Čo hovoríte na meno Tristan pre chlapčeka?
Ahojte co hovorite na meno Tristan pre chlapčeka ?
Mne sa to nepáči 🫣
Mne sa paci 🙂
Velmi tazke meno pre zivot.
Zaujímavé meno, ale kvôli významu by som ho tiež nedala...
Prvá tu napíše že meno znamená smutný a zrazu všetky súhlasia bez toho aby si overili význam tohto mena. Význam tohto mena je oveľa širší ako len ,,smutny"... píše sa smutný ALEBO hlboký:
Meno Tristan má keltský pôvod a jeho význam nie je úplne jednoznačný, no často sa spája so slovom „drystan“, čo znamená „smutný“ alebo „hlboký“. Preslávilo ho najmä stredoveké legendy o rytierovi Tristanovi a Izolde, kde je Tristan symbolom tragickej lásky, oddanosti a statočnosti. Meno Tristan vyjadruje osobnosť s hlbokým citovým prežívaním, ktorá je ochotná obetovať sa pre druhých a pevne stáť za svojimi hodnotami. Nositeľ tohto mena býva vnímaný ako charizmatický, vnímavý a zároveň odvážny človek. Meno má romantický a dramatický nádych, čím pripomína vášnivý charakter, oddanosť a silu prekonávať náročné životné výzvy.
Tým ze je to netradičné meno a s nikým sa mi nespája tak mi príde v pohode. Čím viac ho čítam a opakujem tým viac sa mi páči ale ja osobne by som nikdy nedala meno dieťaťu, ktoré mu môže spôsobiť v budúcnosti komplex.
Každé meno niekto miluje, niekto nenávidí.
@kristiii to sú také ktoré sú bezne v slovenskom kalendári...
@oceanahory treba ale brat ohlad aj na priezvisko. Myslím si ze zahraničné mena so slovenskými priezviskami sú ako päsť na oko...
Ale sak co sa čudujem... slovenské tradície už pomaly idú do úzadia... sa čudujem ze polovica preamerikanizovaneho slovenska si ešte nedáva vianočné darčeky 25.12. ráno...
@kikusenka1 Ale preco by bolo TREBA? Azda existuje nejake pravidlo alebo su to iba tvoje pocity a ako to vnimas TY? Ja zase nechapem, z akeho dovodu ideme niekoho odsudzovat preto, ze nevyberie "pekne SK meno" pre svoje dieta, ked zije v tomto state? To ze je to mimo mojho gusta je jedna vec, ale preco si niekto sebecky mysli, ze nazor ineho je hoden vysmechu ci odsudenia?...Nehovoriac o tom, ze vlastne tymto chce vacsina ludi povedat iba to, ze je priatelne ak da meno, ktore je v nasom state uz roky standardne zauzivane a tvrdime, ze sa jedna o "tradicne SK meno", co je v konecnom dosledku blbost, kedze su to rovnako vsetko mena prevzate zo zahranicia 😅. Len si vezmime moje krasne "SK meno" - Barbora...ktore je po spravnosti greckeho povodu, ale s tymto menom nema nikto na SK problem 😁👍. Moja stara mama dala v tych casoch svojej prvorodenej dcere meno Dominika. Vravela, ze ju za to vsetcia odsudzovali a posmievali sa jej...ake zahranicne meno. Dnes by si mi povedala, ze je to pekne "SK meno" 😅🫣.
My sme synovi dali meno Edmund, ktore je britskeho povodu (sice mame zahranicne priezvisko, takze by to mozno u teba preslo 😁...). Aktualne menej zauzivane u nas, ale v minulosti to bola tiez uplna klasika aj na SK, volal sa tak aj manzelov pradedo. Chceli sme meno, s ktorym nebude mat problem na SK, ale ani v zahranici...proste univerzalne meno a my sme spokojni.
Takze pointa je, ze tu vsetcia vyskakuju pri "nestandardnych" menach a osobne si myslim, ze je to skor nasou mentalitou, ktora ma rada "stare zauzivane" a boji sa akejkolvek zmeny, len preto lebo je to nieco "nove". Nie je to nic nestadardne...pred 30-40 rokmy, ked dal niekto svojmu synovi meno David, ci Oliver, tak uvazovali rovnako, ako ty. Teraz si povies, ake pekne "SK meno" 🤦😁.
@oceanahory Stačí mrknúť na roky nemenný zoznam TOP 10 mien, ktoré dávajú deťom.Samko, Lukáš, Sofia, Eliška, Ema, Anna, Hana, Jakub, Nina - takto cca si spomínam pred piatimi rokmi, a dám ruku do ohňa, že tieto mená sú v tom zozname aj teraz :D A ANI JEDNO nie je slovenského, ani slovanského pôvodu. Dokonca také Elišky, Niny a Oliverovia boli ešte aj za čias, kedy sa vyberali mená nám, dosť hardcore a teraz ich voláme že pekné, tradičné a slovenské.
Autorka, podľa mňa je Tristan nádherné meno, a náhodou ešte aj tá Izolda sa mi páči (padol tu taký návrh, tak len preto píšem). Ja som si ho nevybrala pre syna z dvoch dôvodov: nie je úplne komfortné žiť najmä u nás s menej tradičným menom, aspoň že sa ľudia až tak priamo nevysmievajú, ale blbé je v kuse, či keď sedíš v taxíku až po úradný styk hláskovať a vysvetľovať, je to otravné. No a ten význam je tiež taký pochmúrnejší, a ako sa hovorí "nomen omen".. s mužom sme sa vedeli zhodnúť len na jednom mene, ale keď sme si prečítali jeho význam: ničota, nestálosť, tak to už nezachránilo ani to, že niekde sa uvádzal aj význam ako "para, dych a pod." :D
@oblecenie99 No ved prave, ja sa pamatam, ze ked som mala spoluziacku s menom Vivien, tak to bolo totalne ze WOW medzi vsetkymi ostatnymi zenskymi menami, ako boli Eva, Jana a Zuza 😁...vsetcia to vtedy potrebovali riesit. A teraz je to take uplne bezne meno, ktore zrazu neprekaza ani so slovenskym priezviskom 🤦.
@oceanahory poprosím môj príspevok čítať s porozumením. Ja som napísala svoj názor. Každé meno má nejaký povod . Hovorím o slovenských menách ktoré sú v našom kalendári.. a to ze sa mi nepáči meno Tristan pretože nie je pekne slovenské je moja vec. Skôr by som ho dala psovi ako synovi. Ale je to vec môjho názoru. Ja ti neberiem tvoj názor a ty mi neber môj. Mne je len luto , že je veľa pekných slovenských mien(nie pôvodom ale v kalendari!!!) a tie idú do ústrania a mena ktoré sa nehodia k slovenskému priezvisku dávajú novopečení rodicia deťom... a Tristan Juraško je katastrofálna kombinácia 😂😂😂
@kikusenka1 Ok ak je pre teba smerodatny nejaky kalendar, tak nech sa paci...aj ked vobec nechapem 😅, ved aj v tom kalendari urcite najdes take mena, ktore sa ti nepacia, ale tie su uz akceptovatelne lebo su v nasom kalendari? 😅 Ja ti tvoj nazor neberiem, mne sa meno Tristan tiez nepaci, ale nejdem si robit srandu z ludi, ktorym sa toto meno paci 🤦 ... Je to vec vkusu a to ze je to zahranicne meno je totalne nepodstatne rovnako, ako aj to, ze nie je v SK kalendari 🫣.
@oceanahory mne sa všeobecne nepaci keď niekto pridá príspevok s názorom na meno. Jeden povie ze je pekne iný zase ze nie... je to vec vkusu. Pre mňa za mňa nech sa vola aj Ježiš..
@kikusenka1 a je ti jasné, že mená sa v kalendári (aj v tom našom slovenskom) obmieňajú, hej? Čiže ak z neho od 1.1.2025 nejaké vypadne, tak to už zrazu nebude bežné "slovenské " a keď nejaké pribudne, tak sa ním zázrakom udrenim polnoci stane? Strašne divné zmýšľanie máš.
@kristiii nemám divne zmýšľanie. Prečo by som mala mat? Len som napísala svoj názor. Evidentne keď sa nepcham niekomu do zadku a budem ospevovat meno ktoré sa mi nepáči tak tu budem za tu in... môj názor je ze to meno je otrasne a je mi ľúto ze pekne slovenské mena q slovenské tradície idú do zabudnutia... hold keď bude mať každý také zmýšľanie ako podaktore tu tak Boh nás ochraňuj...

@diewcatqoo to aj mne napadlo😆😉