icon

Je podľa vás dôležité vybrať meno, ktoré nepatrí k tým najpoužívanejším?

17. okt 2023

Ahojte. Mam na vas otazku, cisto zo zaujimavosti, ako ste to mali/mate pri vybere mena pre babatko. Zalezi vam na tom, alebo je podla vas dolezite vybrat take meno, ktore nie je caste, „aby ich v triede nebolo 5”?
Ide o to, ze sa mi velmi paci meno, ktore je v top 20 najcastejsich mien a neviem, ci do toho kvoli tomu ist. Mala som este v skole 5 spoluziciek s rovnakym menom a bolo to pre ne dost neprijemne.
Ako to mate vy? Zalezi vam na tom, alebo proste date meno, ake sa vam paci a neriesite?

andrea_82
17. okt 2023

U nas boli kriteria: 1. aby to meno nebolo v rodine, 2. aby meniny boli aspon par mesiacov od narodenin. Neriesila som, ci je to oblubene meno. Starsi syn teraz nastupil na strednu a ma v triede spoluziaka, ktory sa aj menom aj priezviskom vola rovnako. My sme mu ale, nastastie, dali 2 krstne mena, tak ich vedia rozlisit.

vulka
17. okt 2023

My sme dali mená, ktoré sa nám páčili. Chvíľu sme váhali, lebo boli bežné a hodne používané. Ale páčili sa nám a tak sme ich aj dali. Nie každý nutne musí túžiť po jedinečnej originalite.

bolarazjedna
17. okt 2023

Poznám 37rocnú babu, ktorá sa volá Dea. Jej rodičia si mysleli, že hej meno bude unikátne. Ja sama nepoznám nikoho iného s týmto menom, a ani som netušila, že také meno existuje, kým som ju nespoznala. Nakoniec boli v ročníku 3 baby s týmto menom.
Takže istotu nemáš ani pri vzacnejsich menách.

My máme Matúša, je to v top 20, ale som to vôbec neriešila, lebo sa mi to meno paci.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
tya12
17. okt 2023

My máme Emmku a je mi jedno ,že všade je ich veľa :D
V škôlke je jediná 🙂
Páčilo sa mi , že je krátke, medzinárodné a nedá sa volať škaredo aaaa hodí sa aj k nášmu priezvisku 🙂

siska53
17. okt 2023

Ja som dala take mena, ake sa mi pacili a vobec som neriesila, ci su v mode a ci ich nahodou nedalo 20milionov daslich mamiciek.. resp.dceru som.mala vybranu uz roky a synovo vybral muz zo zoznamu miemn, kedze ja som bola nerozhodna a pacilo sa mi ich celkom dost 😅.

marianarem
17. okt 2023

Moj syn ma meno z top 10, ale ja som sa na toto vobec nepozerala. My sme vyberali meno podla vyznamu a podla toho, na com sme sa zhodli, toho vela nebolo 🙂
No a s tymi spoluziakmi - moj syn v skolke zatial menovca nema. Zato ja som Mariana, co nie je velmi frekventovane meno, a boli sme aj tak na zakladke v triede tri.

deedol
17. okt 2023

dala by som take, ake sa mi paci. my sme dali take, co nie je v ziadnej top 20, a aj tak su v skolke dvaja s tym menom. dvaja zas maju ine spolocne meno, traja su variacia na matus/matias/matiáš, ale jakub ziadny, sofia ziadna... my sme mali na gymnaziu v triede 5 lucii, pricom to meno nebolo vtedy nejake extra oblubene. nikdy nevies.

heln
17. okt 2023

ahoj, pre mna to nebolo kriterium. a druha vec, nemozes predpokladat ako sa budu volat deti v okoli.
synovi sme vybrali take meno, pri ktorom som si myslela, ze je malo frekventovane, nikoho som s takym menom nepoznala. a teraz, kam ideme, tam stretneme dieta v jeho veku s rovnakym menom.

gvenduska
18. okt 2023

Dala som meno aké sa mi páčilo

walentina7
Odpoveď bola odstránená
kristiii
18. okt 2023

Chlapčenské meno som mala vybrané roky pred tým než som syna vôbec čakala, takže aj keby som chcela, tak jeho aktuálnu frekvenciu by som nevedela posúdiť. Okrem toho sme sa aj sťahovali, čiže ani regionálne by som to nemohla predvídať. Našťastie ma to ani nezaujímalo 😅.

canis_lupus
18. okt 2023

Záleží, pri prvom sa mi strašne páčilo Jakub (lebo Perinbaba 😃), ale keď som zistila, že je najpoužívanejšie, tak som to hneď zavrhla. Potom ho použila švagriná 😂 Prvý je nakoniec Juraj, aspoň prvé písmeno sa zachovalo a druhý Hugo, takže žiadna exotika, ale ani najpoužívanejšie meno.

luciah187
18. okt 2023

My sme to riesili, pacil sa nam Lukáš, aj vyhral rodinne hlasovanie, ale syn ich ma okolo seba tolko, ze sme radsej vybrali ine, druhe v poradi hlasovania, v nasom okoli malo pouzivane. Ale nikdy sa neda vopred povedat, kolko ich nakoniec bude. Dcera bola v celej skolke jedina, teraz su v triede tri 🤦🏻‍♀️ tiez som si hovorila, ze by to mohli zvazovat pri zostavovani tried. V skole su celkovo styri a tri daju do rovnakej triedy. Na hlavu, blbe aj pre ucitelku. Cize snazit sa mozte ale vypalit to moze inak.

martinka13
18. okt 2023

Absolútne sme neriešili okolie. Chlapčenské meno sme mali vybrané už dlho. Pri dievčatku bol výber ťažší. Nikdy sme ale neriešili okolie

pleja
Autor odpoveď zmazal
maris5
18. okt 2023

My sme vybrali meno, ktore sa nam pacilo, nie je casto pouzivane a aj tak su 2 v triede s rovnakym menom. 🙂

ada85
18. okt 2023

Ja som Andrea. Až do Erazmu na výške som poznala asi 1 alebo 2. A tam sme sa stretli 3😃. Jedna z mojej školy, jedna z Česka a ja. A to nám ešte jeden Talian pri zoznámení povedal, že u nich to je mužské meno. Ešte v tom roku uzákonili v Tal. že ho môžu dávať aj dievčatám 😂. Teraz v okolí poznám len jednu.

kvetinka75
Autor odpoveď zmazal
avicii18
18. okt 2023

Vždy keď vidím nejakú tému s menami (a priznávam, že som nečital ani jednu) ma napadne vždy to isté. Prečo niekto rieši meno svojho dieťaťa s cudzími ľuďmi? Minule som niekoho počul kričať také meno, že som sprvu myslel že to na psa. Ale mýlil som sa.

kvetinka75
18. okt 2023

ja nemám žiadne obľúbené mená. Hľadala som také, ktoré by sa mi páčilo a nebolo by často používané. Počas školských čias som poznala iba 1 osobu s tým menom. Teraz asi iba 3.

zuzi0911
18. okt 2023

Neriešim .....
Mám Sofiu ,ktorá je boom už 14rokov a v triede sú len 2....
Sonu ,ťa je menej často, ale napr v roku 2011(aj dcéra je ten ročník) ich bolo dosť .....a syn je Václav Tobias ...toto som ešte nepočula 😅
Jediné som vyberala mena,ktoré nie sú v rodine ...

popoluskaxy
18. okt 2023

Ja som hladala mená z nášho kalendára, menej časté. Zatiaľ sme nikde nestretli menovcov našich detí. Mne by vadilo, ak by sa muselo upresňovať o ktorú Emu, Sofiu, Jakuba, Alexa….ide. Ja mám veľmi časté meno. Dokonca sme boli tri menovkyne s rovnakým menom aj priezviskom. Svojim deťom som to nechcela urobiť.

rorino
18. okt 2023

Od 14. Som vedela ako sa bude volať môj syn,a absolútne by to nezmenilo ani to ,keby bolo top 1alebo jedine na svete

karolinakr
18. okt 2023

@alexandraas Jakub je prvý

alexandraas
18. okt 2023

@karolinakr ano ano viem,tak jeden syn bude na prvej priecke a druhy na poslednej🤣

karolinakr
18. okt 2023

@alexandraas 🤣👍

duppka13
18. okt 2023

Ja mam to najbeznejsie meno ake si vies predstavit, v triede nas bolo 36 dievcat a bola som jedina. Takze moze aj nemusi byt obklopena menovkynami. Dcere sme dali menej bezne meno lebo sa nam paci a tiez je “zdedene” po muzovej babke. Ale dala by som aj bezne meno. Daj take ake sa ti paci a neries nasilu byt originalna, to dieta s tym bude zit cely zivot.

erika237
18. okt 2023

Dala som meno ake sa mi pacilo. Od zakladky boli v mojom rocniku/triede aspon dalsie 2 baby s mojim menom a nepoznacilo ma to.

basska_b
20. okt 2023

Pre mna to bolo dolezite... hoci, je zaujimave, my sme sa na ZŠ stretli 4 Barbory, no potom na gymnaziu uz som bola len ja a aj na VŠ len ja a len sem tam narazim na nejaku Barboru. Ale moja dcerka ma v triede piatich Kubkov... ako, pekne meno, ale pride mi to uz moc. Musia ich volat priezviskom, aby nebol chaos