Je umývanie auta na záhrade legálne?
Za mojich mladých čias sa bežne umývali autá na ulici, pri rieke.
Je to zakázané? Existuje nejaký zákon, nariadenie obce? Kde hľadať?
Niekedy by mi uľahčilo život, keby som mohla auto opláchnuť na záhrade, iba vodou, vapkou, zmyť prach, peľ. Len teda neviem, či to je zakázané :-/
Ano, je to zakazane lebo pri umyvani mozu unikat ropne latky do kanalizacie, povrchovych tokov alebo vsakovat do pody. Ked nemas problem s tym, ze ti ten bordel vsiakne do pody na vlasnej zahrade tak kludne umyvaj
U nás je zakázané už minimálne dvadsať rokov, sme 8bj, a jedna rodina mala 2-3vozidiel (niektorýc.ani jedno)a veselo si umývali a pritom mali vodu a elektrinu so spoločného. Tak sa to stoplo
@anonym_autor Na vlastnom pozemku si môžeš umyť auto len vtedy, keď to budeš robiť na betóne/asfalte a vieš zabrániť tomu,aby voda z umytia neztiekla do kanalizácie,ku susedovi a nevsiakla do pôdy.
Na hociktorej pumpe oplachnem auto až za 1 euro
Mi Nehovor že nemáš 1 euro
A áno je to zakázané pri rukách a na záhradách kvôli znečisťovaniu životného prostredia
@anonym_autor je to zakázané ale dosť ľudí to robí.
To počúvam prvýkrát . Kazdý týždeň umývam na záhrade 😂😂😂
Ty vole to som tiež nikdy nepocula
Toto čítam prvy x 😆 bežné umyvame auto na záhrade ale využívame umyvarku
To prvy raz počujem. My umyvame auto na dvore,aj vsetci susedia
umývame auto na dvore. Aspoň čistou vodou ho opláchne mm. To je ozaj zakázané? Skúste sa niekto opýtať um. int.
Iné odpady sa lejú do pôdy.... a pesticídy , ktorými sa pravidelne trovíme sú isto v poriadku
Ešte som o tom nepočula. Svoje auto si pravidelne každý týždeň umývam doma. Už odjakživa. Načo by som ho umývala na pumpe, keď mám na to priestor doma? To nedáva logiku.
@anonym_autor Mydlova pena by nemala ist do kanalizacie. Iba vodou kludne mozes osprchovat. Dazd takto sprchuje vsetky auta co su parkovane vonku.
Ale nie je to dobre koli vysokej spotrebe pitnej vody.
Rob si ako chceš, na svojom pozemku prečo nie, iné veci znečisťujú životné prostredie. Jasné najlepšie je ísť do autoumývarky ale napríklad nie každý má cez týždeň čas kvôli práci a cez víkend ak býva 25km od mesta napríklad má zbytočne urobiť 50km aby umyl auto ak si to môže doma? Aj tou jazdou zbytočnou znečistí životné prostredie...
Iné odpady sa lejú do pôdy.... a pesticídy , ktorými sa pravidelne trovíme sú isto v poriadku
@ivicatolic preto treba pridávať aj z iných zdrojov však? A ešte sa tu podaktorí chichotajú, že to budú robiť ďalej. Keď vidíte po zemi odpadky, hodíte aj vy? Veď na čo sa snažiť, aj tak ho tam druhý hodí tiež?
nikdy nikdy NIKDY nebudeme ako v rakúsku 🤷 proste nikdy... sme spiatočnícky národ 🥺 reakcia na komentáre vyššie že u seba si môžem robiť čo chcem 🙈 no nie, nemôžeš....
@ivicatolic keď niekto skočí z okna, tal skočíš aj ty?
nikdy nikdy NIKDY nebudeme ako v rakúsku 🤷 proste nikdy... sme spiatočnícky národ 🥺 reakcia na komentáre vyššie že u seba si môžem robiť čo chcem 🙈 no nie, nemôžeš....
@zuzanka.zuzu ego vyhráva nad úctou a pravidlami. Len pre ten pocit, že aha! ja to aj tak spravím. Je to akurát tak primitívne.
@anonym_autor preco by si nemohla vodou oplachnut auto na svojej zahrade?
@anonym_285ce5 poprosím zákon a paragraf, v ktorom je to uvedené.
@anonym_285ce5 poprosím zákon a paragraf, v ktorom je to uvedené.
@spoony Zákon o vodách č. 364/2004 Z.z. zakazuje vypúšťať znečisťujúce látky do vôd bez povolenia. Pokuta je 3000€. Ešte niečo?
@spoony Zákon o vodách č. 364/2004 Z.z. zakazuje vypúšťať znečisťujúce látky do vôd bez povolenia. Pokuta je 3000€. Ešte niečo?
@marryliese našla som tam toto: § 39 "(11) Umývať motorové vozidlá a mechanizmy v povrchových vodách alebo odkrytých podzemných vodách, alebo na miestach, z ktorých by uniknuté pohonné látky alebo mazivá mohli vniknúť do povrchových vôd a do podzemných vôd, je zakázané." Ak tomu správne rozumiem, je zakázané auto umývať niekde v rieke, alebo vypúšťať palivá do vody. Ale ak auto opláchnem vodou, je to akoby ho zmyl dážď. V čom je rozdiel? Nebavíme sa samozrejme o použití saponátov a pod.
@marryliese našla som tam toto: § 39 "(11) Umývať motorové vozidlá a mechanizmy v povrchových vodách alebo odkrytých podzemných vodách, alebo na miestach, z ktorých by uniknuté pohonné látky alebo mazivá mohli vniknúť do povrchových vôd a do podzemných vôd, je zakázané." Ak tomu správne rozumiem, je zakázané auto umývať niekde v rieke, alebo vypúšťať palivá do vody. Ale ak auto opláchnem vodou, je to akoby ho zmyl dážď. V čom je rozdiel? Nebavíme sa samozrejme o použití saponátov a pod.
@anonym_da5551 presne. Tak by nemohlo ani pršať.
@anonym_da5551 presne. Tak by nemohlo ani pršať.
@anonym_f625a2 keď vás niekto nahlási tak sa obraňujte tým, že to len pršalo
@anonym_f625a2 keď vás niekto nahlási tak sa obraňujte tým, že to len pršalo
@anonym_b98e3a hlavne keď tento apríl bol najsuchší za niekoľko rokov 🙈 ale autíčko bude bez mušiek 😂 čo na tom že zvieratá pokapú
@anonym_285ce5
Strašne hlúpa otázka...no lebo je to zakázané podobne ako páliť bordel na záhrade...žasnem.