icon

Dievčenské mená končiace na -ia

prea
21. máj 2025

Dievčatá poraďte pekne dámske mena končiace na -ia🙂

Strana
z2
talia16
21. máj 2025

Natália, Lívia, Lydia, Sofia, Olívia, Amélia, Maria, Aurelia, Viktória, Emília, Valéria, Melánia, Rozália, Júlia, Tália, Flávia, Aria

tundra
21. máj 2025

@prea
Mnohé mená končia na "ia", či už sú bežné alebo menej známe, medzinárodné alebo typické pre konkrétne jazyky. Tu sú niektoré príklady:
Bežné mená končiace na "ia"
* Mária: Veľmi rozšírené meno s biblickým pôvodom.
* Sofia/Sophia: Znamená "múdrosť" a je veľmi populárne po celom svete.
* Viktória/Victoria: Znamená "víťazstvo".
* Natália/Natalia: Znamená "narodená na Vianoce" alebo "narodená".
* Júlia/Julia: Znamená "mladá" alebo "zasvätená Jupiterovi".
* Amélia/Amelia: Znamená "práca" alebo "usilovnosť".
* Olivia: Znamená "olivovník".
* Lívia/Livia: Rímske meno, pravdepodobne odvodené od "lividus" (modrastý) alebo "oliva".
* Aria: Znamená "melódia" alebo "ušľachtilá".
* Kláudia/Claudia: Znamená "chromá" alebo "chatrč".
* Cecília/Cecilia: Znamená "slepá", ale je to tradičné a elegantné meno.
* Lýdia/Lydia: Pôvodom z oblasti v Malej Ázii.
* Anastázia/Anastasia: Znamená "vzkriesenie".
* Lucia: Znamená "svetlo".
Ďalšie mená končiace na "ia"
* Alícia/Alicia: Znamená "ušľachtilá".
* Félicia/Felicia: Znamená "šťastie" alebo "šťastná".
* Melánia/Melania: Znamená "čierna" alebo "tmavá".
* Tália/Talia: Znamená "rosa" alebo "rosná".
* Dália/Dahlia: Podľa kvetu georgíny.
* Glória/Gloria: Znamená "sláva".
* Kamilia/Camilla: Rímske priezvisko, ktoré mohlo znamenať "obradný sluha".
* Octavia: Znamená "ôsmy".
* Valéria/Valeria: Znamená "byť silný, zdravý".
* Saskia: Holandské meno, pravdepodobne odvodené z názvu saského kmeňa.
* Nadia: Znamená "nádej" (zo slovanských jazykov) alebo "vlhká, jemná" (z arabčiny).
* Žofia/Zofia (poľská alebo slovenská varianta Sofie).
* Emília/Emilia: Varianta mena Amélia.
Mnohé z týchto mien majú latinský, grécky, slovanský alebo iný európsky pôvod a sú populárne v rôznych kultúrach.

lila246
21. máj 2025

Lucia, Patrícia, Cecília :D

domkakvet
21. máj 2025

@prea Nadia, Lucia, Maria, Terezia,

marhulka13
21. máj 2025

@prea ja mam dcéru Júliu

adik64
21. máj 2025

Lucia, Julia, Klaudia, Natalia, Melania

marusiao
21. máj 2025

Daria, Mia, Ria

aniele
21. máj 2025
@tundra

@prea
Mnohé mená končia na "ia", či už sú bežné alebo menej známe, medzinárodné alebo typické pre konkrétne jazyky. Tu sú niektoré príklady:
Bežné mená končiace na "ia"
* Mária: Veľmi rozšírené meno s biblickým pôvodom.
* Sofia/Sophia: Znamená "múdrosť" a je veľmi populárne po celom svete.
* Viktória/Victoria: Znamená "víťazstvo".
* Natália/Natalia: Znamená "narodená na Vianoce" alebo "narodená".
* Júlia/Julia: Znamená "mladá" alebo "zasvätená Jupiterovi".
* Amélia/Amelia: Znamená "práca" alebo "usilovnosť".
* Olivia: Znamená "olivovník".
* Lívia/Livia: Rímske meno, pravdepodobne odvodené od "lividus" (modrastý) alebo "oliva".
* Aria: Znamená "melódia" alebo "ušľachtilá".
* Kláudia/Claudia: Znamená "chromá" alebo "chatrč".
* Cecília/Cecilia: Znamená "slepá", ale je to tradičné a elegantné meno.
* Lýdia/Lydia: Pôvodom z oblasti v Malej Ázii.
* Anastázia/Anastasia: Znamená "vzkriesenie".
* Lucia: Znamená "svetlo".
Ďalšie mená končiace na "ia"
* Alícia/Alicia: Znamená "ušľachtilá".
* Félicia/Felicia: Znamená "šťastie" alebo "šťastná".
* Melánia/Melania: Znamená "čierna" alebo "tmavá".
* Tália/Talia: Znamená "rosa" alebo "rosná".
* Dália/Dahlia: Podľa kvetu georgíny.
* Glória/Gloria: Znamená "sláva".
* Kamilia/Camilla: Rímske priezvisko, ktoré mohlo znamenať "obradný sluha".
* Octavia: Znamená "ôsmy".
* Valéria/Valeria: Znamená "byť silný, zdravý".
* Saskia: Holandské meno, pravdepodobne odvodené z názvu saského kmeňa.
* Nadia: Znamená "nádej" (zo slovanských jazykov) alebo "vlhká, jemná" (z arabčiny).
* Žofia/Zofia (poľská alebo slovenská varianta Sofie).
* Emília/Emilia: Varianta mena Amélia.
Mnohé z týchto mien majú latinský, grécky, slovanský alebo iný európsky pôvod a sú populárne v rôznych kultúrach.

@tundra No, mená ako Júlia, Claudia, Cecília možno časom získali význam, ktorý spomínaš. Pôvodom sú to však rímske rodové mená. V starovekom Ríme mali muži minimálne dve, no zvyčajne tri mená (praenomen [tých bolo len do 30], nomen, cognomen, teda niečo ako krstné, priezvisko a prezývku, tých mohlo byť aj viac, Rúfus/Ryšavý, Strabonius/Škuľavý, Naso/Nosatý, prípadne podľa víťazstiev alebo provincií, ktoré dobyli...). Ženské mená ako také samostatne neexistovali. Ženy používali len rodové meno. Takže každá z rodu Iuliovcov bola Iulia (odlíšenie v rodine pri sestrách Iuiu, Iulilla... alebo staršia/mladšia, Prima/Tertia...), Claudiovcov Claudia, Liviovcov Livia, Caeciliovcov Caecilia...

tundra
21. máj 2025
@aniele

@tundra No, mená ako Júlia, Claudia, Cecília možno časom získali význam, ktorý spomínaš. Pôvodom sú to však rímske rodové mená. V starovekom Ríme mali muži minimálne dve, no zvyčajne tri mená (praenomen [tých bolo len do 30], nomen, cognomen, teda niečo ako krstné, priezvisko a prezývku, tých mohlo byť aj viac, Rúfus/Ryšavý, Strabonius/Škuľavý, Naso/Nosatý, prípadne podľa víťazstiev alebo provincií, ktoré dobyli...). Ženské mená ako také samostatne neexistovali. Ženy používali len rodové meno. Takže každá z rodu Iuliovcov bola Iulia (odlíšenie v rodine pri sestrách Iuiu, Iulilla... alebo staršia/mladšia, Prima/Tertia...), Claudiovcov Claudia, Liviovcov Livia, Caeciliovcov Caecilia...

@aniele ja som len skopiroval text😉❤️

vlucifuk
21. máj 2025

Z tých všetkých, čo tu už boli spomenuté, by som si ja vybrala Luciu alebo Valériu.

es2021
21. máj 2025

@prea ja som v jednej knihe videla meno Saskia a velmi sa mi zapacilo

adik64
22. máj 2025

Okrem spomenutych este Silvia, Kornelia

aniele
22. máj 2025
@tundra

@aniele ja som len skopiroval text😉❤️

@tundra Však to nebolo proti tebe ;) . Len na rozšírenie informácie (a, ako som sa práve dnes dočítala, tým si rozvíjame a meníme mozog). Pretože človek na nete nájde kadečo, správne i nesprávne. Napríklad som kedysi našla, že meno Olívia vymyslel (prvý použil) Shakespeare, vo Večere trojkráľovom. Tak som to teraz hľadala, či naozaj, aby som nepísala chobotinu. No a zistila som, že to nie je také isté. Asi sa len postaral o jeho popularizáciu.
Ale všimla som si teraz, že v tvojom zozname som prehliadla mená Octavia, Valeria a Aemilia, aj tie patria medzi tie starorímske rodové.

veronikaszabova
22. máj 2025

@prea nasa je Letícia

tarra6
22. máj 2025

@prea Sidónia

michellemary
24. máj 2025
@aniele

@tundra Však to nebolo proti tebe ;) . Len na rozšírenie informácie (a, ako som sa práve dnes dočítala, tým si rozvíjame a meníme mozog). Pretože človek na nete nájde kadečo, správne i nesprávne. Napríklad som kedysi našla, že meno Olívia vymyslel (prvý použil) Shakespeare, vo Večere trojkráľovom. Tak som to teraz hľadala, či naozaj, aby som nepísala chobotinu. No a zistila som, že to nie je také isté. Asi sa len postaral o jeho popularizáciu.
Ale všimla som si teraz, že v tvojom zozname som prehliadla mená Octavia, Valeria a Aemilia, aj tie patria medzi tie starorímske rodové.

@aniele Ja viem tak, že Shakespeare prvý použil meno Kordélia.

aniele
24. máj 2025
@michellemary

@aniele Ja viem tak, že Shakespeare prvý použil meno Kordélia.

@michellemary Zaujímavé, to som nečítala. V Kráľ Lear? Ale teraz som našla, že má latinské, možno až hebrejské korene. Takže to asi bude tak ako s Olíviou 🙂 .
Ešte mi prišlo na um meno Leokádia.

michellemary
25. máj 2025
@aniele

@michellemary Zaujímavé, to som nečítala. V Kráľ Lear? Ale teraz som našla, že má latinské, možno až hebrejské korene. Takže to asi bude tak ako s Olíviou 🙂 .
Ešte mi prišlo na um meno Leokádia.

@aniele nám to hovorila profesorka SJL na gympli, potom som to dokonca aj kdesi čítala, len už za živý svet neviem, kde to bolo,viem, že to bol klasický tlačený časopis, možno Historická revue?

aniele
25. máj 2025
@michellemary

@aniele nám to hovorila profesorka SJL na gympli, potom som to dokonca aj kdesi čítala, len už za živý svet neviem, kde to bolo,viem, že to bol klasický tlačený časopis, možno Historická revue?

@michellemary No, ani my, profesorky SJL na gympli ( mala som to s DEJ), nemusíme byť neomylné. Aj ja som rada spestrovala výklad takýmito pikoškami. Sú na nezaplatenie. Žiaci si ich zapamätajú skoro vždy. A popri nich (možno) aj oficiálne učivo 🙂 .

btus
26. máj 2025

@prea Terézia, Daria - Dáša,Lucia, Júlia, Aurélia, m máme psa, ale to je Arija, nechceli sme Ariu, ale poznám veľa ffeniek s menom Aria, takže to by som nedávala. 🙂

vieronika14
26. máj 2025

@prea Melánia

pocahontas63
26. máj 2025

Ja mám Teréziu, som podobne ako ty fascinovaná menami s príponou -ia 😀

ildiaklaudia
26. máj 2025

@prea Klaudia

ildiaklaudia
26. máj 2025

@prea Mia

slavenka2
26. máj 2025

@prea ja mám dievčatko menom Tamia 🙂

moonlighting
26. máj 2025

Alexia

nika_17
26. máj 2025

My mame Melaniu

deninka233
27. máj 2025

Aj Sofia alebo aj Anastázia končia na ia

adulka25
27. máj 2025

Mne sa páčia Sofia, Viktória, Olívia, Glória, Melánia, Lucia, Natália, Lia, Letícia, Rosalia

yanni
27. máj 2025

Je straaaaaasne vela mien s ia na konci. Väcsina dievcenskych mien u nas sa konci na a alebo ia. My mame dcery Antonia a Aurelia.

Strana
z2