Hádka kvôli menám pre dieťa
Ahojte baby, tak znova tu píšem, doma máme normálne "hádku" kvôli tomu a to som len v 14tt. Prejdem k podstate veci.
Máme 3 dievčatá , volajú sa Nela, Mia a Sofia. Vždy keď som čakala dievčatá sa manžel vyjadroval, že mu je jedno aké mená dám, tak som dala také používané. No teraz čakáme dvojičky pohlavie ešte neviem, ale muž sa začal velmi angažovať a vyhladavať mená, ale veľmi zastaralé, povedal že keď to budú chlapci tak sa budú volať Pavol a Peter, a keď dievčatá Elena a Eva. Viem, možno vám to príde smiešne že riešim takéto veci, ale on to hovorí naozaj vážne. Tak sa volajú jeho súrodenci, a povedal že si bude za tým rozhodnutím stáť. Ja mám z toho normálne husiu kožu, pretože mne sa to nehodí k menám ktoré majú dievčatá, a nepáči sa mi ani ked sme na ihrisku a surodenci sa volajú napríklad Janko a Vivien. On si nedá povedať ani vysvetliť, že to sú strašne zastaralé mená hlavne Elena a Pavol. Nie že by som proti nim niečo mala, lenže máme aj zahraničné priezvisko, proste nehodí sa mi to k tomu. Mne sa strašne páči meno Hannah a Emma, alebo Nina a Zoja a pre chlapca som mala vybraté Max a Mathias, ale s tým vôbec nesúhlasí. Chcem aby mali deti mená ktoré používajú aj v cudzine kedže dosť často cestujeme a sú krátke.
Boli ste už niektorá v takejto situácií,že ste sa s partnerom nevedeli zhodnúť na mene alebo vám dokonca kvôli tomu vznikali hádky? Prejde to tých mužov vôbec? Ja som s mojím 9 rokov ale toto som nikdy nezažila ešte. Alebo poprípade tie čo máte dvojičky hodte my sem nejaké nápady na mená?
Ja som z neho neštastná, viem že riešim kravinu, ale naozaj nechcem svojim detom nič zlé do života, a to meno ich bude sprevádzať celý život nechcem aby sa im v škole smiali.
@petka1989 Mne sa meno Eva paci, a ani jedno z tych mien co navrhol muz mi nepride zastarele, skor je to taka sofistikovana kaslika. To co sa mi nepaci je ked niekto na Slovensku, co po anglicky vie prehodit par viet da dietatu meno Hannah, Noah, Emily, alebo podobne. To "H" tam davaju asi preto aby kazdy ked si precita meno, na priklad Hannah Kovacova, tak bude vediet ze Hanickiny rodicia boli trosku zakonmplexovany.
@zuzana76 u niekoho to tak nemusí byť, nemusí to tak cítiť, nemusí tam byť ten moment keď mu to meno napadne/počuje ho/prečíta a sadne hneď, je mi jasné že každý to m inak. ale aspoň k tomu nejako prísť, nejako sa zhodnúť a nie pretlačiť si svoje (či už muž, alebo žena) a na nič iné nebrať ohľad. proste klídek a uvoľniť sa a ono to príde, a ak nie, tak to aj tak príde 🙂
@mijo53 teraz si možno neviete predstaviť starenku s menom Lilly ale keď dnešné dievčatá zostarnú tak to už nič zvláštne nebude 🙂 a to je vec názoru či sú mená ako Zuzka, Katka, Anička pekné, ja sama som Zuzana a veru som nikdy so svojím menom spokojná nebola, mne sa napríklad tieto mená vyslovene nepáčia a nedala by som ich svojmu dieťaťu ani keby sa muž postavil na hlavu 🙂 Alebo len preto, aby ma tí ktorým prídu jedine tradičné mená "normálne" neodsudzovali, že sa snažím nasilu odlíšiť. Nesnažím, jednoducho sa mi len páči niečo iné ako Vám. 😉
@mijo53 prečo terajšie starenky sú Cilky a Vladky a volajú ich tak ich kamošky ktoré s nimi a tými menami vyrastali. tí "moderní mladí" ich pri veľkej radosti volajú babička 🙂 Tiež sa mi páči myšlienka že mená majú spolu pasovať 🙂 ja som Miroslava a sestra je Slavomíra a bratia sú Emanuel a Natanael. Mne sa tie mená veľmi páčia ale čo je hlavné páčia sa našim rodičom.
Keď pred 6 rokmi ocino išiel na matriku s menom Natanael normálne musel niesť potvrdenie že je to skutočné meno a pritom ho naši našli v Svatom Písme čiže nie výstrelok módy. Ale ako brat rastie je v okolí stále viac bábatiek Natanaelov a Natanielov 🙂
@nikelca pekné mena máte, poznám jedného chlapčeka Natanael, je to starozákonné meno, Emanuel je tiež sv. meno hebrejského pôvodu, starozákonné "s nami Boh". Mirka, Sláska, sú mena, ktoré boli aj pred 40 rokmi, čo poznám ženy s takým menom, ale také Zuzky, Katky boli aj pred vyše 100 rokmi a dávajú ich aj dnes aj keď menej
@nikelca a ako ho voláte? dá sa to nejak skrátiť? je to pekné, ale nevedela by som ako ho volať
Mám rada, keď deti volajú tak ako sa volajú a nie, že Matúš, Matej, Martin - všetci sú Maťkovia
Poznám Máriu, ktorú volajú Mária aj Annu, ktorá je ozaj Anna, nie Majka, Maňka, Marika, Marienka, alebo Aja, Anča, Anina, Anička ap.
práveže sa vracaju klasické mená..známa ma tiež teraz malú Elenku a je to pekné meno....ja práveže keď počujem tie lilien a vivien a nedajbože čo som raz videla že lilien elizabeth Hudecová / dufam že sa tu nikto nenajde v tom :D haha/ sa mi otvara nožík vo vačku to je proste čista buranina :D
Elizabeth = Alžbeta
Podla mna takyto booom cochvila prejde.a som mlada baba ale nikdy sme s muzom neuvazovali nad terajsimi modernymi menami. Naomi Noemi Marcus Paul .... Pripadam si ako nie doma na slovensku ked takto volavaju na dvore na deti. Myslim ze cochvila bude omnoho zaujimavejsie Lucia Zuzana Peter Pavol....
@lienka182 keď to meno povedali babke povedala len... noo veď v 18 si ho môže zmeniť 🙂
@janickacrazy v škôlke ho volajú Natko, ja ho volám Natanko, Natuško. Keď sa niekomu predstaví ako Natko tak každý počuje Maťko :D Ale hlavne Natanael 🙂
Inak, povedali vam vasi rodicia, medzi cim sa rozhodovali? 🙂 moja mama chcela Žanetu (do reci dnesneho sveta Janette 😀 ) a otec Michaelu. Som Miška. Ako ostatnych tristotisic Mišiek z 91.roku :D
Zijem v zahranici a teda elena je v nemecky hovoriacich krajinaCH momentalne velmi oblubene meno. Takze povazovat ho za zastarale ako aj Pavola mi pride smiesne. Muz vybral krasne mena!A preco aj nie,ked doteraz si vyberala ty 😉 mozno aj on sa velmi dlho zmieroval s menami ako nela ci Mia a Sofia. Teraz je rad na tebe😉 Inak mna by drblo keby moj muz prisiel s takymito menami na mna (myslim tie tri dievcenske ktore ste uz pouzili) 😀
@petra3312 ono teraz je zas vela Jakubov, Jankov, Jurkov, Matúšov, Adeliek, Anetiek, Alžbetiek, Tereziek. Ľudia už upúšťajú od tych internacionálnych mien, ale tak, trendy boli, sú a budú. A kým mamičkám nevadí, že osem ročných Samkov je miliarda, tak nech ich majú. :D Ja radšej zvolím menej otrepané mená, niekto to nerieši, ide s trendom, keď sa dáva všade P a H a namiesto Vanesy Vanessa a tak aj oni dajú také meno. A opäť, keď sú v móde Jakubovia, tak toho Jakuba dajú. Hoci ich je milion. :D
Ela a Paula ak budu dievky😉 Chlapci hmm neviem
@pragmaticka tak si predstav situaciu ze muz sa zatne a chce sofiu alebo miu. hadka neni o to v rodine ze sa zhodli na predchadzajucich menach ale ze sa nezhodli teraz. Keby sa jej pacia mena typicke ako Pavol a jemu tieto nové hádka by bola rovnako 🙂
Ja som sa pytala na mena pre deti ktore sa narodia a ci sa aj vy s muzmi hadate kvoli tomu alebo ste sa hadali. To, ze sa vam zdaju mena Sofia, Nela a Mia otrasne, na to nebuden radsej reagovat pre mna su to krasne mena, a myslim ze lepsie som im vybrat nemohla. A su krstene Sophie a Nelka je krstena Nelly ale to iba preto lebo mame zahranicne priezvisko oni nemaju na konci -ova mame rakuske priezvisko a znie mi smiesna kombinacia Pavol Weiss alebo Elena Weiss.
Aj ja by som radsej dala slovenske meno ako napriklad Barborka, Alžbetka, Henrieta ale nehodi sa mi to k tomu.
Spravila som to s dievcata starsimi tak ze som im dala vybrat jednej jedno meno a druhej druhe a aj s manzelom sme sa zbodli ze oni rozhodnu. Mali na vyber z 10 mien, ked to budu chlapci tak budu Alex a Max, ked dievcata tak Emma a Hannah.
@petka1989 nečítam celu diskusiu ale veru bolo to s manželom zaujimave on chcel len Alexandru a ja len Ninu...jeho rodina na jeho strane moja na mojej...no reku vidim že nikto z nás necuvne ide sa robiť kompromis v klude....našli sme až tri mená ktore sa nám ako tak páčili a to Lea,Zara a Mia a vyhrala Mia ked som sa jeho sestry odstupom času spýtala či sa meno páči tak len tak cez zuby no čo už zvykneme si...no ako už to neriešim nech si každy vraví čo chce hlavne že my vieme že sa nám obom páči a sme spokojny
@petka1989 my sa o mene nehadame. Mame ine veci na hadanie 😀. Ja som vybrala meno prve, on vybera druhe. Musi sa mi ale pacit, nebude rydzo slovenske, kedze nezijeme na Slovensku a muz nie je Slovak. Zatial sa s tym neponahlame, aj ked uz moc casu nemame.
A z toho, ze sa niekomu mena Tvojich dievcat nepacia si nic nerob, kazdemu sa paci nieco ine, to je predsa normalne. Inak, ak je to Vase priezvisko, tak k nemu idu podla mna uplne v pohode aj slovenske mena. Ale to je zasa iba moj nazor a vidis, podla Teba to k sebe nejde 😉 . Ale uz ste sa dohodli, tak je vsetko v poriadku.
@petka1989 Tvoj muž rozmýšľa oveľa rozumnejšie ako Ty, ty si potrpíš len na zahraničných, Elena Weiss je nádherná kombinácia, dievčatá budú musieť celý život vysvetľovať každému, že ja Emma mám dve "m" a ja Hannah mám dve "n", aj tak to "h" sa spodobuje na "ch" resp. sa to číta Hana. Keby mne si dala také mena, tak by som si to v dospelosti prepísala asi. Keď si nechcela Barbora, tak v germanských štátoch je Barbara
@petka1989 Ja tiez nemam -ova, a tiez mame zahranicne priezvisko, a ja som dokonca viac ako polku svojho zivota aj zila v zahranici. Nemecke priezvisko neznamena automaticky ze ste Nemci, a teda uz vobec nie ked ste na SK, tych priezvisk je tu vela - je to vec dejin, doma sa bavite po Nemecky, alebo vobec ovladate Nemcinu? Elena Weiss podla mna znie celkom normalne na SK, mne to znie ako meno nejakej pani doktorky, profesorky, lebo v minulosti zeny z uslachtilych rodin praveze mali take mena. Ved dost priezvisk je tu germanskeho povodu, to tu nejak ani uz neznie "zahranicne". Ono ty by si chcela aby tvoje deti silou mocou posobili "zahranicne", ale ked niekto z Viedne pride a zoznami sa s Hannah Weiss ktora po Nemecky vie povedat par viet, ako "Ich heiße Hannah", tak to bude dost divne 🙂

@eliniatko presne toto som citila aj ja, citila som, ze tie mena si vybrali deti same, cely cas sme mali vybrate nejake ine mena, este kym som nebola tehotna, s prvym aj ked som bola tehtona do 7. mesiaca som mala ine meno a potom zrazu obaja s muzom, ked uz islo do tuhého sme citili, ze to nie je ono, ze tento cloviecik sa vola nejako inak a obom nam pri listovani kalendaru napadlo to iste meno v tej istej chvili a s druhym som vedela od asi 13 tyzdna, citila, ze to je ono. Tiez nechapem, ako niekto da napr meno podla nejakej celebrity, postavy z romanu alebo telenovely, ze co citi, resp. asi neciti spolu s tym dietatkom, alebo nie je s nim v prepojeni a nepyta sa ho, nekomunikuje vnutorne s nim.