Zrušenie svadby a riešenie financií s bývalým partnerom
S partnerom som bola 10 rokov, v novembri sme sa mali brať a som asi v 8 týždni tehotenstva. Dieťa si nechám , expartner ešte o tom nevie.
Počas tých 10 rokoch spoločného žitia sme z každej jednej výplaty obidvaja odkladali rovnakú sumu a posielali na termínovaný vklad , na akontáciu na byt a aby sme brali čo najmenšiu hypotéku . Obidvaja sme mali k nemu prístup . Dovtedy sme bývali v jednoizbovom byte.
Pred dvoma týždňami som sa chcela pozrieť koľko tam máme našetretné , ale mala som zrušený prístup k nemu a ani v banke mi nechceli povedať , lebo expartner mi zrušil ako majiteľ účtu disponentúru . V zlej predtuche som sa obrátila na vtedy ešte partnera a ten sa začal rozčuľovať , že v tejto republike je len bordel a on nič nerušil atď. Znova som teda išla do banky , kde mi opakovane potvrdili že mi expartner zrušil dispozičné právo . To už som sa rozčúlila na partnera a zatlačila na neho , že pôjdem na políciu kde sa zrejme tohto naľakal a priznal sa že peniaze vybral , zobral na seba hypotéku a kúpil si byt , pre seba. V novostavbe , trojizbový . Že chce mať niečo vlastné , lebo on dediť nemá čo a moji rodičia sú pomerne bohatí , tak však zdedím všetko , lebo som jedináčik . O tom že prepíše na mňa polovičku ani nechcel počuť, ale moje peniaze použil .
Svadbu som zrušila , pobalila som sa a bola za právnikom ako to riešiť. Budem podávať na neho žalobu . Do toho som zistila že som tehotná . Expartner bol niekoľkokrát za mnou , píše mi sms , od pekných po hrozné , jeho rodina mi vypisuje .
Ako by ste sa zachovali v mojej situácii ? Čo by ste robili ? Mám 34 rokov.
Posielat niekomu mesacne na ucet svoje peniaze? Neuveritelne.
Posielat niekomu mesacne na ucet svoje peniaze? Neuveritelne.
@natalka13 čo je na ton neuveriteľné , boli sme partneri , účet sme založili spoločne a majiteľ mohol byť iba jeden z nás, druhý bol disponent , mala som 25 rokov a počas celého obdobia sa správal normálne , neboli tak nejaké výkyvy. Len môj otec ho odhadol .
@amdornik čo je na tom neuveriteľné ? 100 000 tis eur sme mali na spoločnom účte, 50 tis boli moje . Nemali sme nadštandardné príjmy, mali sme vyššie príjmy.
@anonym_autor to by si musela odložiť aspoň 420 mesačne. on tiež. k tomu ste platili podnájom, jedli ste, pili ste, určite ste aj žili, nielen živorili. za mňa je to nadštandardný príjem. množstvo ľudí si nemôže v dnešnej dobe odložiť 400 eur mesačne, nie ešte pred 10 rokmi, keď aj platy boli výrazne nižšie.
v tej poznámke si napísala, že je to na sporenie na spoločnú nehnuteľnosť?
@anonym_c9019a tiež sa prikláňam k tomu, že vymyslená téma. Aby som roky dávala peniaze niekam do čiernej diery a nechcela vidieť čo sa s mojimi peniazmi deje? Veď ako disponent mám prístup v IB aj ako disponent ku termínovanému vkladu/účtu. Keď kupujem byt, tak som stále mimo, zvoní mi telefón, riešim byrokraciu, príde mi pošta z katastra, ten byt musím zariadiť, riešiť jeho správu. Toto nie je žiaľ reálna téma zo života.
@anonym_c9019a
@anonym_f8d0b8 vobec to nemusi byz vymyslena tema. Kolkym chlapom drbne aj pocas manzelstva... tomuto mohlo byt kludne poradene niekym mudrym z rodiny, ze kup byt este pred svadbou, lebo ona zdedi vela a ty nebudes mat nic...
@anonym_autor to by si musela odložiť aspoň 420 mesačne. on tiež. k tomu ste platili podnájom, jedli ste, pili ste, určite ste aj žili, nielen živorili. za mňa je to nadštandardný príjem. množstvo ľudí si nemôže v dnešnej dobe odložiť 400 eur mesačne, nie ešte pred 10 rokmi, keď aj platy boli výrazne nižšie.
@amdornik no ? Však sme zarábali , to že mnoho ľudí , my nie sme mnoho ľudí . Nemali sme deti , dlho sme boli aj v byte mojich rodičov . 400 eur nie je žiadna horobilná čiastka, pre mňa nebola určite.
@amdornik vždy som mala napísané sporenie byt.
@amdornik ja som kupovala byt v novostavbe a je s ním práce. To je taká istá nehnuteľnosť, len nechodíš po obhliadkach. Ale byrokracia podobná. A treba to dokončiť, zariadiť, prenajať. Čiže vieš koľko je s tým roboty.
@anonym_f8d0b8 kupovali sme byt z papiera v ba, my v at. Absolutne ziadna byrokracia nic. Kym sme nedostali kluce, tak sme tam boli az 2x... ak to ma v rovnakom meste, vie to uplne krasne zakryt.. a aj posta mu vie dojst na inu adresu ako do bytu... absolutne pohodicka...
Pochadzas z normalnej rodiny a doteraz si stretavala charakternych ludi a tak si si neuvedomila, ze na svete su aj sv... . Je to tvrda lekcia a Tvoje srdce musi byt roztrhnute. Skus zabojovat, nech mu to neprejde len tak. Pri ruseni svadby uviest dovod, nech kazdy vie, co je to za svinu a fakt sa ponahlat s tym pravnikom, idealne to vybav este predtym, nez bude na Tebe vidiet tehotenstvo, aby Ta nemohol vydierat dietatom (od takeho ,,charakteru" je vsetko mozne, necudovala by som sa, keby povedal, ze Tvoja rodina nech Ta podpori financne s vychovou a on si necha 50 000 ako poplatok za to, ze Ti nebude robit problemy - tak nech mas na neho exekuciu skor, nez vobec o nejakom tehotenstve bude vediet).
@anonym_autor to je ale riadna svina. Že mu toto svedomie dovolí. Svoju budúcu ženu takto okradnúť. Je to bezcharakterný ču..k. Držím ti palce. Podľa mňa máš veľké šance. Dobre že si to zistila teraz, a nezobrala si si také ľudské dno.
@anonym_autor Milovali ste a dôverovali,co je vo vzťahu normálne.Mne sa obrátil žalúdok na ruby z dotyčného pána.Postupovala by som podobne ako Vy.V prípade,ze mu na jeho aktivity prídete až po uzavretí manželstva,aj tak by bol vlastníkom toho,na čo ste šetrili aj Vy.Na základe vlastnej skúsenosti a skúsenosti iných/tá Vaša ma o správnosti môjho názoru ešte viac utvrdila/každému odporúčam mať vo financiách poriadok/pred uzavretím manželstva každý mať vlastné peniaze/,po uzavretí manželstva hospodáriť spoločne je možné/otvorene hovoriť a spoločne riešiť väčšie výdavky/, ale/a teraz ma mnohé ukamenuju/,ak mám vlastný príjem, tak pravidelne šetriť na účet/termínovaný vklad/ fond a to tak,aby o tom nikto nevedel.Toto platí najmä v prípade, keď manžel o výške svojich príjmov nie je veľmi zhovorčivý/viem, da sa to overiť na IB, ale neraz majú páni aj bočné príjmy/. Platí to aj vtedy, keď je financmajstrom manžel
@anonym_autor Nuž financie jedine cez právnikov. Babo si nechaj a postaraj sa aby ti na neho riadne platil. Tvoje dieťa je zároveň dedičom toho bytu čo si on kupil.
Dalsi vymysleny pribeh na zvysenie citanosti. Lebo ziadna zena nie je taka hlupa, ze posiela na muzov ucet, co nie je ani jej manzel, ucet jej nepatri, mesacne stovky EUR dlhe roky a absolutne sa nezaujima, co sa tam deje. A zrazu zisti, ze vlastne nema nic, 50 tisic co poslala partnerovi na ucet zmizlo a este je aj tehotna. Spoludisponent neznamena nic, pretoze majitel moze pravo spoludisponenta kedykolvek zrusit bez toho, aby o tom dotycny vedel. Neviem co Ta napadlo tak slepo niekomu verit a posielat velke sumy penazi na jeho ucet.
Co je na tomto tak neuveritelne nerealne ? Vy aj citate temy tu ktore su kazdy den ? Niektore dospele zeny si nevedia ani len info na googli najst za 3 sekundy same a potrebuju aby to spravil niekto za nich. Takze ano, je realne ze zena kt. Nemala s partnerom ziadne problemy , mohla dobrovolne posielat peniaze na ucet kt. Nebol jej. Chvalabohu nebola tak hlupa a ma aspon dokazy o tom ze ich realne posielala aj na co boli urcene. Zatial co on je dobry nielen bezchrbtak ale aj bezmozek lebo na sude to vie preukazat. Chapem ze mnohe by sme to nespravili, ale ano najdu sa ludia kt. To spravia .. vsak laska.
Dalsi vymysleny pribeh na zvysenie citanosti. Lebo ziadna zena nie je taka hlupa, ze posiela na muzov ucet, co nie je ani jej manzel, ucet jej nepatri, mesacne stovky EUR dlhe roky a absolutne sa nezaujima, co sa tam deje. A zrazu zisti, ze vlastne nema nic, 50 tisic co poslala partnerovi na ucet zmizlo a este je aj tehotna. Spoludisponent neznamena nic, pretoze majitel moze pravo spoludisponenta kedykolvek zrusit bez toho, aby o tom dotycny vedel. Neviem co Ta napadlo tak slepo niekomu verit a posielat velke sumy penazi na jeho ucet.
@muchotrafka298 no ale ja som sa zaujímala . Pravidelne som kontrolovala účet , mala som k nemu prístup . 10 rokov bolo všetko v poriadku , až raz mi bol zrušený prístup. Videla som ako peniaze rastú , ako sa úročia, kedy bol pripísaný úrok , v akej výške atď. Jednoducho som mu dôverovala , nič nenasvedčovalo tomu , že by to malo byť inak . Veď som si ho preboha išla brať , tak asi tam bola dôvera z moje strany.
@muchotrafka298 no ale ja som sa zaujímala . Pravidelne som kontrolovala účet , mala som k nemu prístup . 10 rokov bolo všetko v poriadku , až raz mi bol zrušený prístup. Videla som ako peniaze rastú , ako sa úročia, kedy bol pripísaný úrok , v akej výške atď. Jednoducho som mu dôverovala , nič nenasvedčovalo tomu , že by to malo byť inak . Veď som si ho preboha išla brať , tak asi tam bola dôvera z moje strany.
@anonym_autor dovera je jedna vec, ale treba sa mat na pozore. Lebo vzdy sa moze nieco stat a tu nejde o par EUR. Tu su v hre tisice. Ja som videla a poznam dost ludi, ktori skoncili kvoli dovere s holym zadkom, bez financii a bez byvania. Takze u mna by nehrozilo, aby som partnerovi posielala tisice na ucet len tak, ze ved raz si kupime byt. A pretvarky, co sa ludia roky dokazali spravat uplne inak, ako to bolo pred svadbou, aj ked roky spolu zili. Ano, aj toto prinasa zivot. Len dnes je na mieste opatrnost aj v dlhorocnych vztahoch.
@anonym_autor ... Mňa by zaujímalo, čo na to hovorí právnik. Z mojich vlastných skúseností si myslím, že sa musíš pripraviť na dlhý boj, súdy a aj na možnosť, že tie peniaze nikdy viac neuvidis.
Žili sme spolu ,hospodárili sme spolu chodili na dovolenky spolu , navštevovala som jeho rodinu , som krstná jeho dvom neteriam , keď som si zlomila nohu a bola to komplikovaná zlomenina , tak sa staral , chodil za mnou do nemocnice . Nepil , nefajčil , pracoval , prispieval na domácnosť , bol na mňa dobrý , kde som ja mohla tušiť že by bol tohto schopný .
ako jeho argument bol že však budeme žiť v tom byte a on mi tie peniaze postupne splatí , ale teraz ich jednoducho potreboval aby mal niečo svoje , keďže ja mám relatívne bohatých rodičov.
@anonym_autor ... Mňa by zaujímalo, čo na to hovorí právnik. Z mojich vlastných skúseností si myslím, že sa musíš pripraviť na dlhý boj, súdy a aj na možnosť, že tie peniaze nikdy viac neuvidis.
@doriiis je to bezdôvodné obohatenie , podáme žalobu a budeme tie peniaze pýtať späť . Jedna vec je súd vyhrať, druhá to aj z neho vytĺcť.
@doriiis je to bezdôvodné obohatenie , podáme žalobu a budeme tie peniaze pýtať späť . Jedna vec je súd vyhrať, druhá to aj z neho vytĺcť.
@anonym_autor ... No veď preto to píšem. Mám skúsenosť s takýmto súdom. Trvalo to dlho a nevymohla som nič. Nepomohla ani exekúcia.
Dúfam, že to nebude aj tvoj pripad
ja by som promptne riešila Uznanie dlhu ale čím skôr podala žalobu za bezdôvodné obohatenie a predbežným opatrením zaistiť byt, aby ho nepredal aj s hypotékou - toto je podľa mňa podstatné, aby vymohla. Lebo iba uznanie dlhu ako takého nepomôže, bude splácať po 100 eur....Ale predbežným opatrením zaistiť, aby s bytom nemohol disponovať - napr. predať ho...A súhlasím s autorkou, môžte kontrolovať denne aj 3 x, o 5 minút to môže byť inak - lebo stačí zopár klikov a peniaze má na svojom účte - podlému človeku v jeho sofistikovanom zámere nezabrániš. A bola to plánovaná akcia, dlhodobejšie pripravovaná. Je to strašné ! V manželstve/partnerstve striehnuť denne cez IB či náhodou.....To čo je za život ? Obsesia - psych. diagnóza. Dá sa tak vôbec žiť ? Veď keď sa rozhodnem s niekým zdieľať môj život,je pre mňa nepredstaviteľné denno denné kontrolovanie v akejkoľvek oblasti spoločného života
@anonym_autor ... No veď preto to píšem. Mám skúsenosť s takýmto súdom. Trvalo to dlho a nevymohla som nič. Nepomohla ani exekúcia.
Dúfam, že to nebude aj tvoj pripad
@doriiis a nemôžu mu napríklad siahnuť na hypotéku ? Či to je nemožné ? Iba sa pýtam. Nejde mi do hlavy, že to môže takýmto čurakom prejsť
Otazka na diskutujuce,ktora z vas,by posielala dobrovolne,kazdy mesiac peniaze na ucet,ktoreho nie ste spolumajitelkou,ale len disponent?
@tundra no si predstav že my to máme tiež tak. manž. posiela celú výplatu - nechá si len koľko on chce, väčšinou na cigarety, a ja na ten účet nedávam ani len cent. manžel je spokojný pretože viem omnoho lepšie s e narábať ako on.
mne vôbec nepríde že je téma vymyslená. hovädá sa nájdu vždy a všade.
ako jeho argument bol že však budeme žiť v tom byte a on mi tie peniaze postupne splatí , ale teraz ich jednoducho potreboval aby mal niečo svoje , keďže ja mám relatívne bohatých rodičov.
@anonym_autor nebol tam vplyv zo strany jeho rodiny aby sa takto zabezpecil? Je to riadne svinstvo a este tipujem ze oni sa citia urazeni ze to ty nechapes a este si aj svadbu zrusila
hrozna situacia ale nedaj sa aj keby si sa roky sudila nech mu to neprejde

@tundra men sa veľmi nechce veriť, že je táto téma skutočná. Za desať rokov už predsa partnera poznám, šetriť si mohli každý zvlášť a peniaze dať dokopy vtedy, keď ich budú potrebovať. Len somár by zobral peniaze z účtu, keď sa dá jasne dokázať, že ich tam posielal niekto iný zo svojho účtu. Keď si išiel kupovať byt, ona nevedela, že chodí niekam na obhliadky, rieši niečo z bankou? Veď byt nekúpi ako kg banánov. To ho nikdy keď boli spolu nekontaktoval realiťák, majitel bytu a pod.? Hypo tiež nevybaví z pohodlia sedačky, ona si nič nevšimla? Čo očakával on, ako sa zachová jeho nastávajúca, keď to zistí, že sa mu hodí okolo krku? Asi ďalšia z vymyslených tém
@anonym_c9019a pozrela som si 3 byty v jednom objekte a v banke som bola 3x kvoli hypo.
Ja ked idem z prace nespovedam sa muzovi kam idem.