icon

Ako veľmi ovplyvnila vaša rodina výber mena?

sariko
27. jún 2022

Ahojte, dookola sa tu rieši výber mien no mňa by prezmenu zaujímalo do akej miery ovplyvnilo vaše okolie výber mena pre vaše dieťaťa.

Tak napríklad my... Mali sme vybraných tak top 5 mien. Jedného dňa sme sa tak povedzme "rozhodli" (stále nie na 100%) že sa bude volať Bria. Povedali sme to mame - "joooj to také britké" (v zmysle nepekné). Povedali sme to kamoške - "noo to jak ten syr brie"...
No proste názory ľudí nás od toho mena odradili.
Potom sme vybrali (zas nie úplne na 100%) že sa bude volať Ela. Babka že Elu nie lebo sa jej nepáči, kamoška že Elu nie lebo každá jedna ktorú pozná je ako z divých vajec, atď.

Nehovorím že úplne, pretože aj my sami sme nerozhodní a každý týždeň sme mali vybrané iné meno, ale do istej miery nás to opäť ovplyvnilo a donútilo zamyslieť sa nad tým.
Teraz sme sa už pevne rozhodli, no nikomu ho pre istotu nehovoríme 😀 Lebo keď sa už tak bude volať, nebudú môcť namietať 😀

Mali ste to niekto aj vy takto podobne?

aknamorka22
27. jún 2022

Ja som chcela prvého syna Alana a urobila som tú chybu, že som to povedala a každý jeden do mňa hučal až mi to meno znechutili. Druhé čo sme vybrali sme nikomu nepovedali. Doteraz mi je ľúto, že som nedala to meno. Pri druhom sme si nechali pre seba nie len meno ale aj pohlavie a všetci mali prekvapko. Samozrejme aj po narodení mali niektorí problém s menom ale len som sa usmiala a povedala, že už je neskoro 🙂

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
benit
27. jún 2022

My sme vybrali meno pre dceru, fakt sme sa velmi tazko zhodli na tomto jednom. Svokre sa nepacilo, lebo jej kamoska mala dceru s tym menom a stale medzi sebou superili. Dcera sa narodila a svokra zabudla na vsetky vyhrady. Bola prva vnucka a aj jedina.

makova333
27. jún 2022

@sariko Nie, neovplyvnila, pretoze kym sme neboli rozhodnuti, odpovedala som na otazku ako sa bude volat "este nevieme". Ked bolo konecne rozhodnutie, zverejnili sme. Jedna clenka rodiny z mojej strany to predychavala (meno uplne bezne, ale jej sa nepacilo), potom v porodnici ked ma prisla pozriet, overila meno - ci naozaj som take dala, dva tyzdne sa so mnou nebavila a potom sa dieta stalo jej oblubencom.

silvike
27. jún 2022

@sariko NIe, vobec sme to takto nemali. Pri prvej som bola davno pred tym, rozhodnuta ze ked bude dcera tak bude Terezka. Manzelovi sa meno pacilo, inym ked sme povedali ako sa bude volat tak vacsinou boli nadseni ake pekne meno. Rodicia to len zobrali ako fakt, vobec nas ani neodhovarali ani nekomentovali nejako negativne. Pri druhom sme sa tak nejak s manzelom rozhodli ze bude Jan, tak sme to nejak obaja vnutorne citili, ze je to to prave meno pre synceka. Tiez nikto to nekomentoval negativne. Skor ze ake tradicne silne meno sme dali ze uz sa malo ludi dava (v tom case ked sa syn narodil) take meno. Pri tretom dietati (synovi) sme skor s manzelom mali dilemu ake meno dame. Ja som chcela Gregor ale to sa manzelovi nepacilo a ani mojej mame. Inym som ani nevravela ake meno chcem dat. Ale tak mala som v zalohe este Filip, to sa mi tiez uz od davna pacilo. Tak to mi manzel schvalil viac. Ale Gregora som sa nejak nevedela vzdat tak som dala nakoniec Filip Gregor. Ale pravdu povediac pri tom tretom synovi sme najviac s menom vahali a boli taki nerozhodnejsi.Ale pri tych prvych dvoch pomaly akoby mali mena predurcene 🙂 tam to bolo take jednoznacne, iste, bez pochybnosti a fakt nikto nam nic negativne na vyber mien nepovedal. Tot nasa skusenost. Drzim prsty pri vybere mena.

silvike
27. jún 2022

A presne ako pise makova333, ked v tom s muzom nemas jasno, tak treba povedat len "este nevieme" Az ked sa to schavli pri rodinnom stole (rozumej ja a muz) tak az potom zverejnovat dalej.

cimage
27. jún 2022

Naco to niekomu vesat na nos. Vzdy sa najdu blbe poznamky. My sme pri synovi hned vedeli meno a aj povedali, klasika, nikto nic nenamietal. Druhej sme meno vybrali 2dni pred porodom, nikto nevedel co bude. A tretej sme vybrali a nakoniec po porode sme ho zmenili, takze vsetci boli v soku, ale viac sa nam hodilo toto meno. Ked uz je dieta na svete, tak nebudi mat blbe reci. Staci povedat, ze este neviete, nie ste rozhodnuti a bodka.

maryetta
27. jún 2022

Jojoj co som sa napocuvala. Ani nepisem. Muz mi az po case povedal co pocuval on 😂
Viac-menej. Aj jemu som meno povedala a nejako namietky nemal. Tak to bolo hlavne.

silvike
27. jún 2022

@sariko Moja sestra mala byt Luba ale mamina svokra nechcela, nepacilo sa jej, chcela dat nieco podobne Marii, tak mama sa nechala spracovat a dala sestre meno Marianna. Takze tam vyslovene ovplyvnila vyber mena svokra. A manzel mi vravel o pripade (jeho kolega z prace), ze sa im narodil syn, dali mu meno, uz bolo aj na matrike ale svokre sa tak nepacilo ze ich normalne dohnala k tomu ze sli prepisovat na matriku na take jak chcela svokra. Tak aj take pribehy s ovplyvnovanim mien poznam. to uz je dost silna kava. Sa nevedia daktore svokry/mamy vobec uvedomit, ze uz trosku dost prehanaju v presadzovani si svojho. A pre pokoj v rodine sa mladi rodicia podvolia.

evita_g
27. jún 2022

@silvike to mi pripomenulo moju svokru... keď sa narodila, mama jej dala meno, no otec ho išiel na matriku prepísať, dal jej meno po svojej MILENKE! moja svokra celý život to meno neznášala, poznala ten príbeh, každý ju volal tým prvým menom, no ale v dokladoch mala iné. všelijaké príbehy život píše.

janka_266
27. jún 2022

@sariko my sme meno oznamovali spolu s oznámením o narodení 😃 keďže sme nevedeli žiadne vybrať, len sme mali jedno, že toto môže byt, keď nám lepšie nenapadne 😃a všetci sú spokojní

elizabet173
27. jún 2022

@sariko nijako. My sme to s rodinou neriešili, iba rodičom a svokrovcom sme povedali, aké máme pripravené meno pre dievča a aké pre chlapca a oni to brali tak, že je to naše dieťa a naše rozhodnutie. A keby aj mali iný názor, tak by sme si stáli za svojím, ale tak zase sme nemali vybrané meno ako Sandokan a pod. My sme vedeli, že sú rozumní, že nám do toho nebudú kecať, keby sa do všetkého montovali, tak im nepovieme nič, iba že to bude prekvapenie a dozvedeli by sa až po pôrode.

silvike
27. jún 2022

@evita_g uuf, tak toto je uz iny level...nenachadzam slov, riaden typek ten svokrin otec, no comment

gumkac19
27. jún 2022

@sariko my máme chlapca, ešte keď som bola tehotná každého zaujímalo meno- vraveli sme, že nevieme (mali sme nejakých favoritov, ale nechceli sme si do toho nechať "kafrať") alebo som vravela, že to bude Moric alebo Vendelín
Až keď sa narodil tak sme oznámili meno, aj to svokra, že ona si myslela, že to bude Maximilián 🤷😀 ten ani vo výbere nebol

zuzikak
27. jún 2022

iba ciastocne a aj to nie zeby sa do toho niekto staral. Len v mojom vybere bol Risko ale svokra mala otca s tym menom a mali nie dobry vztah. Tak isto Alexandra muzova sesternica je zial drbnuta, tak to sme zamietli. (skoda). Inak sme sa na mene dohodli my a povedali sme to ako hotovu vec bez diskusie. Ak sa bojite, ze sa vam budu starat, tak povedzte, ze pockate ako bude dieta vyzerat a podla toho co sa mu hodi date meno. A hotovo.

mimikarol
27. jún 2022

Neovplyvnili ma ich názory. Je to moje dieťa, takže výber mena bol len na mne a mužovi. Čo si kto myslel mi je jedno. Takisto som sa ja nestarala do výber mena sestrám ani nikomu inému. Keď sa mi nepáčilo, nechala som si to pre seba.

sszuzu8
27. jún 2022

Mena som vybrala deťom sama. Staršej som dala meno po kamoške a mladšej som vybrala v deň pôrodu. 😉 Moje deti moje mena

number19
27. jún 2022

Ono je to tazko. Tak ja osobne by som dieta nechcela pomenovat menom, ktore by niekto v rodine neznasal, pripadne by mu pripominalo nejaku neprijemnu osobu, alebo traumy z minulosti.
Neviem preco by som to dietatu robila. Takze my sme to s rodinou relativne konzultovali...

ikaja
27. jún 2022

Mohli by sa aj na hlavu postavit 🤭😂 je to moje, naše dieťa .. moja máma mi vnucovala mena, že aké dať, ale hneď som ju pekne zrusila, že určite niekto nám nebude vyberať mena 🤭
Máme Ninu a Matiasa

elizabet173
27. jún 2022

@number19 vždy sa nájde niekto, komu nejaké meno z určitých dôvodov prekáža, alebo sa mu len jednoducho nepáči. To by si mohla prejsť celý kalendár a ostal by ti akurát Veľkonočný pondelok. 😎

lucia147852
27. jún 2022

Nikto. Meno sa všetci dozvedeli, až keď bola mala na svete

elizabet173
27. jún 2022

@sszuzu8 ja som myslela, že deti máš aj s mužom, či ten nemal čo do toho kecať? Alebo súhlasil?

rajc1nka
27. jún 2022

@sariko juj Bria je krasne meno 😍 nas psik sa tak vola, ale inak mne sa velmi paci aj pre dieta 😍 mne nikto okrem muza vyber mena neovplyvnil, nasa dcera sa vola Liza (ako Lisa Simpson len poslovencene) a moja babka sa jedine zamyslala,ze joj ako ju budeme volat 😄 a tak ju volame Liza 😄

deti95060810
27. jún 2022

snažila sa...
svokra sa dokonca aj urazila že som meno nedala po nej... Malé bábo neprišla ani pozrieť, tak potom sme my išli s manž. keď malo bábo 5 m.... Inak naša dcéra má už 14 r a svokra ju miluje aj s tým iným menom... čo ma najviac nahnevalo? že svojim dcéram nedala meno po sebe a po mne chcela aby sa dcéra volala ako ona.... To meno sa mi nikdy nepáčilo ....

noemi155
27. jún 2022

@sariko poznám moc dobre
Keď som čakala prvú dcéru,som povedala,že pohlavie a ani meno nepovieme,že proste prekvapenie
Narodila sa,poslali sme každému ,že je na svete a reakcie na meno akože dovidenia….
A naši to ani nevravím…
Akože cista katastrofa a preto viem,že meno by som vopred nikdy nepovedala,lebo ľudia sú blbi a snažia sa ti ho úplne zhnusit
Teraz čakáme ďalšie dieťa,pohlavie sme povedali,ale meno ani za toho otca
Akože dlho sme ani nevedeli vybrať,ale už konečne meno mame ,vieme ho my traja a viac má nezaujíma
Čoskoro sa to každý dozvie a už zas očakávam blbe komentáre ohľadom mena,ale zvyknú si
Sú to moje deti a ja im dám meno podľa seba,nie čo sa páči zvyšku,lebo menom nikdy nikomu nevyhovies,vy ako rodičia musíte byt stotožnení a musí dieťaťu proste pasovať

number19
27. jún 2022

@elizabet173 Tak ja nehovorim o sesterniciach z 3. kolena, ktore vidim raz za 10 rokov.
Ale teda rodicia a svokrovci a surodenci....tam mi to nebolo jedno, uprimne (chcela som aby sa vseobecne to meno prijalo)...ale len moj postoj...nemusi kazdy zdielat ako to tu sledujem...

martinusik91
27. jún 2022

Ja som navrhla manželovi ktoré sa mi páči a na jednom sme sa zhodli. Samozrejme po oznámení niektorým členom rodiny sme mali podobne reakcie ako ty, ale je to naše dieťa. Keď sa im to nepáči ich problém. Názor sme si vypočuli a to je tak všetko.

andrea78
27. jún 2022

@sariko nijako, vobec. Nekonzultovala som moj vyber mena ani s rodicmi, ani so svokrovcami, ani so surodencami. Nevidela som dovod. Vyber som konzultovala s manzelom, zohladnila aj jeho nazor a zaujimal ma nazor dcery ( vtedy 8 rocnej) na vyber mena pre surodenca. Nikoho ineho sa to netykalo a nikto iny nema(l) pravo zasahovat do vyberu mena pre nase dieta.

vevesh
27. jún 2022

@sariko mali a tym, ze sme miesane manzelstvo boli tlaky z oboch stran, zo slovenskej vacsie, lebo som slovenka, tak logicky deti musia mat slovenske mena. Najprv sme im povedali a ked zacali rypat, tak som odpovedala smrtelne vazne, ze ked ma nase*ru bude chlapec Omar Ali a dievca Zahara (bolo im to proti srsti). Nakoniec maju deti mena arijskeho povodu, blizsie k muzovej kulture, kedze mame aj jeho priezvisko. Netreba sa nechat znechutit- jednym uchom dnu, druhym von. Ked sa dieta narodi, zmieria sa s menom, ake s muzom vyberiete...

elenita
27. jún 2022

@noemi155 a ake mena mate? My sme nasu Alzbetku tiez oznamili, az ked sa narodila...nikto nevedel dopredu ani pohlavie, ani meno 😉