Hádka kvôli menám pre dieťa
Ahojte baby, tak znova tu píšem, doma máme normálne "hádku" kvôli tomu a to som len v 14tt. Prejdem k podstate veci.
Máme 3 dievčatá , volajú sa Nela, Mia a Sofia. Vždy keď som čakala dievčatá sa manžel vyjadroval, že mu je jedno aké mená dám, tak som dala také používané. No teraz čakáme dvojičky pohlavie ešte neviem, ale muž sa začal velmi angažovať a vyhladavať mená, ale veľmi zastaralé, povedal že keď to budú chlapci tak sa budú volať Pavol a Peter, a keď dievčatá Elena a Eva. Viem, možno vám to príde smiešne že riešim takéto veci, ale on to hovorí naozaj vážne. Tak sa volajú jeho súrodenci, a povedal že si bude za tým rozhodnutím stáť. Ja mám z toho normálne husiu kožu, pretože mne sa to nehodí k menám ktoré majú dievčatá, a nepáči sa mi ani ked sme na ihrisku a surodenci sa volajú napríklad Janko a Vivien. On si nedá povedať ani vysvetliť, že to sú strašne zastaralé mená hlavne Elena a Pavol. Nie že by som proti nim niečo mala, lenže máme aj zahraničné priezvisko, proste nehodí sa mi to k tomu. Mne sa strašne páči meno Hannah a Emma, alebo Nina a Zoja a pre chlapca som mala vybraté Max a Mathias, ale s tým vôbec nesúhlasí. Chcem aby mali deti mená ktoré používajú aj v cudzine kedže dosť často cestujeme a sú krátke.
Boli ste už niektorá v takejto situácií,že ste sa s partnerom nevedeli zhodnúť na mene alebo vám dokonca kvôli tomu vznikali hádky? Prejde to tých mužov vôbec? Ja som s mojím 9 rokov ale toto som nikdy nezažila ešte. Alebo poprípade tie čo máte dvojičky hodte my sem nejaké nápady na mená?
Ja som z neho neštastná, viem že riešim kravinu, ale naozaj nechcem svojim detom nič zlé do života, a to meno ich bude sprevádzať celý život nechcem aby sa im v škole smiali.
necitala som diskusiu, takze je mozne ze uz to tu niekto spominal ;) Preco sa tak viazes na priezvisko? Najma ked zohladnim skutocnost, ze mate doma same dievky! Vydaju sa a ziskaju manzelovo priezvisko. A co ak manzel bude mat rydzo slovenske priezvisko? Trebars nejaky Jožko Fúrik? v takom pripade bude Hannah Fúriková (v horsom pripade Hannah Fúrik, dnes je moderne neprichylovat priezviska). a to tiez neznie prave najlepsie ;) Vobec sa pri vybere mena neorientuj na priezvisko, hlavne nie u dievcata. Vyber take co sa ti paci a dietatu nebude zbytocne komplikovat zivot ;)
Baby, ja som dala take mena pretoze sa lahko vyslovuju aj v zahranici. A ci vedia po nemecky? Ano chodia do rakuska do skolky a do skoly pretoze sa tam chystame zit, muz tam pracuje. A nie neohanam sa tym ze mame nemecke priezvisko kazdy mame nejake, len som nechcela aby mali baby potom problem ked niekde vycestuju. Muz to nastastie pochopil a dievcata ma nesklamali svojim vyberom.
@petka1989 ty tie deti vynosis porodis takze aj mena vyber a tie co on vybral su otrasne..jednoducho nadiktujes mena ake ty chces a hotovo..ked je taky tvrdohlavy tak na to aj sam doplati ked si neda inak povedat
Bola som v tejto situacii a vyriesila som to tak ze som o tom uz viac nediskutovala a nadiktovala som si v porodnici meno ako som chcela... Ja som chcela Jakuba a bola z toho celorodinna drama z partnerovej strany, som sa im zasmiala a nechala ich tak.. nakoniec to bola baba a meno som ani s nikym nepreberala. Dala som jej ho a hotovo🙂)) Nikto nemoze nic povedat a zaujimave, vsetci su spokojni :DDDD
nevím, kdo z vás dvou je víc tvrdohlavý, jestli tvůj manžel nebo ty, protože ty si jdeš za svým jako buldozer a nechceš ani v nejměnším akceptovat přání svého muže. jeho výběr je podle tebe špatný a tvůj výběr je ten nejlepší a jednoduše mu ho vnutíš.ohánět se tady takovými trapnými argumenty, jako je bydliště, cizí příjmení atd může opravdu jen nezralá osoba. navíc, když tyto skutečnosti se během života můžou několikrát změnit.
už ted dopředu lituji tvoje děti, protože si dokážu živě představit, jak jim v budoucnosti budeš lustrovat jejich partnery, aby ladili příjmením k jejich jménu... tvůj manžel tě má hodně rád, když si to nechá líbit, anebo je spíš natolik chytřejší než ty, že se s tebou nechce hádat......jsi docela sobecká, myslíš jen na sebe, a nevymlouvej se, že to děláš pro blaho svých dětí,prostě musí být ve všem po tvém!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@anickabasnicka ja moje deti nechavam tak, aby sa sami v zivote rozhodli akym smerom sa chcu uberat. Napriklad najstarsia je cely chalan, tiez by som z nej rada mala baletku a dievcatko v ruzovom, ale hra futbal, bavi sa vacsinou s chlapcami chodi s otcom na ryby. Moje deti su spokojne a myslim ze mi nikdy nebudu vycitat to ake som im dala mena. Je to kazdeho osobna vec si myslim ake da mena ja som smerovala otazku uplne niekde inde. Hold smola asi mas zly den, a vestecku gulu ked vies ako vychovavam svoje deti a ako to bude za 10 rokov co ja sama neviem.
@simca06022011 Do tohoto sa nam rodina nepletie, len svokra obcas chce zasahovat s tym ze aby boli mena deti po jej rodine, pritom vie ze chceme ist zit do Rakuska a nepotrebujem aby sa im tam niekto smial.
@petka1989 věšteckou kouli nemám a špatný den taky ne, jen reaguji na to, jak jsi napsala, že si v porodnici nadiktuješ jména podle sebe a manžel má smůlu...a taky, jak se tady oháníš a vymlouváš ,aby jména dětí ladila s vašim příjmením a tím, že se časem budete stěhovat do rakouska ablablabla...nebo jsem snad četla jinou diskusi? ..... a nepsala jsem tady ani o směru, jakým se v budoucnosti tvoje děti dají, ani se nenavážela do tvé výchovy, tu opravdu neznám, jen jsem se zmínila o výběru jejich partnerů podle příjmení...takže nepleť hrušky s jablky, prosím 😀 a to, že musí být po tvém je bohužel už z tvé reakce zřejmá, navíc, neuznáváš jiný názor, ano poslechneš si ho, ale i tak si meleš svoje 😵 ....ani ty nemáš 100% jistotu, že ti tvoje děti tvoji volbu jména někdy nevyčtou, nebo snad ty vlastníš onu zmiňovanou věšteckou kouli? 😎
@petka1989 paci sa mi ako si to napisala 🙂 deti nemame preto aby sme z nich robili co chceme mat, aby sme si na nich kompenzovali to co my sme nedosiahli 😠
cista cuky a luky ... sorry, ale slovenske mena su smrrrrt :(
To uz Hana musi byt Hannah a Ela a Ema bez druheho L a M su asi pred celym svetom trapne chudery, co nemaju ani na druhe pismeno ... a este vsade, kde sme kedysi pisali K treba drbnut C a uz sme hen v Rakusku svetovi a netrci nam slovenska slama z nasich filcovych gumakov.
@ukulela a ne náhodou LEBECCA? 😀
@petka1989 Nie,nehadali. Do dievcenskeho som si nedala kecat. Chlapcenske- dostal zoznam mien,ktore sa mi pacili s jeho priezviskom. A on vybral - sice jedno z dost frekventovanych mien,ale to sme vtedy nevedeli,lebo sme sa o to absolutne nezaujimali. Horsie by bolo,kebyze chce to,co som ja chcela najviac, lebo tych Samov je naozaj strasne vela...
Kebyze je mala chlapec tiez,tak sa vola Vincent. Alebo,vomu som bola naklonena ku koncu tehu viac - Florian.
A kebyze mame este jedno dieta dievca,tak by nas asi decka ukecali na - Hanu.
Ja som tiez vybrala.mojej sestre meno..mne zas otec,ale viac sa mi pacila mamina volba,co uz.. Nepremenujem sa kvoli tomu. A kedze moje meno sa k priezvisku mojho draheho velmi nehodi,normalne zvazujem,ze si ponecham to moje,kebyze sa dakedy rozhodneme vziat..
Ak si doteraz rozhodovala o menach ty,nechala by som to na tvojho muza.
@petka1989 a este dodatok - tvoj muz vybral pekne mena -,mne sa pacia a hodia aa uplne super aj k vasmu priezvisku a su medzinarodne,vsak su to mena bezne pouzivane vsade,akurat sa obcas inak pisu,ale aj tak je zrejme,co je to za meno. Matka vo Francuzsku urcite neriesi,ze neda meno Pierre,lebo co ked on pojde napr.studovat do Ameriky a zostane tam zit. Prosto mu to meno da.
Ženy akože čo vy tu aké hovadiny riešite, ja mám ozaj dosť, ale aspoň som sa dobre zasmiala a súhlasím s tým, že si podľa toho, čo tu píšeš veľmi sebecká žena, ale toľko sa chodí so džbánom po vodu ... Kompromis je to slovo, ktoré bežne funguje v partnerských zväzkoch, ak sa ti nepáčia tie mená, čo navrhol, ani jemu tie tvoje, tak treba vybrať nejaké a spolu. Úplne smiešne je pre mňa, že sa tu oháňaš tým ako budete žiť v Rakúsku a budú sa im deti smiať. Jaaaj.
@monikaparson presne tak, Rakusko vnimam.ako tolerantnejsiu krajinu v tomto,kesze tam maju vela cudzincov,podla mna mena neriesia. Navyse deti sa budu posmievat comukolvek za hocico.ked budu chciet aj tomu pre matku najuzasnejsiuemu menu.
Inak raz bol dokument o Lidiciach a na zaver bolo,ze najma v Latinskej Amerike meno Lidice bezne davaju dievcatam..
Môj malý je David tiež po manzeloby síce ani nie pretože neho len premenovala jeho mama kedze meno ktoré mu vybrala keď sa narodil nie ona jeho otec sa jej nepacilo začala ho volať David inak originál je Tibor... Ja sok hovorila že už keď tak tak nech je Tibor ale to nie tak je Dávidko.. ale mala som vybrané meno Teodor aj som chcela aj manžel e bude David Teodor ale pravdaze sa bál že ho potom budeme volať Teo nie David komplikovaná mužská logika :D jedno viem že druhé báboked bude chlapec bude buď Teodor,Maximilian alebo mozno vám smiešne ale ja som sa do toho mena zaľúbila Toprak... A keď dievčatko tak bude Bahir alebo Chloe...
@eliniatko
Kunikunda je na slovensku
http://badman.azet.sk/clanok/2707/kuriozne-meno...
asi som za staromodnu chuderu ked si myslim,ze mame mnozstvo krasnych slovenskych mien a neviem preco sa vsetci tak opicia po zapade...co je zle na mene elena? alebo eva? su dostojne pre dietatko aj pre staru pani,daju sa z nich urobit krasne zdrobnene tvary,su to NASE mena...cakam kedy vas viacere prejde tento osial s menami a som zvedava ako sa budu citit vase Zary,Mie,jessicy,mathiasovia,tobiasovia a damienovia a dalsie podobne ultramoderne deti ked budu mat 80rokov...podla mna meno ma vyjadrovat suvislost s niecim, nejaky "vyssi princip". ak sa teraz pytate ci som veriaca,absolutne niesom. len si myslim,ze meno pre dieta nema byt vybrate na zaklade mody ale podla toho,co ma stelesnovat. moje deti maju kazde po dve mena,ale nie z roztopase. syn je mario peter,mario podla mojho zosnuleho otca a peter po svojom otcovi. napriek tomu,ze by som vedela vybrat k jeho prizvisku aj krajsie meno. dcera je petra ela-petra po svojom otcovi a ela,pretoze to je meno ktore sa paci mne a je kompromisom medzi elenou a nelou. niekedy len treba najst spolocnu rec a neposierat sa z toho co vidime za hranicami.podla mna tvoj muz vybral krasne znejuce mena a nemala by som s nimi ziaden problem.treba diskutovat,nie sa hadat..a uz vonkoncom nie robit nieco poza jeho chrbat....to je moj zastaraly slovensky nazor🙂
ale naozaj nechcem svojim detom nič zlé do života, a to meno ich bude sprevádzať celý život nechcem aby sa im v škole smiali. .................
to nemyslíš vážne , ved Elena, Pavol sú normálne bežne používané mená , stále používané mená, skôr som zažila na tie nové mená zo zahraničia posmešky, skracovanie a komolenie napr Hannah maju v škôlke aj tak ju všetci volajú Hana , Hanička čiže po tvojom zastarale lebo na Hannah si idú jazyk vylámať. Maxa majú tiež a posmešky okolo Maxi psa fíka si užije tiež , a inak preto ten chalan začal hovoriť že je Martin - po tvojom zastarale , Mathiasa majú tiež a všetci ho volajú Matej po tvojom zastarale
a myslím, že teraz by mal dať meno manžel ved ty si doteraz dávala

...a ako budete citat tu "Hannah"? A ako ju budete sklonovat ? Boze, mame nemecke priezvisko a ideme sa z toho pototo 😂 obycajna Hana, ktora bude pravdepodobne zit na Slovensku, nam nie je dost dobra a "in", tak z nej urobme Hannah, aby sme jej skomplikovali zivot a vsetkym bude musiet vysvetlovat, ze je s dvomi N a zahranicnym H ....
Peter Weiss bol svojho casu vyznamny politik a islo to aj bez super zahranicneho mena.
Ale vsak su to vase deti, a ich mena su vasou vizitkou 🙂