Dievčenské mená končiace na -ia
Dievčatá poraďte pekne dámske mena končiace na -ia🙂
@prea
Mnohé mená končia na "ia", či už sú bežné alebo menej známe, medzinárodné alebo typické pre konkrétne jazyky. Tu sú niektoré príklady:
Bežné mená končiace na "ia"
* Mária: Veľmi rozšírené meno s biblickým pôvodom.
* Sofia/Sophia: Znamená "múdrosť" a je veľmi populárne po celom svete.
* Viktória/Victoria: Znamená "víťazstvo".
* Natália/Natalia: Znamená "narodená na Vianoce" alebo "narodená".
* Júlia/Julia: Znamená "mladá" alebo "zasvätená Jupiterovi".
* Amélia/Amelia: Znamená "práca" alebo "usilovnosť".
* Olivia: Znamená "olivovník".
* Lívia/Livia: Rímske meno, pravdepodobne odvodené od "lividus" (modrastý) alebo "oliva".
* Aria: Znamená "melódia" alebo "ušľachtilá".
* Kláudia/Claudia: Znamená "chromá" alebo "chatrč".
* Cecília/Cecilia: Znamená "slepá", ale je to tradičné a elegantné meno.
* Lýdia/Lydia: Pôvodom z oblasti v Malej Ázii.
* Anastázia/Anastasia: Znamená "vzkriesenie".
* Lucia: Znamená "svetlo".
Ďalšie mená končiace na "ia"
* Alícia/Alicia: Znamená "ušľachtilá".
* Félicia/Felicia: Znamená "šťastie" alebo "šťastná".
* Melánia/Melania: Znamená "čierna" alebo "tmavá".
* Tália/Talia: Znamená "rosa" alebo "rosná".
* Dália/Dahlia: Podľa kvetu georgíny.
* Glória/Gloria: Znamená "sláva".
* Kamilia/Camilla: Rímske priezvisko, ktoré mohlo znamenať "obradný sluha".
* Octavia: Znamená "ôsmy".
* Valéria/Valeria: Znamená "byť silný, zdravý".
* Saskia: Holandské meno, pravdepodobne odvodené z názvu saského kmeňa.
* Nadia: Znamená "nádej" (zo slovanských jazykov) alebo "vlhká, jemná" (z arabčiny).
* Žofia/Zofia (poľská alebo slovenská varianta Sofie).
* Emília/Emilia: Varianta mena Amélia.
Mnohé z týchto mien majú latinský, grécky, slovanský alebo iný európsky pôvod a sú populárne v rôznych kultúrach.
Lucia, Patrícia, Cecília :D
@prea ja mam dcéru Júliu
Lucia, Julia, Klaudia, Natalia, Melania
Daria, Mia, Ria
@prea
Mnohé mená končia na "ia", či už sú bežné alebo menej známe, medzinárodné alebo typické pre konkrétne jazyky. Tu sú niektoré príklady:
Bežné mená končiace na "ia"
* Mária: Veľmi rozšírené meno s biblickým pôvodom.
* Sofia/Sophia: Znamená "múdrosť" a je veľmi populárne po celom svete.
* Viktória/Victoria: Znamená "víťazstvo".
* Natália/Natalia: Znamená "narodená na Vianoce" alebo "narodená".
* Júlia/Julia: Znamená "mladá" alebo "zasvätená Jupiterovi".
* Amélia/Amelia: Znamená "práca" alebo "usilovnosť".
* Olivia: Znamená "olivovník".
* Lívia/Livia: Rímske meno, pravdepodobne odvodené od "lividus" (modrastý) alebo "oliva".
* Aria: Znamená "melódia" alebo "ušľachtilá".
* Kláudia/Claudia: Znamená "chromá" alebo "chatrč".
* Cecília/Cecilia: Znamená "slepá", ale je to tradičné a elegantné meno.
* Lýdia/Lydia: Pôvodom z oblasti v Malej Ázii.
* Anastázia/Anastasia: Znamená "vzkriesenie".
* Lucia: Znamená "svetlo".
Ďalšie mená končiace na "ia"
* Alícia/Alicia: Znamená "ušľachtilá".
* Félicia/Felicia: Znamená "šťastie" alebo "šťastná".
* Melánia/Melania: Znamená "čierna" alebo "tmavá".
* Tália/Talia: Znamená "rosa" alebo "rosná".
* Dália/Dahlia: Podľa kvetu georgíny.
* Glória/Gloria: Znamená "sláva".
* Kamilia/Camilla: Rímske priezvisko, ktoré mohlo znamenať "obradný sluha".
* Octavia: Znamená "ôsmy".
* Valéria/Valeria: Znamená "byť silný, zdravý".
* Saskia: Holandské meno, pravdepodobne odvodené z názvu saského kmeňa.
* Nadia: Znamená "nádej" (zo slovanských jazykov) alebo "vlhká, jemná" (z arabčiny).
* Žofia/Zofia (poľská alebo slovenská varianta Sofie).
* Emília/Emilia: Varianta mena Amélia.
Mnohé z týchto mien majú latinský, grécky, slovanský alebo iný európsky pôvod a sú populárne v rôznych kultúrach.
@tundra No, mená ako Júlia, Claudia, Cecília možno časom získali význam, ktorý spomínaš. Pôvodom sú to však rímske rodové mená. V starovekom Ríme mali muži minimálne dve, no zvyčajne tri mená (praenomen [tých bolo len do 30], nomen, cognomen, teda niečo ako krstné, priezvisko a prezývku, tých mohlo byť aj viac, Rúfus/Ryšavý, Strabonius/Škuľavý, Naso/Nosatý, prípadne podľa víťazstiev alebo provincií, ktoré dobyli...). Ženské mená ako také samostatne neexistovali. Ženy používali len rodové meno. Takže každá z rodu Iuliovcov bola Iulia (odlíšenie v rodine pri sestrách Iuiu, Iulilla... alebo staršia/mladšia, Prima/Tertia...), Claudiovcov Claudia, Liviovcov Livia, Caeciliovcov Caecilia...
@tundra No, mená ako Júlia, Claudia, Cecília možno časom získali význam, ktorý spomínaš. Pôvodom sú to však rímske rodové mená. V starovekom Ríme mali muži minimálne dve, no zvyčajne tri mená (praenomen [tých bolo len do 30], nomen, cognomen, teda niečo ako krstné, priezvisko a prezývku, tých mohlo byť aj viac, Rúfus/Ryšavý, Strabonius/Škuľavý, Naso/Nosatý, prípadne podľa víťazstiev alebo provincií, ktoré dobyli...). Ženské mená ako také samostatne neexistovali. Ženy používali len rodové meno. Takže každá z rodu Iuliovcov bola Iulia (odlíšenie v rodine pri sestrách Iuiu, Iulilla... alebo staršia/mladšia, Prima/Tertia...), Claudiovcov Claudia, Liviovcov Livia, Caeciliovcov Caecilia...
@aniele ja som len skopiroval text😉❤️
Z tých všetkých, čo tu už boli spomenuté, by som si ja vybrala Luciu alebo Valériu.
Okrem spomenutych este Silvia, Kornelia
@aniele ja som len skopiroval text😉❤️
@tundra Však to nebolo proti tebe ;) . Len na rozšírenie informácie (a, ako som sa práve dnes dočítala, tým si rozvíjame a meníme mozog). Pretože človek na nete nájde kadečo, správne i nesprávne. Napríklad som kedysi našla, že meno Olívia vymyslel (prvý použil) Shakespeare, vo Večere trojkráľovom. Tak som to teraz hľadala, či naozaj, aby som nepísala chobotinu. No a zistila som, že to nie je také isté. Asi sa len postaral o jeho popularizáciu.
Ale všimla som si teraz, že v tvojom zozname som prehliadla mená Octavia, Valeria a Aemilia, aj tie patria medzi tie starorímske rodové.
@prea nasa je Letícia
@tundra Však to nebolo proti tebe ;) . Len na rozšírenie informácie (a, ako som sa práve dnes dočítala, tým si rozvíjame a meníme mozog). Pretože človek na nete nájde kadečo, správne i nesprávne. Napríklad som kedysi našla, že meno Olívia vymyslel (prvý použil) Shakespeare, vo Večere trojkráľovom. Tak som to teraz hľadala, či naozaj, aby som nepísala chobotinu. No a zistila som, že to nie je také isté. Asi sa len postaral o jeho popularizáciu.
Ale všimla som si teraz, že v tvojom zozname som prehliadla mená Octavia, Valeria a Aemilia, aj tie patria medzi tie starorímske rodové.
@aniele Ja viem tak, že Shakespeare prvý použil meno Kordélia.
@aniele Ja viem tak, že Shakespeare prvý použil meno Kordélia.
@michellemary Zaujímavé, to som nečítala. V Kráľ Lear? Ale teraz som našla, že má latinské, možno až hebrejské korene. Takže to asi bude tak ako s Olíviou 🙂 .
Ešte mi prišlo na um meno Leokádia.
@michellemary Zaujímavé, to som nečítala. V Kráľ Lear? Ale teraz som našla, že má latinské, možno až hebrejské korene. Takže to asi bude tak ako s Olíviou 🙂 .
Ešte mi prišlo na um meno Leokádia.
@aniele nám to hovorila profesorka SJL na gympli, potom som to dokonca aj kdesi čítala, len už za živý svet neviem, kde to bolo,viem, že to bol klasický tlačený časopis, možno Historická revue?
@aniele nám to hovorila profesorka SJL na gympli, potom som to dokonca aj kdesi čítala, len už za živý svet neviem, kde to bolo,viem, že to bol klasický tlačený časopis, možno Historická revue?
@michellemary No, ani my, profesorky SJL na gympli ( mala som to s DEJ), nemusíme byť neomylné. Aj ja som rada spestrovala výklad takýmito pikoškami. Sú na nezaplatenie. Žiaci si ich zapamätajú skoro vždy. A popri nich (možno) aj oficiálne učivo 🙂 .
@prea Melánia
Ja mám Teréziu, som podobne ako ty fascinovaná menami s príponou -ia 😀
@prea Klaudia
@prea Mia
Alexia
My mame Melaniu
Aj Sofia alebo aj Anastázia končia na ia
Mne sa páčia Sofia, Viktória, Olívia, Glória, Melánia, Lucia, Natália, Lia, Letícia, Rosalia
Je straaaaaasne vela mien s ia na konci. Väcsina dievcenskych mien u nas sa konci na a alebo ia. My mame dcery Antonia a Aurelia.

Natália, Lívia, Lydia, Sofia, Olívia, Amélia, Maria, Aurelia, Viktória, Emília, Valéria, Melánia, Rozália, Júlia, Tália, Flávia, Aria