Ako veľmi ovplyvnila vaša rodina výber mena?
Ahojte, dookola sa tu rieši výber mien no mňa by prezmenu zaujímalo do akej miery ovplyvnilo vaše okolie výber mena pre vaše dieťaťa.
Tak napríklad my... Mali sme vybraných tak top 5 mien. Jedného dňa sme sa tak povedzme "rozhodli" (stále nie na 100%) že sa bude volať Bria. Povedali sme to mame - "joooj to také britké" (v zmysle nepekné). Povedali sme to kamoške - "noo to jak ten syr brie"...
No proste názory ľudí nás od toho mena odradili.
Potom sme vybrali (zas nie úplne na 100%) že sa bude volať Ela. Babka že Elu nie lebo sa jej nepáči, kamoška že Elu nie lebo každá jedna ktorú pozná je ako z divých vajec, atď.
Nehovorím že úplne, pretože aj my sami sme nerozhodní a každý týždeň sme mali vybrané iné meno, ale do istej miery nás to opäť ovplyvnilo a donútilo zamyslieť sa nad tým.
Teraz sme sa už pevne rozhodli, no nikomu ho pre istotu nehovoríme 😀 Lebo keď sa už tak bude volať, nebudú môcť namietať 😀
Mali ste to niekto aj vy takto podobne?
My sme vybrali. Povedali,ked chceli vediet a ignorovali blbe poznamky. :D
@elizabet173 dohodli sme sa ja vyberám meno pre dievčatá a on pre chlapca. Pri druhom ma opustil tak to už bolo len čisto na mne
Rodina nás ovplyvnila len v tom smere, že sme pre deti nechceli žiadne podedené mená, takže sme vyberali také, aké v rodine neboli.
Nás neovplyvnilo okolie nijako, lebo sme sa na ich názor ani nepýtali. jednoducho sme to oznámili. Reakcie boli rôzne - do očí nám nikto nič nepovedal, ale tak videla som tie pohľady. Ak by sme vybrali nejakú exotiku, tak by som tie reakcie aj pochopila, ale podľa mňa sme vybrali úplne normálne bežné meno - Alžbeta. No niektorí sa na nás dívali, akoby sme ju pomenovali Venuša alebo čo. My sme sa na tom mene zhodli s manželom, a to bolo podstatné, ostatní ma nezaujímali. 🙂
Mena deti sú jedine, do čoho som si vtedy nenechala kecat od nikoho 😁 jedine teda manzelovi som ich navrhla a súhlasil. Ale dievčenské mal vybrate on a modlila som sa, aby ani druhé babo nebolo dievčatko, lebo to meno sa mi nepáčilo 😁 viem, že jedni aj druhí rodičia hľadali v kalendári a navrhovali kadejake mena, ale ani sekundu som o nich neuvažovala. Ja som mala vybrate a myslím, že obom sa veľmi hodia 🙂 či sa pacia rodine alebo nie, ma popravde nezaujímalo
Ani by mi nenapadlo riesit takuto vec s kymkolvek okrem otca dietata.
My sme mali/mame vybrate pre chlapca uz asi 100 rokov do zadu, muzov kolega sa tak volal a raz bol moment, ze hej pekne meno, ked raz budeme mat chlapca tak sa bude volat... NIKOMU sa to meno nepacilo, ze je ako pre psa atd. Stali sme si za tym menom, no osud chcel aby sme mali dievca 😂 dost dlho som rozmyslala nad menom, a strasne sa mi zapacilo Amelia. Nakoniec sme zistili, ze 3 Amelie uz v rodine z muzovej strany boli (jeho praprababka a dalsie pra pra pra pra babky s nemeckymi korenmi) tak sme to vzali ako "rodinne" meno. Ale okolie vacsinou utrusi - joj aj my sme chceli dat Amelia a potom sme si to rozmysleli 😂 alebo, ved uz kazda druha sa vola Amelia 🤦♀️ ved dobre, niekedy bola kazda druha Katka alebo Zuzka 😂
@sariko vobec nie. Absolutne nas nezaujimal nikoho nazor. Povedali sme meno a necakali na odozvu
@banalu ja som chcela ako dieta Ameliu, ze ju budem volat Mia. Lebo vsak Dennik princeznej. 😀
Cuduj sa svete, drzalo ma to az do dospelosti, ale pri muzovi nepresla ani Amelia ani Mia. Nevadi.
Mne výber oboch mien dokonale zhnusila svokra, keď sme pri prvej dcére oznámili ze to bude dievčatko, sla sa potrhať aby sme ju nazvali ako ona, svokra ma síce krásne meno a ak by tak strašne netrvala na tom aby sa dcéra volala po nej, možno by sme ho aj dali. Vybrali sme však iné. Nakoniec manžel zmenil názor a chcel aby sa volala po mne. Ja som súhlasila a volá sa tak moja mama a aj babka sa tak volala. Keď teda manžel oznámil svokre ako sa mala vola ( na nominovala sa na chodbu a čakala tam s nim), povedala ze ci nebolo krajšie meno.. Wtf... To mi povedal až keď sme vyberali meno pre druhé dieťa.. Pred krstom, sla za kňazom a chcela vybaviť aby farár dopisal ešte jedno ( jej) meno, našťastie farár mal dosť rozumu..Pri druhom dieťati sme už neoznamovali ani pohlavie a už vôbec nie meno.. Svokra brala ako fakt, že ak to bude chlapec bude sa volať po mojom manželovi, dedovi ( manželovom otcovi) a pradedovi a ak dievča tak po nej.. Až mesiac po pôrode mi manžel zreferoval ako vystrajala, keď sa dozvedela ake meno sme dali, do teraz sa nevie zmieriť s tým že vnuk sa nevolá po dedovi... Malý ma takmer 2 mesiace a ledva sa na neho pozrela... Manžel jej aj vysvetľoval ze on nechcel aby sa jeho syn volal po ňom, že on si prial to meno pre syna, ale babka sa zaťala a je urazena 🤦♀️ mne je to fuk a manželovi je až trápne ako sa jeho mama zachovala...
@sszuzu8 prepáč, to som netušila
Ziadno, napady som si vypocula aj nazory na moj vyber a tym to haslo😊
Nijako. Ja a manžel, respektivne ja som navrhla,. manžel súhlasil a nik nám náš výber nekomentoval. Takže absolútne nijako.
Ja deti nemam, ale som jedina dcera, mama mi dala meno podla jej talentovanej kamaratky ktora v 19tich zahynula pri autonehode. Babka (jej mama) ju velmi drsne odhovarala, ale mamka si meno nastastie presadila a vsetci su spokojni:D
My sme meno dlho držali v tajnosti, prezradili sme iba najbližšiemu okoliu pri baby shower (to som bola v nejakom 29tt či tak), dali sme si vyšiť vankúš s menom. My sme dali netradičné, exotické meno. Našťastie, môj okruh známych je v pohode. Na babyshower boli 4 moje najbližšie kamošky, rodičia sa dozvedeli trochu neskôr, keď prisli na návštevu, ale oni sú taktni a nikdy nám do ničoho nezasahovali. Ostatní sa dozvedeli až po pôrode. Tí, ktorí ma spoznali už s dieťaťom, tak tí to berú ako fakt. Určite sa mnohým ľuďom meno nepáči, resp. si ho na prvýkrát nezapamataju, hlavne keď sa krpec predstavuje niekomu- on to tak rýchlo vybafne, že ja niekedy zachytim až poslednú časť, cudzí človek nemá šancu 😅 decká v škôlke problém nemajú s oslovovanim, dospelí si po druhom raze už tiež pamätajú. Jedine, čo sa nás zvyknú spýtať, je že na základe akého kľúča sme meno vybrali a druhá reakcia je "ooo, aké vznešené" naživo ti nikto nesplechne negatívnu reakciu do tváre. To len na internete sú ľudia geroji. Ale najlepšia taktika je nikomu vopred nehovoriť nič, aby nemali blbé reči a potom, keď je dieťa na svete, tak to už len prijmu ako fakt. Vôbec by som tak intímnu úlohu ako vyberanie meno pre dieťa nekonzultovala s rodinou a známymi. Vyjadriť sa môže ten, kto pri výrobe toho dieťaťa bol. A ostatní nech si tíško suchaju nohami a vyberajú mená pre svoje deti
My sme vyberali klasicke slovenske a casto pouzivane mena, tieto moderne cudzojazyčné su nam cudzie. Prve sa nepacilo muzovi, ale ja som ine nechcela. Druhe sa nepacilo svokre, ale nam dvom ano... Ktovie, ako sa bude zit s "extra" menom vasmu dietatu
@sariko Moja skúsenosť je, že akékoľvek, absolútne akékoľvek, meno vyberiete, keď ho oznámite okoliu a rodine, vždy sa nájde niekto, kto bude mať voči nemu výhrady. Takže tvoje rozhodnutie neoznamovať meno považujem za správne.
A ešte aby som aj odpovedala na otázku v názve: absolútne nijako. S mužom sme vybrali meno (už sme vedeli, že bude chlapec) a oznámili sme to rodine, ako hotovú vec. Samozrejme, že boli aj reči, že prečo také atď. Ale už bolo rozhodnuté, nediskutovali sme o tom.
@sariko nie, nikomu sme nepovedali 🙂 a mali by sme aj tak na salame co si kto mysli alebo nemysli 😁 Ela je nahodou pekne. Kamos ma Brianu nspriklad, lepsie ako Bria a este na SK, asi ny to mala dievka tazke 🙂 ved si pocul. Ale kazdeho je do toho prd makovy. My sme dali dve mena a to tiez bolo kecov, ze Jeezis a to naco? No na ho… Takze tak, prajem pevne nervy pri oznameni mena 😃
@sariko my smeneoznamovali mena dopredu, až keď sa deti narodili. Aspoň mali starí rodicia prekvapko.
@sariko mena sme vyberali len my s muzom a nikomu sme ani nepovedali co bude 🙂
Ja sa teda celkom často menami zaoberám, keďže občas mám možnosť vypĺňať tlačivá pre matriku našej farnosti,tak ma tieto histórie okolo mien a ich výberu dosť zaujali. Asi najkurióznejšie, čo mi bolo vyrozprávané, bol príbeh spolužiačkinej prvej netere (mená pre istotu zmením). Tam ovplyvnila výber mena sestrička v pôrodnici, ktorá si myslela, že bude mať dievčatko meno po mame, ktorá má úplne slovanské meno, tak ho zapísala do papierov, kým mamička absolvovala CR. Potom sa to už matke dievčatka nechcelo meniť, tak len dopísala to meno, ktoré chcela, pred to, ktoré zapísala sestrička. Vznikla z toho ale kombinácia typu Jacqueline Ľudmila. 🙂

@elenita dcéra je Dianka a syn bude teraz Max
Ja som chcela strašne Tobias alebo Adrián,ale muž nechcel aj keď Tobias sa mu strašne páči,ale že teraz vsade samé to ias v menách ultra moderne ako Tobias, matias a podobne…
A stále som nebola nejak stotoznena s menom,nič mi nepasovalo a ten Max má akosi očarila a páči sa aj malej Maxik,tak som spokojná,ta tiež chcela len Tobiho 🙂