by mal on platiť mojich 50 ľudí, keď má svojich iba 10?

Nerozumiem tej vete - zmieriť sa s tým a mať svadbu iba na úrade? čo má množstvo hostí spoločné s miestom? keď chcete mať sobáš v kostole, tak ho majte bez ohľadu na to, či príde celá rodina alebo len 2 svedkovia. Takto sa oženil aj môj ex. V kostole. Iba on a nastávajúca plus svedkovia. Ani rodičia, ani jeho dcéra.

anonym_6a5bb8
Dnes o 15:36

Mali sme to podobne. Z mužovej strany nebolo ani 10 ľudí a dojopy asi 60. A zábava bola vetu parádna, nik s tým problém nemal. Neviem čo riešiš. Všetci sme sa cítili super. Urob si svadbu akú chcete vy dvaja.

anonym_cf4766
Dnes o 15:45
@patrike

Svadba = vyhodene peniaze. Zobrat svedkov a rodicov na obed do lepsieho podniku a hotovo.

@patrike úplne súhlasím. Ja by som to tak chcela ale budúca svokra robila cirkus že kvôli tomu nemôže spať a podobné hovadiny. Budeme to mať na úrade ako sme plánovali ale hostí bude viac aby sa svokra náhodou nepos*ala . A ešte nezabúda každému zdôrazňovať že to NIE JE SVADBA ale iba SOBÁŠ. Že nesmieme hovoriť že máme svadbu ale že máme iba SOBÁŠ lebo že svadba znamená u nich niečo iné.

anonym_4a6f4f
Dnes o 16:06
@anonym_cecb85

@anonym_autor
Ty si daako dobre prespekulovana, este donedavna Slovenska tradicia:
Tradičné rozdelenie nákladov:
Rodina nevesty: Tradične hradila väčšinu nákladov, vrátane svadobnej hostiny, jedla, výzdoby a často aj odevu pre nevestu.

@anonym_cecb85 prešpekulovana? Slovenská tradícia platenia svatby stranou nevesty vychádza z toho, že nevesta po svadbe začala rodiť deti, nikdy nepracovala, starala sa o domácnosť,deti a muža a muž bol jediný, ktoré chodil do práce, nosil peniaze. V súčasnosti, keď po svadbe žena nastúpi do roboty a maká rovnako ako muž a donáša peniaze tak vymizol dôvod platenia svatby stranou nevesty. Ak by ju platila, to by sa dalo považovať za špekulantstvo zo strany muža.

betulinka1
Dnes o 16:18

@anonym_autor my sme mali hlavne moju rodinu. Z muzovej strany nemaju take vztahy. Mali sme kamosov. Spolu asi 25 dospelych + nejake deti. Svadbu sme platili spolu. Ved uz asi spolu žijete, takze je to take divne to deliť. Keby s tym prisiel muz, ze deliť naklady podla toho kto je koho, poviem mu, ze OK ale svadobné dary si potom tiez tak rozdelime 🤣🤣🤣🤣

deti95060810
Dnes o 16:28
@anonym_cf4766

@patrike úplne súhlasím. Ja by som to tak chcela ale budúca svokra robila cirkus že kvôli tomu nemôže spať a podobné hovadiny. Budeme to mať na úrade ako sme plánovali ale hostí bude viac aby sa svokra náhodou nepos*ala . A ešte nezabúda každému zdôrazňovať že to NIE JE SVADBA ale iba SOBÁŠ. Že nesmieme hovoriť že máme svadbu ale že máme iba SOBÁŠ lebo že svadba znamená u nich niečo iné.

@anonym_cf4766 pošli svokru do čerta zavčasu. to čo ma za móresy diktovať čo má kto rozprávať. Teraz je to svadba či sobáš , potom krstiny , potom si zas čo vymyslí. Myslíš že ona prestane? Tak skoro nie.

anonym_e3c612
Dnes o 16:39

Ked sa pozrieme do minulosti, tak svadbu platili rodicia nevesty, potom sa to delilo medzi rodicov, teraz je to na tom ako sa dohodnu snubenci, ale nikde som nepocula, ze svadbu plati zenich.
To koho pozvete na svadbu je dohoda teba a snubenca, je to vasa svadby, vy rozhodujete. Aj o tom aka bude, kolko ludi bude a kde bude. A samozrejme aj o tom ako ju zafinancujete. Ked nemate na velku svadbu, tak spravte malu. Ked chces velku, budes musiet "pustit perie", alebo ho pusti tvoja rodina, ak na to ma, nespoliehaj sa na to, ze ju celu zaplati zenich. Tie peniaze vam potom budu chybat na dolezitejsie veci. A ak ju celu zaplati, tak on rozhodne aka bude.

sense
Dnes o 16:53

Koľko hostí je veľká svadba? Prečo má svadbu platiť muž? Veď zaplatíte hádam spolu a aj potenciálne dary budú vaše? Alebo svadbu má platiť muž a dary ak budú , budú tvoje? Tak to máte hodne zle uvažovanie do budúcna. Akú svadbu chce tvoj snúbenec?

anonym_fe9165
Dnes o 16:59

Prečo mi mal budúci manžel platiť celú svadbu? Pokiaľ máte spoločné financie pred svadbou, tak zaplatíte zo spoločných peňazí. Pokiaľ každý svoje, tak si každý platí za seba. Ako jedlo, tak zákusky, nealko, prípadne alko a podobne. Koľko bude mať hostí, toľko zaplatí.

autor
Dnes o 17:05

No aby ste si nemysleli, že to je môj pohľad na život, že ma muž všetko platiť. To nie. 😃🙏 môj muž je taký, že vsetko hradí za nás. Či to je nájom, potraviny. No proste všetko. Mne nedovoli nič pridávať. Či do domácnosti ako je nájom/energie. Fakt je tak vychovaný v jeho rodine aj môj otec je taký. Ja potajme musím kupovat do chladničky lebo mi to je stasne blbe, že všetko hradí on. Takže nemáme spojené peniaze. Ale jasne že moje peniaze sú aj jeho a jeho peniaze sú aj moje. Ja nám aspoň tie peniaze zo svojho setrim na niečo. On tiež nám šetrí. Ale aj tak všetko hradí on.
Sú tu všelijakí ľudia a budu si myslieť hocičo ako citam takéto témy, ale ja svojho muža do ničoho nenútim. A nie som zlatokopka 😅 peniaze na veku svadbu mame. To som odpovedala vyššie pani.
Ide o to že mne ako žene ktorej plati všetko muž, je to luto. Že by tam mal zo svojej strany len 10 ludi a ja príklad 50 - aj to poviem radšej príklad pretože neviem presne koho by som chcela pozvať a mam fakt veľkú rodinu 😅🙏. Proste mi to je luto velmi a poviem si, že prečo by to mal hradiť on keď väčšina je z mojej strany? Ale on to chce platiť len sám ( jasne že ja by som aj potajme kupovala niečo do toho) 😅 aby o tom ale nevedel. Pretože fakt sa hnevá keď niečo ja chcem zo svojho kúpiť. A to na úrade som myslela tak, že tam sa zosobášime a zoberieme iba svedkov rodičov na obed. Aj on by to chcel tak ako ja. Ale muži sú takí, že im je jedno Či? Akože myslím že či to prežívajú ako my ženy. Tak teraz neviem :/

simca06022011
Dnes o 17:08

spravte si svadbu aku chcete, neries kolko ludi z koho strany bude... ak chces velku svadbu, mate na to, proste nenechas ho aby to vsetko platil, velakrat aj rodicia prispievaju, tak si spravte velku svadbu. NIE raz som som bola na svadbach aku opisujes, nie vzdy sa stretnu ludia s velkymi rodinami, posledne moj bratranec mal svadbu a manzelka mala iba rodicov a brata na svadbe... on kopu ludi, vybalancovali to kamaratmi este. AK ti nebude luto, ze mas svadbu o svedkoch a obede s par ludmi, tak kludne, ale ak chces svadbu, sprav su ju.
A rozumieme celkom tomu ako to financne mate, tiez sme to dlhe roky tak mali a je to v pohode, ked vam to tak vyhovuje. Pri takychto velkych vydavkoch je ale dobre si dupnut, ze budes sa podielat, ci sa mu to paci a ci nie... hlavne ak fakt by bola vacsina ludi na svadbe z tvojej strany..

motylik2559
Dnes o 17:08

@anonym_autor Ahoj, tak si spravte mensiu svatbu, on ked bude mat 10 ludi, tak pozvi aj ty cca 10-15 ludi. Na co ti bude velka svatba? Kamoska mala kedysi 90 ludi a absolutne sa nestihala venovat vsetkym...sama vravela, ze keby si moze este raz vybrat ci taku alebo malu, tak radsej malu. Pozvi si uplne najblizsiu rodinu - rodicia, surodenci, pripadne babky a dedkovia. Ved nepotrebujes tam mat bratrancov, sesternice a este potom aj tieto kategorie zo 4teho kolena😄 Bola som aj na velkej svatbe a aj na malej a na tej malej som sa ovela lepsie zabavila a aj nevesta mi prisla ovela uvolnenejsia, kedze tam neriesili "150 tradicii"- ziadne cepcenie, ci unos...proste max rozbili tanier, co crepy spolocne zamietli a krmili sa vzajomne polievkou (2-3 lyzicky) a koniec, DJ zahral zabava bola super, pohostenie tiez, nikomu nic nechybalo a nevesta so zenichom sa vedeli pobavit so vsetkymi (bolo tam do 30 ludi).

sense
Dnes o 17:12
@anonym_autor

No aby ste si nemysleli, že to je môj pohľad na život, že ma muž všetko platiť. To nie. 😃🙏 môj muž je taký, že vsetko hradí za nás. Či to je nájom, potraviny. No proste všetko. Mne nedovoli nič pridávať. Či do domácnosti ako je nájom/energie. Fakt je tak vychovaný v jeho rodine aj môj otec je taký. Ja potajme musím kupovat do chladničky lebo mi to je stasne blbe, že všetko hradí on. Takže nemáme spojené peniaze. Ale jasne že moje peniaze sú aj jeho a jeho peniaze sú aj moje. Ja nám aspoň tie peniaze zo svojho setrim na niečo. On tiež nám šetrí. Ale aj tak všetko hradí on.
Sú tu všelijakí ľudia a budu si myslieť hocičo ako citam takéto témy, ale ja svojho muža do ničoho nenútim. A nie som zlatokopka 😅 peniaze na veku svadbu mame. To som odpovedala vyššie pani.
Ide o to že mne ako žene ktorej plati všetko muž, je to luto. Že by tam mal zo svojej strany len 10 ludi a ja príklad 50 - aj to poviem radšej príklad pretože neviem presne koho by som chcela pozvať a mam fakt veľkú rodinu 😅🙏. Proste mi to je luto velmi a poviem si, že prečo by to mal hradiť on keď väčšina je z mojej strany? Ale on to chce platiť len sám ( jasne že ja by som aj potajme kupovala niečo do toho) 😅 aby o tom ale nevedel. Pretože fakt sa hnevá keď niečo ja chcem zo svojho kúpiť. A to na úrade som myslela tak, že tam sa zosobášime a zoberieme iba svedkov rodičov na obed. Aj on by to chcel tak ako ja. Ale muži sú takí, že im je jedno Či? Akože myslím že či to prežívajú ako my ženy. Tak teraz neviem :/

@anonym_autor tak môj snúbenec je iný exemplár, ten to prežíva viac ako ja, ale tak pre neho je to prvá svadba,pre mňa druhá. Keby je po mojom tak je to o dvoch svedkoch na úrade a potom obed a domov. Takto to bude svadba o 50 ľuďoch , z toho je mojich 11 ľudí.
Takže tvoj keďže je tak veľkorysý mu určite nebude vadiť že má len 10 ľudí na svadbe, keď vie že ty túžiš po veľkej svadbe

anonym_432490
Dnes o 19:20

@anonym_autor u nas to bolo naopak, zo styridsat hosti bola moja rodina 2 ludia. pozvani boli viaceri, ale zenich sa im nepozdaval, tak neprisli 🤷, ani len moj vlastny brat.
bola som z toho smutna a stale mi to je luto, ked si na to spomeniem, ale tak nasilu za usi som ich tam dotiahnut nemohla.
medzitym tie rodinne vztahy ochladli este viac, toto mi uplne otvorilo oci... kedysi som si zelala, aby ma k oltaru viedol ujo, kedze moj bioautor sa z mojho zivota vyparil este ked som bola mala. nezaujem, nuz co, tak som kracala k oltaru sama. v podstate som doteraz sama, cierna ovca rodiny. 2-3x do roka si vymenime sms, vidime sa raz rocne, s niektorymi ani to nie. nemozes niekoho donutit sa tesit s tebou a chciet s tebou zdielat dolezite okamihy tvojho zivota.
keby som sa mala rozhodnut znovu, urobila by som svadbu stylom obrad v kostole ci na urade s par ludmi, ktorym na mne naozaj zalezi a ktorych mam rada (a bolo by mi jedno, ci to je rodina alebo spoluhraci z futbaloveho teamu), obed v restauracii a dovi-dopo.
ja som prisla kvoli svadbe v rodine zo zahranicia 1000 km a kvoli mojej svadbe nebola rodina ochotna prist ani 150 km, brat neprisiel ani len v ramci toho isteho mesta, kde zil a kde bola svadba.

anonym_4fb1d1
Dnes o 20:11

@anonym_autor My sme mali svadbu pred 24 rokmi,s mojej strany tam bolo možno 15 ľudí,s manzelkinej do 30.Plus pár spoločných kamarátov a par kolegýň s manzelkinej práce.Proste každý aké má možnosti vzťahové aj finančne.

Samozrejme, že po svadbe máme spoločné peniaze,ale hostinu platili každého z nás rodičia, podľa počtu ľudí z rodiny.Plus sme dali každý nejaké porcie navyše,pre tých kamarátov. Finančne sme ani jeden vyskakovať nemohli,ale keby aj aj tak by sme nechceli aby jedna rodina " doplácala" na druhú.

anonym_b9feab
Dnes o 20:28

@anonym_autor neviem možno pomôže mi sme mali síce malú svadbu ale mali sme 45 hostí .
A stoho som tam ja mala iba starkú a tetu a uja z 3 deťmi ( ja z rodičmi nemám vzťahy dobrý , brat neprišli , sestra nemohla inak by to zle dopadlo kvôli máme a mladší brat tiež .) ujovia aj starký nemohli alebo nechceli prísť a bratrnaci to isté a menám im to za zle nevyčítam im to viem prečo to tak je ale svadba bola fajn .aj keď som tam mala iba 6 ľudí ale boli pre mňa dôležitú a boli tam aj ty ostanú sú ako starký ale ten nemohol z pracovných dôvodov a ujovia tiež buď pre prácu ale o rodinu nemohli a brantrnaci podbne vybrala som si blbo termín asi nevadí ale zbratancom sme jedna jedna ani aj som nešla jemu ale nehnevam sa ani na jedného

anonym_4aeaed
Dnes o 20:42
@anonym_cf4766

@anonym_cf4766 A vydavas sa ty ci svokra? 🧐