Dve mená pre dieťa - oslovenie
Dopredu prosím, teraz ma zaujíma názor žien, ktorých deti dve mená majú , nie tých čo by to svojmu dieťaťu nikdy nespravili a tď... Maminky, oslovujete deti oboma menami? Trebárs jeden rodič prvým a jeden druhým? Alebo raz jedným, raz druhým... Ako na to deti reagujú? A zaujímajú ma aj tie staršie detičky, ako sa predstavujú? Povedia celé meno alebo uprednostňujú jedno?
sesterkina dcera - pouziva iba druhe meno. uplne som za 4 roky zabudla, ze ich ma dve ... na prvom nastojil otec a niekedy jej tak povedal, ale mama a zvysna rodina len druhe. po tom, ako ich otec opustil uz mama riesi, ci sa da to prve meno dat prec ...
este jeden pripad z rodiny - otec jednym aj druhym (malokedy oba), mama doma a v civile druhym, len oficiality obe, pripadne ked je nahnevana a chce zdoraznit nieco - tak obe v zakladnom tvare. zvysna rodina zvacsa druhe, ja som jej vlastne nikdy prvym nepovedala, myslim, ze aj ona preferuje druhe, uz je pubertacka.
Dcéra má spolužiaka s dvomi menami, deti majú 9-10 rokov. V triede ho oslovujú jedným menom aj mama, otec druhým. On sa predstavuje obomi menami
@anjelicek26 nechápeme. Ja som sem neprišla diskutovať o tom, či sa mená k sebe hodia .
No chapem, ze nechapes... tieto mena, co som pisala, sa vyslovuju dokopi... a nezneju zle (niektore). Teda sa pouzivaju obe, mame v okoli viac takych deti a nie, ziaden rodic neoslovuje dieta tak, ze jeden jednym a druhy druhym menom z rodneho listu....
Svagor má dcéru s dvomi menami, volajú ju len prvým.
@ukulela * po tom, ako ich otec opustil uz mama riesi, ci sa da to prve meno dat prec *
Dá sa to zmeniť na stránke
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Tam má tieto možnosti
bud volas dieta prvym menom, alebo druhym, alebo oboje, nie na striedacku, my nase volame len 1 menom
Moja dcéra má dve mená, používame to prvé, moje babky používali druhé, lebo bolo pre ne jednoduchšie, pár kamarátok ju volá tiež druhým, ona sa predstavuje oboma.
Som v škole na 2.st., detí s dvoma menami dosť. Skoro každé (jediná jedna výnimka) sa predstavuje aj podpisuje iba jedným menom. Či sa páči viac jemu, alebo to má z domu, má nikdy nezaujímalo.
@anjelicek26 pise o tom, ze zalezi ake dve mena spojis ... ak spojis 2 kratke, mozu zniet ako jedno (Finn-Luca, Anne-Marie), ale niektore kombinacie spolu vyslovovat nebudes. das 2 dlhe mena - Katarina Liliana - a z toho sa stame len to, ze niekto bude preferovat jedno a iny druhe.
Takze zalezi aj na tom, ake mas ty predstavy, ak ju chete oslovovat oboma menami a aj to v beznom zivote pouzivat a vyzadovat od rodiny, su lepsie 2 kratsie mena. Ak ti ide len o spojenie 2 pre vas peknych mien, kazdy si vyberie to svoje. Aj dieta.
moje deti majú len po jednom mene, ale mám viacero žiačok s dvomi menami. Väčšina používa len prvé, ale predstavujú sa oboma. Jedna má tak, že ocinova rodina ju volá jedným, mamina druhým, ale ona sama sa predstavuje len jedným, druhé sa jej nepáči. A jedna žiačka sa predstavuje oboma a aj na obe rovnako reaguje, aj ja sama ju raz oslovím tak a raz tak
@lienka175 ďakujem, toto ma zaujíma. Či je to dieťa schopné reagovať na obe mená rovnako . Dcéra má dve mená, zatiaľ ju voláme doma prezývkou odvodenou z oboch mien , manžel jej povie občas aj prvým , ale ja by som chcela aby bola zvyknutá na obe mená. Aby ich brala rovnocenne a reagovala keď jej poviem buď jedným alebo druhým. Nechcem aby mala meno len v rodine liste, ale aby ho brala ako svoju súčasť.
chuda dieta 😏
Nas najmladsi ma dve mena ale od malicka ho volame tym prvym menom, vsetci vratane starych rodicov, uciteliek v skolke a pod. Teraz ma 4,5r. a ked ma povedat ako sa vola tak niekedy povie len to prve meno a niekedy ked k tomu dava aj priezvisko povie obe mena. A tym druhym menom mu hovorim len ja resp. Starsi surodenci len veeelmi malinko, ked sa natahujeme, zabavame, alebo aj ked niekedy robi somarinky. Proste len sem tam. U nas prve meno 90%, druhe meno 10%. Jedine niekto uplne neznaly, kto ho nepozna, prvy krat ho vidi ( Dr. V nemocnici a pod.) Mu povedali aj druhym menom, ale vacsinou sa opytaju ako ho volame my a potom ho tak volaju aj oni. Zatial s tym ani syn ani my nemame celkovo ziaden problem, ze ma dve mena.
tak to treba dieťaťu tak vysvetliť, keď bude vo veku, že už tomu bude chápať, že prečo má dve mená a že sú to pre ňu rovnocenné mená a má reagovať na obe. Aj keď ja si myslím, že vo väčšine prípadov tie deti preferujú jedno meno.
No ked niekde pocujem vyslovit 2 mena tak mam dost. 😁 A v podstate iba jednoduchsi obcania ich vyslovuju naraz. Vacsinou sa pouziva to prve. Zijem v zahranici, kde ma dve mena kazdy.
@autorka ty budeš ten jednoduchší občan 😅👌
@viky173 sama si chúďa.
@mamamasama sama si jednoduchšie keď máš potrebu urážať.
@dúfam, že syna budeš na ihrisku volať Michael Jackson 😅👌 Aj to som už zažila 😅🤣 Sú proste typy ako ty 🤣 Nepýtaj sa na názor a nebudeš sa urážať. Rob ako uznáš za vhodné. S nižším IQ ti to bude aj tak jedno 🤣
@mamamasama napr. kamaratka ma dcerku Viola Ella a volaju ju Violetta, je to velmi pekne...
@anjelicek26 nevravím, že nie je. 😉Urobili z toho jedno meno. Mne je proti srsti keď počujem Lucas Marcus, Michael Jackson, Mária Terézia a pod 😅
@mamamasama píšeš o nižšom IQ a nerozumieš, že chcem aby dieťa vnímalo obe svoje mená, nechcem ju volať oboma naraz , ale chcem aby reagovala nech jej poviem ktorýmkoľvek. Škoda s tebou vôbec diskutovať.
@anjelicek26 naša je Aurélia Ela. Zatiaľ ju voláme Eli, ale chcem aby si svoje mená obe uvedomovala. Má ich, sú jej súčasťou obidve. Jedno má také, ktoré sa nám páči a druhé má už svoj "príbeh" , ale nechcem aby bolo len na "okrasu".
je to len na vas. mam kamosku a proste vsetci volame malu prvym menom a len oni dvaja druhym, dalsia pouziva pri chlapcovi len jedno meno aj ked ma dve. uvidis casom, ako si na to zvyknete
no ak ju voláte Eli, ona sa tým menom bude aj predstavovať a aj deti jej budú hovoriť len jedným menom.....neviem si predstaviť učiteľku v škôlke alebo v škole ako jej hovorí oboma menami, hlavne v uvedenej kombinácii....deti jej budú hovoriť tým kratším menom...to ako ju budete oslovavť doma, to je už vaša vec - ak raz jedným a raz druhým menom - bude vedieť že ide o ňu....ale ak jej povieš jedným z mien len raz za mesiac,vôbec na to meno nemusí reagovať, hlavne v mladšom veku...
@autorka každý v mojom okolí má 2 mená, pretože tu to tak proste funguje. Predpokladám, že ty ziješ na Slovensku a chceš byť strašne IN. Pýtala si sa na nazor. 90% ludi pouziva vzdy to prve meno. Obe sa pisu na dokumenty. Neviem čo z toho robis taku vedu 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Mala som dve spolužiačky a zároveň kamarátky na ZŠ. Jedna Anna Kristína druhá Anna Mária a obe používali len jedno meno 😉 nikomu sa nepredstavovali ako Anna Kristína :D normálne povedala, že je Kika. Doma ju babka volala Anka a ostatní, hlavne rodičia Anna Kristína. Napr na sociálnych sieťach je len Kristína 😉 ale to je moja veková kategória 30+
Potom mám kamarátku a dala meno Thea Júlia a volajú ju Julka stále. Dieťa má 3 roky a ani si nepamätám aby ju niekto oslovil Thea Júlia 😇
Myslím, že závisí od rodiča a napokon od dieťaťa ako naloží s tým menom. Chápem aj to, že v dospelosti volia len to jedno meno. Väčšina končí nejak v domácom slangu, a nikdy by ma nenapadlo povedať tej kamarátke, "hej Anna Kristína, poďme povymetať sekáče a potom pôjdeme na burger". :D proste bola Kika a jej sa to tak páčilo.
Ps: mala som aj kamarátku s jedným menom a jej rodičia narobili bordel keď jej niekto povedal Zuzi alebo Zuzka. Museli sme ju aj ako deti (6-10 rokov) v ich prítomnosti oslovovať len Zuzana alebo Zuzanka. Ak sa niekto pretiekol dovi dopo :D ani sme sa nechodili k ním hrať na dvor. Hotová trauma.
Autorka, meno Aurélia je krásne. Určite by som ju oslovovala doma oboma menami ak chcete, aby si ich uvedomovala 😇 čím skôr tým lepšie.
Poznam dost takychto rodin, ktore dali dve mena - kazdy pouziva realne iba jedno. To druhe je len ostara na uradnych papieroch

Ved napis priamo, nad akymi menami rozmyslas...
Lebo ine je Nela-Marie vyslovit na ihrisku ako Katarina-Isabelle... rovnako Finn-Luca je pouzitelnejsie ako Vincent-Emanuel... chapeme sa...